I dalje...Nemam pojma... (vol. 2)

Слободна воља је и љубав, пажња, саосећање... И то је продукт слободне воље. Само што треба много више енергије да се задобије љубав, него да се добију лоше навике. Човек стиче врло лако лоше навике, а лепе навике мало теже. Али је могуће, опет слободном вољом.
Sta bi bilo da nas je bog stvoriosamo sa "dobrim" osobinama, da je jednostavno izbacio "lose" osobine? Sta mu je uopste trebalo da stvara i "lose" osobine"

Ne veeeeerujem ono sto ti raaaabeee Bozjiiiii Radoooivaaaaneee veeeeerujes mali zeleni sto lete na tacni kako ti Holivud servira.
Verujem kako u Bibliji vidimo da je Bog stvorio i druge svetove ne samoooo naaas, to nije nestoooooo novooo, to vidimo u biblijiiii. To su planete gde zive stvoreni ljudi kao miiiiiii i koji ne lete na tanjirimaaaaaaaaa niti nas posecujuuuuuu...
Ali su verniiii Bogguuu i ne ziveeee u grehu kao miiii.
Samo prate sta se ovde dogadja i uce za vecnostttttt...
I cekaju kraj borbe sa grehom na ovoj zemlji kada ce nas posetitiiiiiii i mi njiiiih.
Prvo, ja nigde ovde nisam napisao da verujem u nekakve male zelene ? Tu si nešto pretupio.
Ja sam ubeđen da su Anunaki , drevni astronauti, o kojima su Sumeri dosta toga zabiležili u svojim glinenim spisima, ućestvovali u genetskoj "popravci" malog Homohabilisa i napravili, ili STVORILI ako ti je lakše novu rasu koja će osvojiti ovu planetu Homosapiensa, odnosno nas.

Anunaki su prema spisima i crtežima sumerskim bili rasa prilično krupnija od nas i nikako ih ne bi smo mogli nazvati MALI a nekmo li još i zeleni ?

Mada si me zaintrigirao sa tom tvojom teorijom o postojanju još mnoooooogo drugih planeta na kojima žive takođe ljudi kako reče.
Mislim, da je bog stvarao i dosta drugih svetova sličnih našem ?
Biblija o tome piše, napisa ovde?

Nešto mi se javlja da je negde STVORENA i planeta pod imenom RAJ ?
Planeta pitomih polja, livada, voćnjaka, reka, potoka, sunca tople klime, bogata svakojakom hranom kojom se mogu ljudi prehraniti a da ne rade puno.
I Adam sa Evom, bili su stanovnici na planeti Raj .
Dok nisu tamo napravili nakakav zijan, i zbog toga su PROTERANI na ovaj treći kamen od Sunca, u ovu vukohebinu ?

Britanci su svoje razbojnike, secikese, prostitutke i ubice deportovali na daleko ostrvo zvano Australija, kako ih ne bi hranili i pojili, oblačili i obuvali ?

Elem, šta ako su taj A-dam i ta E-va takođe proterani sa planete Raj, zbog svojih loših dela, na Zemlju ?
Naime, prvo je proteran A-dam, pa su njegove SUDIJE došle na ideju da ovde stvore koloniju zatvorenika, i nešto kasnije mu ovamo poslali i partnerku E-vu.

I od cele priče ljudi su kasnije napravili religiju.

Sta bi bilo da nas je bog stvoriosamo sa "dobrim" osobinama, da je jednostavno izbacio "lose" osobine? Sta mu je uopste trebalo da stvara i "lose" osobine"
Управо би то био злочин, јер како би смо знали шта је добро ако човек не може да бира ? Бог не ствара лоше. Бог ствара слободу. Човек бира.

Управо би то био злочин, јер како би смо знали шта је добро ако човек не може да бира ? Бог не ствара лоше. Бог ствара слободу. Човек бира.
Zasto uopste moramo znati sta je dobro?
Prosto napravi nas da ne mrzimo, ubijamo.......(prosto i ne znamo za to) Time nam nije uskratio slobodnu volju i slobodu i svakako nismo roboti.
U raju bi tako trebalo da bude. Znaci moze.

A sad se ovde otvara još jedan odgovor na pitanje, zašto smo zli, ili zašto je doooobar deo pripadnika naše vrste poprilično bezosećajan i zao ?

Ako je taj A-dam proteran sa planete Raj, znači da nije sigurno bio dobar i plemenit pripadnik svoje vrste.
Već narano, zao i beskrupulozan, kao i svaki prosečan stanovnik današnjih strogo čuvanih zatvora, bilo gde u svetu?
Recesivan genotip prepun grešaka i anomalija, koji rezultira asocijalnim ponašanjem, dovoljan razlog da ga proteraju sa Raja.

To se pokazalo već u prvoj generaciji njegovog potomstva, gde brat UBIJA brata.

Prilično asocijalno ponašanje Kainovo priznaćemo.

Momak totalno operisan od empatije ?

Što povlači pitanje, da li je možda A-dam takođe ubio svog brata tamo negde gore na svojoj matičnoj planeti Raj ?
Da li je to razlog njegovog proterivanja ?

Jesmo li mi danas potomci nekakvog vanzemaljskog ubice ?

Nije mi jasno da li je E-va takođe ovde proterana kao kriminalac sa Raja ili je ovde poslata kako bi se sparila sa A-dam om?

Kako se u Bibliji ona uglavnom "okrivljuje" za A-dam- ovo izbacivanje iz Raja, verujem da je to samo bacanje prašine u oči, kako bi smo A-dam- a zadržali u lepom pamćenju kao pravednika ( a ne kao proteranog kriminalca).

Što dalje implicira da je E-va imala dobru genetiku, empatiju, samilost, humanost i td i td, i da smo svi mi koji danas imamo ove pozitivne osobine, iste od nje nasledili ?

A-dam-ova mračna i zlokobna prošlost zataškana je tako što je optužena E-va, za sve navodne greške počinjene na planeti Raj.

Tu lažnu optužbu religija i danas hrani i pothranjuhe, držeći ženu u PODREĐENOM POLOŽAJU U ODNOSU NA MUŠKARCA ?
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Evo, malo sam ti razradio teoriju Glasniče.

Zasto uopste moramo znati sta je dobro?
Prosto napravi nas da ne mrzimo, ubijamo.......(prosto i ne znamo za to) Time nam nije uskratio slobodnu volju i slobodu i svakako nismo roboti.
U raju bi tako trebalo da bude. Znaci moze.
Зато што смо слободни па знамо шта је добро и зло. Када би знали само за једну страну, не би били слободни јер би нам све било исто. Може, али бирамо, као што је Адам изабрао.

Zaista ne mogu da shvatim kako te neznanje o nečemu čini neslobodnim.
Није то незнање. То је као када сунце никада не би зашло. Никада не би постојао појам мрака јер људи не би знали шта је мрак, јер га нико никада није видео.
Тако и са добрим и злим. Да су људи створени неслободни, не би знали ни шта је добро ни шта је зло јер нису имали слободе. Слобода је кључ, а не знање.

I zbog toga ne bi bili slobodni? :nono3:
Причам ти о схватању и о слободи путем појма знање, ти се задржаваш на знању и не прелазиш са појма знања на слободу.
Људи су створени слободни и могу да бирају, нису створени неслободни.
Kakve blage veze imaju sloboda i poznavanje dobra i zla? Niđe veze.
Лепо. Кад ти програмираш машину да чисти, она никада неће моћи у животу да ради ништа друго, јер си је ти програмирао само да чисти.
Не разумем шта ти ту није јасно ? Човек је биће слободног избора, и стога бира између онога што верује да је добро и онога што верује да је зло.

Причам ти о схватању и о слободи путем појма знање, ти се задржаваш на знању и не прелазиш са појма знања на слободу.
Људи су створени слободни и могу да бирају, нису створени неслободни.
Pa kako da pređem kad znanje i sloboda nemaju veze jedno sa drugim. Da, ljudi su stvoreni slobodni i mogu da biraju. Odakle im opcije: ukradi ubi, muči, siluj....... isto bi bili slobodni i da nemaju te opcije da biraju. Birali bi: pomozi, sačuvaj, ljubi.......
Лепо. Кад ти програмираш машину да чисти, она никада неће моћи у животу да ради ништа друго, јер си је ти програмирао само да чисти.
I šta misliš dal se ta mašina oseća neslobodnom?
Da li bi ti toj mašini dao i opciju da može da prlja, pa da sama bira šta će da radi, uz obećanje da ako izabere da samo čisti - odlazi u raj?
Van pameti zar ne, jer tebi treba mašina za čišćenje i tako je i napraviš.

Pa kako da pređem kad znanje i sloboda nemaju veze jedno sa drugim. Da, ljudi su stvoreni slobodni i mogu da biraju. Odakle im opcije: ukradi ubi, muči, siluj....... isto bi bili slobodni i da nemaju te opcije da biraju. Birali bi: pomozi, sačuvaj, ljubi.......
Па рекао си да не разумеш шта значи појам слободе. Тј. није ти јасно шта би било да људи нису створени слободни. Дакле причамо и о садашњем стању, и о стању шта би било када би људи били неслободни. Не разумем шта ти у целој причи није јасно ?
Мислиш да је људи нису знали да не треба да убијају док им Мојсије није донео заповести ? Знали су, али само зло се није толико умножило, па је морало да се донесе правило јер су се људи искварили.
То ти је као правни посао у почетку, што би рекли правници. Прво је постојала добра вера (bona fides), ja теби позајмим нешто, и ти ћеш ми то вратити.
Када се то проширило на хиљаде и хиљаде људи, неко је "заборављао" да враћа позамљене ствари. Зато је и дошао закон, јер је неко изабрао да ради лоше. Тако и други људи бирају, да ли ће радити добро или лоше.
isto bi bili slobodni i da nemaju te opcije da biraju. Birali bi: pomozi, sačuvaj, ljubi.......
Прочитај још једном шта си написао. Када би људи били само добри, и када не би могли да ураде ништа лоше, то значи да би тада били слободни ? То није слобода, то је као када направиш софтвер, па га упеглаш да ради како ти хоћеш, и да не мрда више ни даље, или кад дресираш куче. Нема то везе са слободом.

Прочитај још једном шта си написао. Када би људи били само добри, и када не би могли да ураде ништа лоше, то значи да би тада били слободни ? То није слобода, то је као када направиш софтвер, па га упеглаш да ради како ти хоћеш, и да не мрда више ни даље, или кад дресираш куче. Нема то везе са слободом.
Bili bi slobodni isto ko i sada.
Analogije su ti totalno promašene. Kao ona sa mašinom tako i ove. Ljudi nisu ni mašine ni softver a ni psi.
Zašto ljudi koji ne bi znali za "zlo" ne bi bili slobodni? Zašto ne bi mogli da i dalje razvijaju nauku, umetnost........?

Па рекао си да не разумеш шта значи појам слободе. Тј. није ти јасно шта би било да људи нису створени слободни. Дакле причамо и о садашњем стању, и о стању шта би било када би људи били неслободни. Не разумем шта ти у целој причи није јасно ?
Iskreno nemam pojma o čemu ovde pišeš. Ja zapravo svo vreme pitam ono što sam uvećao u prethodnoj poruci.
Da dodam još jedno:
Zašto je poznavanje zla uslov da budemo slobodni?

Pa čekaj rođače, zar se nismo već složili svi da je bog VANZEMALJAC ?
U Biblijskom smislu, biblijski Bog nije vanzemaljac. A oni bogovi-vanzemaljci u koje ti veruješ ono u vezi sa božanstvima Anunaki i omiljenom planetom vanzemaljaca Nibiiru i Sičinove tvrdnje u vezi sa tim, biva neka druga priča.

A da te pitam. Koja ti je knjiga od Zaharija Sičina...najomiljenija...

То је нешто што је ушло преко LXX у многе језике. Тако чак стоји и у King james преводу. LXX je на другачији начин превео "нефеш" па неко бира тај начин, неко бира начин на који се преводи масоретски текст.
Али чак и еп. Атанасије Јевтић, мада бира "душа жива", наглашава да то није онако како га ми схватамо, већ једно живо биће, а не нешто у платонистичком смислу. Моја претпоставка је да би се избегао платонистички призвук, тежи се ка преводу "живо биће".
Nemam pojma šta da ti kažem na okolnost tog...platonističkog prizvuka. U nekim Platonovim kazivanjima ima nekih stvari iz kojih mi nekako proizilazi da je Platon više kazivao o bezvremenoj nego o besmrtnoj duši.
Možda grešim u vezi sa tim ali iz nekih kazivanja kasnijih grčkih filozofa ima da ukazuju na bezvremenost kada kazuju o ideji duše a pozivajući se na Platona. Ma od toga hoće glava da boli...
A kod Platona ima i ono da je besmrtan samo...umni deo duše... No da ne smaram previše u vezi sa tim. A ako je duša nešto duhovno, nešto što nije materijalno, pa samim tim nije ni propadljivo, nekako se nameće da je besmrtna. A to tim više jer se duša sama po sebi, ne može usitnjavati na neke sitnije delove kao što se može učiniti sa materijalnim.

A meni je nekako prihvatljivije ono...''duša živa''...jer me ono ...''živo biće'' ...nekako asocira na ono u smislu...živ čovek...

Tako je jeroh. Samo zaboravljaš da su Tvorca izmislili pustinjski kozari, a o Abiogenezi eksperimentišu savremeni doktori nauka u savremenim laboratorijama:D
A da...eksperimentišu savremeni doktori nauka u savremenim laboratorijama ono...sve do odlaska u pentiju...a onda će da ih zamene novi savremeni doktori nauka pa će i oni u svoje vreme u penziju...A bitno je šta...da se eksperimetiše a dobrim delom u smislu onog...trla baba lan da joj prodje dan... :hahaha1:

A što se tiče pustinjskih kozara, navedi mi neka imena tih...pustinjskih kozara...Da možda i Solomon nije čuvao koze u pustinji...:whistling:

Nema umiranje duse jer dusa u smislu plataonskog shvatanja ne postoji.
Naravano da nema umiranja duše jer je po hrišćanskom učenju i verovanju duša biva besmrtna...
Dusa je ceo covek od krvi i mesa, sa njegovim kostima, intelektom i udahnutom NESEMOM.
Da je duša čovekova u krvi biva učenje čije li...Tvoje kao adventističko i Jehovinih svedoka...
I stvori Gospod Bog coveka od praha zemaljskoga, i dunu mu u nos Nesemu i posta covek NEFES

1 Mojsijeva 1,27.
Pa zar Prva Mojsijeva 1:27 ne glasi ovako...''I stvori Bog čoveka po obličju svom, po obličju Božjem stvori ga; muško i žensko stvori ih.''

Stih koji si naveo je iz Prva Mojsijeva 2:7...''A stvori Gospod Bog čoveka od praha zemaljskog, i dunu mu u nos duh životni; i posta čovek duša živa.''

Pa u vezi sa tim, ispravi tamo u tvom pamfletu ono 1,27 u 2,7...

A kako li si reč ...נִשְׁמַ֣ת - niš·maṯ... preveo kao Nesema...

A ta ista reč ima i u ...

Poslovice 20:27...'' Videlo je Gospodnje duša čovečija, istražuje sve što je u srcu.''

Problem je u tome sto mnogi ne zele da vide ili nece da vide, da Bog ne udahnjuje u coveka zivo bice, NEFES ili RUAH.
Vec udahnjuje nesemu, zivotnu energiju koja tek sa telom daje zivo bice,stvorenje.
Nesto slicno kao struja koja pokrece materiju, kompjuter.
Nisam imao pojma da je struja...duhovna kategorija...

A u vezi sa problemom koji mnogi imaju, kako ti kaza, možeš li mi konkretno, bez pamfleta iz tvojih blogova, kazati nešto u vezi sa ovim...

1 Solunjanima 5:23... ''I ceo vaš duh i duša i telo da se sačuva bez krivice za dolazak Gospoda našeg Isusa Hrista.''

Luka 1:46-47...'' I reče Marija: Veliča duša moja Gospoda;I obradova se duh moj Bogu Spasu mom,''

1 Cartevima 17:21... ''I pruživši se nad detetom tri puta zavapi ka Gospodu govoreći: Gospode Bože moj, neka se povrati u dete duša njegova.''

Matej 10:28... ''I ne bojte se onih koji ubijaju telo, a dušu ne mogu ubiti; nego se bojte Onog koji može i dušu i telo pogubiti u paklu.''

Matej 22:32... ''Ja sam Bog Avraamov, i Bog Isakov, i Bog Jakovljev! Nije Bog Bog mrtvih, nego živih.''

Pa zar nisu Eva i Adam u smislu slobode, slobodnog izbora u smislu slobodne volje...zgrešili...A da nisu zgrešili, ljudi danas u biblijskom smilu, ne bi znali za zlo...I ako čovek ne bi znao za zlo šta bi to slobodnom voljom birao...izmedju čega...Da bi se biralo nešto dobro, mora postojati i njegova suprotnost, jer bez toga čovek ne bi ni znao šta je dobro. A kada su se Evi i Adamu ono...otvorile oči...kao prvo su postali svesni toga da su goli.Pre toga nisu imali svest o svojoj nagosti. A zanimljivo je na neki način, da su u tom trenutku kada su im se otvorile oči, spoznali i svoj EGO. To nije biblijsko učenje ali je na svoj način zanimljivo.

Naravano da nema umiranja duše jer je po hrišćanskom učenju i verovanju duša biva besmrtna...
Ajde?
Nisi nesto dobro izguglao.
Sta ti je pre nisi pravio ovako ozbiljne greske u guglanju vernice?
Jezekilj 18,4Gle, sve su duše moje, kako duša očina tako i duša sinovlja moja je, koja duša zgriješi ona će poginuti.
O cemu da diskutujem sa tobom kad vec kod osnove fali?

Back