HLEB NAŠ...

Goscica:
Sefe, sta nam uradi sa ovim saxijama!!! :roll:
Potrudite se malo dame. Razletite se malo i po vašarima. Osim saksija ima i ŽENIKA! :lol: So namerno nisam pisao zato što hleb povuče lepi šmek od luka i ruzmarina, a znam da i mnogi ovde hukću na so kao NEZDRAV dodatak. U poverenju, ja stavim malo, i uopšte volim tu nezdravu SO! :lol: :lol: :lol:

Espanol:
Goscica:
Potrudite se malo dame. Razletite se malo i po vašarima. Osim saksija ima i ŽENIKA! :lol: So namerno nisam pisao zato što hleb povuče lepi šmek od luka i ruzmarina, a znam da i mnogi ovde hukću na so kao NEZDRAV dodatak. U poverenju, ja stavim malo, i uopšte volim tu nezdravu SO! :lol: :lol: :lol:
Oa vašari se ne održavaju onda kad nama trebaju saksije! :x

Espanol:
Goscica:

E onda odlicno, posto sam i ja stavila so! I jos nesto: so uposte nije nezdrava :!:

LepaJeka:
Espanol:
Goscica:

E onda odlicno, posto sam i ja stavila so! I jos nesto: so uposte nije nezdrava :!:
Pa neki drugovi (i drugarice članovi) tvrde da jeste. Mene mnogo boleeeeeeeee!(Radovan III). :lol: :lol: :lol:

Aaaaa, izvadila sam iz rerne ovaj hleb i donja korica izgleda OCAJNO! Kao da je mokra; to ustvari uopste nije korica zato sto nije hrskava, ma kakvi hrskava, ona bre ne postoji uopste! :cry: :cry: :cry: Ova gornja je dobra, cekam da se ohladi pa da proverim i ukus...mljac :)

Kako je ostalima spalo?

A sto se tice soli, ona ja stetna za ljude koji vec imaju neke zdravstvene probleme, ali nema sanse da sama so izaziva neku bolest, to je totalna glupost.

LepaJeka:
Aaaaa, izvadila sam iz rerne ovaj hleb i donja korica izgleda OCAJNO! Kao da je mokra; to ustvari uopste nije korica zato sto nije hrskava, ma kakvi hrskava, ona bre ne postoji uopste! :cry: :cry: :cry: Ova gornja je dobra, cekam da se ohladi pa da proverim i ukus...mljac :)

Kako je ostalima spalo?

A sto se tice soli, ona ja stetna za ljude koji vec imaju neke zdravstvene probleme, ali nema sanse da sama so izaziva neku bolest, to je totalna glupost.
To je zbog glazirane posude, u običnoj glinenoj saksiji nema šanse da se desi tako nešto. Rezervna varijanta (bolja) je tanki pleh dobro namazan. Bez obzira na prvi put, nećeš biti razočarana ukusom. :lol:

... uredno prijavljujem da je hleb iz saksije fenomenalan!
Napomena je da ipak treba soli (stavila sam, ali trebalo ja malo više) i da se saksija doooobro namasti i pospe brašnom (meni se malo zalepilo).
Problem je što Espanol vrlo suptilno radi protiv naše udaje... :roll: Već na prvi pogled, svaki potencijalni će odustati - kad sračuna koliko mu treba za hranu tako ugojene osobe! :wink:

smeh:
... uredno prijavljujem da je hleb iz saksije fenomenalan!
Napomena je da ipak treba soli (stavila sam, ali trebalo ja malo više) i da se saksija doooobro namasti i pospe brašnom (meni se malo zalepilo).
Problem je što Espanol vrlo suptilno radi protiv naše udaje... :roll: Već na prvi pogled, svaki potencijalni će odustati - kad sračuna koliko mu treba za hranu tako ugojene osobe! :wink:
Nešto nema izveštaja od Goščice? :roll:

Da ljubitelji "lakih" hlebova ne kažu kako su zakinuti, evo i recepta za popularni pariski hleb. Po sastavu i ukusu najsličniji je poznatom bagetu, razlikuje se po manjim dimenzijama (za kučnu pripremu) i narebrenoj gornjoj površini.
Materijal.

- 1 kg. pšeničnog brašna (najbolje tip 550)
- 40 gr. kvasca
- oko 3, 8 dl. mlake vode
- 4 kašičice soli

Brašno prosejati u dublju posudu, napraviti rupu u sredini i u njoj od izmrvljenog kvasca, vode i malo brašna napraviti kvas i posuti ga brašnom. Ostaviti 15 minuta dok ne počne da raste i puca po površini. Dodati so i umesiti glatko testo (tući ga dok ne počne lepo da se odvaja od suda i pušta mehure). Posuti testo sa malo brašna, prekriti krpom i ostaviti oko dva i po časa da raste na sobnoj temperaturi. Posuti radnu površinu brašnom i još jednom ga dobro premesiti, podeliti masu na 5 jednakih delova i oblikovati duge tanke hlebove (u zavisnosti od veličine pleha). Staviti na pleh posut brašnom i ostaviti još 15 minuta. Rernu zagrejati na 250 stepeni, svaki hleb zarezati više puta koso i premazati mlakom vodom. peći 35 -40 minuta na srednjoj pregradi. Voda u rerni obavezno, ovo više ne ponavljam! :lol:

P.S. Ovaj pariski hleb nije slučajno ovde. Sjajno može da posluži iseckan kao osnova za švajcarski fondu (videti sireve i jela od sira). :wink:

Pariski%20hleb.jpg

Dobio sam nekoliko (sasvim opravdanih) kritika da se malo bavimo pecivima. Evo, momentalno se popravljam. Za početak izvolite na...

PERECE
Materijal za 20 pereca:
- 500 gr. brašna
- 25gr. kvasca
- 1/2 kašičice soli
- nepune 1/ 4 litre mlakog mleka
- 50 gr. butera
- 1 jaje + 1 žumance
- krupna so

Priprema

Brašno prosejati u posudu, u sredini napraviti rupu i sa malo mleka i malo brašna napraviti kvas, prekriti sa malo brašna i pustiti da raste 15 minuta. Dodati buter, jaje, so i ostatak mleka i zamesiti gipko testo. Kad počne da se odvaja od posude i ispušta mehurove, pokriti ga i pustiti da raste 30- 40 minuta. Premesiti ga ponovo i razdeliti na 20 jednakih komada, koji se između dlanova razvaljaju u valjke debljine palca. Saviti u oblik perece i slagati na podmazan pleh. Pustiti da rastu još 15 minuta, premazati ih razmućenim žumancetom i posuti krupnom solju. U rerni zagrejanoj na 200 stepeni peći na srednjoj pregradi 10- 12 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.

Perece.jpg

Espanol:
Dobio sam nekoliko (sasvim opravdanih) kritika da se malo bavimo pecivima. Evo, momentalno se popravljam. Za početak izvolite na...

PERECE
Materijal za 20 pereca:
- 500 gr. brašna
- 25gr. kvasca
- 1/2 kašičice soli
- nepune 1/ 4 litre mlakog mleka
- 50 gr. butera
- 1 jaje + 1 žumance
- krupna so

Priprema

Brašno prosejati u posudu, u sredini napraviti rupu i sa malo mleka i malo brašna napraviti kvas, prekriti sa malo brašna i pustiti da raste 15 minuta. Dodati buter, jaje, so i ostatak mleka i zamesiti gipko testo. Kad počne da se odvaja od posude i ispušta mehurove, pokriti ga i pustiti da raste 30- 40 minuta. Premesiti ga ponovo i razdeliti na 20 jednakih komada, koji se između dlanova razvaljaju u valjke debljine palca. Saviti u oblik perece i slagati na podmazan pleh. Pustiti da rastu još 15 minuta, premazati ih razmućenim žumancetom i posuti krupnom solju. U rerni zagrejanoj na 200 stepeni peći na srednjoj pregradi 10- 12 minuta dok ne dobiju zlatnu boju.
Baš lepo zvuči.
Ali za one netalentovane za oblikovanje, koji ne znaju kako se "oblikuju perece", mogao bi postaviti slike kako to izgleda u pojedinim fazama... nešto kao strip-recept. Može... naivno pitam ja? :wink: :lol:

Ali za one netalentovane za oblikovanje, koji ne znaju kako se "oblikuju perece", mogao bi postaviti slike kako to izgleda u pojedinim fazama... nešto kao strip-recept. Može... naivno pitam ja? :wink: :lol:[/quote]

za one netalentovane

na svakoj pijaci kod plasticara mozes kupiti kalup za perece kojim je jako lako raditi. Samo razvijes testo i kalupom vadis perece

prijatno :wink:

miamilanche:
Ali za one netalentovane za oblikovanje, koji ne znaju kako se "oblikuju perece", mogao bi postaviti slike kako to izgleda u pojedinim fazama... nešto kao strip-recept. Može... naivno pitam ja? :wink: :lol:

za one netalentovane

na svakoj pijaci kod plasticara mozes kupiti kalup za perece kojim je jako lako raditi. Samo razvijes testo i kalupom vadis perece

prijatno :wink:[/quote]
pa nije to isto...

znam i ja da nije isto ali ovo prvo je mnogo pipavo

Moja tetka ih je svojevremeno pravila ( onda kad se zaljubila u tecu ) tanke oko 3mm i pekla na masnom papiru mmm. Ja normalno nesmem da pipnem - to je za gosta jelte. Dodje onda teca, krene da cvrkuce, tetka prevrce oci a ja navalim na perece i slistim ih za minut, i dok oni vide sta je bilo pojede vuk magarca tj milance perece

probao ja jednom i posle pete perece oterao sve u wc solju :x , tetka nece da ih pravi kaze mi da nisam normalan ko ce da se za***va sa tim - j***a vec 25 godina u braku, a teca mi dobar covek nece da lupi sakom o sto i eto tako ja vise neokusam perece one prave sa masnog papira kakve je samo tetka znala da napravi

Back