hrabrost ili...?

naravno da je dete zivo i zdravo,pa da necemo sad da ga ubijem :roll: kao i obicno ovde se odlazi u krajnosti
i naravno dete koje se rodilo da ce roditelj sve da uradi za njega,pobogu u kom svetu vi zivite?u crtanim filmovima?
ovo je sasvim druga dilema i prica

• Podržavam
Reactions: Em.
U banjalučkom Kliničkom centru umrla je Jelena Trikić (30) iz Prijedora koja je odbila lečenje jakim citostaticima tumora na mozgu kako bi postala majka, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.
Jelena Trikić po rođenju sina Nikole

Trikićeva je preminula prošle noći na Odeljenju intenzivne nege Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banjaluka.

Jeleni je 2007. godine otkriven tumor na mozgu, a nakon dve operacije odlučila je da ostvari svoju veliku želju - da rodi dete i da oseti kako je biti majka, u čemu je dobila podršku supruga.

Tokom trudnoće, njeno lečenje je obustavljeno, a bolest je uznapredovala, tako da su sve dalje prognoze za njeno izlečenje bile neizvesne.
Pre 39 dana rodila je sina Nikolu, koji je na rođenju imao 1.970 grama.

Inače, Jelena iako obolela, upisala je Ekonomski fakultet i završila ga početkom ove godine.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/353673/Umrla-majka-koja-je-odbila-lecenje-raka-da-bi-rodila
vec neko vreme razmisljam o ovoj zeni i ne mogu da ne pomislim na to dete,koje je imalo majku citavih 40 dana
citam pojedine komentare na tekst i ne mogu nikako da se slozim sa istim

sta vi mislite,da li je eticki i korektno unapred osuditi dete na zivot bez majke? (da,da svakog moze da zgazi autobus pri izlasku iz porodilista,to znamo )

nije etički i nije korektno...

Zasto bi imao osecaj krivice? To je iskljucivo njena odluka. Nije on to inicirao.
Najveci problem nas, uopsteno, i jeste to sto se uglavnom na lose konstantno zalimo, a za dobro uvek sumnjamo. Svet bi bio lepsi kada bi ono sto nudimo nudili cistog srca, dobronamerno i dobrovoljno, jer nas samo to dobro ispunjava. Onda bi smo i dato prihvatali na takav nacin, bez osecaja krivice i zaduzivanja.

Ako ne bude dete imalo adekvatnu podršku okoline,to će možda da shvati tek kao odrasla osoba,na psihoterapiji.

Sebičnost.

Želela je da se ostvari kao majka i zato:

1. ostavila za sobom dete koje nikada neće saznati kako je to imati majku i biti voljen od strane one koja te je rodila (znam da niko ne dobija garanciju na sreću ili dug život, neke žene preminu na porođaju ili kasnije i deca ostanu bez nje ali svesno učiniti dete siročetom, glupost živa).

2. zauvek je vezala čoveka kojeg tvrdi da ga voli, ostavivši mu preteško breme duplog roditeljstva i odgovornosti (na stranu što ni on nije sav svoj jer je pristao ali u bolu čovek na svašta pristane).

3. da u ovoj zemlji ima zakona, ljudima koji su na samrti treba onemogućiti iracoonalne odluke koje ugrožavaju i njih same i druge.

Nije na tebi ili meni da razmilsljamo u tudje ime, ona je sa muzem i porodicom razmislila i dosla do zakljucka da je bolje da rodi.

Pitanja za tebe:

1.) Da li je osoba koja zna da umire sposobna da donese pravu odluku?

2.) Da li ljudi čija ćerka/žena umire imaju srca da joj uskrate tu poslednju želju da bude majka, razmišljajući samo kako nju da usreće i olakšaju joj poslednje dane, zaboravljajući da dete nije buket cveća niti karte za Rolingstonse već živ stvor koji će na svet doći bez one najbitnije osobe na planeti: MAJKE?

Poslednja izmena:
@emocija&dive
upravo i ja tako nekako razmisljam,dete ce da ostane s osecajem krivice,muz ce da se ozeni da bi mu se neko brinuo o domacinstvu ,svi ce na nju da zaborave sem tog deteta koje ce da raste s idejom da je na neki nacin ubio majku

...imam u siroj familiji bas ovakav slucaj, i znam da je ta malecka celog zivota bila ogorcena i nekako drugacija,
danas je majka i danas cesto zna da kaze da joj je od svega na svetu najvise falila majcina ljubav, sve drugo su
nekako uspeli da nadomeste.....

moja pokojna baba izrodila je petoro dece
od toga tri je umrlo po rodjenju
medicina danas i pre 60 godina ko nebo i zemlja
paradoksalno ne znam nijedan par danas sa petoro dece
juga pukla,srbijica se smanjila...a svi imamo frizider jbt...

Ali ko sam ja da sudim. Što kaže Doca, majka nije sinonim za sveticu. I, na žalost, svakakvi pacijenti donesu na svet dete. Što bi manje bio sebičan postupak ove žene od rađanja deteta da se zadrži muškarac ili ispune očekivanja okoline.

mozda nije ni sebicnost, ni hrabrost, vec iracionalna vera da se njoj ne moze nista lose dogoditi ako rodi dete tj. da je nemoguce da ona umre i dete ostane bez majke. vodjena iracionalnom verom. i nije ni prva, ni poslednja koja je pomislila da se njoj ne moze dogoditi.

ne verujem da je njeno razmisljanje islo u tom pravcu..pre bih rekla da je razmisljala o produzetku svog zivota kad je jednom ne bude bilo..

sarvas, zena nije trudnocom rizikovala zivot.
ona je vec imala konacnu dijagnozu,
sa losom prognozom.
tu se nije radilo o tome da li ce ona da bude izlecena ako rodi ili ne,..
radilo se samo da li jos da ukljuce citostatike za koji su mogli za neki mesec da joj produze zivot,. ali ne i da je izlece.
i ona je izabrala da proba da se ostvari kao majka pre nego sto napusti ovaj svet.. vrlo je moguce da joj je i ta trudnoca produzila zivot jer je tada zeni telo ''zasticeno''zbog hormona koje luci.
Ja razumijem temu i ne zamjeram ni onima koji imaju sasvim suprotne stavove od mojih . Da zena nije rodila ne bi ni imali temu , bez obzira da li bi ona svoju bolest prezivjela ili ne .
Siguran sam da je donijela ispravnu odluku jer je stvorila zivot .Zena koja bolesna zavrsi fakultet treba da ostavi svoje gene jer ce i to dijete biti pametno . Da li je i dijete predodredjeno
da ima tumor na mozgu , to ne znam jer nisam medicinski strucnjak .

Pa? Zbog veličine Srbijice treba da ladim sok u podrumu i kotim se ko zečić?

ma gdje podrum, pa pogurali bi te svi kad bi se udala, a i ne ide to sve lako i odjednom, malo je ljudi koji imaju sve uslove da naprave porodicu.
to ide sve korak po korak, mislim ako su ljudi normalni i iskreni. i imaju cilj prema kome idu, odnosno krecu se u istom pravcu..

Ja razumijem temu i ne zamjeram ni onima koji imaju sasvim suprotne stavove od mojih . Da zena nije rodila ne bi ni imali temu , bez obzira da li bi ona svoju bolest prezivjela ili ne .
Siguran sam da je donijela ispravnu odluku jer je stvorila zivot .Zena koja bolesna zavrsi fakultet treba da ostavi svoje gene jer ce i to dijete biti pametno . Da li je i dijete predodredjeno
da ima tumor na mozgu , to ne znam jer nisam medicinski strucnjak .

o madr of gad kakva izjava :))))))))))))))))))))

Pitanja za tebe:

1.) Da li je osoba koja zna da umire sposobna da donese pravu odluku?

2.) Da li ljudi čija ćerka/žena umire imaju srca da joj uskrate tu poslednju želju da bude majka, razmišljajući samo kako nju da usreće i olakšaju joj poslednje dane, zaboravljajući da dete nije buket cveća niti karte za Rolingstonse već živ stvor koji će na svet doći bez one najbitnije osobe na planeti: MAJKE?

Sad naravno pricam napamet ali iz neke analogije kada si blizu osobe koja je u opasnosti sam shvatas neke prioritete i koliko su besmisleni drugi problemi, cak sam blize stavu da u tom momentu mozes najbolje da uvidis prioritete i razgranicis bitno od nebitnog.

predvidivo...ovo je pricha o lenjosti savremenog coveka

A koliko dece ti imaš Plavoslončasti? Troje, sedmoro, desetoro?:)

Bez želje da te uvredim, samo ukazujem na činjenicu da je lako teoretisati a teško praktično primeniti. Na stranu što je još lakše graditi srpstvo na tuđoj materici i rizukujući tuđ život. Ti se ne porađaš već ja, zato je tvoje pravo na odlučivanje o potomstvu (kao muškarca) u odnosu na moje (kao žene) znatno manje. U duhu teme, da dodam i ovo, možda muž ove sirotice što je umrla nije ni hteo dete, ali misliš da je mogao zakonski da je spreči da rodi, kada je do začeća već došlo?

• Podržavam
Reactions: Em.
A koliko dece ti imaš Plavoslončasti? Troje, sedmoro, desetoro?:)

Bez želje da te uvredim, samo ukazujem na činjenicu da je lako teoretisati a teško praktično primeniti. Na stranu što je još lakše graditi srpstvo na tuđoj materici i rizukujući tuđ život. Ti se ne porađaš već ja, zato je tvoje pravo na odlučivanje o potomstvu (kao muškarca) u odnosu na moje (kao žene) znatno manje. U duhu teme, da dodam i ovo, možda muž ove sirotice što je umrla nije ni hteo dete, ali misliš da je mogao zakonski da je spreči da rodi, kada je do začeća već došlo?

a za tebe i nije dijete....

Back