Hrvati će biti među najsiromašnijim u EU

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Боље први у селу него други у граду!

travka11.gif

Poslednja izmena od moderatora:
Neverovatno, nije valjda da su bolji progresivni Bugari i Rumuni?:eek:
Nerazumem da niko od forumskih Hrvata nije protiv ideje pristupanja Hrvatske EU.

Pristupanje EU ne možeš gledati iz crno bijele perspektve. Ulazak nosi neke koristi i mogućnosti te neke štete i mane ili opasnosti (ovo mi liči na SWAT analizu, ali je tako :mrgreen:) i moraš izvagati da li je više koristi ili štete. Mi smo procijenili da ćemo imati više koristi. Tu ne treba izmišljati toplu vodu. Jedine tri države koje nisu ušle u EU, a nešto znače su one koje imaju veliki razlog da ne uđu, kod Norveške je to nafta, Švicarske financijski sektor, a Islanda ribolov, iako uz sve to sve te zemlje imaju vrlo uske veze sa EU. Van EU ostaju Bjelorusija, Moldavija, Srbija, Kosovo, ALbanija, Crna Gora, BIH..,a to nisu države s kojima bi ja rađe bio u društvu u odnosu na one koje jesu članice EU. Kriza u EU će proći, kroz godinu,dve, tri, a pristupanje bilo koje od prethodno navedenih država neće završiti prije 2020. ili čak i kasnije. To mi se ne čini kao dobra perspektiva.

Pristupanje EU ne možeš gledati iz crno bijele perspektve. Ulazak nosi neke koristi i mogućnosti te neke štete i mane ili opasnosti (ovo mi liči na SWAT analizu, ali je tako :mrgreen:) i moraš izvagati da li je više koristi ili štete. Mi smo procijenili da ćemo imati više koristi. Tu ne treba izmišljati toplu vodu. Jedine tri države koje nisu ušle u EU, a nešto znače su one koje imaju veliki razlog da ne uđu, kod Norveške je to nafta, Švicarske financijski sektor, a Islanda ribolov, iako uz sve to sve te zemlje imaju vrlo uske veze sa EU. Van EU ostaju Bjelorusija, Moldavija, Srbija, Kosovo, ALbanija, Crna Gora, BIH..,a to nisu države s kojima bi ja rađe bio u društvu u odnosu na one koje jesu članice EU. Kriza u EU će proći, kroz godinu,dve, tri, a pristupanje bilo koje od prethodno navedenih država neće završiti prije 2020. ili čak i kasnije. To mi se ne čini kao dobra perspektiva.
Nece Lukasenko Belorusiji to da dozvoli...samo ako ode sa vlasti i sprovede reforme sto nece biti nikad...sto se nas tice u pravu si..uci cemo u EU tek 2020

Našao sam dosta HR sajtova koji su protiv ulaska u EU i mislim da je to loš potez, nije samo to pitanje ekonomije i tržišta, već i pitanje suvereniteta jedne država, sve u svemu, ja se nadam da i 2020 godine Srbija neće ući , obzirom na komparativne prednosti u prehrambenoj industriji, rudama, poljoprivredi i slično.
Zemlja koja je direktno i indirektno pretamburala ratove, bomabrdovanje, deceniju najrigoroznijih sankcija, nije baš toliko posrnula, koliko se moglo očekivati. Srbiju je opet više devastirala proevropski orjentisana vlast skandaloznim ugovorima i prekomernoj potrošnji, mislim da je sličan slučaj i u Hrvatskoj.
Zanimljiva je izlaznost na referendum vezanih za pristupanje Hrvatske u EU, kako to da nije bilo ozbiljne javne debate o prednostima i manama pristupu EU?

Našao sam dosta HR sajtova koji su protiv ulaska u EU i mislim da je to loš potez, nije samo to pitanje ekonomije i tržišta, već i pitanje suvereniteta jedne država, sve u svemu, ja se nadam da i 2020 godine Srbija neće ući , obzirom na komparativne prednosti u prehrambenoj industriji, rudama, poljoprivredi i slično.
Zemlja koja je direktno i indirektno pretamburala ratove, bomabrdovanje, deceniju najrigoroznijih sankcija, nije baš toliko posrnula, koliko se moglo očekivati. Srbiju je opet više devastirala proevropski orjentisana vlast skandaloznim ugovorima i prekomernoj potrošnji, mislim da je sličan slučaj i u Hrvatskoj.
Zanimljiva je izlaznost na referendum vezanih za pristupanje Hrvatske u EU, kako to da nije bilo ozbiljne javne debate o prednostima i manama pristupu EU?

Približavanje i ulazak u EU je prava prilika da se nešto na vlasti promijeni, kao što je npr. kod nas Sanader završio u zatvoru. Sve je još uvijek puno nepotizma i daleko od savršenog, ali bez pristupanja EU budi siguran da Sanader nikad ane bi završio u zatvoru.

Bilo je razgovora o pristupanju i rasprava, ali ne možeš raspravljat u nedogled, jednom moraš odlučit i to je to. Što se tiče manje izlaznosti na referendumu pretpostavljam da je to zato što su mnogi predviđali rezultat koji se i ostvario pa se nisu ni trudili glasat a drugi razlog je vjerojatno zasićenost i razočaranje zbog dužine pregovora. Ja sam osobno za ulazak i tako sam i glasao. Imao sam svoje razloge zašto je dobro uć i zašto nije i ovi prvi su mi predvladali.

Tesko da ce biti siromasniji od Bugarske , Rumunije , Estonije, i litvanije..
No, njihova stvar.. To nas Srba ne treba da se tice.. Mi treba da voodimo racuina o sebi.
Treba da povedemo racuna da u privrednom smislu sve bude na bazi reciprociteta sa hrvatskom i da se ponasam0o prema njima , isto ko i oni prema nama u svkaom smislu.,.. A naravno. Svaki razgovor sa hrvatima razgovor treba da pocinjemo sa Jasenovcem i sa Gradinom.. a da ga zavrsavamo sa jamama.
A pre svega toga, moramo da razbijemo njihovu obavestgajnu mrezu u Srbiji....

Poslednja izmena:
Smejati se nekome zbog siromastva i nemastine je vrlo ruzno i zlurado.
A i Srbi su poslednji koji bi se zbog toga nekome trebali smejati.
Zasto?Pa mi se uvek smejemo i sebi i drugima.To nas je valjda i odrzalo kroz teska vremena.Meni licno je gust nazvati nekog Hrvata sirotinjom,onako iz zezanja,iako znam da bi se vecina ljudi kod nas rado menjalo sa njima,kada je zivotni standard u pitanju...

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back