Kostiću su sećerane za jedan evro prodavali žuti a ne radikali ili socijalisti. A takvih primera loših pljačkaških privatizacija je bilo samo za vreme vladavine DS-a ili DSS-a.
Jeste, meni se selektivne memorije, i nastavilo se isto kad je došao SNS.
Međutim, da pomenemo, svi ti pljačkaši iz privatizacije su iz perioda 90tih. Pogledaj koji ljudi su ti najbogatiji u Srbiji zadnjih 10 ili 20 godina i kad su oni započeli te svoje privilegovane mafijaške karijere.
Najveći među njima je Mišković. Pa nije se Mišković pojavio i obogatio u vreme privatizacije, već mnogo pre toga. A u privatizaciji je nastavio da se bogati daleko od toga da nije.
Peconi isto. On se hvalio kako je jahao džakove sa novcem u letovima za Kipar. On kao on od tog novca koji su terali na Kipar u džakovima nije imao mnogo, to se jača ekipa obogatila. Peconi je samo bio jedan od operativaca od poverenja, ali je stekao udbaški kredibilitet i lojalnost. A pogledaj danas gde je Peconi i koliko je njegovo bogastvo.
Mitrović isto. Nije Mitrovića formirala žuta mafija. Mitorvića, sada magnata, njega je izgradila Mira Marković. Poklonili mu zgradu gde je sad Pink, otuđili od države i poklonili njemu, otuđili opremu i imovinu RTSa i poklonili njemu da započne Pink televiziju.
Od jačih imena žutih, Kostić jeste pljačkaš koji se debelo nakrao u vreme žutih i preko žutih.
Politička i privredna mafija u Srbiji vuče korene iz komunizma. To su sve bila deca ili unuci velikih komunističkih velikana tobože, narodnih oslobodilaca itd. Nove ideje kako treba Srbija da izgleda se formiraju 80tih godina, a mafijaška praksa stupa na snagu početkom 90tih godina. To je sada ista ta bulumenta ljudi koja i dalje drma ovim prostorima.
Kako se pljačkalo?
Prvo su pljačkali državu ono odmah što može da se opljačka, samo treba da ispružiš ruku i uzmeš. Prvo su opustošili sve državne rezerve koju su ostale iz perioda Jugoslavije, gotove pare koje samo treba da uzmeš, to bog sveti zna koliko je bilo državnog kapitala npr u Američkim bankama ili u Bazelu, pa su onda pljačkali narod direktno preko piramidalnih banaka dok je narod još imao nekog akomuliranog kapitala, posebno ono od Ante Markovića što je digao plate, od tih pljačkaških šema je najpoznatija Dafiment banka, političko-udbaški projekat. Dalje, opustošili su ceo PIO fond, to bog sveti zna koliko je tu rezervi bilo jer su tu uplaćivano decenijama unazad za svakog zaposlenog, pa u jednom periodu skoro godinu dana nisu isplaćivane penzije u Srbiji uopšte, nisu zato što su sve pare nestale u PIO fondu. Isto to bog sveti zna đe je to nestalo, šta su uradili. Mnogo od tih pljačkaša su izneli kapital iz zemlje, iz Srbije, i nestali po belom svetu. Otišli inkognito.
Onda kad su došli žuti, država je već bila opustošena, rezerve prazne, sve od tog gotovog kapitala što samo treba da pružiš ruku i da uzemš to je već sve otišlo, nema ništa, prazne slamarice, pljačkalo se od vrha do dna, onda je ostala imovina, nekretnine, fabrike, firme, zemljišta i ostala imovina koja je bila u državno-društvenom vlasništvu, zapravo društvenom, ali oni su rasprodavali kao da je državno.
To je radila ista ekipa i posebno onaj sloj ekipe koja se nije mnogo namastila prethodno, oni koji jesu isparili su iz zemlje, za svaki slučaj, neki su se posle vraćali, onda su oni prešli na privatizaciju.
Bilo je sledeće pitanje kojim su se bavili. Ovi nas prethodni zajebbaše, pokradoše sve što je imalo, šta ćeo mi sad, sve su ovi odneli šta mi sad da nosimo, šta mi možemo sad da ukrademo? E pa ima evo, ostale su ove razlupane fabrike, zemlja, objekti, daj bre to da prodamo. Prvo mi u ekipi to pokupujemo, oborimo cenu pa za džaba to uzmemo, pa posle prodajemo strancima za velike pare za realnu cenu.
Ni model privatizacije ni model piramidalnih šema nije ništa novo. To je ruski model pljačkaške privatizacije. Mi smo imali dafiment banku, u Rusiji nije išlo preko banke, već preko berze, pon nazivom MMM, ali na isti šablon kao dafiment banka sa ciljem da se direktno opljačka narod. To su samo copy paste modeli pljačkanja, i države a i naroda. Ništa ovi naši nisu to nešto tobože izmislili, jer isti model pljačkaške privatizacije se odigravao naveliko u Rusiji još za vreme devedesetih.