Statler and Waldorf
Buduća legenda
- Poruka
- 43.256
треба проверити.Ne znam detaljniji odgovor.
Pop kao reč čini mi se da jesu koristili (koliko se sećam).
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
треба проверити.Ne znam detaljniji odgovor.
Pop kao reč čini mi se da jesu koristili (koliko se sećam).
Не , него порекло речи је из грчког и од грчког утицаја прешла на Србе, а на исти начин од Срба западније. Не делује нешто ненормално објашњење, јел даA prije vas u grčkom jeziku. Zaključak --> Grci su Srbi
не тврдим ја да је словенско писмо међу Хрватима реликт њихове православне прошлости, то тврди преузвишени др Боговић, професор црквене повести.
но, да се вратимо на плочу ломничког попа. сасвим је могуће да је та плоча сведочанство присуства босанских крстјана, јер су они писали ћирилицом, за разлику од католика на том простору. зато сам и питао Славена да ли су крстјани своје ниже свештенство ословљавали именицом поп. мени је позната само одредница "прави/добри крстјанин", не знам за попове међу њима. ако нису крстјани, онда су православци.
Не , него порекло речи је из грчког и од грчког утицаја прешла на Србе, а на исти начин од Срба западније. Не делује нешто ненормално објашњење, јел да![]()
ВасколикогZvuči mnogo logično. I od vascelog srpstva u Istri tamo samo ostadoše "popovi"
овде се ради о Посавини, а не Далмацији. ја не знам за словенско католичко богослужење у Посавини на почетку 14. столећа. нити знам да су се католички попови у Посавини сахрањивали под ћириличним споменицима. остаје да је тај ломнички поп био или православац или крстјанин. црквено култно средиште у солској Ломници остаје важан индикатор његовог порекла. али не искључив, наравно.Kako su pravoslavci kad imaš katoličke popove od Dalmacije, Like pa do Istre?Zašto ih ne bi bilo i na Savi s obzirom da drugog spomena pravoslavlja (a kamoli srpstva)u to vrijeme tamo nije ni bilo?
Нисам ја ни рекао да је стигло са Србима, али од 15. века су ми логични тамо.Раширена је била исто као и ћирилица, натпис код Градишке је на ћирилици."Pop" se spominje u Istri i prije Turaka. Koji su Srbi tamo stigli pa sve redom popopovali? Jesi ti svjestan MASE popova po Istri?
A što se tiče boldovanog...Glagoljica je bila raširena i stoljećima prije Brevijara na dubrovačkom području. (Župski natpis, konavoski natpis itd)
Васколиког
И опет ти кажем, причам о речи, не кажем да је тај неки поп у Истри у 15-ом веку Србин.
треба проверити.
Npr. pop Butko?
онај што је имао жену и децу?Такође као о онај попа Тјеходрага из Ливна, не знам можда је и он био католик.
католик?Npr. pop Butko?
католици своје свештенике редовно означавају именицом поп, то није ништа ново. питам за босанске крстјане.
католици своје свештенике редовно означавају именицом поп, то није ништа ново. питам за босанске крстјане.
босански крстјани су (бого)служили по источном обреду. тешко да би један крстјанин умео саставити правилан образац римске мисе.Jasno mi je što želiš reći. Odgovor je bio upućen @Q. in perpetuum hibernum da pop Butko nema veze sa bosanskom crkvom/krstjanima nego da je katolički pop glagoljaš iz Splita. Trebamo tražiti dalje
Pejo Ćošković, Crkva bosanska u XV st. Str 40.
Upadljiva je sličnost u osudama krstjana u Zagrebačkom i Dečanskom prijepisu Srpskog sinodika, u Zagrebačkom se proklinju Belizmenc, Rastudije, Dražilo, Rastina gost, pop Tvrdoš, Dobrko, Radosim, Tvrtko,
pop Braten, pop Drug, Hoteš “i svi heretici bosanski i humski da budu prokleti” te Voihna, Prijezda, Nelipac, Stogšin, Boroje, Lepčin “i svi koji
u njih vjeruju i slijede ih”.
Па није немогуће, сад реч поп помињемо зато што се о попу и ради.u istarskim izvorima od srpskog utjecaja ostade samo riječ "pop".
Ако има жену и децу онда није католички сигурно.онај што је имао жену и децу?
помињао се код Ливна скоро откривени гроб неког попа, са ћириличним натписом, а који је погинуо/убијен са својим синовима. ако се добро сећам.Ако има жену и децу онда није католички сигурно.
Ако има жену и децу онда није католички сигурно.
у Стону је седео православни епископ, то је био његов простор.I taj Pop je popovao uz rijeku Savu u centru vaskolike srpske vasione?
Па није немогуће, сад реч поп помињемо зато што се о попу и ради.
И сам знаш да је католичка црква 'чистила' народне речи из цркве. Да кажем тако , буквално забрањивала. Језик у народу, што је апсолутно нормално, тежи да користи речи које су му ближе, разумљивије. Ако погледаш нпр. да ту Истру крајем 12-ог века држи Немац, буквално, који с словенским језиком нема никакве везе а у цркви латински који такође нема везе с словенским, мени не делује тако чудно. Па узми у обзир и те попове глагољаше или како се већ зову...
Што се тиче ово око манастира на Сави, стварно конкретно о томе не знам пуно.
Сматра се да је било манастира који су Срби подизали преко Саве и пре тог доба. Сматра се да је Белош подигао један или више манастира. Сад око тога православни -католички. ... Ако причамо 14-и век и раније, ту се додирује католичанство и православље. Не знам, ја сматрам да је вероватно био католички, али шта знам. Мислим да су и ти ранији Белошеви манастири били католички али то је 12-и век и питање је колико се тај раскол реално осећао у 12-ом веку овде.
Углавном, ако је тај манастир о којем ви конкретно пишете сачуван изворно како је и направљен могло би се посматрати нпр. оријентацију олтара, односно на којој је страни света и сл.