Lilyth
Aktivan član
- Poruka
- 1.701
I ja kazem , eto gomila kineza budista kod nas, pa ne "love" nove clanove po coskovima i forumima
Ovo je moj muz Govinda, idemo na Hrishnin rodjendan...

Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
I ja kazem , eto gomila kineza budista kod nas, pa ne "love" nove clanove po coskovima i forumima
Budizam je okrenutost sebi. Bar ja to tako dozivljavam.
Hriscanstvo je okrenutost drugima.
U budizmu je krajnji domet spoznati sebe.
U hriscanstvu je krajnji domet zrtvovati se za drugoga.
Zato mi je hriscanstvo lepse.
Sve meditacije imaju da se tako izrazim istu"masinu" , kao sto se motor sa unutrasnjim sagorevanjem koristi i za trkacki auto , i za taktor , Razlicita vozila , razlicita namena , ali isti princip . Dalje, ja nisam rekao da je meditacija koja se koristi u teraveda tradiciji opasna , vec sam izneo kakav je krajnji cilj praktikovanja iste . Ja naravno nisam to izneo u uvijenoj formi i pod nekakvim parolama koju ta religija koristi , vec prosto rekao sta cilj teraveda meditacije jeste .
Rekao si da je politički potez, uvođenje hrišćansva u Stbiju, dobar.Istorija Srbije je tema previse obimna da bi se obradila ovde , predpostavljam da imas neko , makar osnovno znanje o istoriji Srbije , a ako nemas , onda ne razumem zasto si uopste pokretala temu .
Znači ti faćkaš po internetu..Нисам никада ни од кога чуо да постоји таква "дилема"... и о каквом ИЗБОРУ ти причаш, није ми јасно - осим што ми је јасно да у своме "деловању" почињете веома да личите на ЈС. Да сте стварно окренути будизму каквим га представљате не би висили на интернету и фаћкали чланство...![]()
Rekao si da je politički potez, uvođenje hrišćansva u Stbiju, dobar.
Samo sam pitala zašto. Znaš, ne znaš?
Znači tvoje mišljenje je zasnovano na gomili literature, koju nemaš pri ruci.A ja ti rekoh da nemam vremena da pisem da ti podrobno objasnim , jer to zahteva analizu politicke situacije u Srbiji bar malo pre uvodjenja hriscanstva i onda moram da obuhvatim period do polovine XIX veka najmanje . Ovde niti imam potrebnu literaturu koju bih konslutovao, jer ne drzim bas sve podatke u glavi , niti zelim da budem neozbiljan i da pokusavam da jedno tako ozbiljno pitanje sabijam na par stranica . Siguran sam da ima lako dostupne literature raznih skola istorije , pa mozes da sagledas ovo pitanje iz razlicitih uglova , naravno , ukolio te to zaista interesuje
U hriscanstvu je krajnji domet zrtvovati se za drugoga.
Zato mi je hriscanstvo lepse.
Znači tvoje mišljenje je zasnovano na gomili literature, koju nemaš pri ruci.
A u glavi nije ostalo dovoljno da bi mogao da se prisetiš zašto tako misliš.
Interesantno...
A literatura o budizmu ti je dostupna?![]()
Nisam iznenadjem tvojim odgovorom ,ocekivao sam nesto ovako.Sa tobom se ne moze normalno razgovarati . S obzirom da nisam upao u zamkicu koju si mi spremila , i to iz prostog razloga sto pitanje koje si mi postavila smatram ozbiljnim i ne zelim da se povrsno njime bavim, sad pribegavas ovakvim glupostima. Lepo sam ti objasnio da je tema opsirna i ozbiljana, a svi ozbiljni ljudi koriste literaturu kad se ozbiljno bave odredjenim pitanjem , i konsultuju sto vise izvora podataka radi vece tacnosti istih . Sto se budizma tice , ako ti je nekim slucajem promaklo , ili nisi shvatila , se bavim iskuljucivo kao sektom koju neko ovde pokusava da "uveze " . Da sam u pravu pokazuje rad pre svega korisnika ukupno , koji pod razlicitim imenima misionari po gotovo svim forumima na srpskom jeziku do kojih je uspeo da dodje . Nacin koju koristi u propovedanju vrlo malo se razlikuje od nacina koje koriste jehovini svedoci , sto se lako moze videti na ovom forumu . I inace ne raspravljam o doktrini nijedne vere, jer smatram da svako ima pravo da veruje u sta hoce , i ako je neko sebe nasao u odredjenom religijskom sistemu , i srecan je i zadovolajn time , utoliko bolje po njega . Ono cime se bavim je ukazivanje na rad sekti ciji je cilj iskoriscavanje u svakom smislu sto veceg broja ljudi , a pored toga ima i sekti koje imaju odredjene politicke ciljeve , kao ova budisticka o kojoj pricamo .
Greska, hriscanstvo je samo na oko okrenuto drugima, ali cilj svega (svega sto covek uradi za drugoga) je uci u raj. Ovo znaci da je hriscanstvo takodje okrenuto sebi, ali prikriveno.
Da je Isus odbio da se zrtvuje za druge to bi znacilo da je odbio poslusnost bogu, tj. pobunio bi se.
Ti si sektolog?Nisam iznenadjem tvojim odgovorom ,ocekivao sam nesto ovako.Sa tobom se ne moze normalno razgovarati . S obzirom da nisam upao u zamkicu koju si mi spremila , i to iz prostog razloga sto pitanje koje si mi postavila smatram ozbiljnim i ne zelim da se povrsno njime bavim, sad pribegavas ovakvim glupostima. Lepo sam ti objasnio da je tema opsirna i ozbiljana, a svi ozbiljni ljudi koriste literaturu kad se ozbiljno bave odredjenim pitanjem , i konsultuju sto vise izvora podataka radi vece tacnosti istih . Sto se budizma tice , ako ti je nekim slucajem promaklo , ili nisi shvatila , se bavim iskuljucivo kao sektom koju neko ovde pokusava da "uveze " . Da sam u pravu pokazuje rad pre svega korisnika ukupno , koji pod razlicitim imenima misionari po gotovo svim forumima na srpskom jeziku do kojih je uspeo da dodje . Nacin koju koristi u propovedanju vrlo malo se razlikuje od nacina koje koriste jehovini svedoci , sto se lako moze videti na ovom forumu . I inace ne raspravljam o doktrini nijedne vere, jer smatram da svako ima pravo da veruje u sta hoce , i ako je neko sebe nasao u odredjenom religijskom sistemu , i srecan je i zadovolajn time , utoliko bolje po njega . Ono cime se bavim je ukazivanje na rad sekti ciji je cilj iskoriscavanje u svakom smislu sto veceg broja ljudi , a pored toga ima i sekti koje imaju odredjene politicke ciljeve , kao ova budisticka o kojoj pricamo .
Ti si sektolog?
Sve mi reče, samo odgovora na pitanje niđe..
Pa da li je moguće da više znaš o drugim religijama nago o svojoj?
Ni jednu dobru stranu ne umeš da navedeš? Oooo.. svašta...![]()
Ako nemas bas nista pametno da kazes , onda nemoj nista.Ali na toliko tvoje insistiranje evo odgovora koji ces moci da razumes. Hriscanstvo , tacnije pravoslavna crkva je odgovorna za ocuvanje nacionalnog identiteta Srba kroz citav srednji do oslobodjenja od turaka , naravno i kasnije , naravno postoji jos gomila stvari koje za koje je crkva zasluzna , ali o tome nekom drugiom prilikom , mozda.. Eto , najznacajnije posledice uvodjenja hriscanstva u Srbiju .Mislim da si toliko i sama znala , ali evo pristajem na tvoju igru , bas me znaima sta si to pametno smislila pa provociras na svaki nacin ne bih li ti odgovorio .
Isprovocirah te da sastaviš dve prostoproširene pohvalne o pravoslavlju. Zla ja...
Eto.. sad možeš da nastaviš...
Namera mi je bila da pokažem koliko ti je lakše da nagrdiš nešto što ne poznaješ dovoljno, nego da išta pohvalno kažeš o nečemu što misliš da poznaješ.
I uspela sam. Veze nemaš.![]()
Svako shvata kako njemu odgovara.
Koja religija je starija, a koja brojnija. Na koji način su se razvijale i granale i zašto.
Koje su sličnosti, a koje razlike. Kakav uticaj na psihu ima molitva, a kakav meditacija.
???
Eto.. pitajte se i odgovarajte...![]()
Koja religija je starija, a koja brojnija. Na koji nacin su se razvijale i granale i zašto.
Koje su slicnosti, a koje razlike. Kakav uticaj na psihu ima molitva, a kakav meditacija.
???
Eto.. pitajte se i odgovarajte...![]()
Etika, moral, ponašanje budista i rišćana je vrlo slično... sa bitnom razlikom što u budizmu nema uslova, kazni, zabrana... sve zavisi isključivo od samog čoveka... Buda vodi svoje sledbenika mirom i mudrim recima, Bog ih pridobija i vodi strahom, pretnjama i ucenama.
Budizam je više okrenut dobrobiti čovečanstva, dok se religijska učenja zasnivaju na dobrobiti Boga... Rišćani sve što se ne uklapa u njihov šablon "vere" kvalifikuju kao davolju rabotu.
Znači, osnovna razlika je u racionalnom i iracionalnom.
Budizam - upoznati sebe.
Rišćanstvo - sputati sebe.
Meditacija se primenjuje u psihologiji, jer dovodi do opuštanja, prevazilaženja strahova, i podizanja samosvesti.
Molitva se primenjuje u cilju duhovnog uzdizanja, ali opada nivo racia... opet zaključak da se radi o razlici izmedu racionalnog i iracionalnog... praktičnog i besmislenog.
Meditacija je duhovno/mentalna vežba, molitva je vežba kukanja (sama reč kaže)... po uzimala/davala principu.
Budizam...
Ne verujte zato što tako tvrdi neki stari spis, ne verujte ni zato što je takva vera vašeg naroda, vera kojoj su vas učili od detinjstva; I vidite li da je na dobro drugima, verujte u tu stvar, živite je i pomozite drugima da je žive.
Savladani strahom, ljdi idu u svete planine, svete gajeve i šumarke, sveta drveća i hramove.
Niko nas ne spasava, sem nas samih.
Niko ne može i niko ne uspeva.
Mi sami moramo hodati stazom, a Bude nam jasno pokazuju put.
Budući da neki religiozni ljudi dok žive od hrane koju su im obezbedili verni, zarađuju za život baveći se niskim veštinama, tako pogrešnim načinima sticanja sredstava za život kao što je gledanje u dlan, raspoznavanje znakova, tumačenje snova... donošenje dobre ili loše srece... izabiranje sretne lokacije za gradnju, monah Gotami se kloni takvih niskih veština, takvih pogrešnih načina sticanja sredstava za život.
Kalame, ne povodite se za onim što se prepričava, niti za tradicijom, ni za glasinama, niti za onim što piše u svetim textovima, niti za slutnjama, ni za axiomima, niti za logičkim domišljanjima, niti za predrasudama za pojmom o kome je rec, niti zato što se po svemu čini da je tako, ni iz ubeđenja: "Ovaj monah je naš učitelj"... Tek kada se sami uverite: "Ove stvari su dobre, ove stvari nisu sramotne; dostojne su mudraca, onome ko ih čini i praktikuje donose blagostanje i sreću", tek tada se upustite u njih i boravite u njima.
Biblijski citati...
Jer će ljude ubiti mir njihov, i bezumne ce pogubiti sreća njihova.
Takvi su putevi svih lakomih na dobitak, koji uzima dušu svojim gospodarima.
Ali ko me sluša boraviće bezbrižno, i biće na miru ne bojeći se zla.
Ne daj krepost svoju ženama, ni puteve svoje onima što satiru careve.
Ljupkost je prevarna i lepota tašta; žena koja se boji Gospoda, ona zaslužuje pohvalu.
Čovek koji po karanju ostaje tvrdoglav, ujedanput ce propasti, da neće biti leka.
Prut i kar daju mudrost, a dete pusto sramoti mater svoju.
Obaraju se bezbožni da ih nema, a dom pravednih ostaje.
Nikakva nesreća nece zadesiti pravednika, a bezbožnici ce se napuniti zla.