jerohinac
Legenda
- Poruka
- 50.074
PLATONSKI VID DUSE
Ideja o besmrtnosti duše potiče mnogo ranije od osnivanja glavnih današnjih religija. Antički grčki istoričar Herodot (5. vek pre Hrista) nam govori u svojoj istoriji da su stari Egipćani bili prvi koji su učili da duša čoveka može biti odvojena od tela, i da je besmrtna. Ova egipatska ideja je postojala vekovima pre nego što su hinduizam, budizam, hrišćanstvo i islam došli na scenu.
A to si štancovao sa ...adventističkog sajta ....zar ne...Oduševljen si sa Keit W. Stumpom...
U Phaedo – jednom od najpoznatijih Platonovih dela – Platon priča o Sokratovom poslednjem razgovoru sa svojim prijateljima, poslednjeg dana Sokratovog života. Sokrat im je izjavio:
Budite hrabri, i ne žalite za mojom smrću … Kada me položite u moj grob, recite da ste sahranili samo moje telo, a ne moju dušu.
Dotični Stump nije, pa bih zamolio tebe da mi postaviš link ka Platonovom Phaedo...Da li znaš da Platon nije bio prisutan kada je otrovan Sokrat umro...
A ima i ono da su Sokratove poslednje reči upućene Kritonu bile...ὦ Κρίτων, ἔφη, τῷ Ἀσκληπιῷ ὀφείλομεν ἀλεκτρυόνα· ἀλλὰ ἀπόδοτε καὶ μὴ ἀμελήσητε·...
A da te ne smaram o tome šta je u filozofskom smislu Sokrat podrazumevao pod telom i dušom...komplikovano je to za tebe jer je Stump servirao što mu je vera nalagala.
A koliko si puta štancovao taj pamflet od Stumpa i na koliko tema ovde na forumu kao i na drugim forumima to je ...samo tako...