Hrvatska

• Začetnik teme Začetnik teme backpacker
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
pajamaca:
kyo...mislim da si nasao zanimanje!
ako vec nisi otvorio agenciju, moras to svakako da uradis.
volis svoju zemlju i poznajes je,
kako sve nesebicno delis, nije lose i da zaradis koju novcanicu!
srecno!

hvala!
nisi prva koja mi je to rekla
na žalost zbog drugih obaveza nema se vremena :-(
mada bi volio to raditi

Bogdan Telenor:
..ima li neko neke pametne slike Podgore?

trenutno nemam, al bez brige doći će i ona na red
(spada u skupinu manjih mjesta a ja trenutno na sjevernom jadranu

opušteno sva mjesta će doć na red:)

Da vam razbijem strah.Ja,suprug i cerkica od 10 godina u julu bili u Splitu.Nezaboravno.Nas auto,naravno,nase tablice(Srbija)bez i jednog nezeljenog incidenta.Split lep kao nekad.Nostalgija pokucala na velika vrata.

1. STRAH !? Šta je to strah ? Ovo smatram žešćom provokacijom.
Od KOGA strah ? Od Hrvata ? Pa pre bih se ubio !
NIKO ovde nije govorio o strahu, nego o nelagodnosti da se ide u vučju jazbinu..
Uostalom, POZNATO je da se Srbin boji SAMO tri stvari : VATRE, VODE, i PROMAJE...

2. Poznajem padobranca koji je lepo i udobno skočio 93 puta, a onaj 94-ti skok ga je koštao invalidskih kolica. To što je tebi bilo sve OK, NIKAKO ne znači da će biti i ostalima.
Postoje STATISTIKE i izveštaji...

3. Verovatno si od njihove sojte, ili si lingvista, pa možeš ili hoćeš da govoriš njihov NOVOIZMIŠLJEN jezik, pa te nisu prepoznali. A kola se mogu staviti i u neku garažu.
ZAR NE !?

SUKOŠAN kraj Zadra

slika10.jpg

SUKOŠAN, naselje i lučica u prostranom zaljevu (Luka Sukošan), 11 km jugoistočno od Zadra. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo i turizam. Na magistralnoj je prometnici (M2, E65).
Župna crkva sv. Kasijana, podignuta vjerojatno u XI. st.
Smješten u zaljevu, Sukošan se odlikuje lijepim pješčanim plažama. Mjesto isprepleću tradicionalne uske ulice i prirodne šetnice idealne za šetnju. Uz mnoge ugostiteljske objekte - restauracije, gostionice - Sukošan se drži mjestom vina i pjesme.
U mjestu se njeguju stari običaji. Vezani su i uz Blagdan sv. Kasijana, zaštitnika Sukošana (13. kolovoza). Organiziraju se i zabavni programi - Noći Sukošana. U doba karnevala posebno su zanimljivi lužari, maškare tipične samo za Sukošan.

preview05.JPG

glavna.jpg

slika11.jpg

SILBA

glavna.jpg

SILBA, naselje i luka na istoimenom otoku. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, ribarstvo i turizam. Manje jahte mogu se vezati na zapadni dio gata (dubina 2-3 m). Sidrište za jahte nalazi se oko 250 m ispred luke (dubina 10-25 m). Brodske veze sa Zadrom, Malim Lošinjem, Pulom, Venecijom, obližnjim otocima.
Današnje se naselje razvija od XVI. st. Barokna župna crkva Uznesenja Marijina je iz 1637. Crkva Gospe od Karmena (1752.

U XVIII. st. Silba je imala svoju mornaricu (98 većih jedrenjaka). Danas je to mirno turističko mjesto. Lijepe šljunčane i pješčane uvale i plaže, kristalno čisto more, ponuda zdrave hrane čine Silbu privlačnim boravištem. Nedaleko od mjesta je bujna šuma sa stadima divljih ovaca. Od nekoć bogatoga folklora sačuvao se silbljanski »tanac«.

pogled iz zraka na istoimeni otok
silba-11.jpg

Toreta u centru mjesta
silba-19.jpg

dobar deo detinjstva tj. svako leto od rodjenja pa do pocetka rata sam provodila na Hvaru....... to je pravi raj... ne znam sta bih mogla da kazem jos....slike koje ste vec videli govore same za sebe... jedva cekam da mi se ukaze prilika da odem ponovo......

Postavio sam, čisto probe radi, post na www.forum.hr, na podforumu turizam, post o Kopaoniku.
Šta mislite šta su uradili sa njim ?
NARAVNO, U B R I S A L I, posle nekoliko sati, bez ikakvog objašnjenja...

Toliko o Hrvatskoj ''demokraciji''

A mi ih ovde puštamo da nam filozofiraju i troluju...Takvi smo mi Srbi, zato nas i svrbi....

VIR

glavna.jpg

VIR, naselje i lučica na istoimenom otoku. Smješten je na uzvisini, 300 m od plitke pješčane uvale Sapavac. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, stočarstvo, ribarstvo i turizam. Na regionalnoj je prometnici.
U pristaništu su otkriveni ostaci predromaničke crkvice sv. Nikole, a na groblju je romanička crkva sv. Ivana (XII.-XIII. st.). Uz obalu tragovi zidina, s dvije kule i ulaznim vratima, nekadašnje venecijanske utvrde iz XVII. st. (kašteli).

Plaže
foto_jadro_001.jpg
foto_jadro_004.jpg

Kaštelina
kastelina_watermark_photo2.jpg

Virski most koji ovaj otok povezuje kopnom
most_velika%20watermark.jpg

Virski svjetionik
svjetionik.jpg

Ja sam se sinoc vratila iz Hrvatske u kojoj sam boravila od 10.08. Bilo mi je savrseno, obisla sam Split, Dubrovnik, Trogir, Sibenik, Makarsku, Biokovo, Plitvice, Zagreb, podsetila se mirisa borova i najlepse obale na svetu, usamljenih plaza na Vrulji do kojih se dolazi kozijim stazama. Divno! Kao cistokrvna Srpkinja pricala sam ekavski i nigde nisam dozivela nista neprijatno, naprotiv. Razumeli su me kad sam trazila hleb, shargarepu i pecurke, izvinjavali mi se na kisku Tiska sto nemaju srpske novine... Porucila bih svima da Hrvatska nije daleko kao sto neki ovde pisu, da su cene sasvim OK (espreso s mlekom u kaficu na plazi Ikovac 7kn sto je oko 80 din, da li to ovde ima nefde?) i da slobodno odu i vide ovu prelepu zemlju

PRIVLAKA

panoramav.jpg

PRIVLAKA, naselje na jugoistočnoj obali Privlačkog zatona nasuprot otoku Viru, 7 km sjeverozapadno od Nina. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, stočarstvo i turizam. Sjeverozapadno od naselja je prostrana pješčana plaža sa šumicom. Na regionalnoj je prometnici Zadar-Nin-otok Vir.
Šire područje Privlake naseljeno je od prapovijesti (ilirske gomile, rimski natpisi). Srednjovjekovno naselje razorili su Turci 1570. Sačuvana je predromanička crkva sv. Vida sagrađena na ilirskom grobnom humku. Ranohrvatskih ostataka (crkvice) ima i u okolici.

1v.jpg

pajamaca:
dakle...
obrisala sam i brisaću sve komentare koji nemaju veze sa temom.
tema je lepa, i treba da postoji, ima mnogo mladog sveta koji nije ni bi ni video hrvatsko more, setite se rat je počeo 91 a to je bilo daaavno...
ne vidim razloga da se međusobno provociramo ovde. molim bez daljnih komentara.
ko ima šta da kaže na temu:arrow: nek izvoli, ko nema neka ćuti.
jasno je da imamo neraščišćenih emocija sa hrvatskom i biće ih zauvek.
teško je. ali za sve to imate politiku, ovde smo da pričamo o turizmu.
da mislimo na lepo. ne na našu tužnu istoriju.
Sla zem se u potpunosti
I zato kao sto Boris Dvornik u seriji Velo Misto dobro kaze : "NECU POLITIKU U MOJU BUTIGU ( radnju ) !!!!!
Pozzzzzz

NIN

sv_nikola.jpg

No, Nin nije samo povijesni gradić. Zajedno sa svojom okolicom pruža povoljne uvjete za odmor i rekreaciju, osobito za zdravstveni turizam. Oko Nina ima više dugih pješčanih laguna, odvojenih od prometa, industrijskih zona i buke, s posebnim mikroklimatskim odlikama. Plitko more uvučeno u kopno je 2-3 °C toplije od otvorenoga, a veći je salinitet i aerosol. More je čisto jer zbog plitkoće gotovo i nema pomorskog prometa. Tu je najveće poznato jadransko nalazište ljekovitoga morskog mulja peloida. Njegova primjena u zdravstvene svrhe traje od rimskog doba do danas. Danas je ondje mala ambulanta, a rehabilitacija se u ljetnim mjesecima provodi na otvorenomu.
Specijalitete domaće i međunarodne kuhinje nude brojne restauracije i konobe.

04.jpg

05.jpg

06.jpg

08.jpg

Da nije bilo rata, CG me nikada ne bi videla! Hrvatska je za mene more...u Makarskoj sam naucila da plivam, u Murteru i na Kornatima ćale mi je izranjao jezeve i morske zvezde (uvek je bio mimo sveta)...Makarsku smo zaista obozavali i uvek joj se vraćali. Sad obožavam Grčku, nadam se ubuduće i neke druge zemlje Mediterana! Nek Hrvatska imak ostane u detinjstvu, lepa kao sto mi je bila pre 91.

tokyo:
SUKOŠAN kraj Zadra

slika10.jpg

SUKOŠAN, naselje i lučica u prostranom zaljevu (Luka Sukošan), 11 km jugoistočno od Zadra. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo i turizam. Na magistralnoj je prometnici (M2, E65).
Župna crkva sv. Kasijana, podignuta vjerojatno u XI. st.
Smješten u zaljevu, Sukošan se odlikuje lijepim pješčanim plažama. Mjesto isprepleću tradicionalne uske ulice i prirodne šetnice idealne za šetnju. Uz mnoge ugostiteljske objekte - restauracije, gostionice - Sukošan se drži mjestom vina i pjesme.
U mjestu se njeguju stari običaji. Vezani su i uz Blagdan sv. Kasijana, zaštitnika Sukošana (13. kolovoza). Organiziraju se i zabavni programi - Noći Sukošana. U doba karnevala posebno su zanimljivi lužari, maškare tipične samo za Sukošan.
Моје прво море у животу, 1963.

KUKULJICA

glavna.jpg

Kukljica je najrazvijenije turističko mjesto na otoku Ugljanu. Tu su brojne uvale s lijepim plažama, čistim morem i gustom borovom šumom. Posebno se ističu pješčane plaže Sabuša i Delenica na južnoj obali Ugljana, do kojih se može doći samo brodom ili uređenom pješačkom stazom (nema pristupa automobilima). Sabuša je postala poznata po pikniku koji svake godine u lipnju organizira lokalna radiopostaja (Radio 057); Jelenica je plaža za naturiste. U turističkom naselju Zelena punta gostima su na raspolaganju teniski tereni, igrališta za male sportove, boćalište, minigolf, stolni tenis, a iznajmiti se mogu čamci, sandoline, daske za jedrenje. U mjestu je više kvalitetnih restauracija.
Tradicionalno se održava velika svečana procesija brodovima Gospi od Sniga (5. kolovoza).

okolo_veelika.jpg

SALI

glavna.jpg

SALI, naselje i lučica u istoimenoj uvali na sjeveroistočnoj obali Dugog otoka. Ime je dobilo po nekadašnjim solanama i pod tim se imenom prvi put spominje 1105. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, voćarstvo, ribarstvo i prerada ribe te turizam. Na regionalnoj je prometnici koja prolazi uzduž otoka; trajektna veza sa Zadrom.
Posebno je atraktivno Saljsko turističko ljeto, povezano s proslavom blagdana Vele Gospe (15. kolovoza). U sklopu Saljskog ljeta održavaju se poznate Saljske užance, predstava koja na osebujan način turistima dočarava bogatu mjesnu tradiciju i običaje i koja u Sali dovodi stotine nautičara s velikim i malim jahtama. Od priredaba svakako valja spomenuti tradicionalnu veselu utrku magaraca te mimohod osvijetljenih brodica.

sali1mv.jpg

sali5mv.jpg

savar1m.jpg

PAŠMAN

glavna.jpg

PAŠMAN, naselje i luka na središnjem dijelu istočne obale istoimenog otoka. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, povrtlarstvo, voćarstvo, ribarstvo i turizam. Na regionalnoj je prometnici koja prolazi uzduž cijelog otoka. Trajektom povezan s Biogradom na Moru. Manje jahte mogu pristati uz lukobran.
Prvi se put spominje 1067. pod nazivom Postimana. Župna crkva podignuta je u srednjem vijeku; početkom XVIII. st. dograđen je brod, a prvotna crkva pretvorena u svetište; zvonik je iz 1750. U crkvi su dva kasnogotička procesijska križa i oltarna slika, rad C. Medovića. U nedalekom Malom Pašmanu srednjovjekovna crkvica sv. Roka.

Nece me skoro videti vasa " lijepa".
Posle neprospavane noci ( silom prilika ) u Dubrovniku, imacu sto sta da napisem o vasem odnosu prema nama i sta mi se sve izdesavalo posto ste mi probusili gumu na autu.
Sada sam jako umorna, ali ocekuj nastavak.

SVETI FILIP I JAKOV

filip_jakov_3mv.jpg

SVETI FILIP I JAKOV, naselje na obali Pašmanskoga kanala, 3 km sjeverozapadno od Biograda na Moru. Gospodarska je osnova poljodjelstvo, vinogradarstvo, povrtlarstvo i turizam. Na magistralnoj je prometnici (M2, E65).
Do turskih provala naselje je bilo luka benediktinskoga samostana u Rogovu, čiji se ostaci s očuvanom ranoromaničkom crkvom sv. Roka nalaze sjeveroistočno od sela. Današnje selo podignuto je nakon povlačenja Turaka u XVII. i XVIII. st. Crkva sv. Mihovila iz XVIII. st.

Tradicionalno se održava Filipljansko ljeto (prva polovica kolovoza), kada se redaju brojne kulturno-zabavne priredbe. Od vjerskih blagdana posebno se časti sv. Roko (16. kolovoza). Ljubitelje jedrenja i plovidbe privući će blizina atraktivnih Kornata; na Kornate postoje i organizirani izleti.

svfj.jpg

PAKOŠTANE

glavna.jpg

Organiziraju se mnoge tradicionalne svečanosti i priredbe: karneval, svečanost Križi (40 dana poslije Uskrsa), fešta Dana općine (30. srpnja), Ljetne igre (prvi tjedan u kolovozu).
Smještaj: Turističko naselje Cluba Méditerrané (1100 mjesta u slamnatim kućicama polinezijskog tipa); Apartmansko naselje Kozarica

gal9.jpg

Back