Hrišćanstvo i islam, diskusija

nije zato sto imamo dokaze da nije izmisljeno

dat cu ti samo jedan a on je dovoljan da ti pokaze Bozansku nadnarvnost Kurana, ocit primjer da Kuran dolazi od boga

u Kuranu se slova DNA pojavljuju 3 puta samo na jednom mjestu i to je najvise puta u Kuranu, to jeste u ajetu 18:65

dok iz historije znamo da je nauka od DNA pocela 1865 godine

i ne samo to, nego raspodjela slov DNA je ista kao velik i mali zleb u DNA u prirodi

278475861_3097040997222050_5034067397916622510_n.png

Ko je to mogao znati u 7 stoljecu?

Evo da su imali mikroskop da vide DNA, kako bi mogli znati kako ce to ljudi nazvati u buducnosti, evo da su i to znali, kako bi mogli znati koje godine pocinje nauka o DNA, evo da su i to znali kako bi mogli izmjeriti atome na DNA molekuli da bi izmjerili mali i veliki zleb bez X-zraka diffrakcije metode za mjerenje duzina izmedju atoma?

Ovo vam je ocit primjer zasto je Kuran od Boga a ne od ljudi, vizualan primjer.
Numeracija sura i ajeta je nastala kasnije od samog kuranskog teksta tako da to nista ne dokazuje. Uostalom, imas razlicite tradicije numerisanja, samim tim i razlicit broj ajeta, zavisno od onog koji numerise.

Kuran se prenosio s jednog coveka na drugog ,tako da ne moze nikako biti direktna objava.

jaaaaao argumenta, nema dalje :mrgreen:

Prvo kako mislis prenosio s jednog coveka na drugog?

ko te to slagao?

drugo evo i da se prenosio to nije dokaz da nije direktna objava od Boga

znaci Bog posalje objavu muhammedu, muhammed prenese svoji mpisarima, oni zapisu to, poslije iznewsu narodu to, narod to zapamti i tako je cuvan Kuran, kroz pisanu formu i pamcenje.

jel ima u kuranu da se gavrilo obratio lično zariji?

ima

Bog Kaze u Kuranu:

Poglavlje Marija
  • 16 I spomeni u Knjizi Mariju: kada se od ukućana svojih na istočnu stranu povukla
  • 17 i jedan zastor da se od njih zakloni uzela, Mi smo k njoj andjela Gavrila poslali i on joj se prikazao u liku savršeno stvorena muškarca.
  • 18 'Utječem se Milostivom od tebe, ako se Njega bojiš!' – uzviknu ona.
  • 19 'A ja sam upravo izaslanik Gospodara tvoga' – reče on – 'da ti poklonim dječaka čista!'
  • 20 'Kako ću imati dječaka' – reče ona – 'kad me nijedan muškarac dodirnuo nije, a ja nisam nevaljalica!'
  • 21 'To je tako!' – reče on. 'Gospodar tvoj je rekao: 'To je Meni lahko', i zato da ga učinimo znamenjem ljudima i znakom milosti Naše. Tako je unaprijed određeno!'
  • 22 I ona zanese i bremenita se skloni daleko negdje.
  • 23 I porođajni bolovi prisiliše je da dođe do stabla jedne palme. 'Kamo sreće da sam ranije umrla i da sam potpuno u zaborav pala!' – uzviknu ona.
  • 24 I melek je, koji je bio niže nje, zovnu: 'Ne žalosti se, Gospodar tvoj je dao da niže tebe potok poteče.
  • 25 Zatresi palmino stablo, posuće po tebi datule svježe,
  • 26 pa jedi i pij i budi vesela! A ako vidiš čovjeka kakva, ti reci: 'Ja sam se zavjetovala Milostivom da ću šutjeti, i danas ni s kim neću govoriti.''
  • 27 I dođe ona s njim porodici svojoj, noseći ga. 'O Marijo' – rekoše oni – 'učinila si nešto nečuveno!
  • 28 Ej ti, koja u čednosti ličiš Aronu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati tvoja nije bila nevaljalica.'
  • 29 A ona im na njega pokaza. 'Kako da govorimo djetetu u bešici?' – rekoše.
  • 30 'Ja sam Allahov rob' – ono reče – 'meni će On Knjigu dati i vjerovjesnikom me učiniti
  • 31 i učiniće me, gdje god budem, blagoslovljenim, i narediće mi da dok sam živ molitvu obavljam i milostinju udjeljujem,
  • 32 i da majci svojoj budem dobar, a neće mi dopustiti da budem drzak i nepristojan.
  • 33 I neka je mir nada mnom na dan kada sam se rodio i na dan kada budem umro i na dan kada budem iz mrtvih ustajao!'
  • 34 To je Isus, sin Marijin – to je prava istina o njemu – onaj u koga oni sumnjaju.
  • 35 Nezamislivo je da Allah ima dijete, hvaljen neka je On! Kad nešto odluči, On za to rekne samo: 'Budi!' – i ono bude.
  • 36 Allah je, uistinu, i moj i vaš Gospodar, zato se klanjajte samo Njemu! To je Pravi put.
  • 37 I sljedbenici Knjige su se o njemu u mišljenju podvojili, pa teško onima koji ne vjeruju kada budu na Danu velikom prisutni!

Ali nemas nikakav dokaz za to. Samo mozes da vjerujes da je tako na osnovu necije (Muhamedove) price. I ja mogu da napisem nesto i da kazem da mi je Bog izdiktirao.

Ima dokaz.

Vidis razlika izmedju Kurana i Biblije sto Kuran nudi dokaze za svoje izjave.

naprimjeru Kuranu mozemo da vidimo ocita cuda kako naucna tako i i prorocanstva koje ljudi sami od sebe nisu mogli nikako znati, sto nam daje zakljucak da je knjiga od Boga.

ako ti Kuran nagovijesti DNA(DNK) koja godina ce poceti nauka o DNA i kako struktura DNA izgleda...to vama treba da bude ocit dokaz da je Kuran od Boga. jer nema nikakve sanse ni u najludjim snovima da covjek moze znati ista o DNA u 7 stoljecu, niti je moze vidjeti bez mikroskopa, niti moze da zna kako ce ljudi je nazvati u buducnosti a kuran jasno napise slova DNA, i ne samo to nego ko moze u 7 stoljecu da X zrakama difrakcijom metodom izmjeri razdaljine izmedju atoma...NIKOOOOOOOO osim BOG koji je upoznat sa tim.

Ljudi ovo su vam ociti dokazi da je Kuran od Boga,, je vam ovdje ne pricam suplju pricu bez pokrica. kad kazem od Boga ja i iznesem dokaz zasto je od Boga, a ne zato sto je meni ceif da vjerujem na slijepo, nema od toga nista. nego samo argumenti sa validnim dokazima se pikaju, i daju tezinu mojoj prici....sve ostalo drugo je prosipanje iz supljeg u prazno.

Numeracija sura i ajeta je nastala kasnije od samog kuranskog teksta tako da to nista ne dokazuje. Uostalom, imas razlicite tradicije numerisanja, samim tim i razlicit broj ajeta, zavisno od onog koji numerise.

ocito mi je iz ovoga da nisi ama bas nikako upoznat.

pa upravo je to jos jedan dokaz vise da je Kuran od Boga, kako to ne shvatas sad cu vam objasniti.

Numeracija sura i ajeta je nastala kasnije , da tacno je to....ali kako je nastalo?

pa logickim slijedom, nisu oni nista izmislili, nego je to nastalo da bi olaksalo Kuran

Fatiha je uvije bila na prvom mjesto, Bakara sura na drugom , Imran na trecem itd

pa samo nazvati sura 1 il isura 2 odmah znas o kojoj suri je rijec

tako isto i za ajete, ajeti su bili RASTAVLJENI tackama ili dekoracijama bez BROJA

ovako
250px-FirstSurahKoran_%28fragment%29.jpg

ili tackama
28cecc4e101a4c7496f36f8deb7be627_18.jpeg

kada imas razdvojene ajete, poslije su samo numerisani, Fatiha je uvijek imala 7 ajeta pa i upocetku objave samo sto nisu bili numerisani, nisi mogao govoriti ajet 3 ili 4 itd pa su zato radi boljeg referiranja postavljenin brojevi ajeta da ljudi lakse mogu referisati, i reci ajet broj 25 u suri 2 itd

inace su govorili, ajet koji pocinje tako i tako iza tog i tog ajeta, pa je to neprakticno bilo.

je li sad razumijes da tvoja opaska sto je numericija dosla poslije na sure i ajete absolutno nista ne mijenja, nego cak sta vise pojacava cudo.

evo kad bi Muhammeda optuzili za kodiranje kako ce kodirati ako nema brojeve sura i ajeta , to je uzasno tezak posao u svakom pogledu.

ima

Bog Kaze u Kuranu:

Poglavlje Marija
zarija u bibliji je jovanov otac.

o mariji sam našao ovde

1. Tu Zekerijja zamoli Gospodara svoga: "Gospodaru moj," - reče - "podari mi od Sebe čestita potomka, jer se Ti, uistinu, molbi odazivaš!"

2. I dok se on u hramu stojeći molio, meleki ga zovnuše: "Allah ti javlja radosnu vijest: rodiće ti se Jahja, koji će u Allahovu knjigu vjerovati, i koji će prvak biti, i čedan, i vjerovjesnik, potomak onih dobrih."

3. "Gospodaru moj," - reče - "kako će imati sina kada me starost ophrvala, a i žena mi je nerotkinja?" - "Eto tako", - reče On -, "Allah čini što On hoće".

4. "Gospodaru moj," - zamoli on - "daj mi neki znak!" - "Znak će biti" - reče - što tri dana s ljudima nećeš moći govoriti, osim znakovima. I često spominji Gospodara svoga i hvali Ga krajem dana i izjutra!"

5. I kada meleki rekoše: "O Merjema, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio.

6. O Merjema, budi poslušna svome Gospodaru i licem na tle padaj i sa onima koji molitvu obavljaju i ti obavljaj!"

7. To su nepoznate vijesti koje ti objavljujemo. Ti nisi bio među njima kada su pera svoja od trske pobacali da bi vidjeli koji će se od njih o Merjemi brinuti, i ti nisi bio među njima kad su se prepirali.*

8. A kada meleki rekoše: "O Merjema, Allah ti javlja radosnu vijest, od Njega Riječ: ime će mu biti Mesih, Isa, sin Merjemin, biće viđen i na ovome i na onome svijetu i jedan od Allahu bliskih;

9. on će govoriti ljudima još u kolijevci, a i kao odrastao, i biće čestit"-

10. ona reče: "Gospodaru moj, kako ću imati dijete kada me nijedan muškarac nije dodirnuo?" - "Eto tako" - reče - "Allah stvara što On hoće. Kada nešto odluči, On samo za to rekne: ’Budi!’ - i ono bude."

3. Ali 'Imran - Imranova porodica
https://www.orbus.be/religion/islam/kuran_bos/

Ima dokaz.

Vidis razlika izmedju Kurana i Biblije sto Kuran nudi dokaze za svoje izjave.

naprimjeru Kuranu mozemo da vidimo ocita cuda kako naucna tako i i prorocanstva koje ljudi sami od sebe nisu mogli nikako znati, sto nam daje zakljucak da je knjiga od Boga.

ako ti Kuran nagovijesti DNA(DNK) koja godina ce poceti nauka o DNA i kako struktura DNA izgleda...to vama treba da bude ocit dokaz da je Kuran od Boga. jer nema nikakve sanse ni u najludjim snovima da covjek moze znati ista o DNA u 7 stoljecu, niti je moze vidjeti bez mikroskopa, niti moze da zna kako ce ljudi je nazvati u buducnosti a kuran jasno napise slova DNA, i ne samo to nego ko moze u 7 stoljecu da X zrakama difrakcijom metodom izmjeri razdaljine izmedju atoma...NIKOOOOOOOO osim BOG koji je upoznat sa tim.

Ljudi ovo su vam ociti dokazi da je Kuran od Boga,, je vam ovdje ne pricam suplju pricu bez pokrica. kad kazem od Boga ja i iznesem dokaz zasto je od Boga, a ne zato sto je meni ceif da vjerujem na slijepo, nema od toga nista. nego samo argumenti sa validnim dokazima se pikaju, i daju tezinu mojoj prici....sve ostalo drugo je prosipanje iz supljeg u prazno.
Previse si naivan, prika. Ljudi ucitavaju u Kuran i Bibliju ono sto zele da vide. Da je Kuran tako natprirodan, sve te "naucne" istine bi iskazao jasnim jezikom. Ne bi bile potrebne zagonetke i šifrovane poruke.

ocito mi je iz ovoga da nisi ama bas nikako upoznat.

pa upravo je to jos jedan dokaz vise da je Kuran od Boga, kako to ne shvatas sad cu vam objasniti.

Numeracija sura i ajeta je nastala kasnije , da tacno je to....ali kako je nastalo?

pa logickim slijedom, nisu oni nista izmislili, nego je to nastalo da bi olaksalo Kuran

Fatiha je uvije bila na prvom mjesto, Bakara sura na drugom , Imran na trecem itd

pa samo nazvati sura 1 il isura 2 odmah znas o kojoj suri je rijec

tako isto i za ajete, ajeti su bili RASTAVLJENI tackama ili dekoracijama bez BROJA

ovako
250px-FirstSurahKoran_%28fragment%29.jpg

ili tackama
28cecc4e101a4c7496f36f8deb7be627_18.jpeg

kada imas razdvojene ajete, poslije su samo numerisani, Fatiha je uvijek imala 7 ajeta pa i upocetku objave samo sto nisu bili numerisani, nisi mogao govoriti ajet 3 ili 4 itd pa su zato radi boljeg referiranja postavljenin brojevi ajeta da ljudi lakse mogu referisati, i reci ajet broj 25 u suri 2 itd

inace su govorili, ajet koji pocinje tako i tako iza tog i tog ajeta, pa je to neprakticno bilo.

je li sad razumijes da tvoja opaska sto je numericija dosla poslije na sure i ajete absolutno nista ne mijenja, nego cak sta vise pojacava cudo.

evo kad bi Muhammeda optuzili za kodiranje kako ce kodirati ako nema brojeve sura i ajeta , to je uzasno tezak posao u svakom pogledu.
Numeracije su razlicite u razlicitim djelovima svijeta. Negdje jednu recenicu prelome na dva ajeta a negdje vise recenica smatraju istim ajetom.
Dakle, da je Bog zelio da preko Kurana otkrije nekakve sifre, to bi uradio odmah po pisanju Kuranu, a ne bi ljudi morali naknadno da dodaju brojeve.
Uostalom, kao sto rekoh, Bog je mogao jasnim jezikom reci sto zeli a ne koristiti nekakve tajne poruke i kodove kao da je MI-6 u pitanju.

Previse si naivan, prika. Ljudi ucitavaju u Kuran i Bibliju ono sto zele da vide. Da je Kuran tako natprirodan, sve te "naucne" istine bi iskazao jasnim jezikom. Ne bi bile potrebne zagonetke i šifrovane poruke.

Previse si naivan, prika. Ljudi ucitavaju u Kuran i Bibliju ono sto zele da vide

glupa ti je prica prika, nemozes ti ubaciti nesto sto nema, na silu se nista ne moze

ili imas ili nemas...trece opcija ne dolazi u obzir.

Da je Kuran tako natprirodan, sve te "naucne" istine bi iskazao jasnim jezikom.

iskazao je i jasnim jezikom samo sto to vas nije briga kao ni ove brojcane ni lignvisticke.

Ne bi bile potrebne zagonetke i šifrovane poruke.

pa imas ti na stotine jasnih , ali opet ne dolazi vam do usiju, jednostavno vas nije birga niti vas interesuje.

pa sam uzeo jedan primjer koji nemoze se osporiti ocit je dokaz bozanske prirode Kurana.

Numeracije su razlicite u razlicitim djelovima svijeta. Negdje jednu recenicu prelome na dva ajeta a negdje vise recenica smatraju istim ajetom.
Dakle, da je Bog zelio da preko Kurana otkrije nekakve sifre, to bi uradio odmah po pisanju Kuranu, a ne bi ljudi morali naknadno da dodaju brojeve.
Uostalom, kao sto rekoh, Bog je mogao jasnim jezikom reci sto zeli a ne koristiti nekakve tajne poruke i kodove kao da je MI-6 u pitanju.

Numeracije su razlicite u razlicitim djelovima svijeta.

nije tacno

jedna te ista je numericija, ne pricaj gluposti.

Ovaj Kuran hafs recitacija je jedna te ista numeriacija svugdje i imas 6236 ajeta.

Negdje jednu recenicu prelome na dva ajeta a negdje vise recenica smatraju istim ajetom.

ne postoji takav Kuran , evo ja te izazivam da ga nadjes i pokazes ovdje.

brojevi su dodani na vec postojece odvojene ajete, tako da to nista nije novo , jer redosljedi ajeta su postojali od samog pocetka

Bismillah ajet je prvi ajet u Kuranu i pripada mu broj 1 ,. a ne 2 ili 3 ili neki drugi broj.

samim tim upisati broj 1 pored tog prvog ajeta je samo vizualizacija rednog broja ajeta radi lakse reference kada se referira na koji ajet.

Bog je mogao jasnim jezikom reci sto zeli a ne koristiti nekakve tajne poruke i kodove kao da je MI-6 u pitanju.

Bog koristi i jasno i kodirano

ali ja sam odlucio prezentirati taj kodirani dio jer je previse upecatljiv

trojstvo je 3 Boga u jednoj bozanskoj uniji.

druga stvar video kao dokaz navodu UZASNO KATSTROFALAN dokaz da je Isus Bog

vasa poznata zabluda a to je Ja i Otac smo jedno

KAda ce te vise prestati se brukati sa ovim ja se samo pitam??? posto Isus je jasno licno objasnio sta znaci Ja i otac smo jedno, i jasno kaze da je to se mislilo jedno u svrhi i cilju a ne jedno bioloski...ali krscani zeljni svojih nagadjanja izcupaju stvar iz kontektsta kako bi nahranili svoj uzabludu sa pogresnim stvarima

COvjece jeste li svjesni koja je to zabluda Isus kaze ne misli se to na jedno bioloski a vi i dalje to uzimate kao dokaz da je bog i Isus jedno bioloski...pa to je sramota zabluda vas krscana, da ovako direktno idete protiv Isusovih ucenja kroz svboja nakaradna tumacenja.

jasno vam Isus kaze Ne mislim na to, a vi kao da kazete, e pa mislis Isuse

To sve, pisano je mnogo 100 ina godina posle Hrista, a nema nigde u Bibliji. Dakle izmisljotina...

i Biblija novi zavjet je pisan poslije Isusa.

druga stvar nikakv to dokaz nije to sto je Objava dosla poslije isusa opet.

to sto nema U biblij ije dokaz da je obajva i da nije kopija, jer da ima ubibliji rekli bi , to samo Kuran kopira Bibliju.

uostalom , Biblija nije vjerodostaojna knjiga iz koje bi covjek mogao sve zdravo za gotovo uzeti. pa biblija sama sa sobom se ne slaze pa kako ce sa drugim knjigama.

Poslednja izmena:
glupa ti je prica prika, nemozes ti ubaciti nesto sto nema, na silu se nista ne moze

ili imas ili nemas...trece opcija ne dolazi u obzir.

iskazao je i jasnim jezikom samo sto to vas nije briga kao ni ove brojcane ni lignvisticke.

pa imas ti na stotine jasnih , ali opet ne dolazi vam do usiju, jednostavno vas nije birga niti vas interesuje.

pa sam uzeo jedan primjer koji nemoze se osporiti ocit je dokaz bozanske prirode Kurana.
Kakvim jasnim jezikom kada moras da se bavis algebarskom gimnastikom da bi nesto dokazao? Cak i da jeste neka naucna cinjenica napisana nedvosmisleno, to jedino moze biti dokaz da ga je pisala veoma obrazovana/talentovana osoba. Ali tebi je najlakse da trazis natprirodna objasnjenja.

trojstvo je 3 Boga u jednoj bozanskoj uniji.

druga stvar video kao dokaz navodu UZASNO KATSTROFALAN dokaz da je Isus Bog

vasa poznata zabluda a to je Ja i Otac smo jedno

KAda ce te vise prestati se brukati sa ovim ja se samo pitam??? posto Isus je jasno licno objasnio sta znaci Ja i otac smo jedno, i jasno kaze da je to se mislilo jedno u svrhi i cilju a ne jedno bioloski...ali krscani zeljni svojih nagadjanja izcupaju stvar iz kontektsta kako bi nahranili svoj uzabludu sa pogresnim stvarima

COvjece jeste li svjesni koja je to zabluda Isus kaze ne misli se to na jedno bioloski a vi i dalje to uzimate kao dokaz da je bog i Isus jedno bioloski...pa to je sramota zabluda vas krscana, da ovako direktno idete protiv Isusovih ucenja kroz svboja nakaradna tumacenja.

jasno vam Isus kaze Ne mislim na to, a vi kao da kazete, e pa mislis Isuse

i Biblija novi zavjet je pisan poslije Isusa.

druga stvar nikakv to dokaz nije to sto je Objava dosla poslije isusa opet.

to sto nema U biblij ije dokaz da je obajva i da nije kopija, jer da ima ubibliji rekli bi , to samo Kuran kopira Bibliju.

uostalom , Biblija nije vjerodostaojna knjiga iz koje bi covjek mogao sve zdravo za gotovo uzeti. pa biblija sama sa sobom se ne slaze pa kako ce sa drugim knjigama.
Osim što verujemo u Jednog Boga ništa drugo nam nije zajedničko. To je i tebi jasno...

Uzalud se trudiš ako znaš šta hoćeš.

Kakvim jasnim jezikom kada moras da se bavis algebarskom gimnastikom da bi nesto dokazao? Cak i da jeste neka naucna cinjenica napisana nedvosmisleno, to jedino moze biti dokaz da ga je pisala veoma obrazovana/talentovana osoba. Ali tebi je najlakse da trazis natprirodna objasnjenja.

Kakvim jasnim jezikom kada moras da se bavis algebarskom gimnastikom da bi nesto dokazao?

pa ne moram , imam Kuran i cuda bez metametike, jasnim tekstom naznaceno

Cak i da jeste neka naucna cinjenica napisana nedvosmisleno, to jedino moze biti dokaz da ga je pisala veoma obrazovana/talentovana osoba. Ali tebi je najlakse da trazis natprirodna objasnjenja.

to bi onda znacilo da osoba zna buducnost i zna naucne cinjenice prije svoga vremena nego se otkriju modernom tehnologijom.

pa samim tim iskljucuje mogucnost da je pisala osoba nego je to ocita objava od sveznjuceg Boga.

Ali tebi je najlakse da trazis natprirodna objasnjenja.

zato sto je to najlogicnije , da se ukljuci Bog u cijelu pricu, jer bez boga nebi logike bilo.

Osim što verujemo u Jednog Boga ništa drugo nam nije zajedničko. To je i tebi jasno...

Uzalud se trudiš ako znaš šta hoćeš.

kako onda da vjerujemo da je isus mesija, kako to da vjerujemo da je isus rodjen bez bioloskog oca, kako to onda da vjerujemo da je isus radio cuda, ozivljavanje mrtvih, lijecenje slijepih i bolesnih itd zar to isto nije zajednicko muslimanima i hriscanima.

Za muslimane mesija je Isus a ne Muhammed.

Back