I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Nemam pojma šta da ti kažem na okolnost tog...platonističkog prizvuka. U nekim Platonovim kazivanjima ima nekih stvari iz kojih mi nekako proizilazi da je Platon više kazivao o bezvremenoj nego o besmrtnoj duši.
Možda grešim u vezi sa tim ali iz nekih kazivanja kasnijih grčkih filozofa ima da ukazuju na bezvremenost kada kazuju o ideji duše a pozivajući se na Platona. Ma od toga hoće glava da boli...
A kod Platona ima i ono da je besmrtan samo...umni deo duše... No da ne smaram previše u vezi sa tim. A ako je duša nešto duhovno, nešto što nije materijalno, pa samim tim nije ni propadljivo, nekako se nameće da je besmrtna. A to tim više jer se duša sama po sebi, ne može usitnjavati na neke sitnije delove kao što se može učiniti sa materijalnim.

A meni je nekako prihvatljivije ono...''duša živa''...jer me ono ...''živo biće'' ...nekako asocira na ono u smislu...živ čovek...
Платонова идеја "паралелног" света, тј. света идеја је нешто страно хришћанском уверењу.
Са друге стране, не може душа да оживљава, већ је човек интегрални део душе и тела. Зато и чекамо "васкрсење мртвих и живот будућег века", и коначни суд Христов целом свету ће бити када душа уђе у васкрсло тело.
Стога је потпуно јасно зашто се бира "поста човек живо биће", а не "оживљена" душа.
Хришћанска вера стоји при тврдњи да је све створено смртно. Али да је душа бесмртна по благодати коју је добила од Бога. Не према својој природи. Не сама по себи.

Ajde?
Nisi nesto dobro izguglao.
Sta ti je pre nisi pravio ovako ozbiljne greske u guglanju vernice?
A koje li su to, ozbiljne greške u guglanju a u vezi sa ovim...
Naravano da nema umiranja duše jer je po hrišćanskom učenju i verovanju duša biva besmrtna...
Glasniče, biva činjenicom, da po hrišćanskom učenju i verovanju, kako pravoslavnom tako i rimokatoličkom duša biva besmrtna. A neka je druga priča to, što se tebi kao adventisti i naravno Jehovinim svedocima, to ne uklapa u verovanja koja sledite.
A na okolnost da si me nazvao vernikom pokušaj shvatiti, da se vera sama po sebi ne može naučiti. Moguće je naučiti i sve verske istine, koje čine sveukupnu sadržajnost vere ali se vera ne može naučiti. To što ja imam nekog skromnog znanja o učenju i veri recimo pravoslavnoj, ne znači da sam vernik. Isto i neko znanje u vezi sa adventističkim učenjem, ne čini me adventistom. Čovek može verovati u Boga iz dubine duše, verovati srcem i zamisli...bez nekog posebnog biblijskog znanja.

Hriscansko ucenje je bibljsko i ono kaze ovako:
Jezekilj 18,4Gle, sve su duše moje, kako duša očina tako i duša sinovlja moja je, koja duša zgriješi ona će poginuti
Po bibliji je dusa smrtna.
Jasno i precizno.
Kraj price, nema nikakva diskusija i filozofiranje ili guglanje ne pomaze vise.
Uostalom ti si na ignor i tebi se nisam obracao, pa mi nije jasno zasto meni pises?
Vice ili ne vice dusa kakve veze ima da je smrtna?
Biblija kaze da jeste, kraj price...
Znam da kroz guglanje moze svasta da ispadne, pa cak i to da dusa koja pogine nije poginula?:hahaha:

Poslednja izmena:
Jezekilj 18,4Gle, sve su duše moje, kako duša očina tako i duša sinovlja moja je, koja duša zgriješi ona će poginuti.
O cemu da diskutujem sa tobom kad vec kod osnove fali?

A da...ovo je tebi kao adventisti ali i Jehovinim svedocima omiljen stih za priču da je duša...smrtna. A sada pokušaj, onako u kontekstu sa tim stihom da razmisliš u vezi sa ovim...

Matej 10:28... ''I ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu ubiti; nego se bojte Onog koji može i dušu i telo pogubiti u paklu.''

Luka 12:4... ''Ali vam kažem, prijateljima svojim: ne bojte se od onih koji ubijaju telo i potom ne mogu ništa više učiniti.''

Jezekilj 18,4Gle, sve su duše moje, kako duša očina tako i duša sinovlja moja je, koja duša zgriješi ona će poginuti.
O cemu da diskutujem sa tobom kad vec kod osnove fali?

Da nastavim te da malo ...proširimo osnovu. Ako je po tvrdnji tvoje proročice Elene Vajt, duša smrtna, objasni mi ovaj stih...

Jov 24:12... ''Ljudi u gradu uzdišu, i duše pobijenih viču, a Bog ne ukida to.''

Ako je duša smrtna, kako li to duše onih koji su pobijeni...viču...

A kada neko umire u smislu ovog stiha, on, njegovo telo se rastavlja sa dušom...

Posatanak 35:18... ''A kad se rastavljaše s dušom te umiraše, nazva ga Venonija; ali mu otac nadede ime Venijamin.''

A šta biva kada se duša povrati u telo nakon smrti...

1 Carevima 17 21:22... ''I pruživši se nad detetom tri puta zavapi ka Gospodu govoreći: Gospode Bože moj, neka se povrati u dete duša njegova. I Gospod usliši glas Ilijin, te se povrati u dete duša njegova, i ožive.''

Pomesao si loncice jarihonac.
Sta se to dogodilo sa tobom?
Mesto naptredak satgnacija?
Tako je to kad se svo znanje zasniva samo na guglanju a ne na znanju.
Ja nigde nisam pricao o p,slavnom ucenju ili a.dventisktickom.
Samo sam pokazao sta Biblija uci o tome a nikako ne uci to sto kazes da je hriscansko ucenje pa to ne moze da bude hriscansko ucenje.
To je p.slavno ucenje sto govoris ne hriscansko.,
I tu si pomesao loncice.
Jezekilj 18,4Gle, sve su duše moje, kako duša očina tako i duša sinovlja moja je, koja duša zgriješi ona će poginuti
Jasno i precizno.
Kraj price, nema nikava diskusija i filozofiranje ili guglanje ne pomaze vise.
Uostalom ti si na ignor i tebi se nisam obracao, pa mi nije jasno zasto meni pises?

Znam da kroz guglanje moze svasta da ispadne, pa cak i to da dusa koja pogine nije poginula?:hahaha:

Ja nigde nisam pricao o p,slavnom ucenju ili a.dventisktickom.
Samo sam pokazao sta Biblija uci o tome a nikako ne uci to sto kazes da je hriscansko ucenje pa to ne moze da bude hriscansko ucenje.

A nigde nisi pričao o pravoslavnom učenju...
A vasa religija je religija mrznje i vi nemate razlog da budete clanovi vase religije ako nemate premet mrznje.
Pogotovo ovi turbo p,slavci koji su presli iz komunizma.
Mesto komandtat sava sada je Sv. Sava, mesto neprijatelji nemci sada su V zajednice itd.

A nisam imao pojma da pravoslavna vera nije hrišćanska...A sada skapirah...hrišćanska vera je samo adventistička i naravno Jehovinih svedoka, zar ne...

Pogledajte paradoks:

jerohinac

Naravano da nema umiranja duše jer je po hrišćanskom učenju i verovanju duša biva besmrtna..
Dok biblija kaze da je smrtna.
Pa sada vi vidite kako vas ovaj cika farba.:D

Po nasem profesionalnom gugl traziocu jarihoncu, dusa koja pogine je besmrtna? :hahaha:

Brat jarihonac biblija nam kaze da je samo Bog besmrtan jer je Bog.
1. Timotiju 6,16jedini koji ima besmrtnost, i živi u svjetlosti kojoj se ne može pristupiti, kojega niko od ljudi nije vidio, niti može vidjeti, kojemu čast i država vječna. Amin.
Zato si ti brate na ignor jer takvi strucnjaci i zafrkacnije meni ne trebaju, ostali navali...
Svako dobro..

jerohina

A nigde nisi pričao o pravoslavnom učenju...
Brate jarihonac zar si toliko nisko pao da vadis moje reci negde po forumu i sastavljas i onda krivo ih predstavljas?
Toliko nisko si pao brate?:super:
Nigde nisam govorio o pravoslavnom ucenju i vezi teksta koji si pominjao niti sam sa tobom o tome diskutovao, o tome se radi i ti to dobro znas..
A o pravoalvnom ucenju po forumu gde si to nasao izvan tvoje teme sam govorio mnogo puta.
jarihonac trebamo da postanemo bolji ljudi ne gori brate.
Na ignor si i ponasaj se tako, ne znaimaju me te tvoje gogl zafrkacnije brate.
Ostaj mi zdravo.

I tu si pomesao loncice.
A da...pravoslavna vera koja ima i Apostolsko prejemstvo, nikako nije hrišćanska vera. Ali je hrišćanska vera adventizam koji naravno nema Apostolskog prejemstva. Ali zato ima proročicu Elenu.

Ne kaza mi ništa u vezi sa stihovima iz Biblije koji jasno kazuju da je duša besmrtna...

Jasno i precizno.
Kraj price, nema nikava diskusija i filozofiranje ili guglanje ne pomaze vise.

Kada bilo šta napišeš na ovoj temi, budi siguran da češ imati moj odgovor.
Auuuuu...pa ti uopšte nisi shvatio suštinu stiha...

Jov 24:12... ''Ljudi u gradu uzdišu, i duše pobijenih viču, a Bog ne ukida to.''

Ako je duša smrtna ako je mrtva, kako to da može vikati....

Isus rece Petru:
Marko 8,33A on obrnuvši se i pogledavši na učenike svoje zaprijeti Petru govoreći: idi od mene sotono; jer ti ne misliš što je Božije nego što je ljudsko.
Ne pisem ja tebi ovde ako pisem vec mozda nekome drugome, tebe sam odavno izgostirao, tebi necu da te ne obrukam jer sam dovoljno vec, mrzi me vise.
Samo kada se opet dobro namestis sam, kao sada ovo unazad...
Smrtne duse se razokale da su besmrtne . alal ti na tvrdjenje, sta ovaj gogle uradi od ljudi i jos mu veruju ...:maramica:

Brat jarihonac biblija nam kaze da je samo Bog besmrtan jer je Bog.
1. Timotiju 6,16jedini koji ima besmrtnost, i živi u svjetlosti kojoj se ne može pristupiti, kojega niko od ljudi nije vidio, niti može vidjeti, kojemu čast i država vječna. Amin.
Zato si ti brate na ignor jer takvi strucnjaci i zafrkacnije meni ne trebaju, ostali navali...
Svako dobro..
Besmrtan Bog, ono besmrtan nije isto što i besmrtna duša u raspadljivom i smrtnom telu čovečijem...

jarihonac
Besmrtan Bog, ono besmrtan nije isto što i besmrtna duša u raspadljivom i smrtnom telu čovečijem...
Tooo.
Vidis kako moze kad ne guglas.
Sam si sada nehotice potvrdio da bemsrtna dusa nikako ne moze da bude bemsrtna u tom raspadljivom telu i tamo ne zivi nista bemsrtno, vec je samo Bog besmrtan jer je Bog.
Dok ta neka ucenja nekih crkava, nikako ne mogu da budu hriscasnka i bibljska i tacna. :ok:

Са друге стране, не може душа да оживљава, већ је човек интегрални део душе и тела.
Ovo mi malo nije jasno. Ako je čovek integralni deo duše i tela ...kakva je ta duša koja nije oživljena...Kada je Bog u biblijskom smislu, stvorio Adama, stvorio mu je i telo i dušu.
Зато и чекамо "васкрсење мртвих и живот будућег века", и коначни суд Христов целом свету ће бити када душа уђе у васкрсло тело.
Da li duša udje u već vaskrslo telo ili telo vaskrsne kada duša ponovo udje telo...a u smislu vasksenja...

1 Korićanima 15:13:17... ''I ako nema vaskrsenja mrtvih, to ni Hristos ne usta. A ako Hristos ne usta, uzalud dakle propovedanje naše, a uzalud i vera vaša. A nalazimo se i lažni svedoci Božiji što svedočimo na Boga da vaskrse Hrista, kog ne vaskrse kad mrtvi ne ustaju. Jer ako mrtvi ne ustaju, ni Hristos ne usta. A ako Hristos ne usta, uzalud vera vaša; još ste u gresima svojim.''
Стога је потпуно јасно зашто се бира "поста човек живо биће", а не "оживљена" душа.
Odakle ti sada ovo...''oživljena duša''...A šta misliš u vezi sa ovim...

Jov 34:14-15...''Kad bi na sebe okrenuo srce svoje, uzeo bi k sebi duh svoj i disanje svoje; Izginulo bi svako telo, i čovek bi se vratio u prah.''

Хришћанска вера стоји при тврдњи да је све створено смртно. Али да је душа бесмртна по благодати коју је добила од Бога. Не према својој природи. Не сама по себи.

Reci mi ovo. Kada je recimo, tvoja duša postala besmrtna po blagodati od Boga...

A u vezi sa dušom u nekim drugim svetim knjigama ima na svoj način zanimljivo...

Bhagavad-gita 2:29...''Neki gledaju na dušu kao nešto zadivljujuce, neki je opisuju kao nešto zadivljujuce, a neki slušaju o njoj kao o necemu zadivljujucem, dok je neki cak ni nakon što su culi o njoj nikako ne mogu shvatiti.''

Bhagavad-gita 2:20...''Duša se nikada ne radja niti umire. Uvek je postojala i nikada neće prestati da postoji. Nerodjena je, večna, uvek postojeća i prvobitna. Nije ubijena kada je telo ubijeno.''

Reci mi ovo. Kada je recimo, tvoja duša postala besmrtna po blagodati od Boga...
Природа свега је смртност.
Оно што има почетак, природно има и крај.
Бог је души, по својој вољи дао бесмртност.
То се другачије каже да је по Божјој благодати душа бесмртна.
Ovo mi malo nije jasno. Ako je čovek integralni deo duše i tela ...kakva je ta duša koja nije oživljena...Kada je Bog u biblijskom smislu, stvorio Adama, stvorio mu je i telo i dušu.
Јесте, али није створио прво душу, па у њу удахнуо живот. Зато и није правилан превод "душа жива", као да је душа примарна, а све остало секундарно.
Da li duša udje u već vaskrslo telo ili telo vaskrsne kada duša ponovo udje telo...a u smislu vasksenja...
Teло не васкрсава само по себи па да душа уђе у већ тако васкрсло тело. Спајањем душе и тела долази до васкрсавања комплетног човека, тј. тело неће бити овакво тело (распадљиво) како ми данас имамо, већ другачије. Зато тада следи суд читавом људском роду и тада настаје вечност. Са таквим телом људи одлазе у вечност, нема више смрти и распадљивости.

Jov 34:14-15...''Kad bi na sebe okrenuo srce svoje, uzeo bi k sebi duh svoj i disanje svoje; Izginulo bi svako telo, i čovek bi se vratio u prah.''
Постоји више превода
"Кад би одлучио да свој дух и дах повуче," (савремени српски превод)
"Када би се срцем томе посветио, па свој дух и дах свој себи задржао," (нови српски превод)
"Кад би он само на себе мислио и повукао свој дух и дах свој," (Mилинов превод)
"Кад би само на себе мислио и себи дух и дах свој узео," (Бакотићев превод)

Ово је написано у смислу опомене, не у смислу да ће тако једног дана бити, да би се људи тргли.

Платонова идеја "паралелног" света, тј. света идеја је нешто страно хришћанском уверењу.

Са друге стране, не може душа да оживљава, већ је човек интегрални део душе и тела. Зато и чекамо "васкрсење мртвих и живот будућег века", и коначни суд Христов целом свету ће бити када душа уђе у васкрсло тело.​

Стога је потпуно јасно зашто се бира "поста човек живо биће", а не "оживљена" душа.​

Хришћанска вера стоји при тврдњи да је све створено смртно. Али да је душа бесмртна по благодати коју је добила од Бога. Не према својој природи. Не сама по себи.​

Ove neistine mozes da prodajes samo bratu jarihoncu jer mu nesto guglanje slabo ide trenutno.​

Upravo je crkva ideju o besmrtnosti duse uzela od Platona.​

Ovo sto ti pricas je samo trik i nije istina.​

Hriscanstvu kazes nije uzelo od paltona bla bla? ha ha ha, koje izvrtanje istine?​

Naravno da vi niste prepisali celo Platonovo ucenje, vec ste uzeli samo ideju bemsrtne duse i onda je sami nakitili po svojim potrebama.​

To je prava istina.​

A zasto?​

Zato sto u bibliji nemate koncept bemsrtne duse.​

PLATONSKI VID DUSE

I ne samo Platonski I pre njega nalazimo u Egiptu takve stavove KOJI JE PRIHVACEN U MRACNOM SREDNJEM VEKU OD KATOLIKA A KASNIJE KAKO SE JEDNA CRKVA ZA DRUGOM ODVAJLA od Katolika SAMI SU PONELI OVU njihovu ZABLUDU.

Mnogi će biti iznenađeni kada otkriju da ideja o besmrtnosti duše nije proistekla od Jevreja iz spisa Starog Zaveta, već uzeta od Platona ili čak I pre.

Ideja o besmrtnosti duše potiče mnogo ranije od osnivanja glavnih današnjih religija. Antički grčki istoričar Herodot (5. vek pre Hrista) nam govori u svojoj istoriji da su stari Egipćani bili prvi koji su učili da duša čoveka može biti odvojena od tela, i da je besmrtna. Ova egipatska ideja je postojala vekovima pre nego što su hinduizam, budizam, hrišćanstvo i islam došli na scenu.
Egipćani su prvi koji su tvrdili da je duša besmrtna … Ovo mišljenje su neki među Grcima u različitim periodima vremena, usvojili kao svoje (citat iz Euterpa, druga knjiga Herodotove Istorije).

Paganski Grci su dobili koncept besmrtne duše od Egipćanima! Najvažniji zastupnik među starim Grcima o ideji besmrtne duše, bio je atinski filozof Platon (428-348 pne), koji je bio Sokratov učenik. Platon je bio osnivač „Akademije”, instituta za filozofsko i naučno istraživanje nedaleko izvan Atine.

Pre Sokrata, grčki filozofi nisu imali stvarne koncepcije o bilo kojem nematerijalnom elementu u čoveku. Filozofi Sokrat i Pitagora su bili među prvim Grcima koji su usvojili egipatski pogled. Oni su potom imali veliki uticaj na Platonovu misao. Platon je bio taj koji je popularizovao koncept besmrtne duše širom grčkog sveta.

U Phaedo – jednom od najpoznatijih Platonovih dela – Platon priča o Sokratovom poslednjem razgovoru sa svojim prijateljima, poslednjeg dana Sokratovog života. Sokrat im je izjavio:
Budite hrabri, i ne žalite za mojom smrću … Kada me položite u moj grob, recite da ste sahranili samo moje telo, a ne moju dušu.

U knjizi X iz Republike – još jedan od glavnih Platonovih dela – on je ponovo napisao: „Duša čoveka je besmrtna i neprolazana.”

Avgustin Hiponski (354-430 posle Hrista) - smatra se najvećim hrišćanskim misliocem – isto je naučavao nematerijalnu i duhovnu prirodu ljudske duše. Ali zapazimo izvor njegovog učenja. Enciklopedija Britanika navodi:

”On [Avgustin] je spojio religiju Novog zaveta sa platonskom tradicijom grčke filozofije.
„Tradicionalna zapadna filozofija, počevši od starih Grka … je oblikovala osnovne zapadne koncepte o duši.”

Tooo.
Vidis kako moze kad ne guglas.
Sam si sada nehotice potvrdio da bemsrtna dusa nikako ne moze da bude bemsrtna u tom raspadljivom telu i tamo ne zivi nista bemsrtno, vec je samo Bog besmrtan jer je Bog.
Dok ta neka ucenja nekih crkava, nikako ne mogu da budu hriscasnka i bibljska i tacna. :ok:

Auuuuuuu....kako li si samo uspeo, da tako zaključiš u vezi sa ovim...
Besmrtan Bog i njegova besmrtnost nije isto što i besmrtna duša čovekova. Po Bibliji, telo čovekovo biva raspadljivo i smrtno. A u tom telu dok je čovek živ, obitava i duša čovekova. A kada to telo umre, šta biva...po tvom adventističkom verovanju...umire i duša...Umire nešto što nije materijalno zajedno sa telom... :think: I onda biva ono...i telo i duša nakon smrti čoveka idu na jedno duže...spavanje...

Јесте, али није створио прво душу, па у њу удахнуо живот.
Naravno da nije prvo stvorio dušu pa u nju udahnuo život Adamu. Prvo mu je stvorio fizičko telo. A tek onda je svojim dahom-duhom, učinio ono u smislu...i posta čovek duša živa...
Зато и није правилан превод "душа жива", као да је душа примарна, а све остало секундарно.
Nije valjda da je tebi primarno materijalno čovekovo telo, koje je samo po sebi raspadljivo..I kako onda duša nije primarna, kada bi bez nje Adamovo telo bilo samo beživotna materija ili ti onaj prah zemaljski...

Back