HRANITELJSTVO

• Začetnik teme Začetnik teme -
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Da li dete sa posebnim potrebama kaže svojim hraniteljima da hoće kod svojih bioloških roditelja? Da li se i sa njima može odraditi hraniteljstvo(surogat roditeljstva) zadovoljavajući sve njihove potrebe izuzev emocionalnih? Da li hranitelj tom detetu može biti samo sevis tj omogućiti normalan život, dok se ne stvore uslovi da se vrati u svoju biološku porodicu ili dok se osamostali? Deca u biološkim porodicama ne menjaju svoje roditelje dva,tri i ko zna koliko puta.A kako primetim hraniteljske porodice mogu biti promenjene . Zar to ne izaziva dodatne traume kod dečice na hraniteljstvu? Bez emocija se NE MOŽE niti voleti, niti raditi neki humani posao.:heart::bye:

ali, padre, zar se ni malo ne vežeš za neko dete koje provede duže vremena kod tebe, iako znaš da će jednog dana verovatno otići?
pa ko što reče....vežeš se za psa a kamoli za dete
meni bi bilo žao (ne bih se osećala iznevereno, već bi mi jednostavno bilo žao) iako bih to radila za novac
bilo mi žao kad sam čuvala jednog malog mesec dana, a šta mislišda je to dete bilo i duže

ali, padre, zar se ni malo ne vežeš za neko dete koje provede duže vremena kod tebe, iako znaš da će jednog dana verovatno otići?
pa ko što reče....vežeš se za psa a kamoli za dete
meni bi bilo žao (ne bih se osećala iznevereno, već bi mi jednostavno bilo žao) iako bih to radila za novac
bilo mi žao kad sam čuvala jednog malog mesec dana, a šta mislišda je to dete bilo i duže

Naravno da se covek veze. Ako si citala moje ranije postove mozes jasno videti da to ne radim zbog novca i sl. ali od pocetka sam svestan te cinjenice i vremenom je covek prihvati. Hranitelji moraju u svojim glavama da rasclane da su deca na hraniteljstvu kod njih privremeno jer mogu a) da odu na usvajanje; b) da se vrate u bioloske porodice; c) da budu izmestena u neke druge hraniteljske porodice d) budu upucena na institucionalni smestaj - domove e) kada odrastu da krenu svojim putem ukljucujuci (najcesce) zajedno sa nekim od svojih biooskih srodnika (najcesce bracom i sestrama).
Onog trenutka kada hranitelji izgube tu liniju i negde posvesno pomisle da su zaista roditelji, dolazi do velikih lomova kada se desi neka od gore pomenutih situacija a osete se i napustenim i izneverenim kada deca i mladi iz nekog razloga odu.

Da li dete sa posebnim potrebama kaže svojim hraniteljima da hoće kod svojih bioloških roditelja? Da li se i sa njima može odraditi hraniteljstvo(surogat roditeljstva) zadovoljavajući sve njihove potrebe izuzev emocionalnih? Da li hranitelj tom detetu može biti samo sevis tj omogućiti normalan život, dok se ne stvore uslovi da se vrati u svoju biološku porodicu ili dok se osamostali? Deca u biološkim porodicama ne menjaju svoje roditelje dva,tri i ko zna koliko puta.A kako primetim hraniteljske porodice mogu biti promenjene . Zar to ne izaziva dodatne traume kod dečice na hraniteljstvu? Bez emocija se NE MOŽE niti voleti, niti raditi neki humani posao.:heart::bye:

Zasto mislis da dete s posebnim potrebama ne moze da kaze svojim hraniteljima da zli da ide kod svojih bioloskih roditelja? Pa ako imaju posebne potrebe ne znaci da nemaju svoju volju i sl.
to se tice menjanja hraniteljskih porodica - to je posebna prica. Licno mislim da se posle par promena dete 'rastrafi' i do kraja zivota onesposobi da se veze za bilo koga.

Ovo što Padre i ja pričamo nemav eze sa emocijama. Podrazumeva se da se hranitelj veže za dete. Fora je da se i dete veže za hranitelja.
U postu na prethodnoj strani je dete koje je poželelo da se rati svojoj majci predstavljeno kao izdajnik, kao nezahvalno čudovište :dontunderstand: I loše je da deca na hraniteljstvu budu tako predstavljana, kao da samo isisavaju emocije pa posle otperjaju. Opet kažem - kako se seje, tako se i žanje.

I da neki ne pobrkaju, jedan prof. nam je lepo objasnio: odnos usvojenik - usvojitelj, mu dođe nešto kao majka/otac - dete; a odnos hranitelj - štićenik - kao tetka/teča - sestrić ;)

Pa ne znam,meni ne treba kuche jer nisam spomenula da mi treba zivotinja..Imam cerku,dete je sa posebnim potrebama,a druga cerka mi je kao beba od 17 dana umrla u decijoj bolnici.Da li se razumemo?A,ne,ne razumemo se,jer vi ste samo neko ko glumi tetku,strica itd za oderedjen novac,te stoga i nemate pravo da se bunite kad dete pozeli da ode od vas kod svojih pravih roditelja.Vidis,meni moje dete nece reci ''cuvala si me za pare''.Samo sam rekla da bi me to povredilo,kad to dete odluci da ode kod svojih roditelja.I da sam zbog toga odustala.Tako kao vi,ja bih mogla da se ponasam jedino u slucaju da nemam svoje dete.

Pa ne znam,meni ne treba kuche jer nisam spomenula da mi treba zivotinja..Imam cerku,dete je sa posebnim potrebama,a druga cerka mi je kao beba od 17 dana umrla u decijoj bolnici.Da li se razumemo?A,ne,ne razumemo se,jer vi ste samo neko ko glumi tetku,strica itd za oderedjen novac,te stoga i nemate pravo da se bunite kad dete pozeli da ode od vas kod svojih pravih roditelja.Vidis,meni moje dete nece reci ''cuvala si me za pare''.Samo sam rekla da bi me to povredilo,kad to dete odluci da ode kod svojih roditelja.I da sam zbog toga odustala.Tako kao vi,ja bih mogla da se ponasam jedino u slucaju da nemam svoje dete.

Hej, ja nisam hraniteljica, niti imam dete. Ali studiram socijalni rad.
Zaboravila si činjenicu da nisu sva deca na hraniteljstvu jer su ih roditelji maltretirali itd. Šta ćemo sa decom čiji roditelj/i odslužuju zatvorsku kaznu? Ii samohrana majka koja mora u inostranstvo na lečenje? Misliš da, kad se završi njihovo robijanje i dalje je pametno da dete bude u hraniteljskoj porodici i ako su se stvorili uslovi za povratak u primarnu?
Ako si već raspoložena da pružiš bezuslovnu ljubav, i da ne razmišljaš da li će ta veza zakonski kasnije biti raskinuta, bolje razmisli o usvojenju nego o hraniteljstvu.

Kad sam pitala za usvajanje rekli su da je to mnogo teze i da obicno ""bogatasi razgrabe sve sto valja'' ??? mislim stvarno kakav razgovor ...sve sto valja..uzas.Ma odvratno mi je kad vidim majku koja se leci jer je alkoholicar pa to traje 100god a drugi joj brine o detetu,pa kad dete odraste e onda je njoj bolje pa bi da glumi Mamu jel..pa lako je tako biti mama.To mene nervira..mada to zavisi dosta od deteta.Ja na primer imam krut stav,ja da me je neko drugi odhranio ne bih ni pitala za roditelje.Takva sam.Ne pali to kod mene.Po sistemu,gde si bila kad si mi trebala? Taj rad.Ali nismo svi takvi.Moja baba je ostavila mog tatu kao malog..pripao je ocu..posle 50 god,kad je ostala sama i matora,e sad se setila da ima sina..Ja nemam o cemu sa njom da razgovaram.Niti me zanima.Opet ista prica gde je bila kad mi je trebala?Mene je cuvala tatina maceha,koja je prosle god umrla.Njenu sliku drzim u regalu.Ni krv nas ne bi mogla uciniti blizim.28 god je brinula o meni.Ova druga,prava BABA,sutra da umre ja suzu necu pustiti.Toliko o tome..

Razumem tvoju ogorčenost i razlog zašto tako gledaš na stvari. Ali opet ponavljam, nisu sva deca na hraniteljstvu zato što su im roditelji loši ljudi, pa hranitelji tu dolaze kao spasioci - supermeni. Ima mnogo razloga zbog čega neko odlazi na hraniteljstvo, ima mnogo različite dece, i različitih hranitelja. Ako želiš da pružiš bezuslovnu ljubav, onda ne postavljaj uslov da ti neko bude do groba zahvalan i da te ikada zameni za majku. Hraniteljstvo nije investicija koja će da ti se isplati kad ostariš.

Kad sam pitala za usvajanje rekli su da je to mnogo teze i da obicno ""bogatasi razgrabe sve sto valja'' ??? mislim stvarno kakav razgovor ...sve sto valja..uzas.Ma odvratno mi je kad vidim majku koja se leci jer je alkoholicar pa to traje 100god a drugi joj brine o detetu,pa kad dete odraste e onda je njoj bolje pa bi da glumi Mamu jel..pa lako je tako biti mama.To mene nervira..mada to zavisi dosta od deteta.Ja na primer imam krut stav,ja da me je neko drugi odhranio ne bih ni pitala za roditelje.Takva sam.Ne pali to kod mene.Po sistemu,gde si bila kad si mi trebala? Taj rad.Ali nismo svi takvi.Moja baba je ostavila mog tatu kao malog..pripao je ocu..posle 50 god,kad je ostala sama i matora,e sad se setila da ima sina..Ja nemam o cemu sa njom da razgovaram.Niti me zanima.Opet ista prica gde je bila kad mi je trebala?Mene je cuvala tatina maceha,koja je prosle god umrla.Njenu sliku drzim u regalu.Ni krv nas ne bi mogla uciniti blizim.28 god je brinula o meni.Ova druga,prava BABA,sutra da umre ja suzu necu pustiti.Toliko o tome..

Znas kako je. Ono 'sto valja' i sto uzmaju bogatasi je belo dete do 2 eventualno 3 godine, po mogucstvu devojcica i naravno zdrava.
Poluromsko ili romsko dete, dete s nekom 'falinkom', belo zdravo dete od 5=6 godina se moze usvojiti i ako si 'obican smrtnik'. Dakle nije da se ne moze usvojiti dete i da je uslov za usvajanje da je neko bogat, samo malo je 'idealne dece' koja idu na usvajanje sa 6 meseci, koja su bela, zdrava i sl.
S druge strane, mislim da iz tebe izvire ogorcenost i da ocekujes da je neko duzan da ti vrati za tvoja dela i pruzenu ljubav. Kad pronadjes malo vremena procitaj 13. poglavlje Prve poslanice Korincanima apostola Pavla koja govori o ljubavi. Mozda ces onda shvatiti zasto mogu da prihvatim cinjenicu da ce moje dete jednog dana odluciti da nastavi zivot sa nekim iz svoje bioloske porodice. Ali isto tako, spreman sam i na mogucnost da zauvek ostane uz mene kao da je moje dete iako ga nisam usvojio. Uzgred, nisu svi roditelji cija su deca na hraniteljstvu dragovoljno dali svoju decu u domove. Nisu svi oni koji iz nekog razloga nisu uspli u zivotu obavezno i losi roditelji.
Sto se usvajanja tice veruj mi da i usvojena deca pokusavaju da pronadju svoje bioloske roditelje. Znam neke primere gde su imali potrebu makar da ih vide. Dakle cak ni usvajanje nije garancija da dete nece pokusati da upozna svoje bioloske roditelje.

Za hraniteljstvo je potrebno 6m2 da dete ima za sebe u stanu.
Sto se tice usvajanja, znam slucaj gde su ljudi usvojili dete iako nisu imalis reseno stambeno pitanje.
Da se razumemo, ako neko uzima 'skart dete' progleda mu se kroz prste.

malo grubi izrazi se koriste sto se tice dece za usvajanje..."škart dete" i "bogatasi razgrabise sve sto valja"....mm i ja nismo bogatasi,niti je nase dete škart...ipak smo usvojili jedno medeno bice kome je pre svega potrebna ljubav,sigurnost,osecaj pripadnosti...kako njemu,tako i svoj decici koja su u zatvorenim intitucijama...ali svakako da nisu škart deca,jesu deca koja imaju kalendarsko kasnjenje sto se tice svoje generacije,sto je potpuno razumljivo jer sa njimanemako dase bavi,da ih uci prvom koraku itd.prinudjeni su od malena da se bore za sve i stoga kada se i usvoje ljubav im je naj potrebnija i njenu potvrdu stalno traze...decu usvajaju ljudi razlicitih staleza,pa cak i sa neresenim stambenim pitanjem ili ljudi sa manjim primanjima...tako da kod nas usvajnje nije rezervisano samo za bogatase...

Da se razumemo,pod nazivom"falinka" ili "škart dete" podrazumeva se dete sa posebnim potrebama ili dete sa invaliditetom.Retki su oni koji se odluče na usvajanje takvog deteta.:sad2:

Poslednja izmena:
Da se razumemo,pod nazivon"falinka" ili "škart dete" podrazumeva se dete sa posebnim potrebama ili dete sa invaliditetom.Retki su oni koji se odluče na usvajanje takvog deteta.:sad2:

razumela sam sta je time receno,ali za mene su to veoma ruzni i grubi izrazi...jesu retki slucajevi usvajanje dece sa pp,ima i takvih primera..mnogo manje,ali ih ima...u Zvecanskoj smo upoznali jednu sestru koja je bila u procesu usvajanja deteta sa pp,ono je za nju naj bolje,naj lepse dete nikako skart ili dete sa falinkom..samo jedan od primera sam vam navela,veruj te da takvi ljudi bi bili takodje zgrozeni ovakvim izrazima.

razumela sam sta je time receno,ali za mene su to veoma ruzni i grubi izrazi...jesu retki slucajevi usvajanje dece sa pp,ima i takvih primera..mnogo manje,ali ih ima...u Zvecanskoj smo upoznali jednu sestru koja je bila u procesu usvajanja deteta sa pp,ono je za nju naj bolje,naj lepse dete nikako skart ili dete sa falinkom..samo jedan od primera sam vam navela,veruj te da takvi ljudi bi bili takodje zgrozeni ovakvim izrazima.

I ja sam veoooooooooooma zgrožena takvim izrazima (zato sam ih stavila pod navodnicima).Mislim da nas ima više na ovoj temi koji se isto tako zgražavaju ovih grubih reči.Ali.............naš narod je pun predrasuda,teško prihvata različitosti........osetila sam to na svojoj koži.

I ja sam veoooooooooooma zgrožena takvim izrazima (zato sam ih stavila pod navodnicima).Mislim da nas ima više na ovoj temi koji se isto tako zgražavaju ovih grubih reči.Ali.............naš narod je pun predrasuda,teško prihvata različitosti........osetila sam to na svojoj koži.

žao mi je sto si osetila na sopstvenoj kozi,ali neka ti bude za utehu da ljudi koji imaju predrasude u sustini su i sami neprihvaceni i neispunjeni.
ni jedno dete nije škart,svako dete je vredno nase ljubavi i posvecenosti bilo ono dete sa pp ili sa invaliditetom ili razlicite boje koze...u zivotu je naj lakse odbaciti ili osuditi,etiketirati ali to nije sustina zivota...

Back