Hrišćani pitaju Muslimane

gost 270414

Veoma poznat
Poruka
13.578
Evo prilike da se i mi Hrišćani, Katolici i Pravoslavci, kao i ostale verske zajednice upoznamo sa verovanjima Muslima, i Njihove vere. :)

Interesuje me, pošto ja nikad nisam imao prilike niti smatram da je to potrebno, čitao Kuran, da mi neko iz Muslimanske/Islamske verske zajednice odgovori na neka pitanja. :)

1. Kakva je razlika između Islama i Muslimana?

2. kako Muslimani tumače postojanje Sveta, Boga, ko je stvorio svet?

Molim komentatore da izbegnu vređanja i provokacije koje navode na neprijateljstvo.

Hvala. :)

Onda ovako

1. Islam predstavlja ucenje koje kroz zivot praktikuju muslimani, ucenje koje je preneo andjeo Dzibril (Gavrilo) proroku Muhamedu. Isti andjeo koji je seksualno opstio sa Marijom (Bogorodicom), zenom koja je nevoljno imala seksualni odnos sa neljudskm bicem iako je bila zakonito udata za coveka po imenu Josif.

2. Ne tumace. Stvaranje sveta pripisuju Allahu. Oni sami, po ucenju Islama se ne pitaju mnogo o nastanku bozije kreacije.

Onda ovako

1. Islam predstavlja ucenje koje kroz zivot praktikuju muslimani, ucenje koje je preneo andjeo Dzibril (Gavrilo) proroku Muhamedu. Isti andjeo koji je seksualno opstio sa Marijom (Bogorodicom), zenom koja je nevoljno imala seksualni odnos sa neljudskm bicem iako je bila zakonito udata za coveka po imenu Josif.

2. Ne tumace. Stvaranje sveta pripisuju Allahu. Oni sami, po ucenju Islama se ne pitaju mnogo o nastanku bozije kreacije.
:confused:???

Zezaš?

Nemogu da verujem. Ovo što si ti tumačio je sprdačina na adresu Hriščanstva. :(

Koja se vera zasniva na sprdačinama?

Evo prilike da se i mi Hrišćani, Katolici i Pravoslavci, kao i ostale verske zajednice upoznamo sa verovanjima Muslima, i Njihove vere. :)

Interesuje me, pošto ja nikad nisam imao prilike niti smatram da je to potrebno, čitao Kuran, da mi neko iz Muslimanske/Islamske verske zajednice odgovori na neka pitanja. :)

1. Kakva je razlika između Islama i Muslimana?

2. kako Muslimani tumače postojanje Sveta, Boga, ko je stvorio svet?

Molim komentatore da izbegnu vređanja i provokacije koje navode na neprijateljstvo.

Hvala. :)

1. Islam je savršen, mi nismo :)
2. Normalno, svijet je stvorio Bog, za 6 dana ili 6 dužih vremenskih perioda, jer riječ upotrebljena u ajetima može značiti i dan i duži vremenski period:) Naš cilj na ovome svijetu je da priznamo i spoznamo Stvoritelja, da Ga „vidimo“ očima svoga uma u Njegovim stvorenjima, u svemo od mikro do makrokosmosa, da Mu budemo zahvalni, da samo Njega obožavamo, da Njemu pokorni budemo i da živimo u okviru propisa i kodeksa koje je utvrdio za nas i naše dunjalučko i ahiretsko dobro. To znači, ukratko, da je obožavanje i pokornost Bogu svrha našeg života. Sve što radimo, od rođenja do smrti, kao npr., jedenje, rad, spavanje, oblačenje, učenje, komuniciranje, radovanje, treba biti u skladu s Njegovim naredbama. Ali glavni razlog našeg stvaranja je obožavanje Boga Uzvišenog.

jel mogu budisti nešto da pitaju muslimane? :uja:

2. Normalno, svijet je stvorio Bog, za 6 dana ili 6 dužih vremenskih perioda, jer riječ upotrebljena u ajetima može značiti i dan i duži vremenski period:) Naš cilj na ovome svijetu je da priznamo i spoznamo Stvoritelja, da Ga „vidimo“ očima svoga uma u Njegovim stvorenjima, u svemo od mikro do makrokosmosa, da Mu budemo zahvalni, da samo Njega obožavamo, da Njemu pokorni budemo i da živimo u okviru propisa i kodeksa koje je utvrdio za nas i naše dunjalučko i ahiretsko dobro. To znači, ukratko, da je obožavanje i pokornost Bogu svrha našeg života. Sve što radimo, od rođenja do smrti, kao npr., jedenje, rad, spavanje, oblačenje, učenje, komuniciranje, radovanje, treba biti u skladu s Njegovim naredbama. Ali glavni razlog našeg stvaranja je obožavanje Boga Uzvišenog.

U vezi boldovanog.
Na koji način ovo postižete? Pored poštovanja naredbi, postoji li još nešto što praktikujete?

Odlično,

i ako sam te dobro razumeo, znači spoznaja Boga, oboženje? :)

Poslednja izmena od moderatora:
jel mogu budisti nešto da pitaju muslimane? :uja:

U vezi boldovanog.
Na koji način ovo postižete? Pored poštovanja naredbi, postoji li još nešto što praktikujete?

Mogu slobodno :D

Allah, dz.s., kaze: “Približavajte se Allahu pokornošću i djelima kojima je On zadovoljan.” Serijatski dozvoljeno priblizavanje Allahu jeste ono koje nareduju Kur’an i Poslanik, s.a.v.s., i onako kako su to radili ashabi. Postoji vise vrsta priblizavanja Allahu, dz.s., a najvaznije su:

1. Priblizavanje Allahu putem imana (vjere)
Allah, dz.s., spominjujuci priblizavanje Njegovih robova putem imana, kaze: “Gospodaru nas, mi smo culi glasnika koji poziva u vjeru: ‘Vjerujte u Gospodara Vaseg!’ – i mi smo mu se odazvali. Gospodaru nas, oprosti nam grijehe nase i predi preko hrdavih postupaka nasih, te ucini da poslije smrti budemo s onima dobrim.” (Kur’an, Ali-Imran: 193)

2. Priblizavanje Allahu putem iskazivanja Njegove jednoce – tevhid
Kao sto je Junus, a.s., molio Allaha, kad se nasao u utrobi kita: “Pa poslije u tminama zavapi: ‘Nema boga, osim Tebe, hvaljen neka si!, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!’ – odazvasmo se i tegobe ga spasimo; eto, tako Mi spasavamo vjernike!” (Kur’an, El-Enbija:87)

3. Priblizavanje Allahu Njegovim lijepim imenima
Allah, dz.s., kaze: “Allah ima najljepša imena i vi Ga njima zovite.” (Kur’an, El-Eraf:180)

4. Priblizavanje putem Allahovih atributa
Priblizavanje putem Allahovih atributa, kao sto su rijeci Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.,: “O Zivi i Odrzavatelju svega! Tvojom miloscu od Tebe trazim pomoc!” (Hadis je dobar. Biljezi ga Tirmizi.)

5. Priblizavanje Allahu putem dobrih djela
Priblizavanje Allahu putem dobrih djela, kao sto su: namaz, pokornost roditeljima, postovanje tuđih prava, emanet, iskrenost, spominjanje Allaha, ucenje Kur’ana, donosenje salavata na Poslanika, s.a.v.s., i ljubav prema njemu i njegovih ashabima, te druga dobra djela. U Muslimovom “Sahihu” biljezi se vjerodostojno kazivanje o trojici prijatelja koji su ostali zatvoreni u jednoj pecini pa se svaki od njih obratio Allahu dobrim djelima koja su ucinili. Jedan je postovao pravo svojih najamnika, drugi je dobro cinio svojim roditeljima, a treci se bojao Allaha tako sto se sacuvao zinaluka(bluda), pa je Allah, dz.s., dao da se otvori izlaz iz pecine zbog njihovih dobrih djela.

6. Priblizavanje Allahu ostavljanjem grijeha
Odricanje od grijeha kao sto su alkohol, blud i druga zabranjena djela; u prethodnom primjeru spomenuto je kako se jedan od trojice ljudi zatvorenih u pecini priblizio Allahu ostavljajuci blud.

Odlično,

i ako sam te dobro razumeo, znači spoznaja Boga, oboženje? :)

Dobro si razumio :)

Poslednja izmena:
A kako doživljavate/opisujete Alaha?

Malo mi je nepoznata terminologija kojom se služiš, pa ne razumem prve četiri tačke
koje si naveo. Jel možeš to nekako drugačije da objasniš?

I još jedno pitanje. Da li se put do ''oboženja'' za muškarce i žene razlikuje?
Odnosno, da li je ženama tako nešto uopšte moguće?

A kako doživljavate/opisujete Alaha?

Malo mi je nepoznata terminologija kojom se služiš, pa ne razumem prve četiri tačke
koje si naveo. Jel možeš to nekako drugačije da objasniš?

I još jedno pitanje. Da li se put do ''oboženja'' za muškarce i žene razlikuje?
Odnosno, da li je ženama tako nešto uopšte moguće?

Naravno :)
Mi muslimani vjerujemo da Allah ima svoja imena i da su ona najljepša i da Ga s' njima treba zvati (

Uzvišenom se približavamo putem vjere svjedočeći da nema Boga osim njega, i činjenja dobrih djela, a dok se ta djela čine trebaju se imati dobre namjere.

Ne razlikuje se, mi smo jednaki pred Bogom, neki kažu da je muškarac 1 stepen uzvišeniji od žene navodeći određeni ajet ali to nije tačno jer taj jedan stepen označava da je muškarac više zadužen da čuva svoju ženu, porodicu i svoj narod.

Poslednja izmena:
1. sta imate protiv Hriscana i Jevreja?

2. zasto volite da raznosite sebe i sve oko vas?

3. ne jedete svinjetinu pod izgovorom da vam religija ne dozvoljava, a zasto onda pijete alkohol i imate seks pre braka?

4. zasto je Muhamed ratovao i ubijao ljude ako je Islam religija ljubavi i mira?

5. zasto Muhamed kao onaj pravi i poslednji prorok nije dobio moci od Boga kao Isus?

Naravno :)
Mi muslimani vjerujemo da Allah ima svoja imena i da su ona najljepša i da Ga s' njima treba zvati (http://bs.wikipedia.org/wiki/99_Allahovih_imena ).
Na 2:50 minutu ovog videa se pominju Allahova imena pa ako hoćeš poslušaj :)

Uzvišenom se približavamo putem vjere svjedočeći da nema Boga osim njega, i činjenja dobrih djela, a dok se ta djela čine trebaju se imati dobre namjere.

Ne razlikuje se, mi smo jednaki pred Bogom, neki kažu da je muškarac 1 stepen uzvišeniji od žene navodeći određeni ajet ali to nije tačno jer taj jedan stepen označava da je muškarac više zadužen da čuva svoju ženu, porodicu i svoj narod.
Ma šta jedan ajet može da napravi, to je čudo. Ljudi samo traže potvrdu za ono što im odgovara.
Al nema veze...

Vi nemate monaški red? Ko je zadužen za čuvanje i prenošenje učenja?

1. sta imate protiv Hriscana i Jevreja?

2. zasto volite da raznosite sebe i sve oko vas?

3. ne jedete svinjetinu pod izgovorom da vam religija ne dozvoljava, a zasto onda pijete alkohol i imate seks pre braka?

4. zasto je Muhamed ratovao i ubijao ljude ako je Islam religija ljubavi i mira?

5. zasto Muhamed kao onaj pravi i poslednji prorok nije dobio moci od Boga kao Isus?

Koja je svrha tvog generalizovanja??
Ne volimo da raznosimo, pravi muslimani znaju da su takve stvari zabranjene i da ljudi koji rade takve stvari nisu muslimani već vjeru uzimaju kao izgovor.
Sve 3 navedene stvari su zabranjene, koliko ih ko poštuje to je druga stvar.
Muhamed je ratovao protiv onih koji su njega napadali.
Muhamed je prema hadisu Božijom voljom prepolovio mjesec, takođe dokaz Muhamedovog poslanstva je Kur'an savršena knjiga koju nije mogao napisati čovjek prije 1400 godina.

Ma šta jedan ajet može da napravi, to je čudo. Ljudi samo traže potvrdu za ono što im odgovara.
Al nema veze...

Vi nemate monaški red? Ko je zadužen za čuvanje i prenošenje učenja?

Islamski učenjaci su zaduženi da svoje znanje prenesu na ostale ljude, postoje i hafizi, to su oni koji cijeli Kur'an znaju napamet. Prenošenje znanja je obaveza svakog muslimana, i ako musliman sazna nešto novo o vjeri treba to podjeliti sa ostalima :)

Koja je svrha tvog generalizovanja??
Ne volimo da raznosimo, pravi muslimani znaju da su takve stvari zabranjene i da ljudi koji rade takve stvari nisu muslimani već vjeru uzimaju kao izgovor.
Sve 3 navedene stvari su zabranjene, koliko ih ko poštuje to je druga stvar.
Muhamed je ratovao protiv onih koji su njega napadali.
Muhamed je prema hadisu Božijom voljom prepolovio mjesec, takođe dokaz Muhamedovog poslanstva je Kur'an savršena knjiga koju nije mogao napisati čovjek prije 1400 godina.

al cekaj, ti tvrdis da je Islam najsavrsenija religija na svetu, a otkud onda toliko razlicitih tumacenja, ucenja, grupa unutar same religije? ako je nesto toliko savrseno i cisto, otkud onda da stotine miliona ljudi na To gleda i razmislja drugacije? kako ti znas da je tvoje shvatanje religije ono pravo, a ne nekog iz Irana ili Iraka? i odmah da razjasnimo isto je i sa Hriscanstvom

i da se ne lazemo Islam se sirio macem i to mi na Balkanu najbolje znamo, kao i u Spaniji sto se sirio... Islam su Arapi koristili kao sredstvo za sirenje svog nacionalizma i to veoma uspesno

no, ne odgovori mi zasto Muhamed nije dobio moci od Boga kao sto je Isa? zar je Bog svog poslednjeg proroka manje cenio i vooeo od njegovog prethodnika? kako to da su svi Bozji poslanici bili Jevreji, samo je Muhamed bio Arapin? zasto je Bog toliko dugo cekao da posalje Muhameda, coveka koji ce ljudima konacno reci celu istinu? zasto je pustio da ljudski rod toliko hiljada godina zivi u neznanju?

a sto se tice Kurana, koliko god ti tu knjigu smatrao Svetom i savrsenom (sto je i logicno, jer si musliman), ona je samo dopunjena i izmenjena verzija Tore i Biblije, kao sto je i Biblija dopunjena verzija Tore.

- - - - - - - - - -

i jel smatras da oni muslimani koji piju i imaju seks pre braka nisu pravi muslimani? jel to znaci da recimo Bosna nema mnogo pravih muslimana?

Back