hrabrost ili...?

ne plasis se kazes :neutral:
ja sam izgubila jednog roditelja sa 20god,i tu prazninu niko i nikad i nista ne moze da mi nadoknadi
moja drugarica je ostala bez majke sa 6meseci ,odgajila je maceha (divna i predivna zena) ali prazninu nikad i nista nije moglo da joj nadoknadi,to je jedna konstantna tuga i stezanje u srcu kad god pomislis na to,a nema dana da ne pomislis
Da te pitam nesto , jel ti zao sto si se rodila ? I ovo dijete ce da nosi neku tugu , ali ce da zivi i vjerovatno da ima svoje dijete .Nije zivot svakom
pravolinijski i klasican u smislu da ima oba roditelja koji ce bez trauma da zive po 80 godina .
Moja sestra je rodila cerku po dogovoru sa tadasnjim momkom . Nece zivjeti zajedno i nikad ga nece teretiti za alimentaciju .Moja sestra je bila
nezavisna osoba i nije joj palo na pamet da se udaje .Umrla je prije cetiri godine od raka . Bila je ubjedjena da ce da prezivi jer je imala nevidjenu
volju .Zivjela je puno duze nego sto su doktori predvidjali . Na zalost , na kraju je izgubila bitku . Njena cerka je proljetos vanredno zavrsila fakultet u
Njemackoj . Inace je i sestra zivjela tamo . Cerka joj sada prakticno nema ni oca ni mater , ali gura bolje nego neko sa oba roditelja !

ma to sto je sebi ispunila zelju, manje vise.
ali dala je detetu zivot, i to se jedino racuna.
ako bismo razmisljali u kakav svet dolaze nasa deca (na konto onog osudjeno da zivi bez majke), pa na sta mi svi nasu decu osudjujemo? pogotovo ovde na ovim prostorima? da li to znaci da bi bolje da zivota nema uopste jer je sve unapred osudjeno na smrt, i na bol , i na gubitak?
naravno da ne.
zivot ima svoju snagu, svoju logiku, i nema nista jace od toga.
zivo bilo to dete, i zelim mu lep i ispunjen zivot.

Ne razumem veličanje samog čina rađanja.Zamislite da sve žene rađaju koliko fizički mogu.Šta bi bilo sa čovečanstvom?
Mislim da je bolje težiti kvalitetu nego kvantitetu.A život koji nije ni nastao,nije toliki promašaj,kao onaj koji nastane,ali nema optimalne uslove za razvoj.

Naravno,to sasvim drugačije izgleda ako uzmemo za primer momka iz Freyinog posta,i upitamo se,zar bi bilo bolje da ga nema?

Zato treba poći od konkretne situacije,dok još nema začetog života.I razmisliti.

Ne razumem veličanje samog čina rađanja.Zamislite da sve žene rađaju koliko fizički mogu.Šta bi bilo sa čovečanstvom?
Mislim da je bolje težiti kvalitetu nego kvantitetu.A život koji nije ni nastao,nije toliki promašaj,kao onaj koji nastane,ali nema optimalne uslove za razvoj.

Naravno,to sasvim drugačije izgleda ako uzmemo za primer momka iz Freyinog posta,i upitamo se,zar bi bilo bolje da ga nema?

Zato treba poći od konkretne situacije,dok još nema začetog života.I razmisliti.

Nije na tebi ili meni da razmilsljamo u tudje ime, ona je sa muzem i porodicom razmislila i dosla do zakljucka da je bolje da rodi.

Da te pitam nesto , jel ti zao sto si se rodila ? I ovo dijete ce da nosi neku tugu , ali ce da zivi i vjerovatno da ima svoje dijete .Nije zivot svakom
pravolinijski i klasican u smislu da ima oba roditelja koji ce bez trauma da zive po 80 godina .
Moja sestra je rodila cerku po dogovoru sa tadasnjim momkom . Nece zivjeti zajedno i nikad ga nece teretiti za alimentaciju .Moja sestra je bila
nezavisna osoba i nije joj palo na pamet da se udaje .Umrla je prije cetiri godine od raka . Bila je ubjedjena da ce da prezivi jer je imala nevidjenu
volju .Zivjela je puno duze nego sto su doktori predvidjali . Na zalost , na kraju je izgubila bitku . Njena cerka je proljetos vanredno zavrsila fakultet u
Njemackoj . Inace je i sestra zivjela tamo . Cerka joj sada prakticno nema ni oca ni mater , ali gura bolje nego neko sa oba roditelja !
necemo da se spustamo na licni nivo pitanjima je l ti zao sto si se rodio,to nek rade slepci ;)
identicna mi je situacija kad je muskarac osudjen na smrt pa zaledi spermu i zena rodi posle njegove smrti :confused:
ego koji ne uspevaju da pobede

Nije na tebi ili meni da razmilsljamo u tudje ime, ona je sa muzem i porodicom razmislila i dosla do zakljucka da je bolje da rodi.

Uopšte je ne osuđujem,samo iznosim svoja razmišljanja na tu temu.Pišem o onome kako bih ja postupila,i u kojem pravcu bih tražila rešenje.

I naravno,ne očekujem da to bude opšteprihvaćeno kao jedino ispravno.Što se za tebe baš i ne bi moglo reći.

Uopšte je ne osuđujem,samo iznosim svoja razmišljanja na tu temu.Pišem o onome kako bih ja postupila,i u kojem pravcu bih tražila rešenje.

I naravno,ne očekujem da to bude opšteprihvaćeno kao jedino ispravno.Što se za tebe baš i ne bi moglo reći.

Postoje stvari oko kojih nema puno raspravljanja, nesto je ok ili nije ok. Kao da ja sad ubijem covjeka iz cista mira i pocnem da se pravdam. Bilo sta da kazem ne moze da mi ide u prilog. Tako je i sa ovom situacijom, to je njihova legitimna odluka, nevjerovatno mi je da se tu pojavljuju dusebriznici koji se frapiraju i moralisu.

Postoje stvari oko kojih nema puno raspravljanja, nesto je ok ili nije ok. Kao da ja sad ubijem covjeka iz cista mira i pocnem da se pravdam. Bilo sta da kazem ne moze da mi ide u prilog. Tako je i sa ovom situacijom, to je njihova legitimna odluka, nevjerovatno mi je da se tu pojavljuju dusebriznici koji se frapiraju i moralisu.

Vidi,da me neko u sličnoj situaciji pita za savet,ništa od svega ovoga ne bih rekla.Svakom dajem pravo da uradi kako želi,ali je već previše očekivanje da se sa svim slažem.Ja ovako razmišljam,i pri tom nikoga ne osuđujem,niti ograničavam.Gde ti vidiš problem?

Uvažavam tvoje mišljenje,samo kažem da ja razmišljam drugačije.

Vidi,da me neko u sličnoj situaciji pita za savet,ništa od svega ovoga ne bih rekla.Svakom dajem pravo da uradi kako želi,ali je već previše očekivanje da se sa svim slažem.Ja ovako razmišljam,i pri tom nikoga ne osuđujem,niti ograničavam.Gde ti vidiš problem?

Uvažavam tvoje mišljenje,samo kažem da ja razmišljam drugačije.

Ja vidim problerm u osudi ovakvog postupka.

necemo da se spustamo na licni nivo pitanjima je l ti zao sto si se rodio,to nek rade slepci ;)
identicna mi je situacija kad je muskarac osudjen na smrt pa zaledi spermu i zena rodi posle njegove smrti :confused:
ego koji ne uspevaju da pobede
Ja cijenim hrabre ljude .Ima jedna tema gdje magarac od 35 godina nece da pravi dijete jer navodno nema dovoljno veliki stan .
Treba praviti djecu . Puno tupimo i mrsomudimo .Ako tako nastavimo Shiptari ce nam doci do Beograda .
Ono moje pitanje nije licno nego ga postavljam hipoteticki . Mnogo smo velike kukavice . Zato i cijenim zenu sa teme .
Malo bi se ko usudio tako rizikovati sopstveni zivot .Ja imam puno godina i da imam zenu koja moze roditi , sigurno bih
pravio dijete , pa neka kaze ko sta hoce .

Ja cijenim hrabre ljude .Ima jedna tema gdje magarac od 35 godina nece da pravi dijete jer navodno nema dovoljno veliki stan .
Treba praviti djecu . Puno tupimo i mrsomudimo .Ako tako nastavimo Shiptari ce nam doci do Beograda .
Ono moje pitanje nije licno nego ga postavljam hipoteticki . Mnogo smo velike kukavice . Zato i cijenim zenu sa teme .
Malo bi se ko usudio tako rizikovati sopstveni zivot .Ja imam puno godina i da imam zenu koja moze roditi , sigurno bih

shiptari su davno dosli do beograda, i ne samo beograda, nasa djeca uzimaju shiptarsku drogu, keljmendi parti ekselent chojs

Jako tužno... :cry:
Ja sam gledala intervju sa njom dok je bila živa, i mislim da je ta žena imala veliku želju i nadu da će da živi. Zbog sebe i zbog svog deteta.
To za sebičluk sam i ja na trenutak pomislila, ali kako može biti sebičluk svesno žrtvovati svoj život da bi ga podario nekom drugom?
Da se nije odlučila da rodi, sebi bi ako ništa bar produžila život, ali ne, nije, odlučila se da sve stavi na kocku i da donese jedno malo biće na svet.
I verujem da se do zadnjeg borila i imala nadu i veru, nažalost nije uspela. :(
Dete će živeti bez majke, ali sa ocem koji joj je i dao podršku u svemu tome, svestan eventualnih posledica i svega, tako da ne vidim ništa loše u celoj toj priči.
Dete jeste osudjeno unapred na život bez majke, mada možda i nije, postojao je tračak nade u svemu tome...
Tako da po meni je čin ove žene izuzetna hrabrost koja se graniči sa ludošću po malo, u onom pozitivnom smislu.
Sve u svemu, jako potresna priča... :sad2:

Meni ovo nije pitanje etike i korektnosti postupka. Svako odlucuje da li ce i kada ce i kako da ima dete. Pa je to svoje pravo ostvarila i ova zena. Imala je zelju da rodi dete, koji god da su joj motivi, i to je ostvarila. Po meni je hrabro sto je donela tako tesku odluku. Kakva sebicnost, onda je svaka majka sebicna jer radja dete iz svojih, licnih pobuda, sta da se lazemo.
Nebulozno mi je da dete ima bilo kakv osecaj krivice, nije se ona razbolela u trudnoci niti ju je trudnoca ubila da bi ono imalo ikakvu odgovornost, pa kasnije i krivicu.
A o tome da je u startu ``osudila`` dete da raste bez majke- to mi jeste strasno u smislu tezine koju ovakva odluka ima, ali me neodoljivo podseca i na sve one opcije zdravih majki koje odluce da same rode decu sa npr. ozenejnim muskracima, ili sa donatorom sperme, koji se na vreme odreknu ocinstva pa su i one osudile decu da rastu bez oca, a to cini se da nije nikakav problem.

сваки абортус осим у случају силовања је чист злочин. хладнокрво убиство, чедоморство и геноцид над фетусима

п.с. живот је праведнији према сваком детету него унапред одбачено постојање услед кризе и приземних фактора.
боље бити сироче него небити жив тако да је дискусија о томе шта је боље доста јасна

Apsolutno se slazem u vezi abortusa.

Sto se teme tice...
Mislim da je hrabrost. Nije to tamo neki hir koji ostvaris cisto za sebe. Pa i da smo dete i ja u nekoj opasnosti i da znam da cu ga zrtvujuci sebe spasiti, ne bih ni trepnula iako ce dalje u zivot bez mene... Sigurno nije lako bez majke, ali zivi se i tako. Kao da je malo onih koji fizicki imaju roditelje, ali kao da ih i nemaju.
Sada sam se setila potresnog snimka gde je majka sa bebom bila u autu koji tone. Do poslednjeg trenutka je drzala dete visoko da sto duze bude van vode, dok se ona utapala. Nisu preziveli.
I oca koji je prilikom pada aviona, u svoj frci i panici u daljini, medju gomilom ljudi, ipak spazio svoje dete i bez trunke kolebanja potrcao prema plamenu da ga izvuce. Velika verovatnoca je bila da spase dete, a on strada. Ok su oboje:)

ma to sto je sebi ispunila zelju, manje vise.
ali dala je detetu zivot, i to se jedino racuna.
ako bismo razmisljali u kakav svet dolaze nasa deca (na konto onog osudjeno da zivi bez majke), pa na sta mi svi nasu decu osudjujemo? pogotovo ovde na ovim prostorima? da li to znaci da bi bolje da zivota nema uopste jer je sve unapred osudjeno na smrt, i na bol , i na gubitak?
naravno da ne.
zivot ima svoju snagu, svoju logiku, i nema nista jace od toga.
zivo bilo to dete, i zelim mu lep i ispunjen zivot.

Ovo se podrazumeva,čak i onda,ako se neko izjasni da u sličnoj situaciji ne bi tako postupio.

Banda dokona.:rotf:
Vidi dete teško da će imati neki tumor u skorašnje doba, mlado je a mladi organizmi su vitalni, sa puno optimizma mogu rećí da je vreme na njegovoj strani.

demanti toga sto si napisao imas na hematoloskom odeljenju decije klinike u tirsovoj..
necu da usmeravam misli uopste u tom pravcu u vezi ovog malog bica..njemu zelim od srca da odraste zdravi, pravo i da nikad u zivotu ne oseti bol..

ovde pisemo o nasim stavovima..i samo sam napisala zasto ja ovaj cin ne vidim kao herojski.

• Podržavam
Reactions: Em.
Apsolutno se slazem u vezi abortusa.

Sto se teme tice...
Mislim da je hrabrost. Nije to tamo neki hir koji ostvaris cisto za sebe. Pa i da smo dete i ja u nekoj opasnosti i da znam da cu ga zrtvujuci sebe spasiti, ne bih ni trepnula iako ce dalje u zivot bez mene... Sigurno nije lako bez majke, ali zivi se i tako. Kao da je malo onih koji fizicki imaju roditelje, ali kao da ih i nemaju.
Sada sam se setila potresnog snimka gde je majka sa bebom bila u autu koji tone. Do poslednjeg trenutka je drzala dete visoko da sto duze bude van vode, dok se ona utapala. Nisu preziveli.
I oca koji je prilikom pada aviona, u svoj frci i panici u daljini, medju gomilom ljudi, ipak spazio svoje dete i bez trunke kolebanja potrcao prema plamenu da ga izvuce. Velika verovatnoca je bila da spase dete, a on strada. Ok su oboje:)

Svi ovi primeri koje si navela nemaju nikakve sličnosti sa slučajem iz teme.Sasvim druga situacija.Roditelj,dete, i opasnost.

sta vi mislite,da li je eticki i korektno unapred osuditi dete na zivot bez majke? (da,da svakog moze da zgazi autobus pri izlasku iz porodilista,to znamo )

misljenja sam da je to krajne sebichno,u neku ruku
kada osoba boluje od terminalne bolesti i jedini joj je cilj ostaviti potomka
po svaku cenu...bez obzira na to kakav ce zivot taj potomak imati

no...po strani materijalni,kulturoloshki i psiholoski moment...
taj period od kolevke do humke,zvani zivot,vaistinu je cudo
i borba....sto vidimo iz ovog shturog uvodnog texta...zena se borila za ono sto je verovala ispravno

Dete će živeti sa osećajem krivice,nije mi jasno kako to ljudi ne razumeju.

Možda nije lepo pročitati,ali ja zaista mislim da je ovo bio sebičan čin.Kao da u životu postoje zadaci koje treba da ispunimo,i štikliramo obavljene.
Nije suština u tome.Biti majka nije sam čin rađanja,sve što dolazi posle toga je mnogo bitnije.

Majka se može biti i detetu koje je odbačeno,nevoljeno od one koja ga je rodila.I tim činom se ne bi uvećavao broj tragičnih sudbina,nego bi se smanjio.Makar za to jedno dete,usvojeno.

Zasto bi imao osecaj krivice? To je iskljucivo njena odluka. Nije on to inicirao.
Najveci problem nas, uopsteno, i jeste to sto se uglavnom na lose konstantno zalimo, a za dobro uvek sumnjamo. Svet bi bio lepsi kada bi ono sto nudimo nudili cistog srca, dobronamerno i dobrovoljno, jer nas samo to dobro ispunjava. Onda bi smo i dato prihvatali na takav nacin, bez osecaja krivice i zaduzivanja.

sarvas, zena nije trudnocom rizikovala zivot.
ona je vec imala konacnu dijagnozu,
sa losom prognozom.
tu se nije radilo o tome da li ce ona da bude izlecena ako rodi ili ne,..
radilo se samo da li jos da ukljuce citostatike za koji su mogli za neki mesec da joj produze zivot,. ali ne i da je izlece.
i ona je izabrala da proba da se ostvari kao majka pre nego sto napusti ovaj svet.. vrlo je moguce da joj je i ta trudnoca produzila zivot jer je tada zeni telo ''zasticeno''zbog hormona koje luci.

Back