Hoće li neko da odgovara za Zlatibor?

• Začetnik teme Začetnik teme Paula
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Kao što rekoh, vidim da nisi skoro bio na Zlatiboru.

I to nije skretanje s teme, to je upravo tema, i to je razlog zašto ne znaš kakav pičvajz su gore napravili.

Jedno je planska gradnja turističkih kapaciteta, a drugo je betoniranje i uništavanje nekad lepog mesta koje rade ovi glupani. Tu posle nema popravke.

Kroz Chamonix prođe tri miliona turista godišnje, a grad ne izgleda kao stovarište građevinskog materijala već je lepo uklopljen u okolinu. Ali oni nemaju SNS vlast, iebiga, školovani ljudi rade posao prostornog planiranja, a ne partijski uhlebi.
Ne mogu niti želim da postavljam neke lične fotke.. bio baš skoro, a ako misliš da nisam, još bolje.
Uvlačiš me u drugu priču.. planinska gradnja je za lovce, naučnike, istraživače, entuzijaste..
Ne može i jare i pare.. Zlatibor je papreno skup ali turista ima. Da nemaju gdje biti, prenoćiti, pojesti, ne bi ni dolazili. Jedno je biti dan-dva, u prolazu, izletu ali od toga para nema. Treba li Neka takva mjesta ograničavati samo zbog toga što se nekom ne svidja što se narušava priroda i planinski ambijent?
Šta bi bile banje ako ne mogu smjestiti sve pacijente? Svako mjesto se bori da privuće što više posjetilaca, gostiju, turista.. kako ja znam niko ne radi nešto suprotno od toga.
Ne postoji crno i bijelo?
SNS ili žuti, crveni, ovi oni.. sve je to isto, samo je borba oko prevlasti, sve drugo od toga je pričaza lakovjerne i naivne.

Ненооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооооо

Свеееее ваљаааааааааааааааааааааа

Алииииииииииииииииииииииииии

Оно што вреди 1 000 000 евра је плаћено 10 000 000 јер су три руке узеле буразерски део

За вас 1 000 000 лојалних неутралних конформиних екстра....

Алииииииииииииииии

од тих пара што сте узели могло се доста још направити за колектив а не само за вас и вашу децу
Hahahaha.. dobar vic.
Da ima dokaza za to, kako obožavate SNS, već odavno bi svirali klavir. :mrgreen:
Lopove u aps, slažem se ali bez dokaza.. šuplja priiča.

Kakva razlika? Ljudi traže, plate.. stanovi tu služe za ličnu upotrebu ili za izdavanje.
Ogromna razlika. Prave se stanovi, da bi na primer ti ili ja nebitno, mogli da posedujemo nekretninu. I tako može ko god želi. Samo plati i klati. To nije turizam, nego pranje novca i zloupotreba prirodnih dobara i resursa. Turizam je kad dođeš kao gost u hotel, motel, bungalov, koji ima jednog vlasnika, država ili privatnik. Strogo bih zabranio prodaju i posedovanje nekretnine u područjima od društvenog i prirodnog značaja. Možeš da imaš nekretninu, kao što je kuća i to na određenim lokacijama,pod uslovom da ti i živiš, ali ne na prikazani način masovne izgradnje i prodaje.

Ogromna razlika. Prave se stanovi, da bi na primer ti ili ja nebitno, mogli da posedujemo nekretninu. I tako može ko god želi. Samo plati i klati. To nije turizam, nego pranje novca i zloupotreba prirodnih dobara i resursa. Turizam je kad dođeš kao gost u hotel, motel, bungalov, koji ima jednog vlasnika, država ili privatnik. Strogo bih zabranio prodaju i posedovanje nekretnine u područjima od društvenog i prirodnog značaja. Možeš da imaš nekretninu, kao što je kuća i to na određenim lokacijama,pod uslovom da ti i živiš, ali ne na prikazani način masovne izgradnje i prodaje.
tvoje vizije i predrasude.. Nije beograd na jahorini nego tek omalena varošica.

tvoje vizije i predrasude.. Nije beograd na jahorini nego tek omalena varošica.
To nije nikakva predrasuda,nego realan stav. Omalena varošica? To je gomila zgradurina, sklepanih i zbijenih, na malom prostoru. Šta bi trebalo? Da se napravi grad od 100k stanovnika, pa da onda neko reaguje i kaže da je dosta? I ne pričamo o Jahorini, nego Zlatiboru. To je druga država. Jahorinom, neka se bave BH vlasti.Njihova stvar. Mene interesuje Srbija i život u njoj. Ti znači opravdavaš, bespotrebnu masovnu izgradnju i prodaju nekretnina na mestu, gde je to apsolutno nepotrebno, a trebalo bi biti i kažnjivo. Svaka čast. Turizam je, kad ti dođeš kao gost, boraviš određeni broj dana, i vratiš se svom domu. Turizam nije, da ti kupiš stan i boraviš neograničeno u tom mestu. To je bahatost. Onda idi negde na selo. Kupi kuću i imanje, pa živi do mile volje.

Dakle, toliko je borovih stabala posečeno.. Poslednjih par decenija. Jedno naselje planinsko je pretvoreno u grad na visoravni. Da li je seča stabala bila odobrena, da li mi imamo neki zakon koji to zabranjuje ili tek da ga napravimo, da se i ostale planine ovako ne poseku?

Naprosto, da li će neko posle svega da odgovara? Ili je gotovo sve.

Gledaš li ti sestro televiziju ?
Gledaš li kako zapadna bulumenta žmiri na oba oka kada Jevreji ubijaju onu palestinsku decu dole u Gazi ?
Kakva prava imaju ta deca ?
Nikakva naravno, imaju samo pravo na smrt (to im niko ne osporava).

Ti tražiš pravo za drveće kojekude ?

Stavi prst na čelo!

Ne mogu niti želim da postavljam neke lične fotke.. bio baš skoro, a ako misliš da nisam, još bolje.
Uvlačiš me u drugu priču.. planinska gradnja je za lovce, naučnike, istraživače, entuzijaste..
Ne može i jare i pare.. Zlatibor je papreno skup ali turista ima. Da nemaju gdje biti, prenoćiti, pojesti, ne bi ni dolazili. Jedno je biti dan-dva, u prolazu, izletu ali od toga para nema. Treba li Neka takva mjesta ograničavati samo zbog toga što se nekom ne svidja što se narušava priroda i planinski ambijent?
Šta bi bile banje ako ne mogu smjestiti sve pacijente? Svako mjesto se bori da privuće što više posjetilaca, gostiju, turista.. kako ja znam niko ne radi nešto suprotno od toga.
SNS ili žuti, crveni, ovi oni.. sve je to isto, samo je borba oko prevlasti, sve drugo od toga je pričaza lakovjerne i naivne.

Ovde je neko nerazumevanje u pitanju.

Ja lično nemam ništa protiv da se naselja šire, ALI stabla se seku minimalno gde je zgrada, najbolje da se sade zgrade između šuma, zatim mora da postoji propis koliko drveća mora biti između zgrada. Zatim mora da postoji propis kako se grade zgrade, kako izgledaju, da moraju da sve zajendo pruže ugodan planinski ambijent.

Danas sam proilazila busem kroz moj novi beograd i gledam.. mnogo je lepši od Zlatibosrkog naselja. Zgrade čak i ove nove svake imaju neki svoj stil, jeste da ima puno tih naselja, ali svako za sebe ima travnjake, drveće novo zasađeno, svetla koja prijaju... bulevari su veliki, vidi se da psotoje unapred određeni blokovi itd... Čak i gde su blokovi ostalo je dosta zelenila i parkića. Svega toga na Zlatiboru sada nema. Ono je zgrada do zgared kroz prozor ne vidiš četinar ili livadu već tuđu zgradu, načičkane su bez plana, svaka je drugačija, ono je napriosto ruglo koje odgovara nekoj siromašnoj zemlji trećeg sveta. Naprosto žalosno. Obišla sam pošle zime kolima celo naselje i videla sve to.

Gledaš li ti sestro televiziju ?
Gledaš li kako zapadna bulumenta žmiri na oba oka kada Jevreji ubijaju onu palestinsku decu dole u Gazi ?
Kakva prava imaju ta deca ?
Nikakva naravno, imaju samo pravo na smrt (to im niko ne osporava).

Ti tražiš pravo za drveće kojekude ?

Stavi prst na čelo!

Šta hoćeš da kažeš, da zato što postoje nesreće na svetu mi treba da posečemo sva stabla?

Trebalo bi da da plaćaju takse za ružnoću zgrada,za svaku zgradu koja pored sebe nema mali parkić sa makar par četinara i klupom da se sedne itd
Onda se ne bi isplatilo investitorima, koji sa vlašću, peru novac. A i ovako su ga zas*ali do guše, gradeći gde mu nije mesto i na veoma destruktivan način. Što zbijenije, to više prostora za još takvih zgradurina i još više pranja novca. Računica je jasna: "Rokaj, dok smo na vlasti, da što više našlapamo, a kad odemo, nije nas briga za buduće generacije, kako će se nositi sa problemima. Neka se snalaze. Ko ih j*be". Tako oni razmišljaju.

Onda se ne bi isplatilo investitorima, koji sa vlašću, peru novac. A i ovako su ga zas*ali do guše, gradeći gde mu nije mesto i na veoma destruktivan način. Što zbijenije, to više prostora za još takvih zgradurina i još više pranja novca. Računica je jasna: "Rokaj, dok smo na vlasti, da što više našlapamo, a kad odemo, nije nas briga za buduće generacije, kako će se nositi sa problemima. Neka se snalaze. Ko ih j*be". Tako oni razmišljaju.

Pa da, žalosno koliko ne postoji nikkav osećaj za sutra, za bilo šta.
to je ta bahatost i odvratna neodgovornost

Pre jedno 15 god sam išla vozom Berlin Štralsund oko 4 sata, duž bivše Istočne Nemačke i videla kako su Nemci potrudili da je skroz poprave, Istočna je bila velika sirotinja, mnogo veća od nas. I zapalo mi za oko kako na svakoj železničkoj stanici je sat na istom mestu, zatim onaj raspored dolaska i odlaska vozova, neko je rekao ovo da stoji tu, ovo tu, iste stolice, sve organizovano.. Dakle, misli se da bude funkcionalno, da uvek znaš gde da pogledaš koliko ima sati, da je skromno, ok to su oni.

Mi izgleda da nema šanse da budemo normalni iako imamo i arhitektonski faks i šumarski, i pretpostavljam amse stručnjaka. Oni su kod nas na zapećku, a seljoberi i nestručni vode kolo.

Ja lično nemam ništa protiv da se naselja šire, ALI stabla se seku minimalno gde je zgrada, najbolje da se sade zgrade između šuma, zatim mora da postoji propis koliko drveća mora biti između zgrada. Zatim mora da postoji propis kako se grade zgrade, kako izgledaju, da moraju da sve zajendo pruže ugodan planinski ambijent.

Danas sam proilazila busem kroz moj novi beograd i gledam.. mnogo je lepši od Zlatibosrkog naselja. Zgrade čak i ove nove svake imaju neki svoj stil, jeste da ima puno tih naselja, ali svako za sebe ima travnjake, drveće novo zasađeno, svetla koja prijaju... bulevari su veliki, vidi se da psotoje unapred određeni blokovi itd... Čak i gde su blokovi ostalo je dosta zelenila i parkića. Svega toga na Zlatiboru sada nema. Ono je zgrada do zgared kroz prozor ne vidiš četinar ili livadu već tuđu zgradu, načičkane su bez plana, svaka je drugačija, ono je napriosto ruglo koje odgovara nekoj siromašnoj zemlji trećeg sveta. Naprosto žalosno. Obišla sam pošle zime kolima celo naselje i videla sve to.

Paula, da li znas gde su posekli ova stabla?

Ovo poseceno je do bivse autobuske stanice pa na desno, uz kolovoz.

Tu je hotel Mona, prekoputa je Maxi u jednoj ogromnoj zgradi koja je izgradjena za vreme prosle vlasti, bez okolnog trotoara.
Stabla nisu suma na koju ti mislis.

Vila Pekovic je posekla sumu od jezera navise, kao i nekada Cigota.
Ne znam ko je gradio Cigotu, ali ko god da je gradio smestio je hotel u srce sume.

Zlatibor se gradi rdjavo vec trideset godina.
Deo od pijace je blatnjavo ruglo jer je divlja gradnja progutala nekadasnju periferiju naselja. Tu je bila autobuska stanica i slus, privatne kuce, vikendice, sta god.

Ako je nesto na Zlatiboru izgradjeno sramotno i u srcu planine - to je vajni Mecavnik i od Mecavnika pocinje komadanje plena, svidelo se to demokratama ili ne - tako je.
Vucic je samo podigao bezobrazluk na visi nivo.

Medjutim, Zlatibor nije izgubljen i situacija se moze popraviti.
Beograd na vodi je izgubljen i to se ne moze popraviti, na zalost.

Ne radi se o tome.
Cini mi se da slabo ljudi na temi razumeju kako je nastao haos.

Zlatibor nikada nije izuzet iz opstine Cajetina.
Tek poneki delovi naselja su zasticeni, ali naselje u celini nije zasticeno.

Dakle, ne moze se graditi na Partizanskim vodama bez da Republika da dozvolu.
Iza pijace se moze graditi lakse nego u Beogradu jer Beograd (Novi Sad, Nis...itd) ima regulacioni plan.
Cajetina taj plan nema.

Oni su jako tesko dobili dozvolu za gondolu jer je tu dozvolu dala Republika.
Za Cigotu je nekada u proslosti takodje dozvolu dala Republika. Za Mecavnik, za Pekovicevu vilu, sve je to bio domen drzave.

Za svinjac iza pijace dozvolu daje opstina Cajetina.
I najveci haos nastaje gde se preplicu dozvole, pa nesto ministarstvo, a nesto opstina...

Ovo konkretno iz teme je nadleznost opstine Cajetina i to nisu Partizanske vode koje jesu zasticene.

Zakljucak, Zlatibor ima smisla izdvojiti iz Cajetine i tada ce se dozvole za gradnju teze davati.
Nece prestati da se gradi, naprotiv, ali cak i sada vode racuna kada grade ka Partizanskim vodama, i ta izgradnja svakako izgleda bolje.
Oko pijace je najvece ruglo jer se te dozvole dobijaju kao u svakom selu, dlanom o dlan i na zahtev lokalnih kabadahija.

Ех, Нови Београд су урбанистички испојектовали зли комунисти.
Полако, док укапирају ови сада да је ту превише зелених површина... :(

Znaš li koliko turista i skijaša posjeti Jahorinu kad je sezona?
Gdje smjestiti sav taj narod?
Ako nemaš smještaja i sve što ide uz rekreativni turizam, odoše ljudi gdje ima.
Nije problem što se izgrađuje već kako. Naravno da treba turistima obezbjediti smještaj ali ti hoteli moraju imati riješen parking prostor. Hotel 30 soba a 10 parking mjesta na primjer. Razdaljina između dva hotela 10 metara. Spratnost hotela dostiže skoro nebodere u Sarajevu. Zimi je čitava Jahorina u saobraćajnom kolapsu.

Back