Hrvati i njihov jezik?

Vuk Karadžić je uzeo hrvatski jezik i proglasio ga srpskim.

Narječje koje je on proglasio standardnim bilo je dubrovačko narječje.

Riječi i pjesme je zapisivao u krajevima izvan Srbije.

Dakle ni slova srpskog jezika nije zapisao.

Ali je krilaticom "Srbi svi i svuda" postavio temelje svim nedaćama i svom zlu koje se desilo nakon njega do današnjih dana.

E, to Srbi svi i svuda je Vuk ljepo objasnio, pa ko je shvatio, shvatio je. Sta ce Vuk krasti hrvatski jezik ako je i on pricao istijem?? I moja prababa i pradjed su pricali pravilno gramaticki da im nije skole trebalo.

Осим што су умјесто дјеца говорили ђеца, бреж њега, шњиме итд.

To isto mi možemo reći u suprotnom smjeru. :lol:

Standardizacija jezika je učinila svoje, kao i agresivni srpski nacionalizam zadnjih 2 stoljeća. :mrgreen:

Ne moze se reci u suprotnom smeru; kao sto ni amerikanci ne mogu reci "americki jezik" nego americka varijanta engleskog jezika. Samo tako i nikako drugacije. Suludo bi bilo reci americki jezik ili engleska varijanta americkog jezika.
Zna se sta je stablo a sta grana.

Vuk Karadžić je uzeo hrvatski jezik i proglasio ga srpskim.

Narječje koje je on proglasio standardnim bilo je dubrovačko narječje.

Riječi i pjesme je zapisivao u krajevima izvan Srbije.

Dakle ni slova srpskog jezika nije zapisao.

Ali je krilaticom "Srbi svi i svuda" postavio temelje svim nedaćama i svom zlu koje se desilo nakon njega do današnjih dana.

Трк у Архив Дубровника - ПА ЗАБОДИ СВОЈ ГЛУПИ НОС... видећеш тамо свашта...:hahaha:

E, to Srbi svi i svuda je Vuk ljepo objasnio, pa ko je shvatio, shvatio je. Sta ce Vuk krasti hrvatski jezik ako je i on pricao istijem?? I moja prababa i pradjed su pricali pravilno gramaticki da im nije skole trebalo.

Осим што су умјесто дјеца говорили ђеца, бреж њега, шњиме итд.

Само је питање ко је тај који треба да каже шта је правилно..

Ajde!

Postojalo je srpsko kraljevstvo prije Stefana Prvovenčanog?

Pa što se onda Stefan zove Prvovenčani?

Majko mila, čime su vama tamo napunili glave! :roll:

Стефан Првовенчани је први краљ крунисан у хришћанској цркви,зато је првовенчани јадо! После Растислава срби масовно прелазе на хришћанство,делом на православље,а делом на католичанство у зависности дали су били под утуцајем Рима или Константинопоља!

Стефан Првовенчани је први краљ крунисан у хришћанској цркви,зато је првовенчани јадо! После Растислава срби масовно прелазе на хришћанство,делом на православље,а делом на католичанство у зависности дали су били под утуцајем Рима или Константинопоља!

:hahaha: :hahaha:

Majke mi, ti si ko iz crtića. :rotf:

Citao sam o tome u jednoj knjizi od Laze Kostica i on je to u svakom slucaju lijepo objasnio. Koliko smo zla mi sami sebi nanijeli. Pa ako nas je neko zaiebao tome smo uvijek u dobroj mjeri sami kumovali.

Ма каквој књизи, нађи оригинал рјечника хрватског или српског језика, аутора Ђуре Даничића, он ти је један од првих Срба који је српски језик почео да назива хрватским, наравно све уз коришћење Гајевог латиничког састава...

Kako neko moze biti grk , a zove se Cirilo i Metodije ???
P.S
Jel' ima kod nas Srba koji se zovu Lajf i Rambo ?? :mrgreen:

Braća Ćiril (pravo ime Konstantin, ime Ćiril uzeo je nakon zaređenja) i Metod, obojica su rođena u Solunu. Poznati su i kao Sveta braća i slavenski apostoli. Njihov otac Lav bio je visoki bizantski vojni zapovjednik (drungar). Najraniju mladost proveli su u Solunu koji je u to vrijeme posve okružen Slavenima. Metod postaje upravitelj jedne arhontije u istočnoj Makedoniji, dok je Ćiril, odgojen na carskom dvoru, nakon završenih filozofskih i teoloških studija postavljen za bibliotekara Hagije Sofije (crkve svete Sofije) u Carigradu i učitelja filozofije na carigradskoj visokoj školi

Само је питање ко је тај који треба да каже шта је правилно..

Zasto izmisljati toplu vodu? Pa valjda su to rekli jos odavno puno pametniji i sposobniji od nas odje?:think: Mnogi jos i danas napadaju Vuka, Danicica, Mrkalja, Dositeja ... Dokle tako?? :eek:

Nije slucajno to uzeto za gramaticku kicmu krnjizevnog srpskoga jezika. Naravno, u govori svakog srpskog kraja sve je pravilno. Ali je i ovo izabrano sa debelijem razlogom.

Navedi jednog grchkog savremenika im iz toga doba sa tim imenima i da je josh uz to govorio slavenski jezik ???

Браћа Кирил и Методи су рођени у околини Солуна, која је у то време била пуна надирућих Словена, те су, дружећи се од малих ногу са Словенима, добро знали словенски језик. Зато их је цар, мислим да се звао Лав IV, одабрао за мисију ширења хришћанства међу западним Словенима..

Braća Ćiril (pravo ime Konstantin, ime Ćiril uzeo je nakon zaređenja) i Metod, obojica su rođena u Solunu. Poznati su i kao Sveta braća i slavenski apostoli. Njihov otac Lav bio je visoki bizantski vojni zapovjednik (drungar). Najraniju mladost proveli su u Solunu koji je u to vrijeme posve okružen Slavenima. Metod postaje upravitelj jedne arhontije u istočnoj Makedoniji, dok je Ćiril, odgojen na carskom dvoru, nakon završenih filozofskih i teoloških studija postavljen za bibliotekara Hagije Sofije (crkve svete Sofije) u Carigradu i učitelja filozofije na carigradskoj visokoj školi

:per::mrgreen:

Zasto izmisljati toplu vodu? Pa valjda su to rekli jos odavno puno pametniji i sposobniji od nas odje?:think: Mnogi jos i danas napadaju Vuka, Danicica, Mrkalja, Dositeja ... Dokle tako?? :eek:

Nije slucajno to uzeto za gramaticku kicmu krnjizevnog srpskoga jezika. Naravno, u govori svakog srpskog kraja sve je pravilno. Ali je i ovo izabrano sa debelijem razlogom.

Па зато што су ти паметни и способни рекли своје, зато смо ми и догурали овде где смо...

Браћа Кирил и Методи су рођени у околини Солуна, која је у то време била пуна надирућих Словена, те су, дружећи се од малих ногу са Словенима, добро знали словенски језик. Зато их је цар, мислим да се звао Лав IV, одабрао за мисију ширења хришћанства међу западним Словенима..

Hvala. Kolega vishe tebe je to lepo objasnio :ok:

Hrvati....da vam nesto objasnim.....2+2 = 4......ne moze nikako biti 36.......Ne mozete sad reci da je od vas koji ste bili saka jada pre jednog veka citavo srpstvo uzelo "vas" jezik!!! Jednostavno ....nema logike u tome sto govorite!

Jezik ste uzeli prije 2 vijeka, kad ste i vi bili šaka jada. :lol:

Kad se Miloš izborio za kakvu takvu autonomiju (hatišerifom iz 1830.), trebalo je Srbiji dati oblik države, pa je u tom smjeru išlo i pitanje jezika.

Da li si se ikad zapitao zašto toga Vuka Karadžića nisu mogli smisliti i čak su mu se podsmjehivali knez Miloš i (po meni) najveći srpski prosvjetitelj Dositej Obradović?

Ма каквој књизи, нађи оригинал рјечника хрватског или српског језика, аутора Ђуре Даничића, он ти је један од првих Срба који је српски језик почео да назива хрватским, наравно све уз коришћење Гајевог латиничког састава...

Latinica postoji i prije Gaja. Kao i sam jezik. Licno ne mislim da je tu bilo neke zavjere, bar u pocetku, a kasnije sta je sve bilo druge su price. Ni Danicic ni Vuk nisu bili politicari a bi ih mogli s pravom kriviti za sve sto se kasnije desilo. Imam oridjinal njegovih svih knjiga sto su na net-u.

Srbi su precesto bili sljepi kod ociju, pa sad za to ne treba kriviti druge.

Kad se Miloš izborio za kakvu takvu autonomiju (hatišerifom iz 1830.), trebalo je Srbiji dati oblik države, pa je u tom smjeru išlo i pitanje jezika.

Da li si se ikad zapitao zašto toga Vuka Karadžića nisu mogli smisliti i čak su mu se podsmjehivali knez Miloš i (po meni) najveći srpski prosvjetitelj Dositej Obradović?

Јер је био службеник бечког двора, само не знам какве то везе има с вама, ви сте тада били бечке подгузне муве..

od koga smo uzeli jezik..od samih sebe???

Back