Hrvatska blokirala otvaranje Poglavlja 26, Vučić najavio bojkot konferencije sa EU

A dobro, znaci radi se o hrvatskoj sujeti koju mi ne mozemo da ignorisemo zbog nase sujete...

Sto se mene tice, dovoljan pokazatelj propasti EU je taj sto bi nam progledali kroz prste za stvari koje ocigledno ne funkcionisu nikako u nasoj zemlji...

Ne, ovo poglavlje je trebalo da otvori to pitanje da se ono poboljsa (citaj - pogorsa i unifikuje), pa bi nam progledali kroz prste ako se dovoljno pogorsa a ne i potpuno. Tako da, ta prica o EU je prevazidjena prica u svakom pogledu, jedna krajnje birokratska bez sustine i kojoj je forma sama sebi cilj.

Ne, ovo poglavlje je trebalo da otvori to pitanje da se ono poboljsa (citaj - pogorsa i unifikuje), pa bi nam progledali kroz prste ako se dovoljno pogorsa a ne i potpuno. Tako da, ta prica o EU je prevazidjena prica u svakom pogledu, jedna krajnje birokratska bez sustine i kojoj je forma sama sebi cilj.

Ali da bi se otvorilo neko poglavlje prvo moraju da se ispune makar neki minimalni uslovi jer otvaranje poglavlja podrazumeva saradnju Srbije i EU u poboljsavanju regulativa koje se odnose na ono sto to konkretno poglavlje pokriva i ta saradnja podrazumeva i finansijsku pomoc EU, a EU ne planira da baca novac na nesto sto nema cak ni neku normalnu polaznu tacku.

Zadatak ovih poglavlja nije da nama EU uredi zemlju vec da mi uredimo svoju zemlju po meri EU kako bismo mogli da funkcionisemo sa ostalim clanicama EU.

Kada se otvori neko poglavlje EU analizira koliko je uradjeno u odredjenoj oblasti i da li se zadovoljavaju standardi EU. Ako postoji neko odstupanje, onda se o njemu pregovara, ali ne mozemo od EU da ocekujemo da nam od temelja gradi nesto. To je nas zadatak...
Dakle, ako je obrazovanje toliko lose da ne moze ni da pocne da se poredi sa obrazovanjem u EU, onda nema smisla ni da se otvara poglavlje...

Nase obrazovanje ne moze da se pogorsa... Ne moze da bude gore... Prilagodjavanje naseg obrazovanja evropskim standardima koji su poprilicno visoki moze samo da nam koristi u ovom trenutku...

Prica o EU je prevazidjena mozda u Francuskoj ili Engleskoj koje su daleko uredjenije od Srbije, ali u Srbiji je evropsko uredjenje jos uvek ideal...
I ne mislim pri tome da je neophodno da Srbija postane clanica EU, ali je neophodno da koristi ono sto je kvalitetno u EU i primenjuje to da bi narod bolje ziveo...

U EU vise nista nije kvalitetno ili cemu nece doci u pitanje kvalitet, narocito za nas is istocnoevropskih oblasti.

Mi treba da stvari radimo za sebe i zarad sebe, i ne mora da budu po meri EU, ne da ne mora, nego ne treba i ne sme, vec po nasoj meri, ugladajuci se na ono sto je dobro i iz Evrope, ali i iz drugih zemalja, pa nije samo EU na ovom svetu.

A toliko nam je obrazovanje lose, da jedva cekaju nas visokoskolski kadar da zaposle u toj istoj EU, i on vazi za jedan od najboljih, maltene ih obrazujemo "za izvoz" a ne bi smeli tako jeftino da dobiju najbolje strucnjake.

Toliko o tome koliko obrazovanje ne valja.

U EU vise nista nije kvalitetno ili cemu nece doci u pitanje kvalitet, narocito za nas is istocnoevropskih oblasti.

Mi treba da stvari radimo za sebe i zarad sebe, i ne mora da budu po meri EU, ne da ne mora, nego ne treba i ne sme, vec po nasoj meri, ugladajuci se na ono sto je dobro i iz Evrope, ali i iz drugih zemalja, pa nije samo EU na ovom svetu.

A toliko nam je obrazovanje lose, da jedva cekaju nas visokoskolski kadar da zaposle u toj istoj EU, i on vazi za jedan od najboljih, maltene ih obrazujemo "za izvoz" a ne bi smeli tako jeftino da dobiju najbolje strucnjake.

O tome i ja pricam. Sve sto je dobro (a ima toga) treba da se pokupi od te EU. To ne iskljucuje druge zemlje.. Sve sto je dobro odakle god da je treba da se pokupi...

Obrazovanje nam jeste lose. Nema Srbija stanovnika koliko je Evropi potrebno visokoobrazovanog kadra, a tek toliko obrazovanih ljudi... Ne ode nam bas svaki akademski gradjanin iz zemlje, a ako uzmes ukupan broj visokoobrazovanih u Srbiji to moze da bude veliki broj za Srbiju, ali nije bas veliki za Evropu.
Iz nase zemlje vise odlaze majstori ili fizicki radnici... Cak i ti studenti koji odu (jer im je lakse) ne rade neki posao u svojoj struci vec fizikalisu.
Mi strucnjake imamo ali se oni razvijaju u strucnjake samo zbog zalaganja i truda pojedinca koji i postane strucnjak a ne zbog sistema koji je kvalitetan i od njega stvori strucnjaka...

Pa danas su pitanja na prijemnim ispitima za srednje skole tipa pronadji predikat u recenici...

Dakle, ovo nasilno prilagodjavanje naseg obrazovanja koje sprovodi nasa drzava a nikako ne ide u korist nasem stanovnistvu ne sme da prodje kod naroda...
Ovo sprovodjenje imbecilnih reformi koje veze sa mozgom nemaju da bi se u zakonu pojavila rec koju trazi neko iz EU treba neko da osudi jer mi ne dobijamo ono zbog cega se sprovode te reforme...

Ja nemam nista protiv da se obrazovanje koje je u haosu prilagodi evropskom obrazovanju jer je eto trenutno u odnosu na nase na visem nivou, ali mi ide na zivce to mrtvo slovo na papiru a vikanje o nekakvim glomaznim reformama dok vidimo kako nam se sve rusi...

Isto mislim da je jadno da nasi politicari kukaju na bilo koga jer nista nisu uradili da bi nase obrazovanje bilo kvalitetnije ali ih pogadja kada im neko to kaze i uvek im je neko drugi kriv...

Обезбеђени уџбеници на бугарском језику

окт 31, 2016

Министар просвете науке и технолошког развоја Младен Шарчевић састао са данас са амбасадором Републике Бугарске Радком Влајковим.
На састанку одржаном у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, потврђена је спремност за наставак сарадње у свим областима од заједничког интереса.

Констатовано је и да је потребно формирати заједничку радну групу која ће радити на усаглашавању коначног текста програма сарадње у области просвете и науке између Републике Србије и Републике Бугарске.

Министар Шарчевић је изнео правце развоја и реформе образовања у Србији и иницирао проширење сарадње две земље у области филологије у оквиру Славистичког центра у Тршићу.
Амбасадор Влајков је изразио задовољство када је у питању образовање ученика припадника националне бугарске мањине у Србији, а посебно што су, после 29 година обезбеђени и уџбеници на бугарском језику.

Министар Шарчевић ће почетком новембра присуствовати обележавању јубилеја 75. годишњице Гимназије у Босилеграду, у којој се настава одвија и на матерњем бугарском језику. Скупу ће, према речима амбасадора Влајкова, присустовати и потпредседник Владе Републике Бугарске и министарка образовања Републике Бугарске.

http://www.mpn.gov.rs/obezbedjeni-udzbenici-na-bugarskom-jeziku/

По многим питањима наше образовање је и даље далеко изнад образовања ЕУ/САД.... е сад шта то они траже прво треба добро погледати..... ево примера шта ради СТОКА НЕРАЗУМНА :

ЈЕЗИК
Да ли се брише српска књижевност на латиници? У коду за језик нема енигме
12.децембар 2016.
13-biblioteka_620x0.jpg
Конгресна библиотека у Вашингтону

Шта се крије иза тврдње да једна библиотечка одредница брише српску књижевност на латиници. Одлука из 2008. о „разводу“ српског и хрватског је актуелизована
ОСАМ година после усвајања измена библиотечких кодова за српски и хрватски језик, при Конгресној библиотеци у Вашингтону, ово питање је неочекивано актуелизовано и политизовано прошле недеље на Скупштини одбора за стандардизацију српског језика у САНУ. Температуру је подигло излагање професора Милоша Ковачевића који је затражио да Народна библиотека Србије поништи ту одлуку, јер је штетна за српску културу. По његовом мишљењу, измена кода има за последицу „да је све што је написано на латиници хрватско“.
На нашу молбу да разјасни евентуални спор, Виолета Нешковић Поповић, руководилац Сектора за међународну сарадњу, информисање и издавачку делатност Института за стандардизацију Србије, тврди да је разграничење између два језика библиотечким кодовима на корист књигама штампаним на српском језику, на оба писма.
Захтев за измену кодова, својевремено су заједно поднеле српска и хрватска национална библиотека, са наше стране потписници су били Сретен Угричић, тадашњи управник НБС и Иван Крстић, у то време в. д. директора Института за стандардизацију Србије.
– Ово потписивање Сретена Угричића и Ивана Крстића, о тзв. признању „хрватског“, уз то што се подразумева да под хрватским иде све што је штампано латиницом, показује да Хрвати и даље могу „гусарити по српској културној баштини“ како год хоће, јер им, ето, то и Срби дозвољавају, одричући се свега српског што је написано латиницом – каже за „Новости“ Ковачевић. – Није у питању одрицање само од дубровачке књижевности, него и свега што је у српској култури штампано латиницом у 20. веку. Сетимо се да су прва сабрана дела Добрице Ћосића, штампана латиницом крајем 60-их година у „Отокару Кершованију“ у Ријеци. Не треба ни помињати да је и у Србији неупоредиво више књига штампано латиницом него ћирилицом у 20. веку. Замислите да је то све „хрватски језик“!?
13%20biblio%20mkovacevic.jpg
Милош Ковачевић

Оваквом одлуком, сматра Ковачевић, Хрвати би могли да праве „препреке Србима у вези са признањем српског језика у Европској унији“:

– Наведено признање заправо је библиотечко признање, оно нема никакве везе са лингвистичким критеријумима идентитета језика. То признање не почива, дакле, ни на једном научном критеријуму који би хрватском језику омогућио статус лингвистичког језика. У вези с датим међународним признањем тзв. хрватског језика, показује се да је оно, иако извршено у Вашингтонској библиотеци, заправо српско (политичко) признање, јер је остварено, без консултовања са србистиком као науком и струком, у корист српске (србистичке) штете – закључује Ковачевић.
Питање додељивања адекватног међународног кода за српски језик покренуто је још крајем деведесетих година. Постојао је проблем, зато што је међународним стандардом ISO 639-2:1998, српском језику био додељен трословни код scc, односно некадашњи код за српскохрватски језик на ћириличном писму, а хрватском код scr, некадашњи код за српскохрватски језик на латиници.
– Последица тога било је то да библиотечка грађа на српском језику штампана латиничним писмом није била означавана на одговарајући начин – каже за „Новости“ Виолета Нешковић Поповић. – Другим речима, књиге које су биле објављене на српском језику и штампане латиницом у периоду од 1991. до 1998. године су означаване кодом scr, који се до 1998. године примењивао за српскохрватски језик на латиничном писму. У периоду од 1998. до 2008. године тај исти код примењивао се за означавање хрватског језика.
За одржавање стандарда за кодове за језике задужена је Конгресна библиотека у Вашингтону којој су се обратиле наше и хрватске институције за измену трословних кодова за српски и хрватски језик.
13%20biblio%20violeta-neskovic-popovic.jpg
Виолета Нешковић Поповић

– Суштина предложених измена састојала се у томе да се уместо кода scc за српски језик усвоји код srp, а за хрватски језик уместо кода scr код hrv – наставља саговорница. – Као упориште за предложене измене, наведено је да се у поменутом стандарду, као основни критеријум за додељивање кодова за језик, наводи могућност да земља која користи одређени језик сама изабере и код за њега. Такође, с обзиром на то да исти стандард садржи трословне библиографске и терминолошке кодове за језик, и да су као терминолошки кодови за српски и хрватски језик у њему већ били утврђени кодови srp и hrv, најприхватљивије решење било је да се нови библиографски кодови изједначе с постојећим терминолошким.

У јуну 2008. измене су одмах регистроване на сајту Конгресне библиотеке у Вашингтону која је задужена за одржавање стандарда ISO 639-2 и листе кодова:
– На тој листи може се видети да је трословни код за српски језик srp. Тај код се примењује јединствено на све публикације на српском језику, и то како на оне штампане ћирилицом тако и на оне штампане латиницом – закључује Виолета Нешковић Поповић.

БЛАШКОВИЋ: БЕЗ РАЗЛОГА ЗА ПОЛЕМИКУ

13%20biblio%20blaskovic.jpg

ОД септембра ове године при Народној библиотеци Србије формиран је савет који се управо бави проблематиком кодификовања српског језика, а чији је члан и управник Ласло Блашковић.

– Нема разлога за узбуну или полемику, јер је јасно да се поменути код односи и на српску књижевност на латиници, уосталом, отворите било који ЦИП и у то се можете уверити – рекао је кратко за „Новости“ Блашковић.
НОВОСТИ

Lepo , samo trebamo znati šta je to "naša mera" , i koji su to naši potenicjali koje smo sami izgradili da možemo reći da imamo našu meru??

Jel to obrazovanje?? , nije
Jel to ekonomija?? , nije
Jel su to ljudska prava?? , nisu

A koje su to druge zemlje van EU na koje treba da se ugladamo?? , možda Rusija?? , Kina?? , Belorusija?? , ...daj navedi ili misliš da smo kmi toliko posebni i da je "naša mera" nešto endemsko??

Ovo oko obrazovanja je žešća glupost jer naši mladi obrazovani ljudi idu preko granice tek kad im se prizna diploma i kad tamo nešto urade(prekvalifikacija,usavršavanje,...) , a ne da čim završiš fakultet dobijaš na zapadu posao iz prve , jer da je tako danas nikog u Srbiji ne bilo sa fakultetom jer bi svi otišli.
Doduše i jesu otišli većina sa fakultetom , samo prvo idu da peru sudove a onda da se prekvalifikuju jer tamo se poštuju kvalitetni i stručni ljudi.

Pa mladi stručnjaci idu u EU jer mi nećemo da pravimo EU u našoj zemlji i time zadržimo mlade stručnnjake , nego mi to izgleda uvek radimo po "našoj meri" , a od "naše mere" svi utekoše jer "našamera" pravi nepismene majmune sa lopovskim tendencijama(pogledaj vlast koja ima lažne diplome i 90% njih ne zna engleski).

a 2022 , 2025

treba bataliti to zezanje

raditi na popravljanju situacije i odnosa u zemlji

kad god sam trcao za nekim ko me nece , nije me hteo jos gore

kad nisam trcao imao sam vece sanse

Pa idemo u EU zbog sebe a ne da njima cveće donosimo i da se upišavamo od sreće.

Kako da popraviš situaciju u zemlji da nam nije cilj EU?? , sa kime?? , sa radikalima,dverima i Rističevićem??

Da bi uopšte mogli sami samostalno da delujemo i da sami rešavamo stvari u zemlji moramo imatti jaku pozadinu i jake temelje , a mi imamo 90% stanovništva funkcionlno nepismeno koje je politički i svakako obrazovano na nivou 19.veka , dakle "miču ustima dok sriču".

Ja bi voleo da možemo sami , ali nismo kadri i prosto nemamo kadra , i to malo što imamo je uteklo ili ne može da dođe do izražaja od polupismenih "patriota" koji drže sve segmente društva.

Znači moramo raditi po uputama , jer ne možeš dati mesaru da operiše leu pretkomoru , već da ga moraš obraszovati,upućivasti i biti mu metnor zadugo vremena.

Jbg , mi smo na nivou maloletnika i moramo imati pratnju jer u suprotnom možemo sebe ili nekog drugog povrediti jer smo upravo to , maloletnici.

- - - - - - - - - -

Ovo se skroz neozbiljno i na na nivou deteta , mi u EU idemo zbog sebe , i niko nama ne izmišlja problem već svako mora proći isto što i raniji kandidati.
Hrvatima su stopirali mnoge članice više puta poglavlja , i oni su se ljutili na Slovence ali nisu bili budale da napuštaju kao nadurena deca , jer to nije igra niti prćija poliitčara već sudbina naše zemlje i naroda.

Čuj naljutio se on zbog Hrvata??:dash:

risticevic je obelodanio neke mutljavine u skupstini koje drugi nisu hteli da vide

sami moramo urediti sudstvo recimo

skolstvo takodje

sve to mozemo i moramo bez drugih

pa makar prepisali zakone neke zapadne zemlje

ali raditi moramo sami , nece doci nemac da nadgleda sudiju da li sudi posteno

znaci i gde ima kadrova sve se radi da se situacija zamucuje

mozda i vise nego do 2000-te

risticevic je obelodanio neke mutljavine u skupstini koje drugi nisu hteli da vide

skolstvo takodje

Slažem se ja sa tobom , i ja bi voleo sami da sve uradimo , ali mi nećemo da radimo i nećemo pošteno sudstvo.

Moramo da namećemo evropske zakone i da ispunjavamo uslove jer samo tako možemo doći do fondova koji su su uslov za veliku i pravu reformu koju trebamo sami odraditi , a do tada radimo šta nam se kaže , jer ako ne radimo uvek možemo da se preustimo neradu koa što već jesmo i da raspravljamo u kafani ko ima jača muda putin ili Tramp.

skolstvo takodje

Vreme je da se menja Ustav,ali je prvo na redu izbor novog Predsednika Srbije.
Naravno da nam je sudstvo u kerecu!
Ne može sudije i tužioce da bira Skupština!I još da ih Vlada predlaže...:evil:
Vrhovne sudije i tužioce , njih dvadesetak treba da bira narod na izborima u gradovima,a ovi
da postavljaju ostale sudije i tužioce! Sudska vlast je nešto posebno!
Kod nas nije i zato nema pravde i zato vlada sistem kadija te tuži-kadija ti sudi!
Za takve stvari nam treba EU jer je to kod njih rešeno!
I ne treba ni da uđemo u EU!
Jer za ulazak ima da nas uslovljavaju do besvesti,a to samo govori da smo nepoželjni!
Nešto ni nama nisu baš prirasli za srce koliko vidim!
Ne idu naši ljudi da rade u Nemačku i Švedsku što su oduševljeni Švabama i Vikinzima! Idu iz nužde i s namerom da
se vrate kad zarade ili čak kad steknu penziju...
Imamo prelepe krajeve,s ljudima je zajebancija,pa i jebancija (50%) i nigde ne možeš pričati s celom kafanom kao ovde,
naroćito kad je sport ili politika tema...:mrgreen:

Moje je mišljenje da treba biti dobar sa svima i koristiti politiku i odnose sa državama u svoju korist i lepotu!
Podržavam Vučićevo balansiranje iako mi nije simpa (dosadan je više u pm:sad2:) i dobro će biti za Srbiju da ga niko
ne požuruje,a i on povremeno da povuče ovako ručnu!
I ne treba insistirati na nekom (glupom)ponosu,već na tom da nam nije u interesu da nas neko zamajava! Treba reči da
mi imamo pametnija posla na koja treba da trošimo energiju,a ne na "udadbene pripreme" za EU.:manikir:

Vucicu da nisi slina vec da si covek, odgovorio bi na ovo proterivanjem hrvatskih proizvoda iz Srbije i unistavanjem IDEA firme tj

Ali ti samo pricas - a da uradis ne smes nista

Pa zato mora da trpis da te ustaska gomna zapisavaju i smeju ti se kao budali

Jer nemas hrabrost jednog Karadjordja, Hajduk Veljka Petrovica, Milosa Obrenovica

Ti si samo nasminkanija verzija Cede Jovanovica

Vreme je da se menja Ustav,ali je prvo na redu izbor novog Predsednika Srbije.
Naravno da nam je sudstvo u kerecu!
Ne može sudije i tužioce da bira Skupština!I još da ih Vlada predlaže...:evil:
Vrhovne sudije i tužioce , njih dvadesetak treba da bira narod na izborima u gradovima,a ovi
da postavljaju ostale sudije i tužioce! Sudska vlast je nešto posebno!
Kod nas nije i zato nema pravde i zato vlada sistem kadija te tuži-kadija ti sudi!
Za takve stvari nam treba EU jer je to kod njih rešeno!
I ne treba ni da uđemo u EU!
Jer za ulazak ima da nas uslovljavaju do besvesti,a to samo govori da smo nepoželjni!
Nešto ni nama nisu baš prirasli za srce koliko vidim!
Ne idu naši ljudi da rade u Nemačku i Švedsku što su oduševljeni Švabama i Vikinzima! Idu iz nužde i s namerom da
se vrate kad zarade ili čak kad steknu penziju...
Imamo prelepe krajeve,s ljudima je zajebancija,pa i jebancija (50%) i nigde ne možeš pričati s celom kafanom kao ovde,
naroćito kad je sport ili politika tema...:mrgreen:

Moje je mišljenje da treba biti dobar sa svima i koristiti politiku i odnose sa državama u svoju korist i lepotu!
Podržavam Vučićevo balansiranje iako mi nije simpa (dosadan je više u pm:sad2:) i dobro će biti za Srbiju da ga niko
ne požuruje,a i on povremeno da povuče ovako ručnu!
I ne treba insistirati na nekom (glupom)ponosu,već na tom da nam nije u interesu da nas neko zamajava! Treba reči da
mi imamo pametnija posla na koja treba da trošimo energiju,a ne na "udadbene pripreme" za EU.:manikir:

Izvini Dragoljube , ali nemoj biti na nivou Dverinjaka tako svih agnosticističkih krava muazara.:D

Ispada da nas EU kao nešto namerno dribla , to je burazeru da ponovim na nivou deteta iz osnovne škole koji majci i ocu pravda loše ocene pričom "Ma bio bi ja odličan ili bar jak vrlodobraš ali nastavnik hemije me mrzi"

Vučićevo balansiranje nije ništa ne go opravdanje za vlast , jer hebo ti balansiranje kad je on postavio sistem vođe i sledbenika , a kad imaš sistem vođe i sledbenika tu nikad niti sudstva,niti obrazovanja,niti ljudskih prava a niti ni države , jer kad ode vođa onda ide potop i sve jovo nanovo iz pepela.

:hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha::hahaha:
Koje ste vi -francuske sobarice-, zar već niste mogli ukapirati predizbornu Vođinu populističku politiku!
Sad će da se isprse -pred Rvate- pripadnici najveće srpske kapitulantske partije Slobe Miloševića, Dačić i Vulin,
s'nogu vas poobaraju i prođu izborni cenzus, ....Vođi vlast ponovo obezbjede!

Tužno mi vas je posmatrati!:(:(:(

Vucicu da nisi slina vec da si covek, odgovorio bi na ovo proterivanjem hrvatskih proizvoda iz Srbije i unistavanjem IDEA firme tj

Jer nemas hrabrost jednog Karadjordja, Hajduk Veljka Petrovica, Milosa Obrenovica

Све се може када се хоће само треба имати муд*!

Todorićevi dućani u Srbiji na udaru nakon blokade

idea4.jpg

Back