HHO vodeni gas kao gorivo, diskusija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
ti magneti su sviranje qrrrcu. lepo zvuči, al neće.
prilikom startovanja motora, elektropokretač povuče 60ak ampera, zavisi od veličine motora. kod mene na brodu je pokretač od 1ks, motor ima 1100ccm dizel, i kada radi vuče 60A. na autu je možda i više.
ovo koliko srče ovaj generator sa svemirskim modulatorom, je oko te veličine. eno na onim slikama 40A

ti magneti su sviranje qrrrcu. lepo zvuči, al neće.
prilikom startovanja motora, elektropokretač povuče 60ak ampera, zavisi od veličine motora. kod mene na brodu je pokretač od 1ks, motor ima 1100ccm dizel, i kada radi vuče 60A. na autu je možda i više.
ovo koliko srče ovaj generator sa svemirskim modulatorom, je oko te veličine. eno na onim slikama 40A

Да, али електропокретач вуче тих 50-80 А пар секунди, и то из акумулатора, а алтернатор после после преузима напајање струјом, па и пуњење акумулатора (не знам да ли си пробао, али кад ауто ради, акумулатор можеш слободно да скинеш). Не знам тачно колику струју даје динамо у просечном аутомобилу у просечној вожњи са упаљеним светлима, али ред величине сигурно није већи од неколико ампера.

Ставити на динамо потрошач од 40А који ће константно радити током вожње ће свакако изазвати брзо хабање истог, јер није димензионисан за толику потрошњу.

Poslednja izmena:
Onda jedino turbina povecava procenat sagorenog goriva u cilindru, ne ? Npr kod bi turbo benzinaca, turbina za niske obrtaje smanjuje potrosnju u odnosu na isti motor bez turbine, jer daje vise vazduha smesi..kad se upali druga turbina tu je druga prica xD
Citao sam davnoneki tekst na tu temu..

Да, али електропокретач вуче тих 50-80 А пар секунди, и то из акумулатора, а алтернатор после после преузима напајање струјом, па и пуњење акумулатора (не знам да ли си пробао, али кад ауто ради, акумулатор можеш слободно да скинеш). Не знам тачно колику струју даје динамо у просечном аутомобилу у просечној вожњи са упаљеним светлима, али ред величине сигурно није већи од неколико ампера.
Ставити на динамо потрошач од 40А који ће константно радити током вожње ће свакако изазвати брзо хабање истог, јер није димензионисан за толику потрошњу.
upravo sam zato to i rekao, pokretač posrče praktično svu trenutnu moć akumulatora, posle on dođe sebi. ne može da se srče non stop toliko.
i + toplotni gubici u kablovima pri tako velikim strujama na naponu od samo 12V su ogromni. možeš kuvati s njima.
dizel može da radi bez akumulatora od početka, ja moj motor nekad palim na kurblu kad mi se isprazne akumulatori.
ali benzincu treba struja zbog svećica. dal svećice mogu direktno da se napajaju sa alternatora, ne znam.

Onda jedino turbina povecava procenat sagorenog goriva u cilindru, ne ? Npr kod bi turbo benzinaca, turbina za niske obrtaje smanjuje potrosnju u odnosu na isti motor bez turbine, jer daje vise vazduha smesi..kad se upali druga turbina tu je druga prica xD
Citao sam davnoneki tekst na tu temu..
Турбина ради сабијање ваздуха, ваздух под притиском улази у мотор, али нисам знао да то може да смањи потрошњу горива... Мислио сам да је обрнуто.

Турбина ради сабијање ваздуха, ваздух под притиском улази у мотор, али нисам знао да то може да смањи потрошњу горива... Мислио сам да је обрнуто.

Kad imas jednu turbinu koja se pali posle 4500 rpm tu nema price o ustedi :D ..al turbine koje se okrecu na niskim obrtajima imaju smisla

upravo sam zato to i rekao, pokretač posrče praktično svu trenutnu moć akumulatora, posle on dođe sebi. ne može da se srče non stop toliko.
i + toplotni gubici u kablovima pri tako velikim strujama na naponu od samo 12V su ogromni. možeš kuvati s njima.
dizel može da radi bez akumulatora od početka, ja moj motor nekad palim na kurblu kad mi se isprazne akumulatori.
ali benzincu treba struja zbog svećica. dal svećice mogu direktno da se napajaju sa alternatora, ne znam.

Не само свећице, него и сва светла и остала електрика, алтернатор је димензионисан да све то може, тј. мора да опскрби струјом, и још мора да му остане струја допуњавања акумулатора, тако да се сваком ауту може склонити акумулатор кад мотор ради.
Уствари, акумулатор је направљен доста после првих аутомобила, раније су се аутомобили палили на курблу, а онда су доста дуго аутомобили имали и акумулатор и курблу за покретање ако акумулатор зариба, и на крају је курбла сасвим избачена..
И данас се многа кола могу лако упалити "на гурање", то је мало модификован систем курбле..

Kad imas jednu turbinu koja se pali posle 4500 rpm tu nema price o ustedi :D ..al turbine koje se okrecu na niskim obrtajima imaju smisla

Ја сам мислио да само те турбине и постоје, знам да су се турбине најпре уграђивале у дизеле јер дизел због великих ротационих маса има ограничен број обртаја, па се прибегло дипремању ваздуха под притиском да би се добила већа снага.
Касније је ово примењено и на бензинце, иако они развијају већи број обртаја.

Али чему служи та турбина која ради при малом броју обртаја? Искључиво штедњи горива?

Ne, iskljucivo radi postizanja ravnog grafika snage pri svim obrtajima..
al kazuu ljudi da manje trosi kad se normalno vozi..
al tu su problemi,
1. takav auto nikad ne mozes normalno da vozis :D jer ono sto ustedis, prvi put kad povuce velika turbina, caooo :D
2. trubine, 2 puta vise razloga da te zaboli glava i novcanik ;)

Ne, iskljucivo radi postizanja ravnog grafika snage pri svim obrtajima..
al kazuu ljudi da manje trosi kad se normalno vozi..
al tu su problemi,
1. takav auto nikad ne mozes normalno da vozis :D jer ono sto ustedis, prvi put kad povuce velika turbina, caooo :D
2. trubine, 2 puta vise razloga da te zaboli glava i novcanik ;)

Aaaaa, ви'ш, то ми није пало на памет, страшна фора, турбина пегла график снаге у односу на број обртаја.

А она друга турбина, па не дај јој да се активира, она се активира на одређени број обртаја који не мораш да постижеш често..

Једини начин на који HHO kit може да донесе уштеду јесте да поспеши сагоревање, тј. искористивост дизела или бензина.

Својевремено су се продавали магнети који се монтирају на цреву за довод горива, наводно су разбијали гроздове молекула горива и тиме омогућавали боље сагоревање и самим тим уштеду горива. Не знам колико је ово било истина, двоумио сам се да ли да купим те магнете, али сам одустао јер су били превише скупи с обзиром на то да се ипак ради само о магнетима.

Ово је дефинитивно сличан принцип, можда врже постизање радне температуре захваљујући праскавом гасу доноси уштеде, можда већа температура сагоревања такође повећава искористљивост, али у свим тим случајевима ја бих био опрезан и сачекао да видим ефекте на мотору и дуговечности мотора, јер се лако може десити да се на ћуприји плати много више него на мосту.

Једно је извесно, perpetuum mobile не постоји, енергија утрошена на електоролизу воде је енергија из мотора (преко алтернатора) те се не може очекивати да се сагоревањем добије више од утрошеног.
Овде треба имати у виду и енормно оптерећење алтернатора у вожњи, осим што много повећава потрошњу горива (ако је за упаљена светла дању повећање око 2,5%, колико ли је за напајање HHO kit-а), извесно је да јак оскраћује радни век алтернатора....

Da, ovaj post je veoma dobro napisan, čak i ukoliko bi na neki način uspjeli da smanje potršnju, mislim da to ne bi moglo a da se ne odrazi na dugovječnost motora

Ne, C11H24 je undekan, ako se razumiješ u hemiju to ti je jednostavna nomenklatura, sam po broju atoma ugljenika

Oho, pogriješio sam.
U pravu si i riječ je o dodekanu.
Što se tiče alkana znam ih imenovati samo do dekana. Ništa dalje, pošto mi nisu bili zanimljivi. Samo sam dolazio u dodir sa propanom, butanom i oktanom, ostali samo teorija a sve preko C10 ni u teoriji.
Džaba vi sad nagađate neke mogućnosti, razumijem ja vas jer smo u istoj situaciji: svi mi bi vrlo rado smanjili potrošnju čorbe isključujući rizik da nas neko zajebe. Mythbusters su "dokazali" da je HHO samo mit, dok drugi ljudi svejedno uvjeravaju masu da je HHO stvarnost. Naravno, najbolje je naći Zastavu 750 za 100€, ugraditi HHO i isprobati kako fercera. Ako je to sviranje kurčini ništa onda. A na novijim, ili bilo kojim kolima skupljim od 1000€ ne treba vući vraga za rep.

Oho, pogriješio sam.
U pravu si i riječ je o dodekanu.
Što se tiče alkana znam ih imenovati samo do dekana. Ništa dalje, pošto mi nisu bili zanimljivi. Samo sam dolazio u dodir sa propanom, butanom i oktanom, ostali samo teorija a sve preko C10 ni u teoriji.
Džaba vi sad nagađate neke mogućnosti, razumijem ja vas jer smo u istoj situaciji: svi mi bi vrlo rado smanjili potrošnju čorbe isključujući rizik da nas neko zajebe. Mythbusters su "dokazali" da je HHO samo mit, dok drugi ljudi svejedno uvjeravaju masu da je HHO stvarnost. Naravno, najbolje je naći Zastavu 750 za 100€, ugraditi HHO i isprobati kako fercera. Ako je to sviranje kurčini ništa onda. A na novijim, ili bilo kojim kolima skupljim od 1000€ ne treba vući vraga za rep.

Istina živa... Mada meni to ne igra nikakvu ulogu, kad mogu da sipam u 4.0 benzinac i da mi nije problem ništa mi ne treba taj HHO i ostale gluposti. Nego meni zanimljivo sa hemijskog aspekta :lol:

svi mi možmo sipati u 4.0 samo je pitanje koliko i koliko puta :lol:

Tačno. Znam par ljudi pravih pravcatih bolida al jedan među njima je šampion: ima mercedesa E klase, kad god ide negdje na put van grada žica se (sazna kad mora putovati i raspita se par dana unapred da li neko ide taj dan u tom pravcu i kad se vraća) i ima iPhone 4 i nikad nema na računu da poruku pošalje. Kad malo razmislim, nema potrebe ni ugrađivati HHO na skupa kola: ako ih mo'š sebi priuštiti onda vjerovatno nije problem ni cijena goriva (fosilnih).

Tačno. Znam par ljudi pravih pravcatih bolida al jedan među njima je šampion: ima mercedesa E klase, kad god ide negdje na put van grada žica se (sazna kad mora putovati i raspita se par dana unapred da li neko ide taj dan u tom pravcu i kad se vraća) i ima iPhone 4 i nikad nema na računu da poruku pošalje. Kad malo razmislim, nema potrebe ni ugrađivati HHO na skupa kola: ako ih mo'š sebi priuštiti onda vjerovatno nije problem ni cijena goriva (fosilnih).

Upravo tako, ja da nemam vozio bih na 1600 do 1900 kubika, sipao po 10€ i imao neki telefončić od 50€ ili onaj sa akcije od eura :mrgreen: i to je to... Nijesam taj tip da pokušava sebi da priuštim više nego što su moje mogućnosti... Al kad su mi mogućnosti velike, onda zašto da ne?

pošto studiram el.teh evo da prokomentarišem špek1:
nemoguće je, jer i kod strujnih kola, i elektromagnetnog polja, i dalje stoji priča o energiji. i ta magnetna polja sadrže određenu količinu energije, i sve to potpada pod ono da ti je potreban neki određeni minimum energije da ih rastaviš, a taj minimum je maksimum koji možeš dobiti. igranjem sa strujom ti možeš svesti neophodne gubitke u tom procesu na manje, ali će oni i dalje biti veći od onog minimuma potrebnog za razdvajanje vode.
špek2:
to je jedino što je mogućnost. da ostaje veliki deo klasičnog goriva koji ne sagori, a da bi u slučaju obogaćivanja ovim gasom i to sagorelo. međutim to bi moralo biti najmanje još 50% snage i da ne smanjuješ količinu benzina, da bi pokrilo troškove proizvodnje hho. karburatorski automobil neće smanjiti količinu benzina, a ovaj sa ubrizgavanjem valjda zavisi od ECU ali mislim da nijedan automobil ne računa na zapaljiv vazduh koji stiže iz usisne grane.
struja koju vuče HHO svemirski modulator je ogromna. 40A vuče na onim slikama, to je struja slične jačine struji koju vuče pokretač kada startujete automobil. a tada vam se svetla i radio ugase kad "povuče". alternator opterećen ovakvim potrošačem bi gušio motor samo tako.

dakle špekulacija 2 je ono što je mogućnost, teoretska.

Izvinjavam se sto upadam u diskusiju. Imam pod haubom Dry Cell sa 3A dobijam 0.666lpm HHO gasa i sa tom kolicinom imam ustedu 40% ..ima li ko kakav komentar..

Naime na našem tržištu se pojavilo nešto čiji se koncept u americi odavno već vrti i odbačen je kao prevara.

Elektrolizom vode, odnosno razgradnjom vode na vodonik i kiseonik, dobija se gas pod nazivom HHO odnosno 2 H2O = 2 H2 + O2 mešavina atoma vodonika i kiseonika, u gasovitom stanju.
na sajmu je izložen proizvod gde je predstavnik istog tvrdio da ovaj uređaj smanjuje potrošnju klasičnog goriva, dizel ili benzin, od 10 do 30%.
prema njihovoj zamisli, ovaj gas se pušta u usisnu granu motora i sagoreva zajedno sa ostalim stvarima u cilindru.
koliko ja vidim, puštanje vodonika u cilindar teško da može doprineti jer cilindar želi kiseonik a ne još neko gorivo za sagorevanje.

na kraju krajeva, zakoni termodinamike to nalažu,
energija potrebna za elektrolizu tj stvaranje tog gasa iz vode, ne može nikako biti manja od energije koja se dobije procesom koji je obrnut, tj sagorevanjem!
ako se taj uređaj napaja iz akumulatora, koji se napaja iz alternatora koji dobija pogon s motora,
ovakav uređaj može samo povećati potrošnju goriva.
Pozdrav. Nov sam na ovom forumu, ali mi se cini da imam mnogo toga da vam kazem, obzirom na diskusiju koju videh. I ja sam mislio da je zabluda, ali kad se sve odradi kako treba i kad se shvati sustina onda ..ima ustede.

Naime na našem tržištu se pojavilo nešto čiji se koncept u americi odavno već vrti i odbačen je kao prevara.

Elektrolizom vode, odnosno razgradnjom vode na vodonik i kiseonik, dobija se gas pod nazivom HHO odnosno 2 H2O = 2 H2 + O2 mešavina atoma vodonika i kiseonika, u gasovitom stanju.
na sajmu je izložen proizvod gde je predstavnik istog tvrdio da ovaj uređaj smanjuje potrošnju klasičnog goriva, dizel ili benzin, od 10 do 30%.
prema njihovoj zamisli, ovaj gas se pušta u usisnu granu motora i sagoreva zajedno sa ostalim stvarima u cilindru.
koliko ja vidim, puštanje vodonika u cilindar teško da može doprineti jer cilindar želi kiseonik a ne još neko gorivo za sagorevanje.

na kraju krajeva, zakoni termodinamike to nalažu,
energija potrebna za elektrolizu tj stvaranje tog gasa iz vode, ne može nikako biti manja od energije koja se dobije procesom koji je obrnut, tj sagorevanjem!
ako se taj uređaj napaja iz akumulatora, koji se napaja iz alternatora koji dobija pogon s motora,
ovakav uređaj može samo povećati potrošnju goriva.
Da bi se polemisalo o HHO mora ju se znati i neke stvari koje su elementarne u ovoj temi. HHO nije dodatno gorivo u smislu dva tri litra benzina vise. Taj gas ima svoja svojstva i on odradjuje odredjeni posao u kompresionom prostoru. Treba znati i to da sam gas zavisi od nacina dobijanja istog. Ako ga dobijate visokom Amperazom on se bude u diatomskom obliku. Ako se pak dobije niskim strujama onda je u monoatomskom obliku. Taj dugi nam treba. On radi cudne stvari u nasim automobilima.

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back