jel mogu budisti nešto da pitaju muslimane?
U vezi boldovanog.
Na koji način ovo postižete? Pored poštovanja naredbi, postoji li još nešto što praktikujete?
Mogu slobodno
Allah, dz.s., kaze: “Približavajte se Allahu pokornošću i djelima kojima je On zadovoljan.” Serijatski dozvoljeno priblizavanje Allahu jeste ono koje nareduju Kur’an i Poslanik, s.a.v.s., i onako kako su to radili ashabi. Postoji vise vrsta priblizavanja Allahu, dz.s., a najvaznije su:
1. Priblizavanje Allahu putem imana (vjere)
Allah, dz.s., spominjujuci priblizavanje Njegovih robova putem imana, kaze: “Gospodaru nas, mi smo culi glasnika koji poziva u vjeru: ‘Vjerujte u Gospodara Vaseg!’ – i mi smo mu se odazvali. Gospodaru nas, oprosti nam grijehe nase i predi preko hrdavih postupaka nasih, te ucini da poslije smrti budemo s onima dobrim.” (Kur’an, Ali-Imran: 193)
2. Priblizavanje Allahu putem iskazivanja Njegove jednoce – tevhid
Kao sto je Junus, a.s., molio Allaha, kad se nasao u utrobi kita: “Pa poslije u tminama zavapi: ‘Nema boga, osim Tebe, hvaljen neka si!, a ja sam se zaista ogriješio prema sebi!’ – odazvasmo se i tegobe ga spasimo; eto, tako Mi spasavamo vjernike!” (Kur’an, El-Enbija:87)
3. Priblizavanje Allahu Njegovim lijepim imenima
Allah, dz.s., kaze: “Allah ima najljepša imena i vi Ga njima zovite.” (Kur’an, El-Eraf:180)
4. Priblizavanje putem Allahovih atributa
Priblizavanje putem Allahovih atributa, kao sto su rijeci Poslanika Muhammeda, s.a.v.s.,: “O Zivi i Odrzavatelju svega! Tvojom miloscu od Tebe trazim pomoc!” (Hadis je dobar. Biljezi ga Tirmizi.)
5. Priblizavanje Allahu putem dobrih djela
Priblizavanje Allahu putem dobrih djela, kao sto su: namaz, pokornost roditeljima, postovanje tuđih prava, emanet, iskrenost, spominjanje Allaha, ucenje Kur’ana, donosenje salavata na Poslanika, s.a.v.s., i ljubav prema njemu i njegovih ashabima, te druga dobra djela. U Muslimovom “Sahihu” biljezi se vjerodostojno kazivanje o trojici prijatelja koji su ostali zatvoreni u jednoj pecini pa se svaki od njih obratio Allahu dobrim djelima koja su ucinili. Jedan je postovao pravo svojih najamnika, drugi je dobro cinio svojim roditeljima, a treci se bojao Allaha tako sto se sacuvao zinaluka(bluda), pa je Allah, dz.s., dao da se otvori izlaz iz pecine zbog njihovih dobrih djela.
6. Priblizavanje Allahu ostavljanjem grijeha
Odricanje od grijeha kao sto su alkohol, blud i druga zabranjena djela; u prethodnom primjeru spomenuto je kako se jedan od trojice ljudi zatvorenih u pecini priblizio Allahu ostavljajuci blud.
Odlično,
i ako sam te dobro razumeo, znači spoznaja Boga, oboženje?
Dobro si razumio