Hrvatske istorijske laži

Pre svega, da li ti je jasno da je o čoveku ko je osvedočeni srpski rodoljub, predstavnik srpske zajednice? Učesnik srpskog narodnog kongresa?
Zato kažem da on nigdje ne govori o svom porijeklu. A to što je netko član srpske zajednice i rodoljub ne znam kakve to ima veze sa porijeklom bilo koga. Da je Josif Runjanin negdje rekao da je porijeklom Srbin onda bi to bila značajno i za njegove pretke, međutim u ovom slučaju Josif ne spominje da je Srbin dok njegova kćerka govori da je Hrvat.
I zato sam ti već odgovorio, zašto bi uzimali primjer njegovog pradjeda koji je Srpski rodoljub a nigdje ne govori o svom Srpskom porijeklu a odbacujemo primjer njegove kćerke koja izričito govori o Hrvatskom porijeklu?

Srbi su Srbi

Od Vlaha ih odvaja jezik
Povijest je puno složenija a ti koliko vidim ali i dobar dio drugih forumaša baš i ne znate što je ustvari povijest našeg područja. U Hrvatsku uglavnom dolaze Vlasi i oni izvorno nisu Srbi. Oni kasnije postaju Srbi. Inače o tome govori Karl Kaser austrijski stručnjak za Vojnu Krajinu. U tom smislu govori i Sima Ćirković govoreći o Vlasima koji dolaze u Hercegovinu i Srbima koji su uglavnom odselili iz tih krajeva.
Inače to je vrijeme kada su Vlasi Slavenizirani a to znači da govore jezikom koji više nije romanski.

Povijest je puno složenija a ti koliko vidim ali i dobar dio drugih forumaša baš i ne znate što je ustvari povijest našeg područja. U Hrvatsku uglavnom dolaze Vlasi i oni izvorno nisu Srbi. Oni kasnije postaju Srbi. Inače o tome govori Karl Kaser austrijski stručnjak za Vojnu Krajinu. U tom smislu govori i Sima Ćirković govoreći o Vlasima koji dolaze u Hercegovinu i Srbima koji su uglavnom odselili iz tih krajeva.
Inače to je vrijeme kada su Vlasi Slavenizirani a to znači da govore jezikom koji više nije romanski.

Papir trpi sve, a kod vas hrvata i kamen

Ili se pak radi o klasičnim teoretičarima zavjera koji u svemu vide propagandu i umišljaju nepostojeće nepijatelje koji rade protiv njih.
Radi se u nekim slučajevima o ideologiziranoj skupini koja je na hrpi. Zato su neke teme na wikipediji smeće, budući da je prevladavajući svjetonazor ljudi koji friziraju te teme- smeće. To je postmodernistički "antinacionalni" pogled na svijet Nove ljevice koja propagira svoju ideologiju oko svega po njh kontroverznog.

Npr. razvidno je u tom što oko tzv. kontroverznih tema ti autori nemaju ni osnovne logike i lijepe etikete kad ih se prozove za pristranost. Nemaju argumenata, no jedino što im preostaje su etikete i prikaz tematike preko razbacanih tvrdnji szmnjiva podrijetla, ili tendenciozne interpretacije.

"Great replacement" se prikazuje kao teorija urote. A kad se ukaže na demografiju i na političke odluke- onda slijedi etiketiranje i blokada. Slično sadašnjim pokušajima opravdavanja zvjerstva Hamasa u Izraelu.

Urota?

Da, upravo to. Urota zvekana isprana mozga, nepostojeće logike i komesarskoga mentaliteta.

Sklepane su sve nacije.

Mi, osim hrvatske jezgre, i od asimiliranih Talijana, Čeha, Slovaka, Nijemaca, Mađara, Vlaha, Rusina, Poljaka, ..a Srbi, osim srpske jezgre, od asimiliranih Cincara, Vlaha, Grka, Albanaca, Rumunja, Makedonaca i ostaloga Balkana.
Kad su ono beše Kajkavci postali Hrvati? Tj, da li su se tako izjašnjavali pre početka XIX veka?

Evo ja sinoć registrirao... imamo gošću iz Hrvatske. sa Bola na Braču..
Tamo su najveće izdajice (pardon da me ne razumete pogrešno. najviše apartmana izdaju ) porodice Marinković, Bošković, Lalić, Katić,...
Fine katoličke familije,...
Ništa,... samo kažemm..
To mi 'nako dunulo dok pijuckam medovaču,.. koju su pili i moji preci pre bitke na Marici...
I nemogu sve ovo da vam čitam . Neš me zaebava želudac...
Izvinjavam se..

Vladimir Horvat (1935-2019), isusovac koji je krivotvorio prevod sa latinskog jezika:

Do sada nisam pronašao pouzdanog pisca ovoga prijevoda. Ipak, znam da se u liturgiji i u službi Božjoj ovim ćiriličkim ili radije grčkim pismom služe u ilirskim provincijama Hrvatskoj, Srijemskoj Slavoniji, Bosni, Hercegovini, Srbiji i obje Bugarske, Traciji, Makedoniji, koje se nalaze s ove strane Dunava, i u onima s one strane Dunava: Vlaškoj, Moldaviji ili Bogdaniji, Ruteniji, Rasciji, Rusiji i Moskoviji, Srbi ili Srbljani, koji ne slijede latinski, već grčki obred. Srbi se u rječniku i načinu govora malo razlikuju od Bosanaca, čije narječje, po mome sudu, treba smatrati općenitijim i boljim među hrvatskim narječjima.

http://hrcak.srce.hr/file/116815 (apologija Bartola Kašića)

Pogledajte prilog 1426982

Original:

Hucusque non inveni huius versionis certum auctorem. Sciotamen sub Cyrillico caractere, seu potius Graecanico, in lithurgia et divinisofficiis hac uti Serbbios seu Serblianos, qui Ritum non Latinum, sed Graecum sequuntur in Provinciis Illyricis, Crovatia, Slavonia Sirmiensi, Bosnia, Hercaegovina, Serblia, utraque Bulgaria, Tracia, Macedonia, quae sunt citra Danubium, atque in iis quae ultra Danubium sunt: Valachia, Moldavia, seu Bogolania, Ruthenia, Rascia, Russia, et Moscovia. Serblii a Bosnensibus parum differunt in verbis et modo loquendi, quorum dialectus communior, et melior meo iudicio inter Illyricas dialectos censenda est.

Došlo je do pretumbavanja teksta i ilirsko ime je po automatizmu prevedeno kao hrvatsko. Prevedeno je ilirske provincije korektno, ali docnije ilirska narečja u hrvatska. Dakle, Horvat je namerno preveo tekst na jedan tendenciozni način, kako bi ispalo da Bosanci, koji se malo razlikuju po govoru od Srba, govore hrvatskim jezikom, za razliku od Srba. Iako je u tekstu evidentno šta sve spada za Bartola Kašića u ilirske pokrajine. :D
Hm, to po duhu 19- og stoljeća i ne bi bila krivotvorina, mada ne odgovara današnjim standardima.

I na genetskoj razini se pokazuje da su Srbi heterogeni, kao i svi narodi; da su složeni, na haplotipskoj razini, od 3-4 prevladavajuće grupe; po rodoslovlju, iz ozbiljnih etnografskih radova, koje su skupine nesrba asimilirali u kojim razdobljima (Albanaca, Makedonaca itd.).

Glede imenoslavlja, dosta je reći da je na popularnoj razini Vidović prikazao besmislenost njihova ignorantskoga pristupa:

Od 33:00

Evo ja sinoć registrirao... imamo gošću iz Hrvatske. sa Bola na Braču..
Tamo su najveće izdajice (pardon da me ne razumete pogrešno. najviše apartmana izdaju ) porodice Marinković, Bošković, Lalić, Katić,...
Fine katoličke familije,...
Ništa,... samo kažemm..
To mi 'nako dunulo dok pijuckam medovaču,.. koju su pili i moji preci pre bitke na Marici...
I nemogu sve ovo da vam čitam . Neš me zaebava želudac...
Izvinjavam se..
Upisao sad svoje prezime na ćirilici u Google i izbaci mi samo knjigu Onomatološki prilozi XXIII, Srpska akademija nauka i umetnosti, 2016.
Piše da je moje prezime povezano sa nekim brdom kod Leskovca jer su prva tri slova ista, iako mojeg prezimena nema u Srbiji i do njega su vjerovato mogli doći samo iz jugoslavenskih popisa jer sumnjam da su listali hrvatsku literaturu, iako me ne bi ni čudilo .
Ono, nema veze što se moje prezime spominje u općinskim knjigama i popisima grada Zagreba tj. Griča i drugim dokumentima od 14.st. nadalje, te ga ima samo u Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj.
Netko će to u Srbiji pročitati i kad čuje to prezime zaključiti "Aha, iz Leskovca?". :hahaha:

Upisao sad svoje prezime na ćirilici u Google i izbaci mi samo knjigu Onomatološki prilozi XXIII, Srpska akademija nauka i umetnosti, 2016.
Piše da je moje prezime povezano sa nekim brdom kod Leskovca jer su prva tri slova ista, iako mojeg prezimena nema u Srbiji i do njega su vjerovato mogli doći samo iz jugoslavenskih popisa jer sumnjam da su listali hrvatsku literaturu, iako me ne bi ni čudilo .
Ono, nema veze što se moje prezime spominje u općinskim knjigama i popisima grada Zagreba tj. Griča i drugim dokumentima od 14.st. nadalje, te ga ima samo u Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj.
Netko će to u Srbiji pročitati i kad čuje to prezime zaključiti "Aha, iz Leskovca?". :hahaha:
Na jugu Srbije ima toponima koji su se izvorno završavali na EC kao u Zagorju. Stari naziv za Leskovac je Leskovec, a verzija sa AC je novija. Stari naziv za Orahovac na Kosovu je Rahovec. Kod Prizrena postoje sela Buzec, Tupec i Našec. Na Šar planini se nalazi vrh Berislavec. U nekim torlačkim govorima s juga Srbije se za zeca kaže zajec kao u Zagorju. Kod Torlaka se glagoli završavaju na AL: rekal, došal, pošal (ne na AO kao u književnom srpskom), dok je kod Zagoraca na EL što je slično: rekel, došel, pošel.

Na jugu Srbije ima toponima koji su se izvorno završavali na EC kao u Zagorju. Stari naziv za Leskovac je Leskovec, a verzija sa AC je novija. Stari naziv za Orahovac na Kosovu je Rahovec. Kod Prizrena postoje sela Buzec, Tupec i Našec. Na Šar planini se nalazi vrh Berislavec. U nekim torlačkim govorima s juga Srbije se za zeca kaže zajec kao u Zagorju. Kod Torlaka se glagoli završavaju na AL: rekal, došal, pošal (ne na AO kao u književnom srpskom), dok je kod Zagoraca na EL što je slično: rekel, došel, pošel.

To sam i ja primijetio. Brojne riječi za koje se vjeruje da su kajkavski zagorski dijalektizmi postoje u timočko-torlačkim govorima.

Postoji etnička grupa, tj malobrojni narod Vlaha. Objektivno nepostojanje vlaške nacije ne znači da etnička grupa Vlaha ne postoji.
Mislim da ti i neki drugi ne shvaćate ozbiljnost situacije. Bosanski i Hrvatski Srbi su većinom Vlaškog odnosno nesrpskog porijekla.

O tome govori Noel Malcolm britanski akademik u svojoj knjizi 'Bosna: kratka povijest'. Na istom tragu je i Ivo Banac u knjizi 'The National Question in Yugoslavia: Origins, History, Politics'. U tom smislu govori i poljska povjesničarka Ilona Czamańska i par hrvatskih povjesničara. Malo blaže i ne tako konkretno govori Karl Kaser i pojedini Mađarski povjesničari. Najblaži je normalo Sima Ćirković ali i on je na tom tragu sa tvrdnjama da Vlasi nisu Srbi stočari i kada govori o autohtonim Srbima i došljacima Vlasima u hercegovini.

Poslednja izmena:
Mislim da ti i neki drugi ne shvaćate ozbiljnost situacije. Bosanski i Hrvatski Srbi su većinom Vlaškog odnosno nesrpskog porijekla.

O tome govori Noel Malcolm britanski akademik u svojoj knjizi 'Bosna: kratka povijest'. Na istom tragu je i Ivo Banac u knjizi 'The National Question in Yugoslavia: Origins, History, Politics'. U tom smislu govori i poljska povjesničarka Ilona Czamańska i par hrvatskih povjesničara. Malo blaže i ne tako konkretno govori Karl Kaser i pojedini Mađarski povjesničari. Najblaži je normalo Sima Ćirković ali i on je na tom tragu sa tvrdnjama da Vlasi nisu Srbi stočari i kada govori o autohtonim Srbima i došljacima Vlasima u hercegovini.
Аутосомална генетика каже да су већином словенског поријекла.

received-770130443519601 (4).jpg

@Лекизан Апелујем да сакционишеш аутистичног трола даринка због пласирања усташких измишљотина. Од кад се појавио на овом форуму константно пише усташку пропаганду да босански и крајишки Срби нису Срби него Власи, исто ради годинама на форуму.хр под ником hrvat22.

Back