Koliko god bio svestan mrznje koju prosecni Bosnjak, cak i onaj satro gradjanski orjentisani, oseca prema Srbima (cak vise mrze nas iz Srbije nego bosanske im kolege), ne mogu a da mi ih ne bude zao, i ne mogu, a da ih ne razumem.
Ludi Alija ih je uveo u rat slabo naoruzane protiv Srba kojima je JNA ostavila maltene svo oruzje koje se u tom trenutku zateklo u Bosni, zato sto je dobio neka uveravanja hrvatskih politicara, sto onih iz Hrvatske, sto iz Bosne, da ce se zajedno rokati protiv, sto kaze Rainbow Six, Srbalja. A Hrvati te '92 nisu mogli sebi da pomognu, a kamoli opichenom fundamentalisti koji je na prevaru postao lider definitivno tada (a i sada) najzbunjenije grupacije na Balkanu. I tako nasi Bosnjaci pocese da se kurche bez da znaju da lete, i do '93 ostase na 30% teritorije, onako zbijeni sa Hrvatima. A onda i Hrvati rekose:"'bes ga, kad je bal, nek' je maskembal," i resise da uzmu i oni svoje parce kolaca. Nesretne Muje i tu nahebase, i ostase na nekih 10% teritorije. Njih 2 miliona. Zbijeni k'o sardine. I to rokanje medju saveznicima potraja godinicu dana, uz prizore kakvi se u dotada nimalo naivnom ratovanju ipak nisu mogli videti, a onda tata Klinton kaze "dosta" i napravi FBiH. "Kakva ba federacija?" pitaju se nasi junaci, "Zar se mi ne borimo za unitarnu Bosnu?" Mudri vodj njima odgovara: "Pa sta cete, doteralo do duvara, mora se da bismo ugazili Srbe. A vi zelite da ugazite Srbe, zar ne?" "DAAAAA!" odgovaraju hrabri & dobri Bosnjani.
I stvarno, gazenje poce '95. Bosnjaci i drugari im novopeceni bosanski Hrvati, uz pomoc same Hrvatske Vojske, sveze pristigle iz proterivanja Srba iz Krajine, krenuse da prangijaju po Srbima, kojima su kolege Srbi iz Srbije vec odavno okrenuli ledja, i dodjose bogami do pred Banja Luku. A onda neko bitan rece: "Dosta," i rat prestade. Bosnjaci povikase na pashu im Aliju: "Haman cestiti pasha, zar ne idemo mi na Banja Luku, da pravimo unitarnu Bosnu?" Njima Alija odgovara:"Jeb'ga djeco, rekao svijet nema vise sorke. Ali sta sad, pa mi smo pobjedili, Srbi se nisu pripojili Srbiji. Je l' tako da smo pobjedili?" "TAKO JEEEE!" konsenzusom odlucise Bosnjaci.
Posle par godina slavlja, nasim Bosnjama dodje iz dupeta u glavu da ne samo sto nisu dobili unitarnu Bosnu, vec su i zbijeni na ne bas 10, ali 20% BiH, dok se Srbi baskare na polovini iste, a Hrvati na ostatku. Da su najbrojniji narod, a da su zapishali najmanji deo Bosne. I da su se borili i desetinama hiljada zrtava platili drzavu kojoj konstantno preti opasnost od dezintegracije. I taman kad pomislise da barem mogu da zayebavaju Srbe sto su siromasni, dodje ljakse iz Laktasa na vlast u omrazenoj im Srpskoj, u kojoj krene ekonomski preporod. I ne samo to, nego pocese da se pojavljuju indicije da ce RS prevazici Federaciju za par godina.
I ja bih se smorio.