Hrabrost...?

Jeste kad kod njih ne postoji licni razum, vec kolektivno(kosmicko) plus reinkarnirano.Biti u kontaktu sa tim im je svakodnevni trening i posao.
U takvom slucaju i nemas sta puno da razmisljas, jer svaka drugacija reakcija od kolektivnog usadjenog donosi repove, sto nije dobro....samo po sebi....Nije optimum napretka kad pojedinac dosegne nivo remeteci harmoniju vec kad svi dosegnu nivo neremeteci harmoniju.

aaa?

sta rece bre?

Moze li to malo zipovano za nas obicne smrtnike?

zip_icon.jpg

U vise navrata sam te zamolio.

Jeste kad kod njih ne postoji licni razum, vec kolektivno(kosmicko) plus reinkarnirano.Biti u kontaktu sa tim im je svakodnevni trening i posao.
U takvom slucaju i nemas sta puno da razmisljas, jer svaka drugacija reakcija od kolektivnog usadjenog donosi repove, sto nije dobro....samo po sebi....Nije optimum napretka kad pojedinac dosegne nivo remeteci harmoniju vec kad svi dosegnu nivo neremeteci harmoniju.

Kad svi lude , dobro je NE-NORMALAN biti :lol::bye:

Ako bih hrabrost uzeli pod glupost, onda bi mogli reci da je svaki covjek koji je ziv da je on u sustini i glup! Realno, on u sebi i nosi najvecu hrabrost, jer je hrabar da se suoci sa zivotnim stvarima, iskusenjima, situacijama, a zivot ne cine samo lake i fine stvari, naprotiv, nego jako, jako teske i ruzne stvari...a najveca hrabrost je kad se trebas suociti se sa njima, preci ih i nastaviti dalje zivjeti!

Poslednja izmena:
Kako smo ovde razmatrali hrabrost, zivot ne bi trebao da trazi nista od hrabrosti, jer to je minimum i ocekivani rizik....

Tada se teza hrabrosti priblizava ludosti....tj za normalnu osobu, neodvojenu od zivota, hrabrost nije zivot, vec svaka ludost koja protivureci zivotu predstavlja hrabrost...

Smisao takve ludosti moze biti nesto sto je iznad klasicnog zrtvovanja radi vrste, a to je vec odavno zaboravljeno kod ljudi, ili radi potomka , sto je takodje zaboravljeno kod ljudi , ali ne tako davno...
Gledajuci kroz ovo, covek vise nije vrsta, vec je skup pojedinaca, tj reklo bi se mentalno ne vaze uzroci i posledice kao za vrstu, ali bioloski itekako vaze...I to je jos jedna stavka odvajanja coveka od homosapiensa kao vrste....steta koju nanosi intelekt radi elitizma (smatram da najveci pesnik ne gubi nista ako shvata da mora u kupatilo svaki dan, da mora da pere ruke i da moze da zagine od gripa) ignorisuci biolosko u ljudima, je tako in da ne mogu opisati...

Hrabrost kao ni kukavičluk ne postoje. Postoji strah a u strahu su velike oči. Upravo zbog toga postoji samo iluzija o tome da smo pobedili ili podlegli strahu. Ustvari smo samo tražili ali ne nužno i našli, način da spasemo sebe, nekoga ili nešto iz odredjene situacije. Najjednostavniji primer je: Sretnete nekoga ulicom po mrklom mraku i svirućka. Muguće je da se time pokušava rasterati strah.

Poslednja izmena:
Ne znam kako da tretiram ovoliko dugacak post, Patku, jer je ocito da si ulozio dosta vremena u njega . Ne mogu tek tako da ga ignorisem i moram ti odgovoriti a mozda cu i bar malo otkloniti tvoje zablude.

Pitanje "hrabrosti" nije mnogo tretirano u filozofiji. Evo pokusavam da se setim da li je negde Sopenhauer pisao o tome ( jer je greska razsmisljati o bilo cemu a ne proveriti sta je Sopenhauer rekao o tome). Ali evo ..ne mogu da se setim da je on ikada konkretno pisao o hrabrosti.

Jedino sto bih mozda mogao da iskoristim na tu temu nije Sopenhauer vec Bergson i to njegovo poslednje delo " Dva izvora morala i religije" gde je on prateci svoju filozofiju razvijenu pre svega u Stvaralackoj evoluciji ili prateci podelu na borbu slobode i nuznosti . volje i materije .itd. itd. konacno dosao do podele na otvoreno i zatvoreno drustvo a koje pociva na statickom i dinamickom moralu.

Zasto ti ovo pisem Patku? Zato da ti kazem da je tvoj nacin razmisljanja i delovanja zatvoren lancima u sistem statickog drustva. U sistem jednog vrtloga gde je Elan Vital zarobljen poput Bas Celika u buretu, i gde su misljenja i delovanja automatska...iracionalna . Sistem gde razum i intelekt nije dobrodosao a ako se i pojavi.. moze sluziti samo za tkz."racionalizaciju" konvencijom utvrdjenih i utuvljenih opsteprihvacenih nebuloza.
Tako da recimo ..iako je postojanje objekta po sebi apsurd nad apsurdima, za tebe i za vecinu ljudi to nije apsurd, iako je apsurd.... :neutral:

Takodje sva glupost nametnutih "ideala" drustva i drzave koji se sastoje bas u onom bazenu nekog "vip" debeloguzana.. To se uzima kao nesto veoooma ozbiljno ..vredno citavih filozofija, iako to objektivno nije vredno ni sekundu covekovog vremena, a kamoli njegovog zivota poloznog na oltar "ideala".

Vratimo se Bergsonu.Osim zatvorneog durstva postoji i otvoreno..dinamicko. A to je cilj. Patku...ne samo mene vec bi to trebao biti cilj svakog zivog bica na zemlji.

To je drustvo gde razum krci put. Gde razum gazi nogama utvrdjene konvencije zatvorenog drustva i gde on otvara put slobodi... u metafizickom smislu. Vracanje duhu i sopstvu.

Oziman,ne moze se tako ! Ne moze filozofija da se tumaci preko pet knjiga .
Potpuno je netacno da pitanje hrabrosti nije mnogo tretirano u filozofiji !
Od Platona (uzgred samo da primetim,sta je phylakes?),preko aristotela,stoika,T.Akvinskog,Spinoze,Nicea,itd.,itd.,to je pitanje najcesce neposredno tretirano.
Tek,da sa tobom ne vodim ugluvo razgovore (ti "nemas usi za moja usta",secas se valjda?) preporucujem ti knjigu P.Tiliha (Paul Tillich),prevedenu i kod nas,a koja se zove "Hrabrost i bivstvovanje" (Knjizevna zajednica Novog Sada,1988).On je tu dao retrospektivu razmisljanja o hrabrosti u filozofiji.
Sad,znam da te knjige nema na internetu (google filozofija,kako ja volim da kazem),ali je ima makar u bibliotekema.U Narodnoj sigurno.

Od Platona (uzgred samo da primetim,sta je phylakes?),preko aristotela,stoika,T.Akvinskog,Spinoze,Nicea,itd.,itd.,to je pitanje najcesce neposredno tretirano.
Tek,da sa tobom ne vodim ugluvo razgovore (ti "nemas usi za moja usta",secas se valjda?) preporucujem ti knjigu P.Tiliha (Paul Tillich),prevedenu i kod nas,a koja se zove "Hrabrost i bivstvovanje" (Knjizevna zajednica Novog Sada,1988).On je tu dao retrospektivu razmisljanja o hrabrosti u filozofiji.
Sad,znam da te knjige nema na internetu (google filozofija,kako ja volim da kazem),ali je ima makar u bibliotekema.U Narodnoj sigurno.
...J.....o ti sta si procitao Ne odgovori sta si naucio ?

Ah,da,naljutim se kad vidim nekoga koji je alter ego nekoga. I,dete,ja ponekad citam knjige,ali i pisem.I bas i pisem,zbog toga sto "to u knjigama ne pise".I to,naravno jeste,bar po meni,filozofski dijalog. I ljutnja spada u filozofski dijalog. Cekaj vec,naucices.Ali i za ljutnju treba hrabrost.Velika. Znanje ide potom.Ali za neke treba i pre.

Poslednja izmena:
Ah,da,naljutim se kad vidim nekoga koji je alter ego nekoga. I,dete,ja ponekad citam knjige,ali i pisem.I bas i pisem,zbog toga sto "to u knjigama ne pise".I to,naravno jeste,bar po meni,filozofski dijalog. I ljutnja spada u filozofski dijalog. Cekaj vec,naucices.Ali i za ljutnju treba hrabrost.Velika. Znanje ide potom.Ali za neke treba i pre.
To sto me nazivas detetom, je za mene veliki kompliment....
Sve sto je lepo i iskreno na ovom svetu je sublimisano u detetu.....( ti bi to najbolje trebalo da znas,kao buduci filozof )
A sad je red da ti se iskreno izvinim na banalnosti u pocetku prepiske.
Nadam se da je obostrano.....?

To sto me nazivas detetom, je za mene veliki kompliment....
Sve sto je lepo i iskreno na ovom svetu je sublimisano u detetu.....( ti bi to najbolje trebalo da znas,kao buduci filozof )
A sad je red da ti se iskreno izvinim na banalnosti u pocetku prepiske.
Nadam se da je obostrano.....?

Eto kako na kraju sve dodje na svoje mesto. Naravno,to sto te nazivam detetom,jeste kompliment,jer su ljudi ostareli,odvikli se od igre,koju,ne znam zasto,vezuju za decu.Moja provokacija je vezana bila zbog toga. I.dete (sada vec shvatas da je to kompliment),treba da se igramo.Uvek.U filozofiji,ta dioniska igra,da ne pominjem neke druge,uopste nije naivna.
Mislim, igre,ili "igre",u filozofiji su uvek zahtevale hrabrost slobodnog uma. Tako je to bilo,i bice.
Prihvatam,naravno izvinjenje,i,obostrano,izvinjavam se i ja ako sam te uvredio. Nije namera zbog tebe. Ovde je,ipak,javno,a onda,da se drzim teme,treba i hrabrosti. Tebi :)

A hvala ti za ovo "buduci filozof".Postadoh i ja dete. Dobro,igrali smo se. A,opet mislim,svaka igra zahteva makar deo hrabrosti.Ako to nema (hrabrost),nije igra.

....veni, vidi, vici.....
....kako osjetiti život ako ne pokušate..kako doživjeti novo ako ne riskirate..kako biti na dnu i iz njega se izdignuti na vrh bez hrabrosti..i obrnuto..kako svaki dan doživljavati promjene...ko ima hrabrosti da si dozvoli veću promjenu..?....bojite se gubitka....
....ili promjene....šta je iznenađenje..nećete znati dok ne pokušate....riječi novo obilježavam hrabrost..baš sad...jer postoji samo jedan način života za mene i uopšte života...filozofirajte..učite...razmišljajte ali nećete iskusiti, ni dobiti, ni oživjeti nakon pada, ni dozvoliti si da padnete, dozvoliti si da izgubite ako je nemate....hrabrost je novo iskustvo....i zgrabite ga....ne dozvolite da vam propadne prilika, da prođe kraj vas....ne radite to..nemate pojma šta gubite....

Mozda ce tema da bude uspesnija ako se spoje dve reci, hrabrost i drskost...obest, oholost....bezobrazluk....to su sinonimi kad se drustveno prebaci na licno , mera je ionako klizava reper tacka...

дрскост следи из ината.
обест је из надмоћи а охолост из слабости.
ако је клизаво није мера него лоповлук...

дрскост следи из ината.
обест је из надмоћи а охолост из слабости.
ако је клизаво није мера него лоповлук...

Drskost moze da bude obican bezobrazluk ili hrabrost.Inat moze da proistice iz pakosti,gluposti i tvrdoglavosti,ali moze da prostice i iz hrabrosti pred tiranijom i nasiljem.Ako inat proistice iz hrabrosti ,velicina takvog inata(koji se slobodno moze nazvati i junastvom) je u nesrazmeri snaga izmedju inadzije i sile kojoj se inadzija suprotstavlja.
Karadjordje i ostatak "ekipe" :lol: su bili inadzije iz hrabrosti.Kada su Napoleona upitali kome se najvise divi,odgovorio je da se divi "Caru u opancima " koji se usudio da sa svojom malom vojskom suprotstavi ogromnoj Otomanskoj imperiji.

Drskost moze da bude obican bezobrazluk ili hrabrost.Inat moze da proistice iz pakosti,gluposti i tvrdoglavosti,ali moze da prostice i iz hrabrosti pred tiranijom i nasiljem.Ako inat proistice iz hrabrosti ,velicina takvog inata(koji se slobodno moze nazvati i junastvom) je u nesrazmeri snaga izmedju inadzije i sile kojoj se inadzija suprotstavlja.
Karadjordje i ostatak "ekipe" :lol: su bili inadzije iz hrabrosti.Kada su Napoleona upitali kome se najvise divi,odgovorio je da se divi "Caru u opancima " koji se usudio da sa svojom malom vojskom suprotstavi ogromnoj Otomanskoj imperiji.

сазнадох да је слобода инат. хвала ти, много ми је лакше...

Mozda ce tema da bude uspesnija ako se spoje dve reci, hrabrost i drskost...obest, oholost....bezobrazluk....to su sinonimi kad se drustveno prebaci na licno , mera je ionako klizava reper tacka...

..ili lično na društveno..?....
..koliko pojedinaca je potrebno za društvo?..recimo dva....ti i ja...iako voliš da skačeš iz indukcije u indukciju..kloniš se mutnog potočića....meni je zanimljiv, ja bih da ga ispitam....znači društveno mišljenje je skup ličnih.....
....osim svog ličnog stava..ne možeš ništa drugo ni ostaviti na ovom papiru.....kao ni u životu...:)

Tek,da sa tobom ne vodim ugluvo razgovore (ti "nemas usi za moja usta",secas se valjda?) preporucujem ti knjigu P.Tiliha (Paul Tillich),prevedenu i kod nas,a koja se zove "Hrabrost i bivstvovanje" (Knjizevna zajednica Novog Sada,1988).On je tu dao retrospektivu razmisljanja o hrabrosti u filozofiji.Sad,znam da te knjige nema na internetu (google filozofija,kako ja volim da kazem),ali je ima makar u bibliotekema.U Narodnoj sigurno.

Tillich se, izmedju ostalog, pitao; da li i kako mistika moze postati izvor hrabrosti bivstvovanja pa tvrdi; ono sto se misticaru na ovome svijetu pojavljuje kao samonegacija to je sa stanovista zadnjih trenutaka bivstvovanja samopotvrdjivanje i najradikalnija forma hrabrosti.

Sama moc bivstvovanja je izvor hrabrosti a ukorijenjena hrabrost u toj moci, veca od sopstva i svijeta oko nas je – religija. Sa mocu takve hrabrosti misticar savladjuje strah od sudbine i smrti. Za njega je smrt negacija onoga sto je negativno a potvrdjivanje onog sto je pozitivno. Kroz hrabrost povjerenja u zajednistvo s Bogom misticar biva od te zajednice prihvacen jer se ta hrabrost povjerenja bazira iskljucivo na Bogu i licnim susretom s njim.

Hrabrost bivstvovanja je ukorijenjena u Bogu koji se pojavljuje onda kada se cini da on u situacijama straha i sumnji nije prisutan.

Luther,- u je kroz ovakvu hrabrost povjerenja uspjela reformacija i prezivo a Sokrates cija se odbrana nije zasnivala na ovu hrabrost ili besmrtnost duse nego na samopotvrdjivanju svog sopstva i esencijalnu nerazorenost njegovog bivstvovanja morao je ... znamo vec :neutral:

Tillich se, izmedju ostalog, pitao; da li i kako mistika moze postati izvor hrabrosti bivstvovanja pa tvrdi; ono sto se misticaru na ovome svijetu pojavljuje kao samonegacija to je sa stanovista zadnjih trenutaka bivstvovanja samopotvrdjivanje i najradikalnija forma hrabrosti.

Sama moc bivstvovanja je izvor hrabrosti a ukorijenjena hrabrost u toj moci, veca od sopstva i svijeta oko nas je – religija. Sa mocu takve hrabrosti misticar savladjuje strah od sudbine i smrti. Za njega je smrt negacija onoga sto je negativno a potvrdjivanje onog sto je pozitivno. Kroz hrabrost povjerenja u zajednistvo s Bogom misticar biva od te zajednice prihvacen jer se ta hrabrost povjerenja bazira iskljucivo na Bogu i licnim susretom s njim.

Hrabrost bivstvovanja je ukorijenjena u Bogu koji se pojavljuje onda kada se cini da on u situacijama straha i sumnji nije prisutan.

Luther,- u je kroz ovakvu hrabrost povjerenja uspjela reformacija i prezivo a Sokrates cija se odbrana nije zasnivala na ovu hrabrost ili besmrtnost duse nego na samopotvrdjivanju svog sopstva i esencijalnu nerazorenost njegovog bivstvovanja morao je ... znamo vec :neutral:

Ma,da Monti,u pravu si.Mada sam tu njegovu knjigu naveo samo zbog gore navedenog (mislim,retrospektive pojma hrabrosti u filozofiji).Slucajno imam tu njegovu knjigu u biblioteci,ali se sa mnogim njegovim razmisljanjima u toj knjizi ne slazem.Iako (gle),on vazi,kao za dobrog poznavaoca fil.egzistencije,tu je bas oko Sartra ,na primer,potpuno omanuo.Mislim,po meni.Da li je u pitanju los prevod,ili on sam,Tilih,ne znam.Treba imati hrabrosti i da se takve knjige prevedu. A,opet,da se drzimo teme,treba imati hrabrosti i da se takve knjige kritikuju .Uostalom,ja mislim da ljudima na Krstarici ne nedostaje hrabrost. Mislim,ima ovde mnogo hrabrih ljudi.Mnogo.
Samo da li treba da stanemo tu ?! Mislim,samo tu?

Znas, hrabrost iz neznanja nije losa....ona pokazuje koliko znanje moze da promeni sagledavanje...
E a da li je uvek to sagledavanje bas superiornije u odnosu na ono iz ugla neznanja...?

Ja u takvim slucajevima uvek gledam promene, promena jednog parametra kako menja ostale parametre sistema....kao neuralna mreza...i tu se mnogo nauci iz te hrabrosti...ako nije hrabrost zasnovana na sablonima vecine, onda nemas hrabrost ,vec copy paste kokodakanje...

Znas, hrabrost iz neznanja nije losa....ona pokazuje koliko znanje moze da promeni sagledavanje...
E a da li je uvek to sagledavanje bas superiornije u odnosu na ono iz ugla neznanja...?

Ja u takvim slucajevima uvek gledam promene, promena jednog parametra kako menja ostale parametre sistema....kao neuralna mreza...i tu se mnogo nauci iz te hrabrosti...ako nije hrabrost zasnovana na sablonima vecine, onda nemas hrabrost ,vec copy paste kokodakanje...

...hrabrost kao šablon većine...žalosno tumačenje..to je sve što ti vidiš kod hrabrosti..?..iskustva hrabrosti koje nosiš..ili ne..?..
...po mom iskustvu hrabrost se suprostavlja šablonima većine....
...većina će postupiti kako?..većinski...znači po tvome većina ima znanje...a i čudno da ti znanje uzimaš tako olako..?...znam da ništa ne znam je zakon znanja...ako dobro poznaješ neku oblast onda tek znaš koliko malo znaš, koliko ima toga nespoznatog, neodgovorenog..recimo u medicini koliko god znali nikad nećemo moći uraditi ono što priroda može..recimo posječeš se...ako je preduboka ok. zašit će ti, dati antibiotik i Ana te zaštitu ako je nisi primio u određenom vremenskom periodu, ali proces zarastanja će odraditi priroda i sve što si ti uradio je beskorisno ako priroda ne odradi svoj dio...mi pomognemo prirodi,svakako, da ne dođe do komplikacija..a možda bi sve dobro prošlo i da se nismo umješali..ali da se priroda ne umješa ne bi..sigurno.....taj proces i svi ostali koja priroda odrađuje je tako ogromno neznanje za nas koje možeš spoznati samo ako si upućen u neku oblast , da se tako izrazim, i kad ti neko kaže hvala..samo se zamisliš i kažeš ma nije to ništa, nema potrebe da se zahvaljujete...ponekad i objasniš ponešto ako osoba baš inzistira na zahvaljivanju koje je u ovom slučaju neprijatno..bar svakom ko zna...
...pa kako onda znanje može da promjeni sagledavanje...u smislu ne biti hrabar...?..
..hrabrost proističe baš iz znanja ovakvog kakvim sam ga ja objasnila...
..a reći znam...a ne znati koliko ne znaš...i tvrditi još da to može promjeniti sagledavanje...dođe mi tužno kad pomislim šta sve ta osoba propušta....
....meni se čini da hrabrosti ti suprostavljaš konformizam....
...procjena razuma da ne rizikuje ne mora biti kukavičluk...niko te neće osuđivati zbog toga....može možda samo reći da nemaš inspiracije, možda....
...ali rizik je nešto što moraš iskusiti da bi mogao poznavati hrabrost baš kako sam opisala o dijelu o znanju....
..a da bi znao i imao znanje o hrabrosti moraš ju naučiti..voljeti..biti genetski sklopljen tako..usuditi se ili bilo šta što će ti dati više iskustva o kojem možeš teoretisati ako je to baš tvoj fah..što se kaže...:)

Back