Хрвоје Вукчић и његово доба

1301e je Lomnica a 300 god kasnije je Lovnica :think: Dragi, ovakvu priče da su Hrvati ispalili vi biste ovdje pucali od smijeha i rugali se preko 15 stranica.

A toponim "Lomnica" imaš po cijelom slavenskom svijetu. Od Poljske, Slovačke pa do sela Donja Lomnica u Turopolju.
ти сматраш да су ћирилична писменост и источно хришћанство били присутни тако дубоко у Словињу? :D

с обзиром на налазе преузвишеног др Боговића, можда бих се и сложио са тобом. ипак, овај натпис на плочи није на кајкавици, што искључује могућност да је поп дошао из Туропоља. зато остаје православни манастир у Соли(ма).

Brač drže po Porfirogenitu Neretljani. Dakle, deo je Paganije, a ne Zahumlja.
Да, али о времену које се помиње владар је велики кнез Захумља. И у уговору с Дубровником Мирослав и Немања допуштају дубровачким трговцима да тргују по Неретви.

Da ne bi ovo promaklo. Čisto jer me zanima sljedeća Lekina konstrukcija u stilu Koleta.
Како да пропадне далеко било.Да те подсетим да су Турци тада до Крбаве стигли, Турци, а да не помињем Србе.Па када даље будеш конструисао теорије убаци и то у тај контекст.Јел ти ово померањем назива поп на запад покушаваш да докажеш миграције српског становништва под притиском Турака на запад шта ли.....

Ово је исто то неко време:
"Prvi zapaženiji i važniji Baromićev rad jest pisanje glagoljičkoga brevijara za popa Mavra koji je ovome poslužio za širenje glagoljičke pismenosti u njegovoj misiji po Dubrovačkoj Republici."

Brač drže po Porfirogenitu Neretljani. Dakle, deo je Paganije, a ne Zahumlja.
Односно, да прецизно напишем шта сам мислио. Око 1250-е Захумље је у српској краљевини, најпростије речено, то би била суштина.

Točno ali govorimo o1250oj godini. I prije toga se mijenjala vlast, nekad Hrvatska, nekad Mletačka itd
Мислим да ниси у праву. Захумље у том
добу никада чвршће, да тако кажем, није било у вези с Србијом.
То је време када Урош укида статус земље Захумљу и укида титулу великог кнеза, а саму земљу дели на три дела.
То би била последица претходних покушаја локалног кнеза да се осамостали јер је искоришћено превирање у самом Расу, највероватније због 'брзих' смена на српском престолу; Радослав, Владислав и на крају Урош.

Како да пропадне далеко било.Да те подсетим да су Турци тада до Крбаве стигли, Турци, а да не помињем Србе.Па када даље будеш конструисао теорије убаци и то у тај контекст.Јел ти ово померањем назива поп на запад покушаваш да докажеш миграције српског становништва под притиском Турака на запад шта ли.....

"Prvi zapaženiji i važniji Baromićev rad jest pisanje glagoljičkoga brevijara za popa Mavra koji je ovome poslužio za širenje glagoljičke pismenosti u njegovoj misiji po Dubrovačkoj Republici."
P

А под чијом би влашћу био Брач тада ако би Неретва била под Захумљем? Млетака?!

Mlečani osvajaju Brač tek 1278. godine. U ovo vreme njime kontrolišu Kačići.

Mislim da Brač tada drži Osor, sin omiškog kneza Malduča.

Ne, srpski je. Na Savi 1301e godine :hahaha: Ništa ja nisam tvrdio pa ti dalje okolisaj francima i mačevima kao mutav. A to svojatanje ćirilice i glagoljice ovdje rade tvoji, sigurno ne ja. Ti ne čitaš pa ne možeš ni znati.
Ko je bio na Savi, Franci? :lol: Albanci? Bugari?
Rekao sam ti, ne pilaj me. Nemas nikakav doprinos gdje god se pojaviš.
:hahaha: Ti imaš nešto da kažeš?

Па јесу ли они самостални тада? Мислим, јел су под нечијом врховном влашћу, заштитом?!

Pravo da ti kažem, ne znam kako je formalna situacija u tom momentu bila, ne znam puno o Kačićima. Oni bi trebalo da su u ranijem periodu tehnički nastavili politiku Neretljana, gusarenja i suštinski nepriznavanja nikoga, pa tako Vizantinci Kačiće ubrajaju u popis naroda koje poražavaju sredinom XII stoleća.

Mislim da i ako su imali formalnog gospodara u nekim periodima, u zemlji Kačića samo je njihov knez bio bog i batina. Jadranski pirati koji su pustošili i Italiju i nervirali svetog rimskog cara.

Kasnije tradicije njih beležе kao jedno od hrvatskih plemena.

Pravo da ti kažem, ne znam kako je formalna situacija u tom momentu bila, ne znam puno o Kačićima. Oni bi trebalo da su u ranijem periodu tehnički nastavili politiku Neretljana, gusarenja i suštinski nepriznavanja nikoga, pa tako Vizantinci Kačiće ubrajaju u popis naroda koje poražavaju sredinom XII stoleća.

Mislim da i ako su imali formalnog gospodara u nekim periodima, u zemlji Kačića samo je njihov knez bio bog i batina. Jadranski pirati koji su pustošili i Italiju i nervirali svetog rimskog cara.

Kasnije tradicije njih beležе kao jedno od hrvatskih plemena.
Ма уплели смо се безвезе на тај начин око Брача. Хтео сам само да кажем да појава те речи поп, уколико би је сматрали српскијом, не би била ништа чудно, па све једно дал је нека територија у саставу Србије или не. То су крајеви где се Срби и Хрвати граниче. То је у ствари цела суштина него одосмо то око Брача потпуно на другу страну.

Ма уплели смо се безвезе на тај начин око Брача. Хтео сам само да кажем да појава те речи поп, уколико би је сматрали српскијом, не би била ништа чудно, па све једно дал је нека територија у саставу Србије или не. То су крајеви где се Срби и Хрвати граниче. То је у ствари цела суштина него одосмо то око Брача потпуно на другу страну.

Aha. Pojava srpskih, katoličkih popova u Istri je sigurna (iako tu nema srpstva ni Srbije ni blizu). Mora da je ipak srpski utjecaj u Istri. A kad se spominje "Hrvati" u turskom defter u oblasti Brankovića onda to nema veze sa Hrvatima. Onda je to osobno srpsko ime, prezime ili zanimanje kao i HRVATin :lol: Nikakve veze sa hrvatskim etnonimom naravno

Aha. Pojava srpskih, katoličkih popova u Istri je sigurna (iako tu nema srpstva ni Srbije ni blizu). Mora da je ipak srpski utjecaj u Istri.
Јао :D Нисам рекао да су Срби него утицај српског језика, и то сам рекао за реч поп. Не знам , мислим зашто би било чудно ако неко за неки назив користи реч која му делује прихватљивије, нормалније иако је из другог језика.
Не брини, нећу ја Истру да ставим под мишку и да је носим кући.:D

ти сматраш да су ћирилична писменост и источно хришћанство били присутни тако дубоко у Словињу? :D

с обзиром на налазе преузвишеног др Боговића, можда бих се и сложио са тобом. ипак, овај натпис на плочи није на кајкавици, што искључује могућност да је поп дошао из Туропоља. зато остаје православни манастир у Соли(ма).

Odakle tebi sad istočno kršćanstvo? A što se tiče čirilice, ako je stigla u to vrijeme do Istre zašto ni bi u Slovinje?

No, ipak ne tvrdim ništa. Samo kažem da se toponim LOMNICA (doslovno, ne Lovnica) danas spominje u Poljskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Češkoj. Pa eto i u Srbiji kod Despotovca. A Lovnica ima i kod Žepča, ima i planina Lovnica kod Konjica, Lovnica u Crnoj Gori itd.

Povezati "...AZ LOMNICIN POP PISAH PO ROŽESTVU HRISTA NA 1000 LET NA 300 I 1 LET..." sa manastirom koji se tek pojavljuje skoro 300!!! god kasnije pod imenom LOVNICA, je suludo.

"Pop" se spominje u Istri i prije Turaka. Koji su Srbi tamo stigli pa sve redom popopovali? Jesi ti svjestan MASE popova po Istri?

A što se tiče boldovanog...Glagoljica je bila raširena i stoljećima prije Brevijara na dubrovačkom području. (Župski natpis, konavoski natpis itd)

Odakle tebi sad istočno kršćanstvo? A što se tiče čirilice, ako je stigla u to vrijeme do Istre zašto ni bi u Slovinje?

No, ipak ne tvrdim ništa. Samo kažem da se toponim LOMNICA (doslovno, ne Lovnica) danas spominje u Poljskoj, Slovačkoj, Hrvatskoj, Češkoj. Pa eto i u Srbiji kod Despotovca. A Lovnica ima i kod Žepča, ima i planina Lovnica kod Konjica, Lovnica u Crnoj Gori itd.

Povezati "...AZ LOMNICIN POP PISAH PO ROŽESTVU HRISTA NA 1000 LET NA 300 I 1 LET..." sa manastirom koji se tek pojavljuje skoro 300!!! god kasnije pod imenom LOVNICA, je suludo.
не тврдим ја да је словенско писмо међу Хрватима реликт њихове православне прошлости, то тврди преузвишени др Боговић, професор црквене повести.

но, да се вратимо на плочу ломничког попа. сасвим је могуће да је та плоча сведочанство присуства босанских крстјана, јер су они писали ћирилицом, за разлику од католика на том простору. зато сам и питао Славена да ли су крстјани своје ниже свештенство ословљавали именицом поп. мени је позната само одредница "прави/добри крстјанин", не знам за попове међу њима. ако нису крстјани, онда су православци.

не тврдим ја да је словенско писмо међу Хрватима реликт њихове православне прошлости, то тврди преузвишени др Боговић, професор црквене повести.

но, да се вратимо на плочу ломничког попа. сасвим је могуће да је та плоча сведочанство присуства босанских крстјана, јер су они писали ћирилицом, за разлику од католика на том простору. зато сам и питао Славена да ли су крстјани своје ниже свештенство ословљавали именицом поп. мени је позната само одредница "прави/добри крстјанин", не знам за попове међу њима. ако нису крстјани, онда су православци.

Ne znam detaljniji odgovor.

Pop kao reč čini mi se da jesu koristili (koliko se sećam).

Back