Hrabrost...?

Mnogo je važnije plašiti se, nego biti hrabar.

Hrabrost je posebna vrsta znanja i uči nas kako treba da se plašimo onoga čega treba da se plašimo i kako da se ne plašimo onoga čega ne treba da se plašimo. - Platon
najgore kad postoji neka tema koja kad je zakacis, ne mozes o njoj ni da razmislis, ni da porazgovaras
tada ne mozes ni da se bojis toga, i mozes onda da napravis neki enormno hrabar potez, iz potpune oduzetosti
tako je iza mnogih "hrabrih" postupaka strah, a iza mnogih "kukavicluka" hrabrost
I, cini mi se da je hrabrost, plasiti se :lol:

A jesi li sigurna da je njegova reakcija, koja jeste vredna divljenja, posledica hrabrosti? Ili je možda posledica straha?
.. ne .. nije strah .... dopizilo mu .. ****** .. svugde neka čekanja i svugde te neko zajebava .. i onda ovi pljačkaši došli ko ona kap koja je prevršila čašu ..

.. pa sad .. za strah sam sigurna da nije .. a jeste pitanje da li je to hrabrost ili nešto drugo ..
.. u svakom slučaju .. deda je preuzeo situaciju u svoje ruke ..
.. i .. alal mu vera ..

..činjenica..kontroverza..ne postoji..postoji...
....upuštati se u hrabre poduhvate ili biti oprezan...
..neko bi rekao groblje je puno hrabrih...
..drugi bez hrabrosti nema života...
....da li je hrabrost ne poznavanje dovoljno činjenica, nedostatak iskustva, varijanti djelovanja...ili skok preko silnih nedoumica za i protiv....
...da li je hrabrost preuveličavanje..da li je to pojam koji ima svoj odraz u stvarnosti...ili ga stvorimo da se odupremo stvarnosti....
..da li hrabre prati sreća....
...da li se javlja kad nema drugog izbora...smrt ili borba , rizik...tj.hrabrost...(neko bi i pobjegao)....
....da li je naš urođen odgovor na situacione konflikte..da li je genetski određen...ili je stvar izbora..ili je jedno i drugo...
...da li se suprotstavlja razumu ili ga nadopunjuje....
..kad nema odgovora na pitanje ....koje vam neophodno treba...razum ne može znati posljedice nekog akta koliko god razmišljao...šta ćete uraditi....?

Cilj određuje stepen hrabrosti, u pitanju je čista motivacija i ništa drugo.
Možda bi ovde trebalo metnuti kakav primer pa evo jednoga, imam klempave uši,imam i novca za estetskog hirurga
ali me očajno strah skalpela a stepen hrabrosti mi je na nuli ali ukoliko mi te moje klempave uši smetaju
na konkursu za stjuardesu npr na kojem mi je posao osiguran, motivacija će dosegnuti maksimum i uz dozu
psihološke pomoći strah od skalpela će biti prevaziđen.

Poslednja izmena:
.. ne .. nije strah .... dopizilo mu .. ****** .. svugde neka čekanja i svugde te neko zajebava .. i onda ovi pljačkaši došli ko ona kap koja je prevršila čašu ..

.. pa sad .. za strah sam sigurna da nije .. a jeste pitanje da li je to hrabrost ili nešto drugo ..
.. u svakom slučaju .. deda je preuzeo situaciju u svoje ruke ..
.. i .. alal mu vera ..

A ja mislim da je strah da bi još mogao da i ne dobije penziju, ako pljačkaši odnesu lovu, ipak učinio svoje.:lol:

Poslednja izmena:
Strah je automatski nesvesni odgovor organizma na izvesne nadrazaje Patku. Telesni mehanizmi koji se subjektivno dozivljavaju kao strah, pojavice se nezavisno od razuma. Da intelekt ima takvu kontrolu nad telesnim mehanizmima svet bi bio sasvim drugacije mesto.
Zato i osecamo divljenje kada vidimo da je neko uspeo da savlada strah..... i da zasluzuje atribut "hrabar".

Ali sve ono sto ne zadovoljava taj uslov ili sto nije rezultat nadmocnosti intelekta nad voljom, prisvojilo je taj epitet potpuno neopravdano.

Neko ko zarad ideologije savlada svoj strah i jurisa na tenkove jeste hrabar u ocima drzave i gomile....ali objektivno to je obican tupan.
Zarad nekih par "VIP" kret.e..na.. zarad bankovnih racuna nekog ugojenog kapitaliste i brige da isti sagradi jos veci bazen od onoga koji vec ima i u kome ce brckati svoje d...... Zarad toga jurisati na tenkove moze samo glupa i naivna osoba.. nikako ne hrabra.

Delovanje takve osobe nije vodjeno nadmocnoscu razuma vec nedotupavnom voljom. To je isto kao kada bi mesecar uradio nesto "hrabro".
Uvidjas li problem Patku?

Платон се у дијалогу Лахет бавио храброшћу при чему то питање остаје без одговора (Тај Платонов дијалог јесте апоретски дијалог тј, онај који не нуди решење већ се завршава збуњеношћу (апориа).)

То је зато јер храброст није питање интелекта и када се интелектом анализира, храброст испада или тупост, лудост, или обично стрпљење.

Права храброст има метафизичке темеље и блиска је темељу морала, као и естетској контемплацији, Стањима где се превазилази индивидуа. Зато храброст делује узвишено на посматраче, Јер је то испољења нечега метафизичког што је изнад индивидуе.

О томе сам писао на блогу који ћу пренети овде као одговор:

Sta je hrabrost ? Sta je to sto neki covek uradi a onda ljudi taj njegov cin nazovu hrabrim?
I zasto se hrabrost uzima kao vrlina a kukavicluk kao mana? Ako pitamo razum proglasiti hrabrost vrlinom nema nikakvog osnova. Zasto bi neko zanemario interese svog samoodrzanja zarad spasavanja i pomoci nekom drugom? Ma koji racionalni razlog da navedete... materijalna korist, cast, nagrada itd. jednostavno ne stoji. Tako da oni koji zarad ideologije, slave, zadovoljstva bilo koje vrste, savladjuju strah i jurisaju u zivotno opasne situacije ili igraju ruski rulet drugacije receno, nikako se ne mogu nazvati hrabrim, vec ili glupim ili ludim.
Ima jos jedno. Posmatrano na taj racinalni nacin hrabrost ispada nesto vrlo blisko sa strpljenjem. Ako neko prkosi sadasnjoj opasnosti to je zato jer anticipira buduce opasnosti koje mogu biti vece i onda suzdrzava svoj strah pred sadanjom opasnoscu da bi izbegao buducu.
Hrabar covek je ustvari strpljiv covek. A strpljivost moze biti vrlina ali ne vrlina koja zasluzje oreol slave i stavljanje lovorovog venca na glavu.
Pa sta je onda to sto je hrabrost uzdiglo na pijedestal vrline?

Albert Stivens - Hrabrost i kukavicluk
courage.jpg

Jasno je da racionalni razlozi nisu ti koji tu odlucuju, vec da pitanje hrabrosti zalazi u oblast transcendente sustine svega ili u oblast transcendentne volje gde prestaje razlikovanje individue i ostalih. Na taj nacin hrabar covek bar na kratko raskida lance principa individuacije . Na taj nacin on prestaje biti covek i pred ljudima se otkriva nadcovek. Vrsta u vrsti.. na tren oslobodjeni elan vital. Pojavljivanje nadcoveka medju ljudima objektivise transcendentno sopstvo, i samom svojom pojavom dovodi do osecanja uzvisenosti kod svih.
Eto to je izvor koji cini da hrabrost bude vrlina.
Nema veze sto mozda cin kome se divimo zapravo potice iz ludosti, gluposti ili iz obicnog strpljenja, sam cin postaje simbol ovoga sto sam opisao.
Hrabrost je vrlina veoma bliska sa temeljom morala ...sazaljenjem, kao i sa stanjem estetske kontemplacije umetnosti.
Mozda to objasnjava ulogu pesnika u revolucijama i herojskim delima. Ko moze bolje opisati herojsko delo od pesnika. niko..Zato sto su njihovi pokretaci veoma bliski. Poticu iz istog osecanja uzvisenosti .

Prelazak iz straha I defanzive u ofanzivu! Adrenalin prevlada strah! ! !
A to biva I svesno-čovek sebe hrabri I podpiruje bes,"kuva" I kad adrenalin
dovoljno zaplavi krv-akcija!
Jaka psihologija...:mrgreen: (Psihologija predatora pih!):lol:

....da li je hrabrost ne poznavanje dovoljno činjenica, nedostatak iskustva, varijanti djelovanja...ili skok preko silnih nedoumica za i protiv....
...da li je hrabrost preuveličavanje..da li je to pojam koji ima svoj odraz u stvarnosti...ili ga stvorimo da se odupremo stvarnosti....
...da li se javlja kad nema drugog izbora...smrt ili borba , rizik...tj.hrabrost...(neko bi i pobjegao)....
....da li je naš urođen odgovor na situacione konflikte..da li je genetski određen...ili je stvar izbora..ili je jedno i drugo...
..kad nema odgovora na pitanje ....koje vam neophodno treba...razum ne može znati posljedice nekog akta koliko god razmišljao...šta ćete uraditi....?
Hrabrost je suočavanje sa sopstvenim strahovima, njihovo prevazilaženje i rast koji potom sledi. Pravi put, racionalan izbor, bez obzira na sve ostale primamljivije izbore.

Poslednja izmena:

hrabrost je u stvari inat ... a ja sam čovjek od inata

Back