Hrana i piće

• Začetnik teme Začetnik teme Nina
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
0683256_96062364.JPG

vidim japansku jabuku (persemon) tamo gore!

Da, nikako da sazru a planiram da idem na režim ishrane bez voća ( da se ponovo vratim)
Da,ili хурма kako je zovu u Aziji...Vrhunski ukusna stvar,pogotovo ako ubodes da je zrela obrana. :heart:

Duki svaka cast na izboru!

Hvala ti, Trust. I ti si gurman kao ja.

@fortes, ovo mi liči na tajlandsku piletinu koju obožavam (vidim da je mleveno meso u tanjiru)

Koristiš li mahune graška (one prazne bez zrna)?

@fortes, ovo mi liči na tajlandsku piletinu koju obožavam (vidim da je mleveno meso u tanjiru)

Koristiš li mahune graška (one prazne bez zrna)?

Ovo je neka moja varijacija meksičkog chili con carne u čorbastom obliku. Ja zovem meksička čorba...nezvanično :lol: .Ne koristim grašak...nego mlevena junetina, paprika,paradajz,kukuruz, crveni i beli luk,šargarepa i začini naravno. Solidno je ljuto pa ublažim pavlakom i jedem kao čorbu. Mogao bi i grašak bez problema da se uklopi ali nisam neki "fan" istog kao ni crvenog pasulja koji takođe često ide.

Ovo je neka moja varijacija meksičkog chili con carne u čorbastom obliku. Ja zovem meksička čorba...nezvanično :lol: .Ne koristim grašak...nego mlevena junetina, paprika,paradajz,kukuruz, crveni i beli luk,šargarepa i začini naravno. Solidno je ljuto pa ublažim pavlakom i jedem kao čorbu. Mogao bi i grašak bez problema da se uklopi ali nisam neki "fan" istog kao ni crvenog pasulja koji takođe često ide.
Ne znam kako se zove te mahune, dugačke su i bez zrna, dodaju se u egzotična jela. Kao mladi grašak koji treba da sazreva i puni mahunu, samo ta mahuna je prazna, pljosnata i prilično dugačka.

Ovde kod nas ih nema u trgovinama.
Nadam se da će Mita pronaći negde na Netu, mene mrzi da guglam, inače ne volim da guglam.

Ne znam kako se zove te mahune, dugačke su i bez zrna, dodaju se u egzotična jela. Kao mladi grašak koji treba da sazreva i puni mahunu, samo ta mahuna je prazna, pljosnata i prilično dugačka.

Ovde kod nas ih nema u trgovinama.
Nadam se da će Mita pronaći negde na Netu, mene mrzi da guglam, inače ne volim da guglam.
Jedino što mi pada napamet je thai green beens tj boranija koja je česta pojava na njihovim štandovima za stir fry jela. Ne znam da li na to misliš:

Thai-Steak-and-Green-Beans-4-1-of-1.jpg

Da,ona ovde sazreva od kraja oktobra...I ja sam je prvi put jeo davno oko Nove godine,bas takvu,promrzlu pa otopljenu...Jos sam imao srece da naletim na neku domacu sortu,kojoj je tanka kora.
20210107_171829_resized.jpg

Ove su sa ekstra tankom korom, kao paradajz. I prirodno su sazrele, doduše malo više nego po mom ukusu. Poznate su kao Hačija. Popularna je i Fuju vrsta, to je ona okruglasta (mislim da je to ona što Duki ima) koja može da se jede i zelenija i hrskava je kao jabuka.

Pogledajte prilog 834193

Ove su sa ekstra tankom korom, kao paradajz. I prirodno su sazrele, doduše malo više nego po mom ukusu. Poznate su kao Hačija. Popularna je i Fuju vrsta, to je ona okruglasta (mislim da je to ona što Duki ima) koja može da se jede i zelenija i hrskava je kao jabuka.
Ja kupujem ove u megamarketima ovde, one mogu da se jedu hrskave(zelene) i dalje imaju lep ukus. ali lepše su zrele....

Ima četiri vrste, što japanci zovu Kaki jabuka. Neke mogu da se jedu i zelene a neke moraju da budu gnjile... kenjkam se da napišem temu o tome...
Ma ima ih dosta vrsta,ono sta mi zovemo urma je takodje njegova podvrsta.Ebonovina je takodje vid tog drveta...
upload.version_1.0.jpeg

Ja jedem ovakvu,samo je ova obradjena slika,mora da ima tackice po sebi,i tad je najukusnija :)

Kave veze imaju urma i kaki :lol: ?
Mislim sa stanovišta ploda.
Ogromne.
Jedna porodica samo dve podvrste.Urma se naprimer u Rusiji zove Kavkaska urma,a kaki Azijska urma (хурма).
Cak je i ukus slican,bar meni,kaki kada je zreo plod je neka mesavina ukusa urme,breskve,kajsije (bar ja tako osecam).

Mada,sam gledam wikipwdiju,na Ruskom je napisano da je urma srodnik ebonovih,a na engleskom da je sljiva. :eek:

Back