Hrvati i Srbi | GENETSKI ISTI NAROD? ILI NE? (Video)

Što znači tamnokosi? Imaš razne verzije smeđe kose, od svijetlo smeđe do tamno smeđe. A imaš i praktički crnu kosu kod europskih mediteranaca.

Zar ti stvarno očekuješ da bi Hrvati trebali imati plavu kosu kao Finci? Hrvati se po boji kose skoro da ne razlikuju od većine Mađara, tj proporcionalno gledano na broj stanovnika doslovno dođu tu negdje, a Autosomalna genetika doslovno dokazuje da su nam genetski Mađari najbliži, pa onda Slovenci pa Bosanci (sva tri etnosa) pa Srbi.

Po genetici Hrvati pripadaju doslovno više Centralno Europskom spektru nego jugoistočnom, dok su Srbi onako genetski više između Centralne i Jugoistočne Europe. Ali opet, Srbi su genetski DALEKO od Albanaca, Grka pa čak i Sjevernih Makedonaca.
Postoji jaka raznovrsnost kod Hrvata.
Severozapadni Hrvati i taj severni deo Dalmatinaca ( oni malo manje, al ajd) su negde tu nešto bliži centralnoj evropi.Međutim ovi iz Bosne i sa Juga Dalmacije i Hercegovine su gotovo isti kao Srbi, ista genetika po Y dna, autosomalno manje više isti, antropološki, i jezički.
To su u principu ti Zahumljani, travunjani itd od kojih je zapadni deo vremon prihvatio ideju hrvatske nacije.

Pa to je tvoje pravo da tako razmišljaš, hvala Bogu siguran sam da ima ovdje pripadnika srpske nacije koji su spremni na kulturni način raspravljat, iako je malo takvih i hrvata i srba koji su spremni na to, ali zato sam i napravio ovaj video i radim ovakva videa, da ljudima budu jasnije stvari ako ih zanimaju, bez vaših žaba krastača, aliena Nibiru i sličnih stvari.
Pa vidi, cenim tvoj trud i svidelo mi se ono što sam video, ali se ne slažem sa tobom.
To što su Srbi bili skoro 500 godina pod Turcima, a opet nemaju turske gene i to što su Hrvati bili isto toliko pod AustroUgarskom
i imaju mađarske i austrijske gene, dokazuje... šta?
Ko je tu koga polno oplemenjivao je otprilike jasno.
A da imamo zajedničko poreklo, tj. da ste i vi i mi bili pre nekoliko hiljada godina Srbi, je valjda isto tako jasno svima.

Pa vidi, cenim tvoj trud i svidelo mi se ono što sam video, ali se ne slažem sa tobom.
To što su Srbi bili skoro 500 godina pod Turcima, a opet nemaju turske gene i to što su Hrvati bili isto toliko pod AustroUgarskom
i imaju mađarske i austrijske gene, dokazuje... šta?
Ko je tu koga polno oplemenjivao je otprilike jasno.
A da imamo zajedničko poreklo, tj. da ste i vi i mi bili pre nekoliko hiljada godina Srbi, je valjda isto tako jasno svima.
To i nije toliko bitno.
Smatram da smo postigli ovim detaljnim istrazivanjima da barem znamo ko je bio ko u ranom/Srednjem veku.
Imamo jako dobro profilosane rodove, sveobuhvatna istraživanja i rezultate. Smatram da je to dovoljno.

Meni je nekad ispod časti majke mi odgovarat nekim forumašima na ovome forumu, jer vam je znanje NULA. Ne mislim sad na te.

Ali ajd:

Prvo, termin Arijevci u trećem Rajhu (kog ja niti malo ne zastupam ali očito te nešto treba naučiti) nije bio za nikakve plavokose i plavokooke ljude nego za sve BIJELCE.

U Rajhu se zvalo plavooke i plavokose bijelce kao DIJAMANTE arijevske rase.

Eto sad su neki ovdje nesto naucili... i ti i sve ostale mnoge neznalice ovdje, idemo dalje:

Srbi nemaju ništa turske genetike gledano po Autosomalnoj ili Y-DNA genetici, ne samo da Srbi nemaju, nemaju Grci, tj skoro ništa, a kamoli Srbi. Ali gdje bi ljudi ovdje znali što je Autosomalna ili Y-DNA genetika jel tako? A kamoli da znaju i Y-DNA haplogrupe, to je stvarno previše za očekivat od njih.

Treće: Netko je ovdje spomenuo da su Dalmatinci više manje isti kao i "Krajišnici" Srbi, pa i nisu baš, zavisi koje Dalmatince Hrvate usporedjujete sa "Krajišnicima".

Ako usporedjujete one Hrvate KRKANE iz zaleđa Dalmacije, e oni su jako slični "Krajišnicima" po antropološkom i genetskom spektru.

Ali ako u uspoređujete Hrvate Dalmatince iz primorja i otoka, skoro da veze nemaju sa "krajišnicima", nemaju puno veze sa hrvatima iz dalmatinskog zaleđa kamoli sa srbima.

Za one koji ne znaju; više ćete plavokosih ljudi naći po Dalmatinskim otocima (ili ti ga OSTVRIMA) nego u Slavoniji.

Četvrto; taj termin koji si iskoristio; "vlaho bugari", teško da ovdje itko ima pojma što termin VLAH znači i odakle potječe.

Toliko.
OK. Hajde da vidimo kako tumačite podatke iz ovih tabela po regionima Hrvatske i BH Hrvata, a u vezi njima genetski najbližeg (svetlo zelena- najbliži, ljubičasti- najdalji). U pitanju je autosomalni DNK, da se razumemo.
aDNK.png

Pa što je sad toliko fascinantno što su Hrvati eto raznovrsni po izgledu? Pa ako nas usporediš (nas ili vas) sa Talijanima, Francuzima pa čak i Britancima mi smo Bog bogova kako su oni raznovrsni.

Talijanski sjever je druga planeta (po bilo kojem aspektu) za talijanski jug, a eto opet TOBOŽE ista nacija.

Francuski istok isto druga planeta za francuski jug ili zapad, pa eto opet TOBOŽE ista nacija.

Britanci sa jugozapada Britanije su potpuno drugačiji od onih sa sjeveroistoka Britanije, ponajviše izgled. Ovi sa jugozapada (Wales i djelovi Engleske) imaju nevjerovatno puno tamnokosih ljudi, pa zar ste zaboravili da je svaki James Bond bio tamnokos haha, osim zadnjeg?

Inače na zapadu (Amerika i Engleska) je tijekom cijelog 20og stoljeća sinonim MUŠKE BIJELAČKE LJEPOTE bilo upravo imati tamnu kosu, na plavušane se gledalo kao na... žabe krastače, a tako se slično gleda i danas.

Tako da stvarno ne vidim tu vašu fascinaciju ovdje plavokosim ljudima, ako gledamo povijesno i arheološki, plavokosi bijelci su ustvari SINONIM za biti: BARBAR bez kulture i civilizacije, bilo da si german ili slaven.

Tamnokosi bijelac je sinonim za civilizaciju i kulturu jos od Rimskog razdoblja na ovamo, sve što ti vaši PLAVUŠANI imaju danas mogu zahvaliti kreativnosti i inteligenciji tamnokosih bijelaca.

Nemojte mi mješat disciplinu plavušana sa sjevera sa inteligencijom, disciplina NIJE INTELIGENCIJA, kad bi to bilo tako onda bi mravi bili najinteligentnija stvorenja svijeta.

Aj živili

Ne postoji taj narativ kod Hrvata...
Osim posprdno možda što Srbi ne kuže ili čak prenose našu šalu namjerno kao nešto ozbiljno ako žele nešto napakostit ili izkonstruirat neku priču da naude Hrvatima...

Narativ koji postoji kod Hrvata je da Hrvati izgledaju drugačije od Srba...
Ne samo da izgledaju drugačije već da djeluju drugačije i da jesu drugačiji manje više u svemu...

A kako to izgledaju Hrvati,a kako Srbi,pa da je ta razlika toliko ocigledna?

Najveca razlika izmedju Hrvata i Srba je u tome sto su Hrvati katolici a Srbi pravoslavci(pa je to kroz istoriju povlacilo i politicke razlike)....

Sto se ostaloga tice,govorimo (skoro) istim jezikom,izgledamo vrlo slicno (uglavnom su ljudi tamnokosi sa tek po nekim plavusanom),ponasamo se vrlo slicno (korupcija,afere i razna prepucavanja na politickoj sceni),mentalitet nam je vrlo slican (u cemu se npr mogu razlikovati Hrvati iz Slavonije i Srbi iz Vojvodine?)....

Poslednja izmena:
A kako to izgledaju Hrvati,a kako Srbi,pa da je ta razlika toliko ocigledna?

Najveca razlika izmedju Hrvata i Srba je u tome sto su Hrvati katolici a Srbi pravoslavci(pa je to kroz istoriju povlacilo i politicke razlike)....

Sto se ostaloga tice,govorimo (skoro) istim jezikom,izgledamo vrlo slicno (uglavnom su ljudi tamnokosi sa tek po nekim plavusanom),ponasamo se vrlo slicno (korupcija,afere i razna prepucavanja na politickoj sceni),mentalitet nam je vrlo slican (u cemu se npr mogu razlikovati Hrvati iz Slavonije i Srbi iz Vojvodine?)....
Razlike postoje. Srbi su u proseku tamniji i viši od Hrvata (mnogo tamniji i mnogo viši nego severni Hrvati, po ovome su sličniji južnim Hrvatima). Srbi imaju više tzv. pontijskog fenotipa ali i više dinarskog (pogotovo više nego severnjaci). Hrvati imaju više atlantidskog i više varijacija mediteranoskog tipa od Srba (uglavnom južni Hrvati) i više alpskog, kromanjonskog, baltičkog itd. tipova, imaju i više egzotičnog uralskog tipa nego Srbi.

Srbi su definitivno homogeniji od Hrvata i kulturno i genetički i fenotipski. Kod Srba jedine razlike su više dinarskog tipa na zapadu, više pontijskog na istoku i više alpinskog među panonskim Srbima.

Religija je imala ulogu za određivanje nacionalnosti u pograničnim delovima, uglavnom BiH, crnogorsko primorje i eventualno Konavle i prostor bivše Vojne Krajine, gotovo svi štokavski prostori osim Srbije i CG.

Hrvati imaju najmanje 3 mentaliteta ("hercegovačkI", "severnjački" i "dalmatinski". Više sam puta pročitao kako se recimo južnjaci ne uklapaju u Zagreb, možda je šala, ali opet u šali ima istine?). Kod Srba isto postoje određene razlike od dinarskih prostora preko Vojvodine do južne Srbije.

Pa što je sad toliko fascinantno što su Hrvati eto raznovrsni po izgledu? Pa ako nas usporediš (nas ili vas) sa Talijanima, Francuzima pa čak i Britancima mi smo Bog bogova kako su oni raznovrsni.

Talijanski sjever je druga planeta (po bilo kojem aspektu) za talijanski jug, a eto opet TOBOŽE ista nacija.

Francuski istok isto druga planeta za francuski jug ili zapad, pa eto opet TOBOŽE ista nacija.

Britanci sa jugozapada Britanije su potpuno drugačiji od onih sa sjeveroistoka Britanije, ponajviše izgled. Ovi sa jugozapada (Wales i djelovi Engleske) imaju nevjerovatno puno tamnokosih ljudi, pa zar ste zaboravili da je svaki James Bond bio tamnokos haha, osim zadnjeg?

Inače na zapadu (Amerika i Engleska) je tijekom cijelog 20og stoljeća sinonim MUŠKE BIJELAČKE LJEPOTE bilo upravo imati tamnu kosu, na plavušane se gledalo kao na... žabe krastače, a tako se slično gleda i danas.

Tako da stvarno ne vidim tu vašu fascinaciju ovdje plavokosim ljudima, ako gledamo povijesno i arheološki, plavokosi bijelci su ustvari SINONIM za biti: BARBAR bez kulture i civilizacije, bilo da si german ili slaven.

Tamnokosi bijelac je sinonim za civilizaciju i kulturu jos od Rimskog razdoblja na ovamo, sve što ti vaši PLAVUŠANI imaju danas mogu zahvaliti kreativnosti i inteligenciji tamnokosih bijelaca.

Nemojte mi mješat disciplinu plavušana sa sjevera sa inteligencijom, disciplina NIJE INTELIGENCIJA, kad bi to bilo tako onda bi mravi bili najinteligentnija stvorenja svijeta.

Aj živili
Ali Hrvati su ipak mali narod za toliku raznolikost.

Razlike postoje. Srbi su u proseku tamniji i viši od Hrvata (mnogo tamniji i mnogo viši nego severni Hrvati, po ovome su sličniji južnim Hrvatima). Srbi imaju više tzv. pontijskog fenotipa ali i više dinarskog (pogotovo više nego severnjaci). Hrvati imaju više atlantidskog i više varijacija mediteranoskog tipa od Srba (uglavnom južni Hrvati) i više alpskog, kromanjonskog, baltičkog itd. tipova, imaju i više egzotičnog uralskog tipa nego Srbi.

Srbi su definitivno homogeniji od Hrvata i kulturno i genetički i fenotipski. Kod Srba jedine razlike su više dinarskog tipa na zapadu, više pontijskog na istoku i više alpinskog među panonskim Srbima.

Religija je imala ulogu za određivanje nacionalnosti u pograničnim delovima, uglavnom BiH, crnogorsko primorje i eventualno Konavle i prostor bivše Vojne Krajine, gotovo svi štokavski prostori osim Srbije i CG.

Hrvati imaju najmanje 3 mentaliteta ("hercegovačkI", "severnjački" i "dalmatinski". Više sam puta pročitao kako se recimo južnjaci ne uklapaju u Zagreb, možda je šala, ali opet u šali ima istine?). Kod Srba isto postoje određene razlike od dinarskih prostora preko Vojvodine do južne Srbije.
Evo ja ti iz prve ruke mogu reći kao Dalmatinac (primorje Dalmacije) da ja doživljavam Hercegovačke Hrvate (I bosanske hrvate) kao neki... kulturno totalno strani element mojoj i kulturi i pjesamama i običajima itd...

Meni su oni bliže vama nego meni i uopće ne mislim na religiju sada, nego cijeli njihov mentalitet, naprosto je ono... ULTRA BALKANSKI, i diže mi kosu na glavi. Nije da ja mrzim ikoga, ali ne želim da moja kultura i običaji izumru, I NEĆE.

Mi nemamo što skrivat u Dalmaciji da smo bili i jesmo pod velikim utjecajem Italije, ona je oblikovala i naše običaje i mentalitet i sve kroz tisuću godina, i sad ti odjednom dolaze Balkanski čobani iz Bosne sa svojim ZAVIJALJKAMA turskim, sve ono što nisu uspjeli u Dalmaciji osvojit turskim mačem (a turska noga nikad nije ušla u dalmatinske velike gradove obale) sada osvajaju hurcem i cajkom.

Možda se vi Srbi ljubite i grlite nema veze odakle ste, bilo da ste iz Srbije ili Bosne, ali eto.. Kod nas ovdje baš i nije tako. Ja kad čujem da iz nekog auta drma cajka najradije bi ga dignuo u zrak prvim eksplozivom. I neka to bude ta moja mediteranska vruća krv, ali to je susret dva svijeta.

Oba luda na svoj način, mediteranski vrući svijet i balkanski vrući svijet, ali nitko me nikada neće spojiti sa ovim balkanskim, nikad... pa ni tad.

Što se mene tiče, lijepo uzmite sve bosanske hrvate sebi, eto vam ih, poklanjam vam ih.

Evo ja ti iz prve ruke mogu reći kao Dalmatinac (primorje Dalmacije) da ja doživljavam Hercegovačke Hrvate (I bosanske hrvate) kao neki... kulturno totalno strani element mojoj i kulturi i pjesamama i običajima itd...

Meni su oni bliže vama nego meni i uopće ne mislim na religiju sada, nego cijeli njihov mentalitet, naprosto je ono... ULTRA BALKANSKI, i diže mi kosu na glavi. Nije da ja mrzim ikoga, ali ne želim da moja kultura i običaji izumru, I NEĆE.

Mi nemamo što skrivat u Dalmaciji da smo bili i jesmo pod velikim utjecajem Italije, ona je oblikovala i naše običaje i mentalitet i sve kroz tisuću godina, i sad ti odjednom dolaze Balkanski čobani iz Bosne sa svojim ZAVIJALJKAMA turskim, sve ono što nisu uspjeli u Dalmaciji osvojit turskim mačem (a turska noga nikad nije ušla u dalmatinske velike gradove obale) sada osvajaju hurcem i cajkom.

Možda se vi Srbi ljubite i grlite nema veze odakle ste, bilo da ste iz Srbije ili Bosne, ali eto.. Kod nas ovdje baš i nije tako. Ja kad čujem da iz nekog auta drma cajka najradije bi ga dignuo u zrak prvim eksplozivom. I neka to bude ta moja mediteranska vruća krv, ali to je susret dva svijeta.

Oba luda na svoj način, mediteranski vrući svijet i balkanski vrući svijet, ali nitko me nikada neće spojiti sa ovim balkanskim, nikad... pa ni tad.

Što se mene tiče, lijepo uzmite sve bosanske hrvate sebi, eto vam ih, poklanjam vam ih.
Nama ne trebaju bosanski Hrvati, niti oni žele nas. Oni se izjašnjavaju kao Hrvati (svoj nacionalni identitet i kulturu su oblikovali na hrvatstvu vekovima), tu se neće ništa menjati. Kod Srba postoje regionalne razlike, ali rekao bih da nisu toliko velike, bar nema tolike averzije.

Ali Hrvati su ipak mali narod za toliku raznolikost.
Mal narod koji je eto zbog geografskog prostora na kojem je uvijek bio neko predziđe i crta obrane i utjecaja raznih sila.

Sjever Hrvatske je uvijek bio nekako kulturalno pod utjecajem Mađarske pa čak donekle i Austrije, Jug Hrvatske (uključujući i Dalmaciju i Istru) je doslovno Italiju uvijek doživljavao kao zapad i nešto što stremimo i nešto pod čijim smo utjecajem stoljećima, čak i hrvati koji ne vole Italiju ovo nikad neće negirat.

S druge strane imaš one hrvate iz kamenjarskih područja Hercegovine koji su definitivno pod utjecajem i to jakim Otomanske Imperije koja je vladala Bosnom, to naravno ništa nije čudno, ali je oblikovalo nešto totalno... ludo.

Srbija nema ovakav slučaj da ima doslovno tri elementa kulturna u naciji, i to izravna elementa.

Sada u Hrvatskoj imaš slučaj (može ti ga od hrvata netko negirati ALI LAŽE) da se Dalmatinci i Sjeverni Hrvati čak udružuju nerijetko protiv Bosanskih hrvata, jer iako dalmatinci i sjeverni hrvati bili drugačije kulture, imamo stajalište da su obe kulture od europskih naroda pa nas to kao čini BOLJIMA od ovih bosanskih hrvata.

Ja znam da ovo zvuči jako šovinistički, ali je realnost. Ja se ne slažem ovdje s ljudima da je glavni faktor razdvajanja religija, religija je vazan ali ne glavni faktor.

Kultura i kulturni utjecaji su 10 PUTA važniji.

Ja znam Srbe odrasle u Dalmaciji (primorski gradovi), ti ljudi imaju totalno naš dalmatinski ovaj mentalitet, pričaju kao mi, ponašaju se kao mi, pričaju na staroikavštini, ikavštini, čakavštini čak nerijetko, ne zato jer oni glume nešto, nego zato jer su dio ovoga svijeta ovdje i oni doživljavaju sve hrvate i sve srbe iz toga tamo kamenjara kao nešto... ISPOD NJIH.

Ja znam da ćete vi ovo možda teško svatiti ali tako je. Živili.

Nama ne trebaju bosanski Hrvati, niti oni žele nas. Oni se izjašnjavaju kao Hrvati (svoj nacionalni identitet i kulturu su oblikovali na hrvatstvu vekovima), tu se neće ništa menjati. Kod Srba postoje regionalne razlike, ali rekao bih da nisu toliko velike, bar nema tolike averzije.
Mene samo zanima po čemu su oni to Hrvati osim religije? Kakve to oni običaje i mentalitete itd imaju različite od Bošnjaka i Srba Bosne? Što točno?

Doslovno identičan narod sa Srbima i Bošnjacima Bosne.

Dolaze ovdje i mašu nam sa katoličkim križevima a što god oni više mašu da su veći Katolici od Pape idu nam više na žvice, jer mi ovdje nemamo potrebe mahat ičim da smo Katolici, oni očito imaju jedan GADAN KOMPLEKS da se trebaju nama dokazivat.

Ali teško će nam se dokazat sa svim onim cajkaškim smećima što donose ovdje.

Lijepo rekoh, oni trebaju slobodno zatražiti od Dodika da proširi REP.SRPSKU i na njih, tj. nek stvori neku federaciju Rep.Srpske i Herceg Bosne, i nek ostanu tamo.

Ja ovo ne bi pisao da nisam na vlastitoj koži iskusio što je kad ti netko zatire vlastitu kulturu, pjesmu i običaje U TVOME VLASTITOM KRAJU I GRADU a došao prije 10 godina ovdje, e pa hvala Bogu ludi smo i mi pa neće tako lako.

Mal narod koji je eto zbog geografskog prostora na kojem je uvijek bio neko predziđe i crta obrane i utjecaja raznih sila.

Sjever Hrvatske je uvijek bio nekako kulturalno pod utjecajem Mađarske pa čak donekle i Austrije, Jug Hrvatske (uključujući i Dalmaciju i Istru) je doslovno Italiju uvijek doživljavao kao zapad i nešto što stremimo i nešto pod čijim smo utjecajem stoljećima, čak i hrvati koji ne vole Italiju ovo nikad neće negirat.

S druge strane imaš one hrvate iz kamenjarskih područja Hercegovine koji su definitivno pod utjecajem i to jakim Otomanske Imperije koja je vladala Bosnom, to naravno ništa nije čudno, ali je oblikovalo nešto totalno... ludo.

Srbija nema ovakav slučaj da ima doslovno tri elementa kulturna u naciji, i to izravna elementa.

Sada u Hrvatskoj imaš slučaj (može ti ga od hrvata netko negirati ALI LAŽE) da se Dalmatinci i Sjeverni Hrvati čak udružuju nerijetko protiv Bosanskih hrvata, jer iako dalmatinci i sjeverni hrvati bili drugačije kulture, imamo stajalište da su obe kulture od europskih naroda pa nas to kao čini BOLJIMA od ovih bosanskih hrvata.

Ja znam da ovo zvuči jako šovinistički, ali je realnost. Ja se ne slažem ovdje s ljudima da je glavni faktor razdvajanja religija, religija je vazan ali ne glavni faktor.

Kultura i kulturni utjecaji su 10 PUTA važniji.

Ja znam Srbe odrasle u Dalmaciji (primorski gradovi), ti ljudi imaju totalno naš dalmatinski ovaj mentalitet, pričaju kao mi, ponašaju se kao mi, pričaju na staroikavštini, ikavštini, čakavštini čak nerijetko, ne zato jer oni glume nešto, nego zato jer su dio ovoga svijeta ovdje i oni doživljavaju sve hrvate i sve srbe iz toga tamo kamenjara kao nešto... ISPOD NJIH.

Ja znam da ćete vi ovo možda teško svatiti ali tako je. Živili.
U koju grupu spadaju dinarski Hrvati Hrvatske (Lika, unutrašnja Dalmacija poput Drniša itd.)?
Oni su dosta kraće bili od Hercegovine pod osmanskom imperijom, a opet imaju dosta sličnosti?

Mene samo zanima po čemu su oni to Hrvati osim religije? Kakve to oni običaje i mentalitete itd imaju različite od Bošnjaka i Srba Bosne? Što točno?
Ne bih znao, vrv imaju dosta sličnosti sa dinarskim Srbima. Mada Bošnjake je dosta oblikovao Islam kulturološki, tako da se vrv ipak razlikuju od njih.
Doslovno identičan narod sa Srbima i Bošnjacima Bosne.

Dolaze ovdje i mašu nam sa katoličkim križevima a što god oni više mašu da su veći Katolici od Pape idu nam više na žvice, jer mi ovdje nemamo potrebe mahat ičim da smo Katolici, oni očito imaju jedan GADAN KOMPLEKS da se trebaju nama dokazivat.

Ali teško će nam se dokazat sa svim onim cajkaškim smećima što donose ovdje.

Lijepo rekoh, oni trebaju slobodno zatražiti od Dodika da proširi REP.SRPSKU i na njih, tj. nek stvori neku federaciju Rep.Srpske i Herceg Bosne, i nek ostanu tamo.

Ja ovo ne bi pisao da nisam na vlastitoj koži iskusio što je kad ti netko zatire vlastitu kulturu, pjesmu i običaje U TVOME VLASTITOM KRAJU I GRADU a došao prije 10 godina ovdje, e pa hvala Bogu ludi smo i mi pa neće tako lako.
Da li je istina da je ovakva averzija dalmatinaca i sa severom Hrvatske?

U koju grupu spadaju dinarski Hrvati Hrvatske (Lika, unutrašnja Dalmacija poput Drniša itd.)?
Oni su dosta kraće bili od Hercegovine pod osmanskom imperijom, a opet imaju dosta sličnosti?

Ne bih znao, vrv imaju dosta sličnosti sa dinarskim Srbima. Mada Bošnjake je dosta oblikovao Islam kulturološki, tako da se vrv ipak razlikuju od njih.

Da li je istina da je ovakva averzija dalmatinaca i sa severom Hrvatske?
Dinarske Hrvate Like i unutrašnje Dalmacije mi onako gledamo: simpatično ajmo to reći, s tim da nekako Ličane gledamo simpatičnije, oni nikome ne smetaju hahaha, oni su doslovno kao oni Hobiti iz Lord of the Ringsa, simpatični svima :D, ovi Drnišani i općenito zaleđe Dalmacije, mi ti na njih gledamo kao na ono... seljačiće ali opet ne gledamo ih naravno kao bosance, DALEKO OD TOGA, jednostavno ih zovemo; vlaji.

Ali to vlaji ne mislimo ništa pogrdno, čisto kao eto jedan element dalmacije koji je seljački uvijek živio, ali istina Bog gledamo ih malo s visoka naravno hah.

Što se tiče ima li averzije između Dalmacije i sjevera Hrvatske kao ovo što ti rekoh za averziju prema bosanskim Hrvatima:

Odgovor je NE. A sad ću ti objasniti ključnu razliku zašto NE:

Dalmatinci i sjeverni Hrvati se definitivno NE LJUBE, međutim, nitko od Dalmatinaca ne doživljava sjeverne Hrvate da su bolji od nas, štoviše mi smo toliko arogantni i egoistični da mi smatramo da smo ne samo bolji od njih, nego od svih na prostoru bivše YU :D, to ti je ta Dalmatinska arogancija i egoizam, (ne kažem nužno da sam ja takav, pokušavam ti samo objasniti mentalitet ovdje):

Mi u Dalmaciji mismo doslovno da smo Bogom dani, da imamo najlipsi dijalekt u cijeloj bivšoj YU, da nam žene ne mogu odoliti gdje god da dođemo u bivšu YU, da smo jednostavno eto... Bog nas dao najbolje. ahhahah.

Sve ovo kod Sjevernih Hrvata stvara gađenje (kod muške populacije), nekako bi to mogao usporediti recimo najbolje sa južnom i sjevernom Italijom, ovi dolje na jugu smatraju da su stvarno bogom dani, ali kad dođu u Torino dožive neku vrste gađenja od sjevera, jer su južnjaci pre arogantni.

Eto to je razlika, znači Dalmatinci i sjeverni Hrvati se istina Bog ne vole, ali nema tu da mi mislimo da smo ispod njih, nego doslovno oboje mislimo da smo bolji, u isto vrijeme.

Dok ako gledamo bosanske hrvate, onda oboje (I mi dalmatinci i sjeverni hrvati) U ISTO VRIJEME mislimo da smo bolji od njih, ne znam kako ti ovo objasnit bolje, ali nadam se da svaćaš :)

Još nešto, ja osobno, a ovo isto tako misli jako punooooooooooo Hrvata iz Hrvatske: Srbiju i srbe iz Srbije ovdje nitko ne doživljava kao neko nužno zlo, dapače.

Ja ovim ne bi htio unijeti (niti to mogu) razdor među Srbe, ali isto tako sam uvjeren da postoji neka vrst (iako ne kao kod nas u HR) animoziteta (averzije) izmedju Srba Srbije i Srba Bosne.

Iskreno ruku na srce ja nisam nikad ni nešto naročito upoznao Srbe iz Bosne, ali čuo sam od jednog Srbina u Grčkoj koji vodi tamo restoran (lik je srbin iz Niša) koji je ono... popljuvao Srbe iz "Krajine" i Bosne, e sad, ne virujem da je on to učinio da se meni udodvori.

Nazivao ih je otpadom koji su vam stanove uzimali 1995 po Srbiji, nazivao ih odgovornima za rat, pa da su dobili što su htjeli itd itd... Ja doslovno gledam u šoku da on to priča.

Što se tiče Srba iz Hrvatske prije 1995, Srbi iz Hrvatske nisu ni svatili da im se sprema ono što je dočekalo Palestince u Izraelu.

Nisu svatili da su prodani davno od politike iz Beograda, već 1992 Milošević je iskovao planove sa Tuđmanom.

Zamjena Hrvata iz Posavine (svi u HR) za Srbe iz HR, svi u Srbiju i Rep. Srpsku.

I Pavelić mirno spava, uključujući i mnoge Srbe koji su htjeli taj DEAL.

Sad je sve očišćeno sa obe strane... i evo nas... gdje smo? Ali to je to.

Ja da sam na mjestu Srba iz Hrvatske, prije bilo kakve mržnje prema nama Hrvatima, ja bi prvo htio vlastitom rukom OBJESIT MILANA MARTIĆA, znači prvo njega, pa onda kog uhvatim.

Taj čovjek je do zadnjega doslovno držao te ljude pred očaj, znajući što se sprema.

Kad sam povukao paralelu između Palestinaca i "Krajiški Srba" evo u čemu su slični (imam frenda Izraelca, brate znam doli cilu situaciju):

1. sličnost je u ovome; Hamas (kao i vodstvo tada "RSK") boli HURAC za svoj narod, sav ovaj napad što su izveli sada na Izrael je bilo pred izbore i novo bogaćenje dok sirotinja strada, oni su znali kako će Izrael uzvratiti i to su i htjeli.

2. Kao i kod slučaja Palestine, i Srbi "Rsk" su bili PONIJETI ludilom svog vodstva, ne vidjevši da su se davno dogovorili sa onima na koje su ih natjerali da misle da će ih pobit.

Kad je mržnja kulminirala sa obe strane (i kod hrvata i srba Hrvatske) došlo je da se svedu računi: Oluja.

Za Oluju je Milošević znao da se sprema još od 1993 po onome što sam ja istraživao, on je već tada znao da Srbi iz Hrvatske ŠANSE NEMAJU zbog geopolitickih faktora i sveukupne situacije, prodao ih je za dobar DEAL sa Tuđmanom oko Republike Srpske.

Ja sam uvijek kao Povijesničar govorio i govorit ću: Milošević nije bio nacionalist nego PRAGMATIST, i to ... veliki pragmatičar.

Smatram da je imao veći IQ od Tuđmana, nepobitno, nije Tuđman bio glup, ali Milošević je bio izrazito inteligentan.

Na kraju; tko je kriv za sudbinu Srba iz Hrvatske 1995? Pa svi pomalo.

Kriva je politika Miloševića, krivi smo i mi Hrvati koji smo nahuškani protiv njih do BOLI, krivi su i oni sami jer su doslovno pali na fol da će ih Milošević braniti. Priznali oni ili ne... oni su najveća žrtvena stoka ispali u previranjima dogovora između Miloševića i Tuđmana i sad što je tu je.

Mi se ne moramo nikad dogovoriti sa vama oko Oluje, ne moramo, ali možemo se dogovoriti oko tisuću drugih stvari sa vama. Ali to nije u interesu naše vlade, a ni vaše, dokle god se mi mrzimo, oni imaju pune džepove. A vi kako oćete.

jes vala, ovo sam cuo od pravih Dalmatinaca

jes vala, ovo sam cuo od pravih Dalmatinaca
Ljudi u Srbiji misle ko zna kako žive Srbi u Dalmaciji danas. Evo da pojasnim:

Ja sam iz Zadra inače, NIKAD, ALI NIKAD, od rata pa na ovamo nitko Srbe nije provocirao kad idu u svoju crkvu (koja je u starom gradu, crkva svetog Ilije) bilo da je pravoslavni Uskrs ili Božić.

Pokušali su ih provocirati jednom ovi krkani iz zaledja Dalmacije tamo 2009, sićam se toga ka jučer. Ja sam tad bija mulac, ali baš ja i ova moja ekipa sa faksa ili u pijanku tu večer haha, bilo nas ... 20ak, i prolazimo mi kraj crkve Sv.Ilije kad vidimo ove krkane iz zaleđa kako svašta viču srbima isprid crkve, a mi znamo dosta tih ljudi srba iz svakodnevnog života, brate odma smo ih otirali, skupilo se još dosta ljudi iz Varoši (stari grad u Zadru) i potiralo te krkane.

Bilo nam ža dice male i svih tamo isprid crkve.

Uglavnom, to su naši ljudi i mi na njih ne gledamo jesu oni hrvati ili srbi, to su naši Zadrani.

Problem nastaje uporno glede ovih KRKANA DOSELJENIČKIH, ne želim nikoga stvarno podjenjivati, ali oni su nam zagadili dosta toga, a onda su na sve to doselili i bosanski hrvati.

Ali Zadar se još ne da, mi ovdje respektiramo naše Srbe, govorim o pravim Zadranima, uvik smo ih respektirali. Pitajte čak za vrime rata, kad su počele granate itd.. puno Srba u Zadru je uspilo (ne svi ali puno) prodat stanove PRAVOM CIJENOM onim Zadranima koje su znali cili život, jer su ti Zadrani tili da im kupe stanove PO PRAVOJ CIJENI a ne da budu opljačkani i otjerani bez ičega, ovo vam je živa istina.

Pitajte Srbe iz zaleđa Dalmacije (Bukovice) jel su u Jugi ikada imali probleme sa nama Dalmatincima u primorju? NIKADA.

Ovdje su pošteno trgovali, svaki dan donosili prodavat krumpire, salatu, meso itd...

Nikad im nitko ništa nije rekao bili su kao na svome.

Probleme su uvijek imali sa Hrvatima iz zaledja, tj iz sela zaledja, jer oboje su te neke kamenjarske vruće krvi.

Ovdje s nama... nikad problema. Ni danas ne damo (bar mi eto pravi zadrani) da se na Srbe Zadra dira koji žive ovdje, za nas su oni GOSPODA kad ih usporedimo sa ovim krkanima doseljenicima, eto toliko, ko nas može svatit svatit će, ja ne ocekujem da ovo ljudi na ovome forumu svate jer virujte ne svaćaju nas ni u Hrvatskoj, haha.

Ljudi u Srbiji misle ko zna kako žive Srbi u Dalmaciji danas. Evo da pojasnim:

Ja sam iz Zadra inače, NIKAD, ALI NIKAD, od rata pa na ovamo nitko Srbe nije provocirao kad idu u svoju crkvu (koja je u starom gradu, crkva svetog Ilije) bilo da je pravoslavni Uskrs ili Božić.

Pokušali su ih provocirati jednom ovi krkani iz zaledja Dalmacije tamo 2009, sićam se toga ka jučer. Ja sam tad bija mulac, ali baš ja i ova moja ekipa sa faksa ili u pijanku tu večer haha, bilo nas ... 20ak, i prolazimo mi kraj crkve Sv.Ilije kad vidimo ove krkane iz zaleđa kako svašta viču srbima isprid crkve, a mi znamo dosta tih ljudi srba iz svakodnevnog života, brate odma smo ih otirali, skupilo se još dosta ljudi iz Varoši (stari grad u Zadru) i potiralo te krkane.

Bilo nam ža dice male i svih tamo isprid crkve.

Uglavnom, to su naši ljudi i mi na njih ne gledamo jesu oni hrvati ili srbi, to su naši Zadrani.

Problem nastaje uporno glede ovih KRKANA DOSELJENIČKIH, ne želim nikoga stvarno podjenjivati, ali oni su nam zagadili dosta toga, a onda su na sve to doselili i bosanski hrvati.

Ali Zadar se još ne da, mi ovdje respektiramo naše Srbe, govorim o pravim Zadranima, uvik smo ih respektirali. Pitajte čak za vrime rata, kad su počele granate itd.. puno Srba u Zadru je uspilo (ne svi ali puno) prodat stanove PRAVOM CIJENOM onim Zadranima koje su znali cili život, jer su ti Zadrani tili da im kupe stanove PO PRAVOJ CIJENI a ne da budu opljačkani i otjerani bez ičega, ovo vam je živa istina.

Pitajte Srbe iz zaleđa Dalmacije (Bukovice) jel su u Jugi ikada imali probleme sa nama Dalmatincima u primorju? NIKADA.

Ovdje su pošteno trgovali, svaki dan donosili prodavat krumpire, salatu, meso itd...

Nikad im nitko ništa nije rekao bili su kao na svome.

Probleme su uvijek imali sa Hrvatima iz zaledja, tj iz sela zaledja, jer oboje su te neke kamenjarske vruće krvi.

Ovdje s nama... nikad problema. Ni danas ne damo (bar mi eto pravi zadrani) da se na Srbe Zadra dira koji žive ovdje, za nas su oni GOSPODA kad ih usporedimo sa ovim krkanima doseljenicima, eto toliko, ko nas može svatit svatit će, ja ne ocekujem da ovo ljudi na ovome forumu svate jer virujte ne svaćaju nas ni u Hrvatskoj, haha.
realno, i Srbi a i pravoslavna crkva deo su istorije Dalmacije koju kad iščupaš, dobiješ Bosance i arapske migrante...

Ja sam cuo od Hrvata iz Zagreba da oni dozivljavaju (i posmatraju) Hrvate Dalmatince otprilike kao sto Srbi iz Beograda dozivljavaju Crnogorce...
Pa ovo je već istina. hahahaha.

Oni nas gledaju kao recimo Beograđani Crnogorce, da smo posvuda na ključnim pozicijama u ZG i kao jadni oni.

Ali opet... hm... Meni su brate Crnogorci fora, ono što sam ih upozna, podsićaju me dosta na nas Dalmatince, dosta samouvjereni ljudi ahahaah.

realno, i Srbi a i pravoslavna crkva deo su istorije Dalmacije koju kad iščupaš, dobiješ Bosance i arapske migrante...
Dalmacija je uvik bila Dalmacija, kome se to sviđalo u HR ili bilo gdje, a svak od Srba iz Dalmacije zna... što je volit Dalmaciju i to su isti osjećaji... ISTI kao i naši... ima ona naša pisma:

"Tuđi čovik nikad neće znati što to veže dalmatinske ljude" :D

poz

Još nešto, ja osobno, a ovo isto tako misli jako punooooooooooo Hrvata iz Hrvatske: Srbiju i srbe iz Srbije ovdje nitko ne doživljava kao neko nužno zlo, dapače.

Ja ovim ne bi htio unijeti (niti to mogu) razdor među Srbe, ali isto tako sam uvjeren da postoji neka vrst (iako ne kao kod nas u HR) animoziteta (averzije) izmedju Srba Srbije i Srba Bosne.

Iskreno ruku na srce ja nisam nikad ni nešto naročito upoznao Srbe iz Bosne, ali čuo sam od jednog Srbina u Grčkoj koji vodi tamo restoran (lik je srbin iz Niša) koji je ono... popljuvao Srbe iz "Krajine" i Bosne, e sad, ne virujem da je on to učinio da se meni udodvori.

Nazivao ih je otpadom koji su vam stanove uzimali 1995 po Srbiji, nazivao ih odgovornima za rat, pa da su dobili što su htjeli itd itd... Ja doslovno gledam u šoku da on to priča.

Što se tiče Srba iz Hrvatske prije 1995, Srbi iz Hrvatske nisu ni svatili da im se sprema ono što je dočekalo Palestince u Izraelu.

Nisu svatili da su prodani davno od politike iz Beograda, već 1992 Milošević je iskovao planove sa Tuđmanom.

Zamjena Hrvata iz Posavine (svi u HR) za Srbe iz HR, svi u Srbiju i Rep. Srpsku.

I Pavelić mirno spava, uključujući i mnoge Srbe koji su htjeli taj DEAL.

Sad je sve očišćeno sa obe strane... i evo nas... gdje smo? Ali to je to.

Pa to uopste nije "tajna" da postoji animoziteta izmedju raznih "vrsta" Srba....

Ja sam npr Srbin iz Vojvodine,i opste nije nepoznato da su Srbi iz Vojvodine bili uvek manje ili vise "osetljivi" na sve vrste "dodjosa" u Vojvodinu,pa tako i na Srbe iz Srbije (koji su se ovde uvek nazivali Srbijanci),a posle WWII i na Srbe iz cele bivse SFRJ....posle ratova 90tih i na izbeglice,tj Srbe iz Bosne i Hrvatske....

Btw ni meni nije bas nekako "normalno" da posmatram kako se moja Vojvodina npr po govoru i akcentu pretvara u neku Bosnu ili tamo neki Knin,kada cujem ona zapomaganja i zavijanja..

Poslednja izmena:

Back