- Poruka
- 91.099
Dodik: Tražiću od Rusije da stavi veto na produženje mandata EUFOR-u i da podrži nezavisnost RS
Betadanas 21:50
Milorad Dodik, kome je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIK) oduzela mandat predsednika Republike Srpske (RS), pošto je pravosnažno osuđen zbog neizvršavanja odluka visokog međunarodnog predstavnika u BiH, najavio je da uskoro putuje u Moskvu, gde će od zvaničnika Rusije tražiti da u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) stave veto na produženje misije „Altea“ EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.
Dodik je ocenio da je BiH trenutno „pod okupacijom“.
„Imate lokalnu civilnu upravu od strane stranca koji se zove (visoki predstavnik u BiH Kristijan) Šmit i oružani deo te okupacije koji se zove Altea. Mi želimo da sklonimo i jedno, i drugo. A da bismo sklonili – moramo biti posebna država“, rekao je on za ruski Sputnjik.
Na kraju svake godine u Savetu bezbednosti se glasa o produženju mandata EUFOR-a u BiH.
Dodao je da su se snage EUFOR-a u BiH „najčešće koristile kao pretnja Srbima“, naglašavajući da RS želi da se „stranci sklone od odlučivanja u BiH“ i da se „povuku strane okupacione snage“.
„To nije moguće na nivou BiH i zato se Republika Srpska mora proglasiti nezavisnom i imati svoj sistem funkcionisanja, mimo Sarajeva i mimo stranaca“, kazao je Dodik.
Ocenio je da će „očigledno doći, ne samo do otopljavanja odnosa, već i do dogovora“ između ruskog i američkog predsednika Vladimira Putina i Donalda Trampa, a da „Evropljani bukvalno kmeče čekajući red“.
Istakao je da će RS doneti rezoluciju o samoopredeljenju, posle čega će održati referendum o nezavisnosti.
„Mislim da je to put koji je nezaustavljiv“, rekao je on.
Dodao je da će tokom najavljene posete Moskvi zamoliti „ruske prijatelje“ da u Generalnoj skupštini UN-a podrže RS u nastojanju da ide sa referendumom do nezavisnosti.
„Mi smo ranije mnogo puta razgovarali, ali je uvek bilo da se sačuva mir i stabilnost. Mi ne mislimo da referendum može da uruši mir i stabilnost. Važno je da mi imamo političko pravo kao konstitutivni narod da izađemo na referendum i da se izjasnimo o tome“, kazao je Dodik.
https://www.danas.rs/svet/region/do...e-mandata-eufor-u-i-da-podrzi-nezavisnost-rs/
Dodara se sprema za referendum i izbore al 2026.