hrabrost ili...?

LindaLee

Elita
Poruka
22.197
U banjalučkom Kliničkom centru umrla je Jelena Trikić (30) iz Prijedora koja je odbila lečenje jakim citostaticima tumora na mozgu kako bi postala majka, saopšteno je danas iz te zdravstvene ustanove.
Jelena Trikić po rođenju sina Nikole

Trikićeva je preminula prošle noći na Odeljenju intenzivne nege Klinike za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Banjaluka.

Jeleni je 2007. godine otkriven tumor na mozgu, a nakon dve operacije odlučila je da ostvari svoju veliku želju - da rodi dete i da oseti kako je biti majka, u čemu je dobila podršku supruga.

Tokom trudnoće, njeno lečenje je obustavljeno, a bolest je uznapredovala, tako da su sve dalje prognoze za njeno izlečenje bile neizvesne.
Pre 39 dana rodila je sina Nikolu, koji je na rođenju imao 1.970 grama.

Inače, Jelena iako obolela, upisala je Ekonomski fakultet i završila ga početkom ove godine.
http://www.blic.rs/Vesti/Drustvo/353673/Umrla-majka-koja-je-odbila-lecenje-raka-da-bi-rodila
vec neko vreme razmisljam o ovoj zeni i ne mogu da ne pomislim na to dete,koje je imalo majku citavih 40 dana
citam pojedine komentare na tekst i ne mogu nikako da se slozim sa istim
Ova hrabra žena je znala šta je čeka pa je izabrala da svoj život zameni sa detinjim,Hrabrost i rešenost je uspela a ona je svoju misiju ostvarila.A malom Nikoli svako dobro i zdravlje,i da mu se jednog dana kaže koliko je bila velika mama.
Треба јој подићи по споменик испред сваке клинике за абортусе у овој земљи. Ово је подвиг за житије. Царство јој Небеско!
Nikola, nadam se da ces cijelog zivota imati u vidu zbog koga si ziv... Bices ponosan na svoju majku-heroja, kao sto sam ja i svi ljudi dobrog srca ! Neka joj je vjecna slava...
sta vi mislite,da li je eticki i korektno unapred osuditi dete na zivot bez majke? (da,da svakog moze da zgazi autobus pri izlasku iz porodilista,to znamo )

Poslednja izmena:
O ovome sam sama razmišljala.

Ona se ostvarila u ulozi majke , ispunila je svoju želju.

A da li je pravedno prema detetu.
Ne možemo da ostavimo, po strani, činjenicu da je svakom detetu potrebna majčinska ljubav.
Ne sumnjam da će otac biti dobar roditelj ali....
Da ne spominjem tek 8. mart i sastave ..." Moja mama"
I mene interesuje još neko mišljenje ...

сваки абортус осим у случају силовања је чист злочин. хладнокрво убиство, чедоморство и геноцид над фетусима

п.с. живот је праведнији према сваком детету него унапред одбачено постојање услед кризе и приземних фактора.
боље бити сироче него небити жив тако да је дискусија о томе шта је боље доста јасна

I ja sam na trenutak pomislila isto.
Ali verujem isto tako, da je ona u toj svojoj zaista neustrasivoj borbi iskreno mislila da ce ziveti.
pa meni vise ono upisivanje faksa govori da je verovala,ili je bar zelela da zavara sebe da ce ziveti
ali ipak,ne verujem da je bila glupa toliko

Ne možemo da ostavimo, po strani, činjenicu da je svakom detetu potrebna majčinska ljubav.

upravo to,ok dete ce da odraste s ocem ali zar za tih 40 dana njene licne srece treba zrtvovati godine decje srece?
duznost je roditelja da paze na sebe da bi deci sto duze trajali
ona je znala unapred da nece da traje :confused:

у било којем случају где се одлучује живот маме или бебе, (оно:или-или) било коју одлуку да донесе трудница је испаравна
спасити свој живот је подједнако вредно поштовања као и дати свој живот зарад другог
и заиста мислим да жене имају ту право да бирају да ли ће умрети због бебе или ће живети

ниједна од ове две одлуке није ни мало лака
има аргумената да живи жена и аргумената да живи беба
одлука је на свакој жени појединачно
и мислим да муж/мушкарац, бабе деде а најмање ми обични читаоци немамо шта ту да приамо
она зна зашто је то одлучила и нека тако буде
да је одлучила да се лечи а да не роди---и то је ок

Не видим зашто нека друга добра жена не би могла да буде мајка том дечаку. :)

Nikola, nadam se da ces cijelog zivota imati u vidu zbog koga si ziv... Bices ponosan na svoju majku-heroja, kao sto sam ja i svi ljudi dobrog srca ! Neka joj je vjecna slava..

Dete će živeti sa osećajem krivice,nije mi jasno kako to ljudi ne razumeju.

Možda nije lepo pročitati,ali ja zaista mislim da je ovo bio sebičan čin.Kao da u životu postoje zadaci koje treba da ispunimo,i štikliramo obavljene.
Nije suština u tome.Biti majka nije sam čin rađanja,sve što dolazi posle toga je mnogo bitnije.

Majka se može biti i detetu koje je odbačeno,nevoljeno od one koja ga je rodila.I tim činom se ne bi uvećavao broj tragičnih sudbina,nego bi se smanjio.Makar za to jedno dete,usvojeno.

vec sam na onoj drugoj temi napisala da mi je jako zao njenog izgubljenog zivota, ali da za mene ovo nije herojsko delo..
ona i njen muz u tridesetim.
njen muz posle perioda tugovanja nece moci da pocne zivot ispocetka, ostace citavog zivota vezan za nju sa detetom koje majku nikad nije ni upoznalo..
baba ce pokusati da nadoknadi detetu majku, ali to nece nikad biti isto..
njenim roditeljima koji su izgubili svoje dete ostaje kao satisfakcija dete njihovog deteta..
jedna od najvaznijih stvari koja bi mene sprecila da isto postupim u toj situaciji je genetika i mogucnost prenosenja tog gena detetu.

uh, bas mi je zao :(
ja sam citala sa njom interviju u blicu, napravljen dok je jos bila u porodilistu
i ona je definitivno verovala da ce se izvuci

znam da je takav neki slucaj bio i sa ivanom zigon
imala je karcinom dojke koji joj se dva tri puta vracao
i ostala je trudna
svi su joj govorili da abortira,
medjutim nije i iako izgleda puno oslabljenije i istrosenije
jos uvek je ziva :)

@emocija&dive
upravo i ja tako nekako razmisljam,dete ce da ostane s osecajem krivice,muz ce da se ozeni da bi mu se neko brinuo o domacinstvu ,svi ce na nju da zaborave sem tog deteta koje ce da raste s idejom da je na neki nacin ubio majku

uh, bas mi je zao :(
ja sam citala sa njom interviju u blicu, napravljen dok je jos bila u porodilistu
i ona je definitivno verovala da ce se izvuci

znam da je takav neki slucaj bio i sa ivanom zigon
imala je karcinom dojke koji joj se dva tri puta vracao
i ostala je trudna
svi su joj govorili da abortira,
medjutim nije i iako izgleda puno oslabljenije i istrosenije
jos uvek je ziva :)

ne radi se o dve iste dijagnoze.
njoj i njenoj porodici su lekari rekli da je vrlo mala mogucnost izlecenja..tako reci nema je.
ali su joj terapiju citostaticima prepisali da bi pokusali sve sto im medicina nalaze.
ona je odlucila da se ne leci, nego da tada ostane u drugom stanju i rodi..
i da je bila ukljucena trapija, pitanje je da li bi dobila vecu prognozu..a ovako, rodila je..
imati u sebi opaku bolest i hraniti sopstveno dete krvlju u kojoj se nalaze celije raka, za mene je sve drugo, samo nije herojsko delo.

vec sam na onoj drugoj temi napisala da mi je jako zao njenog izgubljenog zivota, ali da za mene ovo nije herojsko delo..
ona i njen muz u tridesetim.
njen muz posle perioda tugovanja nece moci da pocne zivot ispocetka, ostace citavog zivota vezan za nju sa detetom koje majku nikad nije ni upoznalo..
baba ce pokusati da nadoknadi detetu majku, ali to nece nikad biti isto..
njenim roditeljima koji su izgubili svoje dete ostaje kao satisfakcija dete njihovog deteta..
jedna od najvaznijih stvari koja bi mene sprecila da isto postupim u toj situaciji je genetika i mogucnost prenosenja tog gena detetu.

Po ovoj logici niko ko ima u porodici neku istoriju tezih bolesti ne bi trebao da ima djecu. Ovako je nekako i hitler razmisljao.

Не видим зашто нека друга добра жена не би могла да буде мајка том дечаку. :)

U redu ...može ali opet stoji da li će to baš tako biti
Da se ne ponavljam
@emocija&dive
upravo i ja tako nekako razmisljam,dete ce da ostane s osecajem krivice,muz ce da se ozeni da bi mu se neko brinuo o domacinstvu ,svi ce na nju da zaborave sem tog deteta koje ce da raste s idejom da je na neki nacin ubio majku

Dete će živeti sa osećajem krivice,nije mi jasno kako to ljudi ne razumeju.

Možda nije lepo pročitati,ali ja zaista mislim da je ovo bio sebičan čin.Kao da u životu postoje zadaci koje treba da ispunimo,i štikliramo obavljene.
Nije suština u tome.Biti majka nije sam čin rađanja,sve što dolazi posle toga je mnogo bitnije.

Majka se može biti i detetu koje je odbačeno,nevoljeno od one koja ga je rodila.I tim činom se ne bi uvećavao broj tragičnih sudbina,nego bi se smanjio.Makar za to jedno dete,usvojeno.

A sts je sa majkama koje radjaju iako su svjesne da otac niakda nece biti prisutan u zivotu tog djeteta, da li je to moralno?

Po ovoj logici niko ko ima u porodici neku istoriju tezih bolesti ne bi trebao da ima djecu. Ovako je nekako i hitler razmisljao.

ako ne znam da imam tesku dijagnozu koja se genima prenosi, sasvim je u redu da rodim.
ako znam, a svesno ulazim u to da se po svaku cenu razmnozim - po meni, po tom pitanju hitler je bio u pravu.
znas li zasto su neke dijagnoze kancera neizlecive? zato sto su sistemske i vrlo brzo limfotokom i krvotokom metastaziraju po celom telu.
majka svoje dete hrani preko krvotoka.
pa meni je strasno sebicno, da ne upotrebim drugi izraz, roditi dete i znati da ce biti hranjeno upravo tom krvlju u kojoj se nalaze i celije raka.

A sts je sa majkama koje radjaju iako su svjesne da otac niakda nece biti prisutan u zivotu tog djeteta, da li je to moralno?

po meni je to ok.zena je vrlo cesto i otac i majka.majka je dete rodila od svoje krv i mesa,zivela sa njim 9 meseci neraskidivo,a muskarac je jednom svrsio i postao tata.
ne kazem da on nece voleti dete,ali veza majke i deteta je nesto drugo
ja sam za kompletnu porodicu,ali ako nema muza,a zena oseca zelju i zna da ce biti sposobna da pruzi detetu svu ljubav,ja sam za

ako ne znam da imam tesku dijagnozu koja se genima prenosi, sasvim je u redu da rodim.
ako znam, a svesno ulazim u to da se po svaku cenu razmnozim - po meni, po tom pitanju hitler je bio u pravu.
znas li zaso su neke dijagnoze kancera neizlecive? zato sto su sistemske i vrlo brzo limfotokom i krvotokom metastaziraju po celom telu.
majka svoje dete hrani preko krvotoka.
pa meni je strasno sebicno, da ne upotrebim drugi izraz, roditi dete i znati da ce biti hranjeno upravo tom krvlju u kojoj se nalaze i celije raka.
Сестро Диве постељица је готово непропусна ѕа ћелије рака.
Ѕаправо чак и ѕа велику већину вируса који су спрам ћелије људског бића(па и рака наравно)минијатуре.

ona je vec bila bolesna kad je odlucila da prekine lecenje i rodi,nije obolela za vreme trudnoce,u tome je stvar
да
касније сам вратила и поново прочитала на текст
мало ми је сулудо кад знаш да си болестан остајати у другом стању и сама трудноћа је ризична, па беба је рођена са малом килам, као прво
ал ко зна, можда ће, надам се са бебом ипак бити све у реду касније

е сад...спомињете осећај кривице...
мислим да не мора нужно дете да има осећај кривице
можда ми тако размишљамо као одрасли
а можда ће дете бити завално мајци и, учећи од своје мајке, бити пожртвован родитељ
све зависи како му отац, бабе, деде то представе икако оно то доживи....

себично?
можда

нем појма

ма нек је дете живо и здраво...

Back