"Spontana generacija zivih organizama je nemoguca. Medjutim, mi smo ovde - ja verujem, kao rezultat spontane generacije."
Drugi deo rečenice...ja verujem kao rezlutat spontane generacije. A prvi deo...Spontana generacija živih organizama je nemoguća. I šta tu ima da se razmatra...
A kada bi bilo ovako...
''Nastanak čoveka po Postanju je nemoguć. Medjutim, mi smo ovde - ja verujem, kao rezultat Postanja.''
Mogu zamisliti šta bi i kako napisao ...
Upravo tako.
Da li se sečaš kada si prvi put ovde na forumu postavio tu Papinu izjavu...Da li se sečaš da ti je to bio udarni dokaz za TE...A sada mi spočitavaš da smo se ja i meni slični primili na tu izjavu jer nam je...namenjena...
A ako pažljivo pročitaš ovo...
ovde...mogao bi zapaziti, zašto je Papa izmirio Boga i TE...
Jeroh rode, TE i Bog ne mogu biti pomireni. pa video si kako je Bog stvorio čoveka i kako to objašnjava TE, i gde ti tu vidiš pomirenje. Trebao si da shvatiš da tvoj link ustvari govori o "evoluciji" shvatnja od tvrdog biblijskog (Postanje) ka naučnom, priznavanjem TE jer je to neminovnost. Evo ti dokaza za to.
Godine 1950. tadašnji papa izjavljuje: "Еволуција тела и природе није у супротности са католичком доктрином, све док се сматра да је Бог први узрок универзума."
Dakle ovde nema ništa o Postanju, već kažu ovo:
"Сваком члану Цркве је дозвољено да се сложи или не сложи са различитим аспектима еволуционе теорије, али Црква такође потпуно одбацује, превише дословно тумачење Постања као књиге науке."
Znači odbacuje se Postanje, a ova izjava iz 1950. sa odnosi na Veliki prasak kao prvi uzrok Univerzuma. Ovo je prvo uzmicanje pred naukom. Ali ne leži vraše 2014. sadašnji papa izjavljuje:
"Evolucija i Veliki prasak su se zaista dogodili. Bog nije mađioničar sa čarobnim štapićem", rekao je papa Franja, iznoseći suprotne stavove od kreacionizma koji je zagovarao njegov prethodnik Benedikt XVI.
Ovo jasno ukazuje na "evoluciju" u shvatanju katoličke crkve: odriču se Postanja i Boga stavljaju na početak Univerzuma, da bi na kraju sadašnji papa gornjom izjavom i to negirao prznavanjem Velikog praska.
Postoji "evolucija" stava i o postanku čoveka. Prvo je Biblija kao jedina istina. Ali tvoj link kaže da je Jovan Pavle 1968. izjavio ovo:
" Нема потешкоћа у објашњавању порекла човека у односу на тело помоћу теорије еволуције. Према поменутој хипотези, могуће је да је људско тело, следећи поредак који је Створитељ импресионирао на животним енергијама, могло постепено бити припремљено у облику претходних живих бића [тј. Живих бића која су постојала пре човечанства]."
Znači opet se odstupa od biblijske istine i priprema se teren za TE izjavom iz 2014.
I normalno u skladu sa ovim povlečenjem pred TE piše i ovo:
"Али еволуциона доктрина не одговара на све и не одговара на велико филозофско питање: Одакле све потиче?"
što znači da katolička crkva i dalje nalazi uporište za Boga u delu koje nauka još nije objasnila, pogrešno se pozivajući na TE, koja uopšte ne govori odakle sve počinje.
Eto jeroh, katolička crkva se odriče Postanja ali je svela Boga na "odakle sve počinje", što je dokaz istorijske činjenice da se Bog smešta u tamne ćoškove nauke, ili prosto Bog je stvorio sve ono što nauka nije objasnila. Pitanje je gde će teolozi da smeste Boga ako Abiogeneza da pozitivne rezultate.

PS Papino priznavanje TE je razultat toga da je "the most supported theory" i katolička crkva nije htela više da se bruka doslovnim tumačenjem Postanja, a vi vernici ste se primili na papinu izjavu o tome da je Bog stvorio čoveka, iako je to apsurd sa stanovišta TE. Zašto je to papa izjavio? Pa jeroh šta misliš koliko ubogih vernika uopšte zna šta kaže TE o stvaranju čoveka (ne mislim ovde na one koji ne priznaju dokaze TE)i zato im je papina izjava baš onako "legla". Šta bi bilo da je papa eksplicitno izjavio da Bog nije stvorio čoveka, što je jasno sa stanovišta TE?