medved_bg
Elita
- Poruka
- 15.540
Ja uopšte i nemam priču o medijima. Moja laička prepostavka je da mediji mogu da utiču na razvoj hom. u procentualno beznačajnom broju slučajeva. Tvoja stručna procena je da mogu da utiču u značajnom broju, koliko sam te shvatila, a nikako da čujem na čemu si bazirala taj "značajni" procenat, jer nemaš brojke.sevilja:Medo, to o čemu ti pričaš se saznaje u toku pregleda.
Svaki lekar mora imati u glavi sve moguće uzroke i svakom pridavati podjednak značaj.
I ne samo to, potrebno je i razmišljti i čak i povezati stvari koje su naizgled nepovezive.
Statistika je najgori neprijatelj nauci. A znaš li zašto?
Zato što operiše sa raznim vrstama grešaka i govori o verovatnoći, a ne o apsolutnim mogućnostima. I tako se neke stvari uzmu za doktrinu, a onda sve što ne ulazi u opseg iste biva automatski odbačeno. Kao sad tvoja priča o medijima.
I ja sam naučne struke i itekako mi je jasna uloga statistike u nauci. Normalno je da ne možeš primenjivati statistički prosek u konkretnom slučaju, u lečenju konkretnog pacijenta, jer npr. može infarkt da dobije i mršav čovek, nepušač, bez istorije srčanih oboljenja, bez preterane izloženosti stresu itd. Sa druge strane, statistika itekako pomaže u razumevanju neke pojave u širem smislu.
Evo, naučna pretpostavka: za povećanje broja hom.u Srbiji možemo da zahvalimo medijskoj popularizaciji.
Pitanje: šta će se desiti ako ugasimo sve medije ili zabranimo sve priče tog tipa na par godina? Da li će se broj hom. smanjiti i za koliko, ili će ostati isti, ali će se manje spominjati, pa samim tim i manje primećivati ta pojava ili će se broj povećati?