Hiljade Indijaca došle na regrutaciju: žele da idu u Izrael

Nina

Zlatna tastatura
Supermoderator
Poruka
338.052
28793477265bf3be12584a650073719_w640.jpg


Hiljade zidara, stolara i drugih radnika u Indiji traže zaposlenje u Izraelu zahvaljujući bilateralnom sporazumu dve države, uprkos ratu Izraela i Hamasa.
Uprkos niskim temperaturama i zimskoj magli na severu Indije, više od 7.000 radnika prisustvovalo je regrutaciji u gradu Laknau, javlja španska agencija EFE.

Glavni grad države Utar Pradeš bio je poprište jednonedeljnog praktičnog procesa regrutovanja, koji je završen prošlog utorka, gde su kandidati pokazali svoje umeće kroz oblaganje zidova ili polaganje pločica pod nadzorom izraelskog tima.

Plata koju bi radnici dobili u Izraelu je jedan od glavnih razloga željene migracije, sa oko 1.600 dolara mesečno u poređenju sa prosečnom mesečnom platom od 330 dolara u Indiji, prema podacima indijskog Ministarstva statistike iz jula 2023.

Nakon početka sukoba s Hamasom, Izrael je ukinuo radne dozvole za oko 150.000 palestinskih radnika, stvarajući manjak radne snage koju je Tel Aviv pokušao da popuni radnicima iz zemalja poput Indije ili susedne Šri Lanke.

"Ovaj sporazum nije dobar zbog bezbednosnih uslova u Izraelu", rekao je za EFE Sandžaj Kumar Sing, generalni sekretar Kongresa indijskog nacionalnog sindikata. Kritike dele i drugi veliki sindikati u zemlji, od kojih je njih desetak osudilo planove zapošljavanja u Izraelu.
link
 

Back
Top