HHO vodeni gas kao gorivo, diskusija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zna li ko sta je monoatomski Vodonik. Vidim dosta se kritikuje HHO, maltene ispade prevara. E sad imate na forumu coveka koji radi Dry Cell i koji vozi isti preko godinau dana pod haubom..Nov sam na ovom forumu, i koristim priliku da pozdravom forumase.

Poslednja izmena:
Zna li ko sta je monoatomski Vodonik. Vidim dosta se kritikuje HHO, maltene ispade prevara. E sad imate na forumu coveka koji radi Dry Cell i koji vozi isti preko godinau dana pod haubom..Nov sam na ovom forumu, i koristim priliku da pozdravom forumase.

Ko je taj? Nek objasni sta mu je to i kako radi i jel uspeo da ustedi :)

Inace, vozim na benzin vec 50-60km :eek: Zaboravio sam koliko mi auto ide bolje nego na plin, uh...

Не само свећице, него и сва светла и остала електрика, алтернатор је димензионисан да све то може, тј. мора да опскрби струјом, и још мора да му остане струја допуњавања акумулатора, тако да се сваком ауту може склонити акумулатор кад мотор ради.
Уствари, акумулатор је направљен доста после првих аутомобила, раније су се аутомобили палили на курблу, а онда су доста дуго аутомобили имали и акумулатор и курблу за покретање ако акумулатор зариба, и на крају је курбла сасвим избачена..
И данас се многа кола могу лако упалити "на гурање", то је мало модификован систем курбле..

Auto moze da radi bez akumulatora, i to je najbolji nacin da upropastis alternator.

Auto moze da radi bez akumulatora, i to je najbolji nacin da upropastis alternator.

Нисам мислио на то да извадиш и бациш акумулатор, јер ће ти требати сваки пут кад угасиш ауто па треба поново да га упалиш, већ на прост експеримент да откачиш једну или обе клеме док кола раде...

ali ja ne pričam priče već se bavim naukom ;)
što se gasa tiče, bezbedan je jer je tolerancija uređaja daleko veća od upotrebe. bocu ćeš probušiti jedino protivpancirnim zrnom.

vodonik zapreminski ima malu gustinu energije. po masi, ima daleko veću. 143 MJ/kg za razliku od benzina i dizela, 46 ali to nije još toliko dobra vest kolikom se čini.
kako je gas, zapremina je promenljiva kategorija , on je jako male gustine svega 0,089 grama po litru, odnosno 89g/m3. gustina energije u gasovitom stanju je 0,01 MJ/L odnosno 10 MJ/m3 (dok benzin ima 34 MJ/L). Za 50 litara benzina nama treba 170m3 vodonika što se tiče količine energije. Naravno vodonik se može sabiti, pa na pritisku od 700bar on sadrži 5600 MJ/m3 odnosno na rezervoaru od 100 litara to je 560MJ, a 100l benzina je 3400MJ. da uzmemo i da je tih 560MJ prihvatljiva količina, nećemo imati autonomiju 800km nego recimo 200km to i ne bi bilo loše.
međutim u autu imamo bocu pod pritiskom od čak 700bar u poređenju sa dosadašnjih 8-12bar , a to je 70kg/cm2 što je ogroman pritisak na bocu.
uz sve to, benzinska pumpa koja ima bar 100m3 goriva dole u rezervoaru, bi sad trebala da ima za istu količinu energije imati 6x veći rezervoar, i to pod pritiskom od 700bar minimum.

e Zato je vodonik opasan i nezgodan za skladištenje :D

Nije baš tako kako pišeš, pre svega vodonik se ne skladišti, nego se direktno uzima iz elektrolizera, a iako se skladišti postoje bezbedni načini skladištenja i nije potreban pritisak.
"Danska kompanija Amineks predstavila je svoj revolucionarni način skladištenja vodonika uz pomoć vezivanja tog gasa za molekule specijalnog katalizatora."
"Kompanija Amineks tvrdi da je rešila taj problem. Njeni istraživači pronašli su materijal koji vezuje za sebe atome vodonika i pri tom prelazi u čvrsto stanje. Katalizator vezuje vodonik u odnosu 1 prema 10, što znači da patrona od stotinu grama sadrži jedan kilogram vodonika. "

Poslednja izmena:
Не само свећице, него и сва светла и остала електрика, алтернатор је димензионисан да све то може, тј. мора да опскрби струјом, и још мора да му остане струја допуњавања акумулатора, тако да се сваком ауту може склонити акумулатор кад мотор ради.
Уствари, акумулатор је направљен доста после првих аутомобила, раније су се аутомобили палили на курблу, а онда су доста дуго аутомобили имали и акумулатор и курблу за покретање ако акумулатор зариба, и на крају је курбла сасвим избачена..
И данас се многа кола могу лако упалити "на гурање", то је мало модификован систем курбле..

Poslednji auto sa kurblom i anlaserom bese citroen gs :D Inace, moguce je da auto sa benz motorom radi bez akumulatora, probao jedne zime, menjao sam akumulator dok je motor radio. Evo da dam i ja svoj skromni doprinos ovoj temi. Skoro je izasao tekst na sajtu polovni automobili o HHO kao gorivu. Uredjaj su napravila dvojica prijatelja iz Bosne. Tvrde da gorivo sagoreva u potpunosti, i da merenja izduvnih gasova pokazuju da je kolicina ugljen monoksida jedva merljiva.
Link
http://www.polovniautomobili.com/wiki-Vesti/jedinstvenim-patentom-prepolovili-potrosnju-goriva.php

A evo i nekih komentrara

neso:
imam uredjaj u dizel vozilu i potrosnja se nista nije smanjila niti bolje ide isl... testirao sam ga na par hiljadas kilometara i nista !!! planiram da ga vratim proizvodjacima u bg jer definitivno ne spara gorivo... na zalost

Anto Samardzic, jedan od dvojice "pronalazaca"
Pozdrav svima jedan sam od ta dva tj vlasnik sierre 1.8 td i na njoj je stoposto potrosnja skinuta za 3 litre kad malo nalozim ampera i do 3,5 litara bez problema.I kod mene i Nese su starija vozila koja nemaju elektronike i cisto mehanicka su i vjerujem da je kvaka u tome.Uredjaje ne prodajemo i rado cu svakome od vas koji je voljan pokusati pomoci da napravi isti.Koga god bude interesovalo moze mi se javiti na majl i bez ikakve naknade objesnicu mu sta i kako da slozi i pokusa da to instalira na svome autu.Evo mail anto.samardzic1@tel.net.ba

Anto Samardzic, na komentare o krivi drvima i budalama
Zar je zaista toliko tesko pre komentara o krivim drvima i budalama staviti dvije kasike u casu od vode i dovesti 12 volti na te dvije kasike i vidjeti reakciju u vodi,vjerujte da nije tesko samo treba probati i za minut bise znala prica o krivim drvima ali bez budala.Za to probati treba samo pola minute i nije tesko.Malo tecnog detrdjenta sakupice to nesto sto izlazi iz vode i i ko ima hrabrosti nek to potpali ako mi ne zeli vjerovati na rijec jer snaga u toj vodi je zastrasujuca.Stoga prije budala i krivih drva probajte to napraviti i ja cu rado svoje ime prepraviti sam u Budala.Ja ne prodajem nista i od ovog nepravim biznis kao neki i iz toga nepravim profit jer novac te ne cini sretnim kao kad ti neko napise jedno veliko HVALA

Nije baš tako kako pišeš, pre svega vodonik se ne skladišti, nego se direktno uzima iz elektrolizera, a iako se skladišti postoje bezbedni načini skladištenja i nije potreban pritisak.
"Danska kompanija Amineks predstavila je svoj revolucionarni način skladištenja vodonika uz pomoć vezivanja tog gasa za molekule specijalnog katalizatora."
"Kompanija Amineks tvrdi da je rešila taj problem. Njeni istraživači pronašli su materijal koji vezuje za sebe atome vodonika i pri tom prelazi u čvrsto stanje. Katalizator vezuje vodonik u odnosu 1 prema 10, što znači da patrona od stotinu grama sadrži jedan kilogram vodonika. "
zapravo, jeste baš tako.
I ok, pretpostavićemo da postoji neki misteriozni materijal koji vezuje vodonik. kojim procesom i kolikim utroškom energije se vodonik oslobađa?

Ma kakvih 40 ampera, o čemu pričate, to su neefikasni uređaji ili kuvala za kafu, ja imam elektrolizer koji vuče samo 5 ampera struje i motor mnogo mirnije radi, štedi i vuče bolje.
Matematika je jasna. meni ne smeta da ti veruješ da ti bolje radi i vuče itd.

Tvrde da gorivo sagoreva u potpunosti, i da merenja izduvnih gasova pokazuju da je kolicina ugljen monoksida jedva merljiva.
sagorevanje ugljeničnih goriva, kao što su naftni derivati, Mora proizvesti ugljen dioksid i ugljen monoksid. jer sagorevanje je ništa drugo nego oksidacija, u našem slučaju ugljenika.

Потпуније сагоревање даје много мању количину CO, а цака HHO је управо у томе, повећање степена искоришћења горива путем бољег сагоревања.
С једне стране, то смањује потрошњу горива, а с друге, смањује стварање наслага гарежи у мотору, које доводе до превременог хабања делова..

Кључна ствар у свему томе је HHO ћелија, која производи гас, колико она троши струје а колико литара гаса произведе, и каквог гаса, изгледа да је и то важно.

koliko ona struje odnosno Energije(!) potroši da stvori dotični gas je izuzetno bitno. cela moja tirada se sastoji u tome da ona nikada neće isporučiti energiju koju je potrošila, kroz taj HHO gas.
Efikasnost SUS motora je 25-40% a tako niska efikasnost nije zbog goriva(koje može uticati u slučaju da je Jako loše) nego zbog Karnoovog ciklusa, primenjenog u postojećoj konstrukciji motora, koji opisuje šta taj motor radi u termodinamičkom smislu. Bolje sagorevanje goriva, da zamislimo neki idealan slučaj toga, i dalje neće povećati efikasnost motora značajno, a svakako neće nadomestiti trošak stvaranja HHO gasa.

Јеси ли га сам правио, или си купио? Колико литара водоника прави у минути?
Pravio sam ga sam i već više od godinu dana se bakćem sa tim, nisam prodao ni jedan, dakle ne pišem ovo radi komercijalizacije. Sa 5 ampera struje dobijem oko 06 litara HHO u minuti ali čistog bez vodene pare, a ovi što troše 40 ampera nisu dobri jer proizvode vodenu paru. Moj uređaj je bar za klasu bolji od uređaja firme HHO Solution koa je na sajmu automobila prezentovala isti. Još da napomenem da sam uspeo da taj praskavi gas pretvorim u gas sličan TNG, dakle nije više praskavac, tako da ove zime grejanje na HHO bez struje, postoji način dobijanja hho pomoću aluminijuma, negde oko 1 kg aluminijuma biće dovoljno dnevno.
Moje lično iskustvo mi govori da taj gas ima veliki potencijal.
"Kako god prvi motor koji je pouzdano radio na vodonik je napravljen 1820, (Englez William Cecil).
Benzinski motori su došli tek posle (na osnovu ovih) i prvi je izrađen u Americi (Hazard i Morey; Hezerd i Mori) tek 1824.
Imao je neku vrstu primitivnog rasplinjača, dok oni na vodonik (normalno) nisu!
Toliko o tome može li vodonik da se koristi u motorima SUS. Da je nastavljeno sa tim ko zna gde bi sad bili (i koliko bi svet bio manje zagađen)."

Хммм, да, јака струја проузрокује загревање, а где је загревање ту је и водена пара.
С друге стране, читао сам о томе да кад се вода изложи дејству променљивог магнетног поља одређење учестаности, да то умногоме олакшава дисоцијацију молекула воде, тј. потребна је још мања струја.
Ово за алуминијум први пут чујем, можеш ли рећи нешто више? Килограм алуминијума дневно? Зар алуминијум није прилично скуп?

Sve i da uzmeš kao tačnu tu priču o magnetnom polju određenih osobina, i dalje ti treba struja u nekim namotajima da to polje stvoriš, i trošićeš energiju koje to polje sadrži da bi rastavio molekul vode. A energija u polju potiče od električne energije u tim kablovima... kako god obrneš dupe ti je pozadi što bi rekli :D

a to sa kilom Al dnevno je idiotluk. pa nije to jeftino, ni komad aluminjuma od kilogram nije mali

koliko ona struje odnosno Energije(!) potroši da stvori dotični gas je izuzetno bitno. cela moja tirada se sastoji u tome da ona nikada neće isporučiti energiju koju je potrošila, kroz taj HHO gas.
Efikasnost SUS motora je 25-40% a tako niska efikasnost nije zbog goriva(koje može uticati u slučaju da je Jako loše) nego zbog Karnoovog ciklusa, primenjenog u postojećoj konstrukciji motora, koji opisuje šta taj motor radi u termodinamičkom smislu. Bolje sagorevanje goriva, da zamislimo neki idealan slučaj toga, i dalje neće povećati efikasnost motora značajno, a svakako neće nadomestiti trošak stvaranja HHO gasa.

Искрено речено, ја не знам који би други начин био да HHO смањи потрошњу горива осим да повећа искоришћење угљоводоничног горива и тиме компензује повећану потрошњу алтернатора. Међутим, нисам сигуран како се то уклапа у причу о наизменичном магнетном пољу које смањује потрошњу струје, и чини гас квалитетнијим.
Наравно, цела прича се врти око perpetuum mobile-а.

Sve i da uzmeš kao tačnu tu priču o magnetnom polju određenih osobina, i dalje ti treba struja u nekim namotajima da to polje stvoriš, i trošićeš energiju koje to polje sadrži da bi rastavio molekul vode. A energija u polju potiče od električne energije u tim kablovima... kako god obrneš dupe ti je pozadi što bi rekli :D

a to sa kilom Al dnevno je idiotluk. pa nije to jeftino, ni komad aluminjuma od kilogram nije mali

Јасно је мени о чему ти причаш, ти причаш о томе да по законима физике perpetuum mobile није могуће направити, али ако је тако, откуд онда ти силни HHО уређаји у продаји, ја сам гледао да су се продавали и рекламирали и на сајму аутомобила...

ta naizmenično magnetno polje nemož nikako da smanji, cela ta priča je...
otkud silni uređaji? pa od vajkada se kaže prodao rog za sveću, muda za bubrege, prodaje maglu...
jeste malo neverovatno da se tako nešto danas prodaje ali kada postoje "energetske narukvice sa prirodnim frekvencijama", dr levinov magnetni pojas i slične stvari, što ne bi postojalo i ovo...
Oni su tamo pisali da imaju amin od mašinskog fakulteta. Bio sam tamo al nisam hteo da se svađam na sajmu sa njima, ono šta su pričali je bilo jako iritantno i bezobrazluk koliko lažu ljude. Možda i oni sami nisu svesni da to tako ne ide...
Ali kad malo bolje pročitaš fakultetski amin je nešto drugo. Maš. fakultet je potvrdio da taj generator proizvodi taj gas, i da taj gas može da sagoreva u motoru i ne škodi mu. Ništa dalje nije rečeno niti potvrđeno.

ta naizmenično magnetno polje nemož nikako da smanji, cela ta priča je...
otkud silni uređaji? pa od vajkada se kaže prodao rog za sveću, muda za bubrege, prodaje maglu...
jeste malo neverovatno da se tako nešto danas prodaje ali kada postoje "energetske narukvice sa prirodnim frekvencijama", dr levinov magnetni pojas i slične stvari, što ne bi postojalo i ovo...
Oni su tamo pisali da imaju amin od mašinskog fakulteta. Bio sam tamo al nisam hteo da se svađam na sajmu sa njima, ono šta su pričali je bilo jako iritantno i bezobrazluk koliko lažu ljude. Možda i oni sami nisu svesni da to tako ne ide...
Ali kad malo bolje pročitaš fakultetski amin je nešto drugo. Maš. fakultet je potvrdio da taj generator proizvodi taj gas, i da taj gas može da sagoreva u motoru i ne škodi mu. Ništa dalje nije rečeno niti potvrđeno.

Изгледа да не вреди ништа док се лично не уверим, монтирам, сипам гориво и измерим колико пређем..

pa baci pare...
Види, не знам откуд теби та прича да се коефицијент искоришћености горива не може повећавати, ја знам да нпр. зими, док ауто не достигне радну температуру, троши више горива, затим да се потрошња умногоме може смањити подешавањем односа горива и ваздуха у смеши. Шта је то ако није повећање искоришћености горива?

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back