Hrvati i njihov jezik?

Ijekavskim naglaskom se NIKADA nije govorilo u Srbiji.

U Srbiji je u upotrebi iskljucivo EKAVSKI.

Cim neko progovori ijekavski - svi odmah znaju da on NIJE IZ SRBIJE!

Srbi u Bosni govore bosanski, u Hrvatskoj Hrvatski, u Kanadi Engleski (ili francuski), a u Spaniji - Spanski.

О чему ти причаш? Па ај што не знаш који се језици говоре у Шпанији него што не знаш који се језеци говор на Балкану... СРБИ СУ СРБИ БИЛО ГДЕ ДА СУ И КАДА ГОВОРЕ СВОЈИМ ЈЕЗИКОМ ГОВОРЕ СРПСКИ СВИДЕЛО СЕ ТО ТЕБИ ИЛИ НЕ....

Хрвати и Босански језик су измишљени језици....Хрватски је измишљени језик крај 19. века...од стране Аустро-Угарске .... Босански је измишљени језик крајем 20. века...од стране САД...

Potpun nebulozis. Za krtaj, da ne odem pitanjem nego tekstom, stavit ću primjere hrvatskoga
iz 1864. i 1992.., intelektualne problematike. Razlika je uglavnom u dijelovima pravopisa i
množinskim padežima

Vatroslav Jagić, 1864.

jagic.png

Mislav Ježić, 1992.

jezicl.png

Nakon osamostaljenja RH došlo je do manjih pravopisnih promjena, ali
se u službenu porabu vratilo hrvatsko vojno, policijsko, pravno i sudbeno
nazivlje koje je potiskoivano srpskim. Nekih većih jezičnih promjena nije bilo,
u što se može uvjeriti čitanjem hrvatskih knjiga i novina iz 1980-ih i 1990-ih.

U većini smo stvari zadovoljni stanjem jezika, osim u važnoj situaciji
pasivnosti glede snobovskih anglizama, te još nekim stvarima.
Niz je vrsnih prijevoda klasika svih polja veoma obogaćen, kao i
literatura, trivijalna, na svm poljima, te sinkronizacije i ostalo.

Ijekavskim naglaskom se NIKADA nije govorilo u Srbiji.

U Srbiji je u upotrebi iskljucivo EKAVSKI.

Cim neko progovori ijekavski - svi odmah znaju da on NIJE IZ SRBIJE!

Srbi u Bosni govore bosanski, u Hrvatskoj Hrvatski, u Kanadi Engleski (ili francuski), a u Spaniji - Spanski.

Разумеш се у Србе и Србију ко Марица у крив ........ Аутохтоно становништво западног дела Србије, посебно старија популација руралног дела, масовно користе ијекавицу! Одрастао сам уз њу, користим је и данас разговарајући са старијим људима, а живим у срцу Србије.

Hvala za ovo, interesantan dokument. Koliko se sjecam govor cacanskog kraja je bio uglavnom ijekavski a za Rudnik znam pouzdano da je bio ijekavski sve do prije stotinjak godina. Bilo je ekavskih i ikavskih oaza po zapadnoj Srbiji (znalo je biti da jedno selo prica ekavski a drugo ijekavski, trece ikavski) usljed pomjeranja i mijesanja stanovnistva kroz ratove. Bilo je takodje ijekavskih i ikavskih oaza sve do istocnih granica Srbije. Hajduk Veljko i Ilija Bircanin, Stanoje Glavas, te Karadjordjije bili su ijekavci.

Ijekavci koji su se pomjerali na sjever u Ugarsku su se uglavnom utopili medju ekavcima. Koliko se sjecam Zaharije Orfelin, Vukovarac, je bio ijekavac.

Hvala. Veoma interesantan jer nepobitno dokazuje prisustvo (i)jekavice u srcu Srbije... ;) Dositeju se kao ekavcu omaklo "vrieme" u manastiru Dragovicu, radi se o zapisu na prvoj korici ruske stampane knjige "Psaltir" (Kijevopecerska Lavra, 1742). Sasvim normalno kad se uzme u obzir podsvjesni faktor u jeziku, visegodisnji boravak i svakodnevno druzenje sa nosiocima istocnohercegovackog govora u kninskom kraju.
Jos uvijek ne gubim nadu da ce neko jednoga dana pronaci orlicku Bukvicu (ili barem njen prepis), bas onu koju je napisao za shesnu Jelenu (u stvari, ko zna, to je mozda krava sazvakala ili vosha Kosovcica bespovratno progutala)... Ne mogu vise da kuckam, muka mi je koliko se sere na ovoj temi...

Ja stvarno ne vidim svrhu zasto se otvaraju ovakve teme..po svemu sudeci stete vise nama srbima nego hrvatima.
Sta mi sad dokazujemo..da hrvati nisu imali jezik,da su pre usvajanja nekog oblika srpskog jezika pricali nogama,sta...ne razumem.
Daj bre,bolesno je ovo..bolje nadjite nesto da tucate.

Opet si rendao pecurke u hasis?

Ma jock..ali s*er*e mi se od tih tripova.
Hrvati su tu gde jesu od sedmog veka,to svako ko hoce da zna moze i da procita.
Pa nisu oni juce pali tu,verovatno su nekako spikali i usavrsavali to..meni je to blizu zdravog razuma.
Sad dal su nesto uzeli od nas ili mi od njih..jak q*rac,u pitanju su nijanse.
I dal smo mi toliko nemocni,da uvek moramo da nekome prebacujemo nesto..kao da nije bilo Vuka,hrvati bi se potpisivali prstom.
Zaybte to...

Back