Можемо и временски посматрати, свакако, што каже @Лекизан , с надирањем Турака свакако да је било померања становништва с истока на запад, па у нашем случају Срба међ' Хрвате.
Da, poznati srpski utjecaj na Istru i Krk. I na Brač 1250e godine.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Можемо и временски посматрати, свакако, што каже @Лекизан , с надирањем Турака свакако да је било померања становништва с истока на запад, па у нашем случају Срба међ' Хрвате.
Ništa, idemo dalje. Pop Martinac. Glagoljica, zapis o Krbavskoj bitci. Hrvatsko ime se spominje nekoliko puta. Kraj 15.stoljeće
Sveučilište u Zagrebu https://umjetnostrijeci.ffzg.unizg.hr › ...PDF ZAPIS POPA MARTINCA KAO SPOMENIK KNJIŽEVNOGA DJELOVANJA
Чекај, Брач је тада у Захумљу ваљда!?Da, poznati srpski utjecaj na Istru i Krk. I na Brač 1250e godine.
Које територију би требало посматрати као изворну за нешто што би данас рекли хрватски језик? Уз мало среће могло би се проверити и то за реч 'поп'. Неколико писаних докумената из унутрашњости Хрватске и упоредимо неке речи које би евентуално биле спорне.
Ja ne znam zašto uopšte i vezuješ reč pop za nešto srpsko.
Ne.Чекај, Брач је тада у Захумљу ваљда!?
Mislim da je postojala jedna poduža diskusija između snoudena i Tandoorija na ovu temu. Snouden je insistirao na tako nekom tumačenju i onda Tandooriju prekipelo potpuno, pa mu je sasuo svašta, dokazujući da to što je neko u predmodernoj istoriji pop ne može nikako biti decidni ukazatelj da se radi o pravoslavcu.
Ajde ne davi više. Naravno da će se ćirilica i reč "pop" na mestu koje je granica srpskih zemalja smatrati pre srpskim nego hrvatskim. Da neće biti hrvatsko?Nemam pojma. Ali ići konstruirati priču da je "pop" srpskim utjecajem ušao na hrvatska područja je teška komedija. Ajde Dalmacija graniči uz srpska područja. Ali Krk, Istra?
Eto tu crkvu u zapadnoj Bosni su proglasili srpskom, pravoslavnom pa čak i zadužbinom Nemanjića na temelju ćiriličnog natpisa i riječi "pop".
A ćirilicu i popove imaš od Dalmacije do uključujući Istre.
племиће не одређује крв, него Круна којој служе. Хрвоје Вукчић је служио Круну Првовенчаног, и у том, политичко-правном смислу, он јесте био српски великаш.Čistokrvni. Najsrpskiji Srbin među svim Srbima u vasceloj vasioni
преузвишени др Боговић је тврдио да су то све сведочанства источнохришћанске прошлости хрватског народа, реликти православља.Pa Leko bem mu miša jel ti mene stvarno pitaš jel pisac katoličkog brevijara, pravoslavac? I to sa otoka Krka?![]()
да ли су босански крстјани користили именицу поп да означе своје ниже свештенство?Mislim da je postojala jedna poduža diskusija između snoudena i Tandoorija na ovu temu. Snouden je insistirao na tako nekom tumačenju i onda Tandooriju prekipelo potpuno, pa mu je sasuo svašta, dokazujući da to što je neko u predmodernoj istoriji pop ne može nikako biti decidni ukazatelj da se radi o pravoslavcu.
не, него због везе тог попа са топонимом Ломница. Ломница/Ловница је православни манастир код Шековића.Eto tu crkvu u zapadnoj Bosni su proglasili srpskom, pravoslavnom pa čak i zadužbinom Nemanjića na temelju ćiriličnog natpisa i riječi "pop".
Ajde ne davi više. Naravno da će se ćirilica i reč "pop" na mestu koje je granica srpskih zemalja smatrati pre srpskim nego hrvatskim. Da neće biti hrvatsko?
Toliko logično da bi čak i ti trebalo da ukapiraš.
To da je 'pop' nesto srpsko mozda postoji u poetici BMK, gde postoji lazna dihotomija pop:fratar. Uostalom 'pop' dolazi od grcke reci. A imamo i Popa Dukljanina.
Da je neko Popovic, e tu bismo onda mogli da stavimo znak pitanja.
A šta ti kažeš, bio je hrvatski?Pravoslavni manastir i granica srpskih zemalja na Savi 1301e?
Da sam se oženio na vreme imao bih takvog cipova kao što si ti.Ajde ne pilaj me, pusti odrasle da diskutiraju.
Tačno.To da je 'pop' nesto srpsko mozda postoji u poetici BMK, gde postoji lazna dihotomija pop:fratar. Uostalom 'pop' dolazi od grcke reci. A imamo i Popa Dukljanina.
Da je neko Popovic, e tu bismo onda mogli da stavimo znak pitanja.
не, него због везе тог попа са топонимом Ломница. Ломница/Ловница је православни манастир код Шековића.
A šta ti kažeš, bio je hrvatski?Kojim dokazima raspolažeš? Zakopanim franačkim mačevima?
Samo bolesnici iz Hr svojataju sve živo i latinicu i glagoljicu i ćirilicu. Šta je sledeće? germanske Rune?
Da sam se oženio na vreme imao bih takvog cipova kao što si ti.
Па како није, где је онда Брач?
Нисам ја помињао Истру као српски земљу, ја сам само рекао да би можда на основу речи 'поп' , за коју ја сматрам да је некако 'српскија' , могли узети у обзир ширење те речи нпр. по Истри, као последицу померања становништва. А не мора бити ни последица померања, може бити и утицај српског језика.A u kojoj "srpskoj" zemlji je Beram u Istri?
"1431. bi zidan Sveti Martin, biše pop Pilad, prošt Didak."
па да, али не постоји ниједан топоним Ломница у широј околини места где је пронађена плоча. једина Ломница је место у области Соли, где се налази чувени манастир. биће да је ова плоча уједно и први помен манастира Ломнице у изворима.Manastir Lovnica koji se inače spominje tek skoro 300 godina kasnije? Ich bitte sie, meine Herren Statler und Waldorf...das ist doch lächerlich.
па да, али не постоји ниједан топоним Ломница у широј околини места где је пронађена плоча. једина Ломница је место у области Соли, где се налази чувени манастир. биће да је ова плоча уједно и први помен манастира Ломнице у изворима.
Па како није, где је онда Брач?