Ko je tebe jekavicu učio?!?
Bibliotekar antičkog srpskog cara Nina Belova
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Ko je tebe jekavicu učio?!?
I da se vidi tvorbena produktivnost osnove Hrv- uporedimo je sa istom sufiksacijom (-at, -atin) kod drugih osnova (Rad-, Mil-, Dobr-) posvedočenom u istom izvoru:Oblast Brankovića 1455g:
Bogoslav sin Hrviše (str. 62)
Radica sin Hrvajina (str. 77)
Radovan sin Hrvojina (str. 150)
Vlajko sin Hrvojev (str. 150)
Radovan sin Hrvoja (str. 150)
Nikola, Hrvati (str. 216)
Bogdan Hrvojice (str. 246)
Bogavac sin Hrvonje (str. 246)
Nikola sin Hrvanice (str. 317)
Radica sin Hrvajina (str. 332)
Niko ko je u Hrvatskoj ili Bosni išao u školu ne bi napisao "sijećam se".Bibliotekar antičkog srpskog cara Nina Belova
Dodaj onda i ove iz deftera:
Nahija Gračanica (Nikšići), džemat Batriča, vojvode (str. 56)
Hrva Njiva ili Hrvačevo
Nahija Mostar, džemat vojvode Vladimira (str. 81)
Radosav sin Hrve
Nahija Humska zemlja, džemat Radopolje (str. 90)
Vuk sin Hrvajina
Hrva sin Strze
Nahija Rudine, džemat Bogdana sina Crne (str. 119)
Radilja, Vladko i Radoje sinovi Hrvajina
Nahija Blagaj, džemat kneza Heraka sina Vladisava (str. 139)
Brajan sin Hrvoje
Nahija Samobor, timar kneza Hrvatina (str. 323)
Nahija Dabar, Čifluk Mustafe (str. 363)
Baština nevjernika po imenu Hrvoje u selu zvanom Slatnica
Nahija Nevesinje, selo Belgrad (str. 446-447)
Vukas sin Hrvatina
Bogdan sin Hrvata
Vukašin sin Hrvatina
Čifluk dizdara Ajasa, (str. 363)
Zemlje što se u nastavku navode, koje je ranije spomenuti Isa-beg dao Hercegu Stojadinu?, a koji pripadaju tvrđavi Tođevac su slijedeće:
Vrane iz Kozlova, Hrankov Sinokos, Hrvuće Polje
Oblast Brankovića 1455g:
Bogoslav sin Hrviše (str. 62)
Radica sin Hrvajina (str. 77)
Radovan sin Hrvojina (str. 150)
Vlajko sin Hrvojev (str. 150)
Radovan sin Hrvoja (str. 150)
Nikola, Hrvati (str. 216)
Bogdan Hrvojice (str. 246)
Bogavac sin Hrvonje (str. 246)
Nikola sin Hrvanice (str. 317)
Radica sin Hrvajina (str. 332)
Niko ko je u Hrvatskoj ili Bosni išao u školu ne bi napisao "sijećam se".
Izvini, teško vas međusobno razaznajem; Mupi, Visost, Ronhil, Dukaraka, Vaskoliki... ko bi to i zašto bi to razlikovao?Zar nisam već spomenuo da nisam išao u školu ni u Hrvatskoj, ni Bosni, ni Srbiji? Niti mi je maternji jezik. Misliš mi se sad izrugati zbog pravopisa?
Ajde, ćuti, sve sama srpska imena. To što su u 16. veku izmislili tzv. "Hrvate" kao narod, koji nam se posle i ogadio te nas ova imena podsećaju na tu ljigu hrvatstva, to nema veze sa prošlošću u kojoj još niste ni postojali ni kao takvi bili u stanju da nam se ogadite:1. Govorim li ja o Hrviši ili i HRVATinu?
2. Ovo za Brankovićevu oblast "Nikola, Hrvati" se vjerojatno odnosi na njihovu narodnost. To nije ni ime ni prezime
Pogledajte prilog 1595992
To što su u 16. veku izmislili tzv. "Hrvate" kao narod,
Dok god moroni i prodane duše u ovoj zemlji budu pisali istoriju.Dokle ćeš ti o ovome, zaista?![]()
Dok god moroni i prodane duše u ovoj zemlji budu pisali istoriju.
ја те опет не разумем. Хрвоје Вукчић се помиње у "Даници"? помиње га неки Палмотић?
1. Govorim li ja o Hrviši ili i HRVATinu?
2. Ovo za Brankovićevu oblast "Nikola, Hrvati" se vjerojatno odnosi na njihovu narodnost. To nije ni ime ni prezime
Pogledajte prilog 1595992
Dakle, zašto posrbljeni Hrvat G.Ŝarić dovodi u vezu srpsku slavu i Srbe sa Lepenskim virom, hmmm, tu mora da ima nešto što vi Hrvati u svom bezumnom sljepilu ne vidite"Neki Palmotić"I njega ste posrbili. Dakle, zašto Srbin Palmotić spominje Hrvoja Vukčića onako kako ga spominje u melodramu "Danica"?
Dakle, zašto posrbljeni Hrvat G.Ŝarić dovodi u vezu srpsku slavu i Srbe sa Lepenskim virom, hmmm, tu mora da ima nešto
Drugim riječima, poredjenje mi je glupo i infantilno, poput tvogaNiti je Goran Šarić Hrvat niti su slava i lepenski vir tema![]()
Турци нису пописивали по народности. Не лупај глупости!
Drugim riječima, poredjenje mi je glupo i infantilno, poput tvoga
Jesi li ti ćorav? Pogledajte prilog 1596206
Objasni mi što ovdje znači Hrvati? Prezime?
A gdje je onda ostalima prezime? Samo Nikola i njegovo kućanstvo imaju prezime, jel? I to baš prezime "Hrvati"![]()
удари сам себи шамар! Наведи примјер када су Турци пописивали по народности!
Zapravo, meni se čini da su postojali neki vanredni izuzeci kada su se postavljale zabeleške po kojima bi se osoba prepoznavala. Kao npr. kovač, Jevrejin, palikuća,...
Neka @Gledston ovde pojasni nešto detaljnije, ukoliko je voljan.
Apsolutno. Hrvatì, kako i pise sa ,,Ì" je bilo neko drugo značenje, a ne kako ostrašćeni kolega tvrdi ,,narodnost".
A takvih primjera ima poprilično mnogo u defteru:
Pogledajte prilog 1596214
Pogledajte prilog 1596215
Pogledajte prilog 1596216
тај Палмотић му је био дворски писар у Јајцу?"Neki Palmotić"I njega ste posrbili. Dakle, zašto Srbin Palmotić spominje Hrvoja Vukčića onako kako ga spominje u melodramu "Danica"?
тај Палмотић му је био дворски писар у Јајцу?
Danica je pisana 1644. Palmotić nije Hrvat. Zašto Palmotić spominje Hrvoja Vukčića onako kako jeste?