Hvalite me usta, kako ne bi bila pusta

Džudi S

Brišem spam
Moderator
Poruka
9.245

TEMA.jpg

Pre neki dan sam na jednom portalu čitala kolumnu jedne ( sada ) poznate ličnosti. Pomislila sam da će, posle nekoliko rečenica, u kojima hvali sebe da piše o aktuelnoj temi.

Pogrešila sam. Od početka do kraja pisala je " Ja sam bila pametna devojčica", "Ja sam postigla veliki uspeh" "Ja odlično radim svoj posao"...

Setila sam se poslovice: " Hvalite me usta, kako ne bi bila pusta".

Slažem se da treba da volimo sebe. Slažem se da treba da istaknemo svoje znanje i kvalitete u nekim situacijama. Ne moraju drugi da nas hvale, možemo to i sami.

I sve je to normalno, dok se ne pređe granica. Granica koja nas razdvaja od narcističkog poremećaja ličnosti.

Ovo nije tema o narcisima, o njima samo mnogo, mnogo puta pisali.

Ovo je tema o osobama koje preterano hvale sami sebe. Osobe koje hvale same sebe nisu uvek narcisi. Jednostavno, o sebi pričaju u superlativu.

Da li ste nekada preterano hvalili sami sebe?

Zašto neke osobe hvale same sebe?

Šta se postiže time što hvalimo sami sebe?

Da li su i te osobe tzv"energetski vampiri" koji vas obasipaju pozitivnim rečima o sebi?

Je li to bila Jovana Jeremić? :mrgreen:

Nije. 😊 Ova je ružnija od JJ.

Ali, ovo nije tema u kojoj pogađamo, koja je to osoba toliko hvalila sebe.

Mislim da ljudi koji preterano hvale sebe žele da skrenu pažnju na sebe.

Možda su u detinjstvu i u tinejdžerskom dobu, te osobe bile zapostavljane, ne u smislu zanemarivanja od strane roditelja. Možda nisu bili glavni u svom društvu, u osnovnoj, srednjoj školi, na fakultetu.

Prirodno je da kažemo o sebi sve najbolje novom poslodavcu kako bismo dobili posao koji smo tražili.

Da li te osobe zapravo imaju kompleks niže vrednosti i onda taj kompleks leče rečima?

Takođe, mislim da su "druga strana novčića" kada su u pitanju energetski vampiri.

Kakva su vaša iskustva sa takvim osobama..ili ste jedna od njih?

PS.

Opravdano hvalim sebe kada su u pitanju intervjui koje radim na svom WP blogu. I drugi su mi rekli da to radim profi.

Ja ne umem da hvalim sebe.
Pojma nemam zasto to ljudi rade.
Uvek se vidi ko zna da radi svoj posao a posebno ko je dobar covek.
Taj nicim izazvani EPP verovatrno je posledia kompleksa nize vrednosti.
Ja sam uvek znao ko sam i sta sam.
na pamet mi nije palo da se hvalim i cak ne volm kad me drugi hvale
tacnije nekako mi je neugodno
ali eto ima narcisoidnih komplesksasha koliko hocete.

Verovatno si samom sebi nekada rekao "E, baš sam dobro uradio.."

Nema veze ova tema sa narcisima, osobe koje hvale same sebe ne moraju da budu narcisi.

I..sada me je sramota što sam napisala da volim da radim intervju, da tu formu odlično poznajem..i da su mi rekli da radim profi.
Ako verujes
nikad nisam ni pomslio da sam dobro nesto ucinio
a kamo;i da to kazem sam sebi
ne mislim uopste o tome
samo se trudim da budem profesionalac
a mimo posla ako pomazem nekome
to je zato sto zelim i mislim da treba
a ne da bi neko to video ili da ja sebe reklamiram
Nikada to nisam ucinio.
PS
nema zbog cega da te bude sramota
ali ako tako osecas onda OK to je tvoje pravo.

Ova je ružnija od JJ.
:sad2: :eek::eek::eek::eek:

Elem, dobro si napravila razliku izmedju narcisa, i ovakvog oblika nesigurnosti; gde verbalno proseravanje, i to posebo u javnosti, ljudi koriste da sebe podignu.

Verbalna podrska samom sebi je mislim dobra stvar, ali to vazi za privatan zivot, cak i kada si sam sa sobom.

Mislim da je to nacin na koji razum mozemo da upotrebimo jako pozitivno, protiv neke bioloske falinke npr.

Ali ovo preterano lupetanje u javnosti je prvi red flag za patoloski oblik nesigurnosti.

Ali se ekstremno razlikuje od npr. narcisa.

Ja takve osobe ne shvatam suviše ozbiljno. Površno pređem pogledom preko njih i poslušam ih na jedno uvo. Ne osuđujem ih, samo mi nisu zanimljive.
Postoji gora osobina koja me mnogo više iritira od prevelike količine samoljublja. Osobina, bilo muške ili ženske osobe, koja silom hoće da vam stavi do znanja da je izuzetno inteligentna. Šuta se stranim terminima, forsira teme s kojima dobro stoji, analizira vaše izrečeno, kritikuje bez pardona itd. Tu objavim rat istog trenutka.

:sad2: :eek::eek::eek::eek:

Elem, dobro si napravila razliku izmedju narcisa, i ovakvog oblika nesigurnosti; gde verbalno proseravanje, i to posebo u javnosti, ljudi koriste da sebe podignu.

Verbalna podrska samom sebi je mislim dobra stvar, ali to vazi za privatan zivot, cak i kada si sam sa sobom.

Mislim da je to nacin na koji razum mozemo da upotrebimo jako pozitivno, protiv neke bioloske falinke npr.

Ali ovo preterano lupetanje u javnosti je prvi red flag za patoloski oblik nesigurnosti.

Ali se ekstremno razlikuje od npr. narcisa.

Poznavala sam takve ljude. Zato i pravim razliku, oni nisu narcisi.

Pošto sam spomenula da su druga strana energetskog vampira, oni toga nisu svesni. Želim da verujem da je tako.

Dođe jedna osoba na kafu kod mene, pa krene sa pričom..Ja samo klimam glavom. I kad ukapira da ja ćutim, spakuje se i ode uz reči "Joj, ništa mi nisi rekla, sutra ćemo o tebi".

To što hvalimo neke svoje dobre osobine, znanja, nije loše, ali ne moramo uvek da ih stavljamo u prvi plan.

Ja takve osobe ne shvatam suviše ozbiljno. Površno pređem pogledom preko njih i poslušam ih na jedno uvo. Ne osuđujem ih, samo mi nisu zanimljive.
Postoji gora osobina koja me mnogo više iritira od prevelike količine samoljublja. Osobina, bilo muške ili ženske osobe, koja silom hoće da vam stavi do znanja da je izuzetno inteligentna. Šuta se stranim terminima, forsira teme s kojima dobro stoji, analizira vaše izrečeno, kritikuje bez pardona itd. Tu objavim rat istog trenutka.
Moraš biti pažljivija, blaža, zar ne @Džudi S ?

Poznavala sam takve ljude. Zato i pravim razliku, oni nisu narcisi.

Pošto sam spomenula da su druga strana energetskog vampira, oni toga nisu svesni. Želim da verujem da je tako.

Dođe jedna osoba na kafu kod mene, pa krene sa pričom..Ja samo klimam glavom. I kad ukapira da ja ćutim, spakuje se i ode uz reči "Joj, ništa mi nisi rekla, sutra ćemo o tebi".

To što hvalimo neke svoje dobre osobine, znanja, nije loše, ali ne moramo uvek da ih stavljamo u prvi plan.
Narcisi cak i kada imaju neke bioloske nesigurnosti, oni su sociopate koji koriste razum decenijama i decenijama da nivelisu sve nesigurnosti.

Narcis ce npr. to verbalno da koristi na mnogo drugaciji, razradjeniji i smisljeniji nacin i kontekst.

Ovakvi ljudi nisu to, nemaju oni nista smisljeno.

Da, mislim da je pozitivno kada hvalis sebe u drustvu, ali do odredjene granice.

Preko te granice je pokazatelj neke patoloske nesigurnosti.

Svi mi imamo nesigurnosti, naravno, ali ovde pricam o nesigurnosti koja prerasta u patologiju.

Једна од ствари која ме прилично иритира је лажна скромност. Ако сам у нечему добар, свестан сам тога, и немам проблем то да кажем. Трудим се да ствари посматрам реално. Опет, са друге стране, постоје и људи који имају високо мишљење о себи, без реалног разлога, али то је друга прича. А знаш ли за ону "ко се хвали сам се квари"?

Једна од ствари која ме прилично иритира је лажна скромност. Ако сам у нечему добар, свестан сам тога, и немам проблем то да кажем. Трудим се да ствари посматрам реално. Опет, са друге стране, постоје и људи који имају високо мишљење о себи, без реалног разлога, али то је друга прича. А знаш ли за ону "ко се хвали сам се квари"?
Šta je to “lažna skromnost”?
Prvi put čujem.

Back