Hrvatski predstavnici u srbskim institucijama.

ako si ti iz pirota ne znaći da su svi iz pirota i da svi srbi moraju govoriti ko ti. npr. srbi iz krajine nikad nisu govorili ekavicom, kao i bosanski srbi. njihov maternji jezik je ijekavica, i ne vidim razlog zašto bi oni zbog tebe mjenjali svoj maternji jezik
Ne govorim o tome nego o ljudima koji su bili do skoro negde u Hrvatskoj sticajem okolnosti,pa su posle morali da beže.

pa Hrvat je, samo Karan je tursko prezime , kao npr. Balaban,Gojan,Buljan ili Milošević

U osnovi prezimena Karan nalazi se tursko kara sa značenjm crn, pa je Karan osoba crne puti, crnomanjasta osoba.
Karani su na mućkom području zabilježeni u maticama župe Ogorje (1754-1757) sa dvočlanim prezimenom Muslim Karan (u izvorniku Muslin Caraun).
S prezimenom Karan upisani su u austrijskom zemljišniku iz 1835. godine, u kojem su u Ogorju Gornjem zabilježene četiri Karanove obitelji: Antina, Ilijina, Ivanova i Lukina. Tada je u Muću Gornjem prebivalište imala obitelj Petra Karana. Popis stanovništva 1948. godine zatekao je u Ogorju Gornjem šest obitelji s prezimenom Karan.
...Danas u Ogorju Gornjem žive 2 obitelj tog roda s ukupno 7 duša.
Karani na duvanjskom području (Rašćani) i na Kupreškoj visoravni (Blagaj) su pravoslavne vjeroispovijesti.
K. Draganović najprije podsjeća da Novaković, Lapčević, Jukić i Karanović izvode prezime Karan od njemačkog Karren, a onda nastavlja, „ovdje je gotovo sigurno riječ o potomcima saksonskih rudara što u 14. stoljeću bijahu došli u Bosnu. Što se tiče roda Karan, koji samo u Bosanskoj krajini broji 600 obitelji s otprilike četiri tisuće članova, a to i drugi znaci jasno govore u prilog tome da kako oni nekoć bijahu katolici.“

izvor: "Hrvatski rodovi općine Muć"

.....

Tedi je Hrvat iz Hercegovine..

Znam 100% da je Hrvat!!

Moja greška!!

•• Rekli ste Tade... Vi ste bili Tadija Bajić...

- ... Ma šta bija!? Tedi Spalato je, ajmo reć umjetničko ime koje je izmislija Ivo Lesić. Ja san i sad Tadija Bajić. Koji je dobija ime po svon didi Tadiji Bajiću iz zaseoka Potpoletnica kod Zadvarja. S očeve strane san odotamo, s materine strane iz Lokve Rogoznice i Katuna.
- To su moji korijeni, tamo spavaju moji preci. Držin ih na zidu, bolje reć na dva zida. U sobi su mi dva zida opiturana u narančasto, dva zida su opiturana u onu starinsku plavu boju u koju bi se pituravale sobe. E na ta dva zida su slike mojih predaka. Gledan ih svaki dan, gledajući ih vraćaju mi se slike iz ditinjstva, to mi daje forcu...

http://www.slobodnadalmacija.hr/Mozaik/tabid/80/articleType/ArticleView/articleId/61495/Default.aspx

Back