Hriscanstvo

intra:
Kakve ovo veze ima sa istorijom?

He,he.... :p Pitanje na mestu.
Ako pogledamo hrišćanske kalendare, svi svetitelji su bili istorijske ličnosti. U tom smislu, ima veze sa Istorijom. Pola tih svetitelja možeš u startu okarakterisati kao... (treba naći neki blaži izraz, majku mu) eto, pričali smo na nekoj temi ovde o caru Konstantinu, njegovoj prvoj ženi i sinu Prisku. Za pametnog, dovoljan je i taj podatak. E, pa šta je sad hrišćanstvo ? U nekom postu sam već rekla da ja, izvinite ako se nekome ne dopadne, Crkvu shvatam kao božje uslužno preduzeće. Odvajam Crkvu i Boga. Može neko ići u crkvu i moliti se za oprost grehova, i stalno činiti grehove, da li će mu biti oprošteni ?
Ne, jer čovek očigledno ne veruje u Boga. Mene je moja baka učinila da se možeš prekrstiti i kod bandere i On će to videti, znaće da ga poštuješ i da mu veruješ.
I ne čini zlo. Mislim da je to to u osnovi.

P.S. Ajd, setite se samo svojih baka: jel da da ni jedna od njih nije otišla na spavanje da se nije pomolila Bogu za zdravlje svoje dece? To danas skoro niko više ne čini.

Stark_85:
Hm, imas onu staru jevrejsku izreku: Roditelji jedu kiselo grozdje a deci trnu zubi! Ne vidim ni ja smisao ovog ali cesto se desava u praksi zaista.
Inace, pozz svima:D

Nisam nikad čula za ovu izreku ! Kako ne vidiš smisao? Mislim da je cela mudrost u preispitivanju sebe i svojih postupaka. Da li pravilno postupaš. Da li bi voleo da zbog nekog tvog nepromišljenog postupka ispašta nekada neko tvoj, i lupa glavu zašto mu se dogadja to što mu se dogadja? Sigurno, ne bi.

Evo kako se na pocetku koristio SS kalendar. Jevreji su mislili da se veliki dogadjaji desavaju u regularnim intervalima od 490 godina, ovo se oslanjalo na prorocanstva. Ovi intervali su bili ukljuceni u sistem, koji preveden u vremenu prorocanstva kao 7 svetska- nedelja ( 490godina ) od 'kreacije'. Posto su Esseni ziveli 238 BC, onda je svet postao u 3668 BC ( 7x 490=3430, 3430 + 238= 3668 ). Cim je ovaj sistem bio osnovan, oni su ga morali promeniti, i kao uzrok toga datum kreacije je isto bio promenjen. Veoma je interesantno spomenuti Pitagoru kada je rec o ovom sistemu jer su Esseni pratili nacin zivota Grka ciji je ucitelj bio Pitagora.

Wilkołak:
Ajmo jedno po jedno....

Da li podcenjujem ljudski um? Pa govorim o ljudskom umu iz prve ruke, sa njim radim i njega koristim. Ne podcenjujem nikoga, vec govorim realno stanje stvari. Covek je vrlo kvarljiva roba, a um je jos kvarljiviji.

Nije istina da vecinu Zapovesti mozes procitati u horoskopu. Horoskop i Hriscanstvo su dve dijametralno suprotne stvari zato sto je osnova ove dve stvari veoma razlicita. Zato, nemoj potvrdjivati moj stav da je ljudski slabasan i razmisli malo o ove dve stvari i nadji razliku.

Iskreno, meni nerviraju balavci koji ne znaju nista o temi o kojoj se raspravlja i koji samo kontriraju. Sta ti znas o Hriscanstvu? Sta je osnova toga? Koja je razlika izmedju Hriscanstva i horoskopa?

Hriscanstvo jeste ljubav a ljubav je istina medjutim ljudi svojim umom mogu pokvariti sve, pa i ovo....
Bravo! Namerno sam u profilu stavio godiste da bi se neko uhvatio za njega, to bih ocekivao na politici, ali ne ovde. Strasan argument.
Stvarno ne znam da li ti sve bukvalno shvatas, ali moje poredjenje Bozijih zapovesti sa horoskopom nije bilo na teoloskoj osnovi. Jednostavno sam lupio prvo sto mi je palo na pamet. A zasto sam ga poredio? Zasto se te zapovesti smatraju svetim i o Boga datim? Ljudi su sasvim normalno ziveli i bez njih. Ja sasvim normalno zivim bez njih. Ne treba mi Bog reci da ne treba da ubijem, pa nisam idiot! Ovo zadnje sto si napisao sam i ja sam istakao kad sam rekao da je Hriscanstvo trebalo biti, ali vise nije vera ljubavi. CAST CASNIM IZUZECIMA, kojih srecom jos uvek nije malo!
Ne moras me pitati banalne stvari, jer ako ne mislis da sam dostojan diskusije, mozes me zaobici, mada to nije moja zelja, i mada sam ja prvi tebe prozvao. Nije mi isto bila zelja da ti kontriram i ako sam ja nastupio toliko agresivno da sam zasluzio ovako agresivan odgovor, onda ti se izvinjavam.

Sve najbolje...

Bi2:
He,he.... :p Pitanje na mestu.
Ako pogledamo hrišćanske kalendare, svi svetitelji su bili istorijske ličnosti. U tom smislu, ima veze sa Istorijom. Pola tih svetitelja možeš u startu okarakterisati kao... (treba naći neki blaži izraz, majku mu) eto, pričali smo na nekoj temi ovde o caru Konstantinu, njegovoj prvoj ženi i sinu Prisku. Za pametnog, dovoljan je i taj podatak. E, pa šta je sad hrišćanstvo ? U nekom postu sam već rekla da ja, izvinite ako se nekome ne dopadne, Crkvu shvatam kao božje uslužno preduzeće. Odvajam Crkvu i Boga. Može neko ići u crkvu i moliti se za oprost grehova, i stalno činiti grehove, da li će mu biti oprošteni ?
Ne, jer čovek očigledno ne veruje u Boga. Mene je moja baka učinila da se možeš prekrstiti i kod bandere i On će to videti, znaće da ga poštuješ i da mu veruješ.
I ne čini zlo. Mislim da je to to u osnovi.

P.S. Ajd, setite se samo svojih baka: jel da da ni jedna od njih nije otišla na spavanje da se nije pomolila Bogu za zdravlje svoje dece? To danas skoro niko više ne čini.
Bas sam zamisljao svoju baku dok sam citao tvoj post :-D . Ona je, uz moju majku, moj najveci ucitelj, iako polupismena zena. Stariji ljudi su toliko mudriji od nas.

DeteSunca:
Bas sam zamisljao svoju baku dok sam citao tvoj post :-D . Ona je, uz moju majku, moj najveci ucitelj, iako polupismena zena. Stariji ljudi su toliko mudriji od nas.

He,he..tvoja je polupismena. Moja je bila total nepismena, nije znala ni da se potpiše, al kefalo joj je radilo neverovatno ! Slušaj priču koju mi je pričala, a ima veze sa našom istorijom: posle rata, najverovatnije pedesetih godina, pričala mi je ona, ljudi su govorili da će dolaskom nove vlasti, svi ljudi biti isti. Čim je to čula, pogledala je u svoje ruke i znala da lažu. Naravno da mi nije bilo jasno, pa mi je ona objasnila da ni svi prsti na jednoj ruci nisu isti a kamoli ljudi! He, he, šta kažeš na ovu mudrost?

DeteSunca:
Jos je ziva, hvala Bogu. Nije to klasicna molitva da sad ona klekne i da brblja molitve, nego kad leze kaze: "Boze ti nam pomozi i sacuvaj". Nije neka bas molitva, ali to je nesto sto joj je nezaobilazno, veoma je pobozna.

To je molitva, kako ne. Moja je govorila svako veče ovako: "Bože, sačuvaj svu decu ovog sveta, i ne zaboravi moju". Dobro pamtim te njene reči, iako ih nečujem skoro dvadeset godina.Kad bismo ih samo malo više slušali.Poljubi baku u moje ime

Bi2:
He,he..tvoja je bila polupismena. Moja je bila total nepismena, nije znala ni da se potpiše, al kefalo joj je radilo neverovatno ! Slušaj priču koju mi je pričala, a ima veze sa našom istorijom: posle rata, najverovatnije pedesetih godina, pričala mi je ona, ljudi su govorili da će dolaskom nove vlasti, svi ljudi biti isti. Čim je to čula, pogledala je u svoje ruke i znala da lažu. Naravno da mi nije bilo jasno, pa mi je ona objasnila da ni svi prsti na jednoj ruci nisu isti a kamoli ljudi! He, he, šta kažeš na ovu mudrost?
Strasno! Svaka cast! Ja baku uvek citiram kad je neka rasprava, jer stariji ljudi to uvek tako dobro formulisu da je sva dalja prica nepotrebna. Od malih nogu sam uzivao u njenim pricama o starim danima i Drugom Sv. ratu. istoricar iz prve ruke :-D

Bi2:
To je molitva, kako ne. Moja je govorila svako veče ovako: "Bože, sačuvaj svu decu ovog sveta, i ne zaboravi moju". Dobro pamtim te njene reči, iako ih nečujem skoro dvadeset godina.Kad bismo ih samo malo više slušali.Poljubi baku u moje ime
Da znas da hocu! Razveselila me ova nasa mala prica.

E to je ona prava hriscanska ljubav.

Pozdrav :-D

DeteSunca:
Bravo! Namerno sam u profilu stavio godiste da bi se neko uhvatio za njega, to bih ocekivao na politici, ali ne ovde. Strasan argument.
Stvarno ne znam da li ti sve bukvalno shvatas, ali moje poredjenje Bozijih zapovesti sa horoskopom nije bilo na teoloskoj osnovi. Jednostavno sam lupio prvo sto mi je palo na pamet. A zasto sam ga poredio? Zasto se te zapovesti smatraju svetim i o Boga datim? Ljudi su sasvim normalno ziveli i bez njih. Ja sasvim normalno zivim bez njih. Ne treba mi Bog reci da ne treba da ubijem, pa nisam idiot! Ovo zadnje sto si napisao sam i ja sam istakao kad sam rekao da je Hriscanstvo trebalo biti, ali vise nije vera ljubavi. CAST CASNIM IZUZECIMA, kojih srecom jos uvek nije malo!
Ne moras me pitati banalne stvari, jer ako ne mislis da sam dostojan diskusije, mozes me zaobici, mada to nije moja zelja, i mada sam ja prvi tebe prozvao. Nije mi isto bila zelja da ti kontriram i ako sam ja nastupio toliko agresivno da sam zasluzio ovako agresivan odgovor, onda ti se izvinjavam.

Sve najbolje...

Balavac se nije odnosio na tvoje godine. Nisam gledao niti me interesuje tvoje godiste tako da se nisam "upecao". Balavac je svako ko se nije obrazovao o temi o kojoj zeli da raspravlja pa makar on imao i 70 godina.

Stvari shvatam onako kako su one napisane. Tvoje poredjenje je u najmanju ruku bilo smesno i ako cemo iskreno priprosto. Slicno bi bilo kada bi poredili principe metrike i metrickih prostora sa tablicom mnozenja. Veze sa vezom nema iako je ovo prvo osnov a drugo glupost. Mnozenje se definise malo drugacije, ali nema veze, da ne skrecem sa teme.

DeteSunca:
Zasto se te zapovesti smatraju svetim i o Boga datim? Ljudi su sasvim normalno ziveli i bez njih. Ja sasvim normalno zivim bez njih. Ne treba mi Bog reci da ne treba da ubijem, pa nisam idiot!

Zasto? Ljudi se nikada kroz povest nisu pridrzavali 10 Bozijih zapovesti! Nikada! Ljudsko drustvo onda fakat funkcionise na principu "puta manjeg otpora" sto je po difoltu glupost i kratkotrajno resenje koje neminovni vodi ka unistenju ili samounistenju. 10 Bozijih zapovesti predstavljaju osnov ili ako cemo tacnije, algoritam ponasanja kako svakog pojedinca tako i drustva. Izbor je jasan, postujemo algoritam opstacemo na ovoj planeti, ako ne postujemo - necemo. Prica je jasna!

@knindza88

Wilkolak "Veliki umovi su skepticni."

Ne zelim da komentarisem gore napisano...

Pozabavicu se dole napisanim

Nego da se vratim na temu. Evo malo istorijskih cinjenica o Hristu. Rodjen 1 Marta u 7 veku BC ( SS 3930 ).

Dum! Pogresan odgovor! Samtra se da je Isus je rodjen u 5 g.p.n.e u septembru (mesec je priblizno odredjen).

45 - Uvod Julijanskog kalendara
//Ovde se radi o rimskom Julijanskom A.U.C. kalendaru, ne mesaj ga sa Julijanskim koji se danas koristi, on je uveden nesto kasnije tj. 8. godine n.e. Rimski A.U.C. je prestao da se koristi 523.n.e. kada je racnanje vremena pocelo da se proji AD i BC...

44 - Spajanje Julijanskog i Solarnog kalendara.

za ostalo nemam podatke
40 - Herod Veliki dolazi na moc.
37 - Herod preuzima Jerusalim.
31 - Zemljotres kod Kumrana.
20 - Herod pocinje renovaciju hrama.
11 - Kumran je opet okupiran.
8 - Rodjenje Jovana Krstitelja.
7 - Rodjenje Isusa ( Mart ). //ispravka
4 - Smrt Heroda.

Wilkołak:
Zasto? Ljudi se nikada kroz povest nisu pridrzavali 10 Bozijih zapovesti! Nikada! Ljudsko drustvo onda fakat funkcionise na principu "puta manjeg otpora" sto je po difoltu glupost i kratkotrajno resenje koje neminovni vodi ka unistenju ili samounistenju. 10 Bozijih zapovesti predstavljaju osnov ili ako cemo tacnije, algoritam ponasanja kako svakog pojedinca tako i drustva. Izbor je jasan, postujemo algoritam opstacemo na ovoj planeti, ako ne postujemo - necemo. Prica je jasna!
Sjajno si se dotakao teme o "algoritmu"! Bozije zapovesti jesu, odnosno trbale bi biti, savrsenstvo kojem covecanstvo treba da stremi. Kad ja razmisljam o Hriscanstvu problem nisu Zapovesti, vec drugi segmenti koji su neprirodni. Samo ono sto je prirodno moze opstati, jos bolje, funkcionisati. Upravo ovo sto si ti pomenuo ako sam te dobro razumeo!

Namerno se ne doticem naseg medjusobnog sukoba. Mozemo u nedogled, a zavrsicemo medjusobnim omalovazavanjem.

WILKOLAK:
Kako se, bre, druže Hrist rodio te u martu te u septembru ? Ništa mi sad nije jasno ! :roll: A, 7.januar ? I Knindža i ti ste me sad totalno zbunili.
Ajd, kad budeš imao vremena razjasni mi ovo, molim te. Pozz

U povesti je dolazilo do veelikih pomeranja kalendara a sto se tice Hristovog rodjenja, skoro sam procitao da je 25. decembar u stvari posledica nekog vrsta konsenzusa medju svetim Ocima tog vremena. Niko sa pouzdanoscu ne moze da kaze kada se to dogodilo. Po istrazivanju nekih astronomskih fakulteta (izmedju ostalog i onog u BG) u pitanju je sredina septembra mada je to vrlo tesko utvrditi.

Zna se pouzdano da je Hristos razapet u petak, 7. aprila a da je Uskrsnuo u nedelju posle jevrejske Pashe a kao orijentir se koristi i mesec. Danas se Uskrs odredjuje po metodama koje koriste dva navedena orijentira. Ima nekoliko nacina za izracuvanje dana Uskrsa ali o tome drugi put.

@DeteSunce
Hvala na kooperaciji. Bice da se na kraju ipak razumemo. Prirodno je najpravilnije i najbolje!

Михајло:
Наравно да јесте, често бркате јерес латинску и истину ПРАВОСЛАВЉА
Не не дечко тако се не игра бејзбол:-D...
Мислио си на источно и западно хришћанство......У које спада РИМОКАТОЛИЧКА И ПРОТЕСТАНТСКА ЦРКАВА.....Не знаш али ипак ме интересује твоје мишлјенје :Да ли су и протестанти `` Латинска јерес`` или су они америчка јерес....Просветли ме млим те.....Спаси моју грешну душу:twisted:

Михајло:
Слушај ЈА МРЗИМ ЈЕРЕС ТАЧНО!!!!
Али Човека жалим и желим да им помогнем!
Рече ми недавно један зилот:``Има много тела а мало душе``.....То је леп цитат из библије са којим се могу сложити:wink:

То о календарима је велика прича, за сад би било довољно рећи да разлика између католичког, Грегоријанског, и православног, Јулијанског календара, је настала због реформе Јулијанског календара коју је направио Папа Грегоар , прогласивши 1582 године 6 0ктобар за 15 Октобар и тако отишао напред за десет дана чему се додају 3 дана свака 4 века почевши од 4 -ог века наше ере због чега сада имамо 14 дана разлике. Божић је 25 Децембра по старом календару, или 7 јануара по новом за православце, што значи исто као и 25 Децембра за Католике. Што значи да сви хришћани славе Христово рођење 25 Децембра пре Христа, а да су календари то приказали друкчије због грешака у календарима. Друго је вера, Срби обично кажу вера нас је одржала, а то исто би могли казати од свих нација још само Јевреји. и они би се могли хвалити још више него ми јер је против њих био цео свет и то од постанка света до данас и ако би то могло бити мерило вере онда смо ми који верујемо на правом путу.

Вујадин

Wilkołak:
U povesti je dolazilo do veelikih pomeranja kalendara a sto se tice Hristovog rodjenja, skoro sam procitao da je 25. decembar u stvari posledica nekog vrsta konsenzusa medju svetim Ocima tog vremena. Niko sa pouzdanoscu ne moze da kaze kada se to dogodilo. Po istrazivanju nekih astronomskih fakulteta (izmedju ostalog i onog u BG) u pitanju je sredina septembra mada je to vrlo tesko utvrditi.

Zna se pouzdano da je Hristos razapet u petak, 7. aprila a da je Uskrsnuo u nedelju posle jevrejske Pashe a kao orijentir se koristi i mesec. Danas se Uskrs odredjuje po metodama koje koriste dva navedena orijentira. Ima nekoliko nacina za izracuvanje dana Uskrsa ali o tome drugi put.

@DeteSunce
Hvala na kooperaciji. Bice da se na kraju ipak razumemo. Prirodno je najpravilnije i najbolje!

Dan rodjenja je posledica koncenzusa ( mart ili septembar ) i to je stalan datum u verskom kalendaru a proslavlja se 7.januara ! A, ako se sa sigurnoscu zna da je razapet 7.aprila i vaskrsnuo nedelju dana posle, zasto Vaskrs nije u tom slucaju stalan datum, nego se pomera od godine do godine ? Verovatno ti ne znas na ovo odgovor, samo ne vidim nikakvu logicnost ovde.
Mene nije sramota da kazem da nesto ne znam, al zaista sam se prvi put srela sa ovim podacima. Sta znaci ono BC, SS i ostale skracenice.?

Bi2:
Dan rodjenja je posledica koncenzusa i to je stalan datum u verskom kalendaru a ako se zna da je razapet 7.aprila i vaskrsnuo nedelju dana posle, zasto Vaskrs nije u tom slucaju stalan datum, nego se pomera od godine do godine ? Verovatno ti ne znas na ovo odgovor, samo ne vidim nikakvu logicnost ovde.
Problem je sto je citava istorija Hriscanstva donesena konsenzusom. Ja licno ne dozivljavam Isusa kao sto ga opisuju. Sjajan covek, genijalan, izuzetan, da, svetac ne! Pravi vodja.
A sad pitanje koje ce verovatno tebe najvise zanimati Bi2. Gde su zene u Hriscanstvu?
U svim prijasnjim verama imamo i muske i zenske bogove, znaci neka ravnoteza postoji. Zasto te ravnoteze nema u Hriscanstvu? To je ono sto je meni izopaceno u Hriscanstvu.

goxy:
Рече ми недавно један зилот:``Има много тела а мало душе``.....То је леп цитат из библије са којим се могу сложити:wink:

Kad smo kod Zilota, mozda neko zna od vas zbog cega SPC ne priznaje Zilote?

Ne priznaju Ziloti SPC, pa se valjda solidarisu :-D . Salu na stranu, Ziloti su uzasno radikalni i cuo sam (molim da me ispravite ako gresim) da je vecina Zilota iz Grcke. Samim tim ne cudi njihovo nepriznavanje Crkve, jer oni odbijaju svaku vezu sa zapadom, a zna se kako je Grcka crkva otvorena.
Mislim da bi Mihajlo znao odgovor na ovo pitanje.

DeteSunca:
Problem je sto je citava istorija Hriscanstva donesena konsenzusom. Ja licno ne dozivljavam Isusa kao sto ga opisuju. Sjajan covek, genijalan, izuzetan, da, svetac ne! Pravi vodja.
A sad pitanje koje ce verovatno tebe najvise zanimati Bi2. Gde su zene u Hriscanstvu?
U svim prijasnjim verama imamo i muske i zenske bogove, znaci neka ravnoteza postoji. Zasto te ravnoteze nema u Hriscanstvu? To je ono sto je meni izopaceno u Hriscanstvu.

Znas, sad je nesto drugo meni palo na pamet. Kad je Hrist u pitanju, oko dana njegovog rodjenja i smrti, pa i vaskrsnuca odradio je posao koncenzus. Kad je u pitanju sahrana bilo kog obicnog vernika, razni pomeni, godisnjice onda svestenici prave dramu oko toga i traze da se ispostuje neko pravilo koje ocigledno ne postoji ! Te godina mora bas u taj dan, te 40.dana mora bas u taj dan, ostali se moraju ispostovati ranije! Maltretiraju mene obicnog vernika, obicnog smrtnika i slepca, oko gluposti u vidu datuma a oni prvi pomeraju datume kad se njima svidja? Tim nekim koncenzusom i Sv.Sava, boze me oprosti, umro 27. a zna se da je bio 25. januar ? Bolje da nisam ni citala ove vase komentare ! Tek sad vidim da sam u pravu sto odvajam Crkvu od Boga. U Crkvi su ipak samo ljudi.
Na drugi deo pitanja ne mogu ti odgovoriti. Nisam "klasicno" zensko. Ne vazdizem zenu po svaku cenu. Realno gledam njene vrednosti ali i mane. Bog je jedan, i dobro je sto je u liku muskarca.

Bi2:
Kad smo kod Zilota, mozda neko zna od vas zbog cega SPC ne priznaje Zilote?
Колико знам ситуација је обрнута.....Зилоти не признају ниједну православну цркву која се ставила под јуриздикцију Цариградског патријарха....Мисле да је то издаја.....

Back