Hrabrost...?

To nije hrabrost. To je radoznalost.

..:think:..zavisi šta pitaš...?...
..al da ne ostanem na jednoj rečenici...drugi aspekt...face u razredu se dogovore da pobjegnu sa časa..većina će za njima...e a ti nećeš...iz principa..a i zašto bi..baš si planirao da odgovaraš taj predmet...i tako već je svima dosadilo da ostaju zbog tebe...odu..bil ti ostao..jel to hrabrost?...e pa ja ostala...javila se da odgovaram....i sledeći put kad su se dogovarali da bježe samo gledaju u mene...imamo problem..šuška se...:lol:...ja to onako...primjer...
..il svi uzmu na tapetu nekog..e ja baš hoću da ga branim..ako niko neće..ja hoću...čuj svi protiv jednog...neravnopravna borba...
...al oni što ne razmišljaju nego samo slijede...e to stvarno ne razumijem...
..a sad o pitanju...izlažeš se mogućnosti da budeš odbijen, ismijan..mnogi ne bi pitali..al ti pitaš...?...da li je samo radoznalost....

..al da ne ostanem na jednoj rečenici...drugi aspekt...face u razredu se dogovore da pobjegnu sa časa..većina će za njima...e a ti nećeš...iz principa..a i zašto bi..baš si planirao da odgovaraš taj predmet...i tako već je svima dosadilo da ostaju zbog tebe...odu..bil ti ostao..jel to hrabrost?...e pa ja ostala...javila se da odgovaram....i sledeći put kad su se dogovarali da bježe samo gledaju u mene...imamo problem..šuška se...:lol:...ja to onako...primjer...
..il svi uzmu na tapetu nekog..e ja baš hoću da ga branim..ako niko neće..ja hoću...čuj svi protiv jednog...neravnopravna borba...
..a sad o pitanju...izlažeš se mogućnosti da budeš odbijen, ismijan..mnogi ne bi pitali..al ti pitaš...?...da li je samo radoznalost....

Danijela, primer iz prvog pasusa me više asoicira na pitanje solidarnost i lažne solidarnosti.
Drugi primer mi više liči na inat, pogotovu ako nije po sredi objektivna odbrana. I treći primer doista ne razumem, možda i zbog razlike u karaktrnim osobina, jer po mom mišljenju nema glupih pitanja ali ima glupih odgovora.

Храброст је глупост.

To obicno kazu oni koji nisu hrabri.

...usudi se pitati...na neočekivana pitanja...dobiješ neočekivan odgovor....a nisi ni znao da stvari tako stoje...treba se usuditi...?!...

Mozda bi mogla bi biti hrabrost samo ako postavis pitanje za koje znas da ces dobiti odgovor kog se pribojavas...

Ne bih rekao da je to hrabrost.

Sto rece Arhimed, solidarnost...i dobrota.

@monte krista...
Hrabrost ne bih vezivao za moral, moral je samo jedno polje , situacija gde se ispoljava ili ne ispoljava hrabrost, doduse slozicu se da je specificno zbog vise stvaari, npr konformizma, hijararhije, socijalizacije i slicno...emocija,

@ozimana
Mesas svoje motive sa definisanjem, sto je u redu ako je sve ovo tvoja korelacija subjekt objekt, ali u realu to nije tako...
"A oni koji zarad ideologije, slave, zadovoljstva bilo koje vrste, savladjuju strah i jurisaju u zivotno opasne situacije ili igraju Ruski rulet drugacije receno... nikako se ne mogu nazvati hrabrim, vec ili glupim ili ludim."
Razlozi zbog kojih covek vrsi procenu da je nesto vaznije od straha nije tvoja stvar, te je ovo citirano jedno moralisanje , pa cak ni kao takvo nije vredno jer je subjektivno politicki obojeno.
Dzabe recnik, kad ti je sustina u ovome kao na nivou lokalnog politicara.

Citiracu iskaz iz jednog decijeg filma:
Hrabrost nije odsustvo straha, vec procena da je nesto drugo vaznije od straha.

Nepostojanje straha u osobi u opasnim situacijama je ili ludost ili neznanje (budalastina).
Gusenje straha je samoobmana, samozavaravanje, pravljenje dualne stvarnosti.virtualizacija.

I na kraju nepostojanje straha u dobro procenjenim a opasnim situacijama cini da to nije hrabrost....1000 puta pipnuti 100kV vod nije hrabrost, za onog ko je to ucinio vec 10000 puta, ali su pune gace za onog ko to cini prvi put....

Ljubav koja nema veze sa strahom je otreznjenje, ljubav koja ima veze sa strahom je opterecenje.
-----------------------------------------------------------------
Hrabrost je hodati izmedju onoga sto mislis da jesi i mozes i onoga sto mozes da postanes i ucinis.Sve ispod nije hrabrost, sve preko donosi stetu i razaranje.

Ovo pokazuje da je mudrost i procena okoline itekako sastavni deo definicije hrabrosti, a ne da je ogranicavate odozdo, a ne odozgo, pa da vam hrabrost i haoticni histericni akti budu isto.

Romantika i nazovimo to arhitip "ludo hrabar" je povezan sa zenom i njenim zahtevom za dokazom moci i posvecenosti po svaku cenu, ali to nije hrabrost, to je posvecenje....bez razmisljanja, kao kad moljac ide ka vatri, svetlu, i ignorise sve informacije i osecaje.

Sudeci po do sada prikazanom, suvisno bi bilo da vam sad ubacujem kategorije hrabrosti, ili tipove tacnije receno , posto kategorije sugerisu da je do podela do 100%, a tipovi vec kod ljudi dozvoljavaju mogucnost tipa "ostalo"....

Kontekst motiv-hrabrost-strah nije tako nebitan da bi ga samo usput navodili...kao sto ste ovde vi ucinili....

Citat:
Original postavio tgdanijela
...usudi se pitati...na neočekivana pitanja...dobiješ neočekivan odgovor....a nisi ni znao da stvari tako stoje...treba se usuditi...?!...

Mozda bi mogla bi biti hrabrost samo ako postavis pitanje za koje znas da ces dobiti odgovor kog se pribojavas...

...ne znaš ti koji ćeš odgovor dobiti..onda ne bi ni pitao...ali da bojiš se odgovora.....a ono iznenađenje...tvojih 30% vjerovatnoće se pretvorilo u čuđenje...

Usput , ja sam na nekoj temi vec pisao o hrabrosti , tako da se sigurno ponavaljam, a da li bas postoji tema sa istim naslovom to ne znam...

Doduse cini mi se da je tada bilo zanimljivije.

..možda i jesi pisao na nekoj temi...ali nema teme sa ovim naslovom..provjerila sam prije nego što sam je postavila..zar nije zanimljivo da nema teme pod ovim naslovom do sad?...šta nam to govori...

Citat:
Original postavio tgdanijela

...ne znaš ti koji ćeš odgovor dobiti..onda ne bi ni pitao...ali da bojiš se odgovora.....a ono iznenađenje...tvojih 30% vjerovatnoće se pretvorilo u čuđenje...

Nisam mislio da znas odgovor vec da ces dobiti onaj kog se pribojavas....:p

...hrabrost ti može puno toga donjeti i puno toga oduzeti....da li je ono oduzeto ustvari dobijeno pokazat će vrijeme....
....dati sebe za ono u šta vjeruješ za mene jeste hrabrost...
...isto kao i svjestan rizik koji ti može donjeti gubitak..trenutno...ali još dalji pogled daje veliku mogućnost da će se taj rizik isplatiti....
...razmišljanje na taj način za mene jeste hrabrost....
...znati da ne znaš šta će biti ne samo sutra nego i dalje....željeti ostvariti, dobiti više od života...i rizikovati za to......za mene je to hrabrost....

hrabrost se javlja kao posledica prosirenja svog ega na druge...
gazenja individualnosti... sto je prosirenje vece , hrabrost ce biti veca...
dakle razlika izmedju hrabosti i rizika je u tome sto hrabrost nema potrebu za nadoknadom ne vaga se sa onim sto stoji naspram naseg cilja...

Tuzni patak
@ozimana
Mesas svoje motive sa definisanjem, sto je u redu ako je sve ovo tvoja korelacija subjekt objekt, ali u realu to nije tako...
"A oni koji zarad ideologije, slave, zadovoljstva bilo koje vrste, savladjuju strah i jurisaju u zivotno opasne situacije ili igraju Ruski rulet drugacije receno... nikako se ne mogu nazvati hrabrim, vec ili glupim ili ludim."
Razlozi zbog kojih covek vrsi procenu da je nesto vaznije od straha nije tvoja stvar, te je ovo citirano jedno moralisanje , pa cak ni kao takvo nije vredno jer je subjektivno politicki obojeno.

Strah je automatski nesvesni odgovor organizma na izvesne nadrazaje Patku. Telesni mehanizmi koji se subjektivno dozivljavaju kao strah, pojavice se nezavisno od razuma. Da intelekt ima takvu kontrolu nad telesnim mehanizmima svet bi bio sasvim drugacije mesto.
Zato i osecamo divljenje kada vidimo da je neko uspeo da savlada strah..... i da zasluzuje atribut "hrabar".

Ali sve ono sto ne zadovoljava taj uslov ili sto nije rezultat nadmocnosti intelekta nad voljom, prisvojilo je taj epitet potpuno neopravdano.

Neko ko zarad ideologije savlada svoj strah i jurisa na tenkove jeste hrabar u ocima drzave i gomile....ali objektivno to je obican tupan.
Zarad nekih par "VIP" kret.e..na.. zarad bankovnih racuna nekog ugojenog kapitaliste i brige da isti sagradi jos veci bazen od onoga koji vec ima i u kome ce brckati svoje d...... Zarad toga jurisati na tenkove moze samo glupa i naivna osoba.. nikako ne hrabra.

Delovanje takve osobe nije vodjeno nadmocnoscu razuma vec nedotupavnom voljom. To je isto kao kada bi mesecar uradio nesto "hrabro".
Uvidjas li problem Patku?

Vodjenjem politike sve je apsolutno, ti ne postojis, jer si samo manji od sekunde u trenutku od 100 milijardi godina....Sto onda zivis...?

Da bi se zaludjivao da si nesto u pravu?
To je kao u onoj psiholoskoj teoriji , svaki covek ima svoju zavisnost, pa je najbolje izabrati najmanje stetnu.

Ima li boljeg primera prelaska u ludilo metafizike....?
Da ne navodim sad milion primera gde ljudi idu u gresku, a tebi se postavlja pitanje da li hoces ti da platis ceh ili neces....ako platis , cena i kazna za ljude ce biti manja....ako ne, cena ce biti ogromna...

Jeste, bilo je ludosti u ratu, kad umesto da zaustave napredovanje jedinica dok je sve daleko, oni sacekuju ogromnu vojsku sa sacicom ljudi, npr kad je pokusano osvajanje nevesinja od strane hrvata.
Uzimam taj primer, jer se racunalo na to da ce ljudi biti glupi, da ce to malo sto je ostalo tu, sto nije prebaceno na druge teritorije (bili budale i oni , sto su isli, to se ceka kuci , pa kad napadnu selo, onda se branis...) pokusalo da odbrani nevesinje dok se uz planinu orilo iz grla, za neku fabriku tekstila iz Nevesinja da ce od nje napraviti porodiliste za male hrvate koje ce da naprave celom nevesinju...

I da , onda su budale sto ne veruju u svoju volju, nego pogrese kao Karadjordje pa kad dobiju metak u celo , oni se uplase i poveruju da su umrli....
I sreca te im je malo teren pomogao , pa su uspeli da budu budale sa uspehom, neko ih nazva herojima....ali oni to nisu bili, ni sami sebi...

Bili su uvredjeni , svojim razumom , jer im je jasno bilo da su bili ludaci i imali ludacku srecu, ali su bili hrabri kad je trebalo , i hrabri i sami sebi ludi....

Mogu odmah da ti kazem da bi u bilo kakvom prirodnom drustvu dobio palicu po glavi u prvih mesec dana, eto koliko dugo bi trajala tvoja "volja"....
To sto je danas otudjeno drustvo , pa se siri misticizam kao pogodan egu, to je itekako tvoja sreca.

Za razliku od tebe, meni ovo drustvo ne odgovara, jer prirodno nije u trendu , vec se forsira glupost i negativna selekcija, pa se sve osim radikalnog i prosecnog unistava, kao potencijalno razlicito i opasno...

Problem koji ti iznosis iz nekog svog "metafizikom" deformisanog ugla je ustvari sasvim drugaciji.
Uvlacenjem mnogo ljudi u igru hijararhije, u kojoj si i ti sam igrac, dobija se da se ne poznaju principi vec se priznaju zakljucci vecine, a to je itekako sklono manipulaciji i relativnom.
E kad je vec tako , naravno da ce svako ko ima mogucnost manipulacije da pokusa da skrene vodu na svoju vodenicu....
To vazi i kod tebe, kao primerka koji je hijararhijski obojen i sav u tome...

Ovde je samo prezentovano nesto za sta mozes da se uhvatis a da ne izgledas drugima glup.
U drugim slucajevima ti medjutim prihvatas nametnute glupe situacije i resenja, koja takodje vode ka razaranju, ali posto nemas jedinstveno odredjeno misljenje ostalih , tu ne reagujes ovako, tj ides kud i ostala voda...
Naknadnim procesom samo racionalizujes svoj izbor i svoje postupke...

Tako da se ovo tvoje pozivanje na razum, koji ti je samo postapalica, jer ne verujes u razum , vec u volju, a opet ovde si protiv volje, jer joj razumski dajes atribut nedotupavna, te sve to izgleda u stilu jedne trenutne srpsko politikantske jajare...

Ja medjutim verujem da je u pitanju previse kruzenja u analizi, pa se stvorila pesmica i neki sistem koji je tebi zatvoren i zaokruzen, a nema blage veze ni sacim osim sa tim tvojim sistemom.

Osoba koja negira realnost, a uzima je kao cest i vrlo vazan argument, tesko da moze da ostavi kod mene utisak.Ovde pricamo o osobi, ne o tebi...znaci osoba A koja ima takvu psihologiku, u startu je kod mene ocenjena kao neko ko nema blage veze sa stvarnoscu, niti isacim (da li je ovo postojeca rec).

Tvoj zakljucak se zasniva na tome da je strah pobedjen, ne znam cime, ali ne intelektom.
I onda je hrabrost, a ako je na trenutak pobedio intelekt nad voljom.Da ne komplikujem, pobeda intelekta nad strahom je hrabrost, a onda uzimas da tupadjija nema intelekt...
On ima intelekt2.
Taj intelekt2 , moze da pobedi strah2....Intelekt1 >>>> Intelekt2.......
Intelekt2 je tupadzija, ali zna sta voli, sta zeli, i sta hoce i da brani.
Njemu se i ne predstavlja da brani bazen, njemu se predstavlja da brani ono do cega mu je stalo.
Da li je to istina, nebitno je, nebitno iz ugla straha..i iz ugla hrabrosti...
Njegov intelekt ce pobediti njegov strah i istog trenutka on je hrabar.

Apsolutnu istinu TI ne posedujes, prema tome ti si nekome totalni tupadzija, jos gore, nacitan filozofskih knjiga. To je realna pretpostavka. Neko ko moze 4x brze od tebe da misli, cita 2 strane za minut, ima fotografsko pamcenje ce moci da mnogo bolje dotumaci sta je istina od tebe samog...
Stoga si ti njemu takodje sitna boranija, i tvoje bitke u kojima intelekt nikad ne pobedi volju i strah, njemu izgledaju kao kukavicluk i sebicluk.Ili nedostatak nekog intelekta...da uopste pobedi...

Ovde je jasno da ti mislis da posedujes apsolutnu istinu, da niko nemoze bolje da sagleda istinu i stoga ubacujes u borbu intelekt strah, dodatne nivoe, a to je nedodirivost tvog intelekta....
To je medjutim smesno.
Te se integraljenjem dobija demagog koji je pasiva nedovoljne snage da izadje iz pasive.
Ukratko ebes filozofiju koja od tebe stvori osobu koja misli da zna sve, i odmah u sledecem koraku za posledicu imas p....od coveka, koji ce uvek naci razlog da ne reaguje...ali uvek...
Ja stvarno mogu uvek da nadjem razlog da ne reagujem....i da samo svoju bulju cuvam...kao nije jos vreme da ja reagujem...

Ali zato i postoji nesto sto se zove biranje svog nivoa , ako si pametan, ako nisi onda izaberes cas ovo cas ono , nesto po drugima, nesto po koristi , tako da se dobija prosecan licemeran, ali po narodu posten covek....covek koji moze da ukrade, ali savest mu ne da da ukrade mnogo od siromaha, ili da ukrade mnogo jer oticice u zatvor...

Lako je biti pametan medju pametnima, malo teze medju normalnima, a posebno tesko je medju glupima....jer imas i njih usmerene protiv tebe...

Ne znam kako da tretiram ovoliko dugacak post, Patku, jer je ocito da si ulozio dosta vremena u njega . Ne mogu tek tako da ga ignorisem i moram ti odgovoriti a mozda cu i bar malo otkloniti tvoje zablude.

Pitanje "hrabrosti" nije mnogo tretirano u filozofiji. Evo pokusavam da se setim da li je negde Sopenhauer pisao o tome ( jer je greska razsmisljati o bilo cemu a ne proveriti sta je Sopenhauer rekao o tome). Ali evo ..ne mogu da se setim da je on ikada konkretno pisao o hrabrosti.

Jedino sto bih mozda mogao da iskoristim na tu temu nije Sopenhauer vec Bergson i to njegovo poslednje delo " Dva izvora morala i religije" gde je on prateci svoju filozofiju razvijenu pre svega u Stvaralackoj evoluciji ili prateci podelu na borbu slobode i nuznosti . volje i materije .itd. itd. konacno dosao do podele na otvoreno i zatvoreno drustvo a koje pociva na statickom i dinamickom moralu.

Zasto ti ovo pisem Patku? Zato da ti kazem da je tvoj nacin razmisljanja i delovanja zatvoren lancima u sistem statickog drustva. U sistem jednog vrtloga gde je Elan Vital zarobljen poput Bas Celika u buretu, i gde su misljenja i delovanja automatska...iracionalna . Sistem gde razum i intelekt nije dobrodosao a ako se i pojavi.. moze sluziti samo za tkz."racionalizaciju" konvencijom utvrdjenih i utuvljenih opsteprihvacenih nebuloza.
Tako da recimo ..iako je postojanje objekta po sebi apsurd nad apsurdima, za tebe i za vecinu ljudi to nije apsurd, iako je apsurd.... :neutral:

Takodje sva glupost nametnutih "ideala" drustva i drzave koji se sastoje bas u onom bazenu nekog "vip" debeloguzana.. To se uzima kao nesto veoooma ozbiljno ..vredno citavih filozofija, iako to objektivno nije vredno ni sekundu covekovog vremena, a kamoli njegovog zivota poloznog na oltar "ideala".

Vratimo se Bergsonu.Osim zatvorneog durstva postoji i otvoreno..dinamicko. A to je cilj. Patku...ne samo mene vec bi to trebao biti cilj svakog zivog bica na zemlji.

To je drustvo gde razum krci put. Gde razum gazi nogama utvrdjene konvencije zatvorenog drustva i gde on otvara put slobodi... u metafizickom smislu. Vracanje duhu i sopstvu.

Jesi li ti razumeo mene sta sam rekao...
Jesam li upotrebio Hatchaturijana, Lalica, Maksimovica, nisam....

Meni je potpuno isto apsurdno vipovanje debeloguzana i vipovanje Begsona...apsolutno mi je isto...
Ti ga citiras, ali ili ga ne razumes, mislim na nebulozu da si hijararhijski orjentisan, da imas stavove koje kreiras, a ne znanja koja povezujes.
Hijararhija i slobodno misaono drustvo?????
Lako je pametnom biti prvi u selu, ajde budali iz sela omoguci da bude prvi u gradu, tesko....
Pricas o dinamickom drustvu a nemas razvijeno ni dinamicko misljenje ni shatanje dinamike ljudske misli, emocija, ideja, odnosa.
Kako to tvrdim...
Pa tako sto tezis apsolutu koji ti je fiksiran...ili pobegnes u drugi apsolut, a to je dodalni nihilizam (ti ga verovatno ne vidis kao nihilizam , nego kao razumno ignorisanje tog odnosa ili vrednosti).

Imas u odeljenju 30 djaka, i 29 su normalni , a 30ti je Kosta, analogno mom poznaniku iz detinjstva.
E taj kosta stalno izaziva tuce, i stalno lomi prozore ili nesto drugo...

Ta jednostavna i cesta situacija totalno obesmisljuje tvoju pricicu o dinamickom drustvu koje se oslanja na razumnost svakog pojedinca, a glasno govornik je neko ko ima vise dogme nego dinamicku sliku stvarnosti...

Duhu se ne vraca tako sto pocnes da vidis duhove, to te neko zeznuo...
Sopstvu se ne vraca tako sto pocnes da cenis sebe i uzdizes svoje vrednosti, ili ih usavrsavas optimalno.
U oba slucaja sam vise na suprotnoj strani, dakle radije cu duh nazvati hipotetickim da se ne bih zarazio potrebom da mi se prividjaju.
A radije cu sopstvo definisati kao infarijantu u svetu, tj stavis coveka u milion okruzenja, pritisaka, neznosti, sirenja, skupljanja, i onda kad upije sve mirise i oblike, onda pogledas sta imas....a imas izuzetno elasticno i stabilno sopstvo....za razliku od negovanog koje je sopstvo sa finesama, sitnim urezima, ali krhko , slabasno ,lomljivo, povodljivo....

I dinamicki sistem , tj drustvo je nesto potpuno razlicito od ovog iza cega se kao krijes, ili bolje receno uzimas kao argument...Uzmi jedi pasulj 3 dana, a onda ga napravi za jos tri dana, pa opet...
zdrav je....
I uskoro , da nema prirodnog instinkta, znanja, bi video koliko je zdravo....
Ovako osoba naziva dosadu, a prelazi i na stetno jelo samo da postoji razlika, dinamika...
Zena u ljubavi trazi stalnu dinamiku kao prozor za veci dobitak....
Glupi i slabo kvalitetni stalno traze dinamiku u drustvu da bi mogli da profitiraju, ali to nije ista dinamika koja se opisju prohodnoscu sistema na gore, i po horizontali...

To je sve nebitno onom seljaku , brka koji se malo i plasi zene da kasni vise od dva sata, a eto poginuo bi samo da spasi nesto sto je njoj mnogo znacajno (pazi znaci njoj , ne njemu licno).
Da li je on hrabar....motivisan jeste sigurno...
shvata li opasnost, shvata, rizik, shvata, dobitak, pa i ne sve,
Ja ne mogu da ga nazovem tupsonom.....on je premerio svoje...

Jesi li ti razumeo mene sta sam rekao...
Jesam li upotrebio Hatchaturijana, Lalica, Maksimovica, nisam....

Meni je potpuno isto apsurdno vipovanje debeloguzana i vipovanje Begsona...apsolutno mi je isto...
Ti ga citiras, ali ili ga ne razumes, mislim na nebulozu da si hijararhijski orjentisan, da imas stavove koje kreiras, a ne znanja koja povezujes.
Hijararhija i slobodno misaono drustvo?????
Lako je pametnom biti prvi u selu, ajde budali iz sela omoguci da bude prvi u gradu, tesko....
Pricas o dinamickom drustvu a nemas razvijeno ni dinamicko misljenje ni shatanje dinamike ljudske misli, emocija, ideja, odnosa.
Kako to tvrdim...
Pa tako sto tezis apsolutu koji ti je fiksiran...ili pobegnes u drugi apsolut, a to je dodalni nihilizam (ti ga verovatno ne vidis kao nihilizam , nego kao razumno ignorisanje tog odnosa ili vrednosti).

Imas u odeljenju 30 djaka, i 29 su normalni , a 30ti je Kosta, analogno mom poznaniku iz detinjstva.
E taj kosta stalno izaziva tuce, i stalno lomi prozore ili nesto drugo...

Ta jednostavna i cesta situacija totalno obesmisljuje tvoju pricicu o dinamickom drustvu koje se oslanja na razumnost svakog pojedinca, a glasno govornik je neko ko ima vise dogme nego dinamicku sliku stvarnosti...

Duhu se ne vraca tako sto pocnes da vidis duhove, to te neko zeznuo...
Sopstvu se ne vraca tako sto pocnes da cenis sebe i uzdizes svoje vrednosti, ili ih usavrsavas optimalno.
U oba slucaja sam vise na suprotnoj strani, dakle radije cu duh nazvati hipotetickim da se ne bih zarazio potrebom da mi se prividjaju.
A radije cu sopstvo definisati kao infarijantu u svetu, tj stavis coveka u milion okruzenja, pritisaka, neznosti, sirenja, skupljanja, i onda kad upije sve mirise i oblike, onda pogledas sta imas....a imas izuzetno elasticno i stabilno sopstvo....za razliku od negovanog koje je sopstvo sa finesama, sitnim urezima, ali krhko , slabasno ,lomljivo, povodljivo....

I dinamicki sistem , tj drustvo je nesto potpuno razlicito od ovog iza cega se kao krijes, ili bolje receno uzimas kao argument...Uzmi jedi pasulj 3 dana, a onda ga napravi za jos tri dana, pa opet...
zdrav je....
I uskoro , da nema prirodnog instinkta, znanja, bi video koliko je zdravo....
Ovako osoba naziva dosadu, a prelazi i na stetno jelo samo da postoji razlika, dinamika...
Zena u ljubavi trazi stalnu dinamiku kao prozor za veci dobitak....
Glupi i slabo kvalitetni stalno traze dinamiku u drustvu da bi mogli da profitiraju, ali to nije ista dinamika koja se opisju prohodnoscu sistema na gore, i po horizontali...

To je sve nebitno onom seljaku , brka koji se malo i plasi zene da kasni vise od dva sata, a eto poginuo bi samo da spasi nesto sto je njoj mnogo znacajno (pazi znaci njoj , ne njemu licno).
Da li je on hrabar....motivisan jeste sigurno...
shvata li opasnost, shvata, rizik, shvata, dobitak, pa i ne sve,
Ja ne mogu da ga nazovem tupsonom.....on je premerio svoje...
Jel ti to pričaš o Hrabrosti ili o nečemu drugom u najopštijem smislu:" filozofiranju radi filozofiranja", da bi nam pokazao kako si u stanju u da se razbacuješ premisama i aksiomama a sve u cilju, kako bi tvoj neposredni sagovornik tvoje mišljenje prihvatio za svoje, jer si ti tobož mnogo pametniji od svojih sagovornika. E neće da može, nego ako umeš i imaš petlju vrati se temi "Hrabrost...?

Hrabrost nije nepoznavanje straha ( po tome se razlikuju lud i pametan )
vec pobeda nad strahom. ( sto rece funny )

Hrabar covek umre jednom, kukavica umire svaki dan po nekoliko puta.
Logican zakljucak sledi: Hrabar covek je racionalan covek koji vise voli da umre jednom nego da umire svakog dana po nekoliko puta.
Ili sto kazu seljaci u Sumadiji: Ko od straha mre za dusu mu prde.

Hrabrost postoji samo za posmatrače. Čovek dok dela nema vremena da razmišlja o kukavičluku ili hrabrosti. Obično ljudi koji javno manifestuju hrabrost i onda kada za nju nema potrebe, pokažu se kao najveće kukavice u momentu kada je hrabrost najpotrebnija.

Back