HHO vodeni gas kao gorivo, diskusija

stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ih, bre, Sig, pa koje gorivo nije zapaljivo, benzin? A do prosle godine sam slusao price kako sam namontirao bombu u auto (mislim na plin) :)

Dobro, jasno mi je o cemu pricas, postoje veci problemi sa vodoonikom, ali mislim da ce se to ipak resiti. Rizik ce i dalje postojati, ali svaka voznja je rizik, nikad neznas kad ce da izleti neka budala i sakupi celu porodicu, zato sam ipak malo opusteniji u vezi cele price.

ali ja ne pričam priče već se bavim naukom ;)
što se gasa tiče, bezbedan je jer je tolerancija uređaja daleko veća od upotrebe. bocu ćeš probušiti jedino protivpancirnim zrnom.

vodonik zapreminski ima malu gustinu energije. po masi, ima daleko veću. 143 MJ/kg za razliku od benzina i dizela, 46 ali to nije još toliko dobra vest kolikom se čini.
kako je gas, zapremina je promenljiva kategorija , on je jako male gustine svega 0,089 grama po litru, odnosno 89g/m3. gustina energije u gasovitom stanju je 0,01 MJ/L odnosno 10 MJ/m3 (dok benzin ima 34 MJ/L). Za 50 litara benzina nama treba 170m3 vodonika što se tiče količine energije. Naravno vodonik se može sabiti, pa na pritisku od 700bar on sadrži 5600 MJ/m3 odnosno na rezervoaru od 100 litara to je 560MJ, a 100l benzina je 3400MJ. da uzmemo i da je tih 560MJ prihvatljiva količina, nećemo imati autonomiju 800km nego recimo 200km to i ne bi bilo loše.
međutim u autu imamo bocu pod pritiskom od čak 700bar u poređenju sa dosadašnjih 8-12bar , a to je 70kg/cm2 što je ogroman pritisak na bocu.
uz sve to, benzinska pumpa koja ima bar 100m3 goriva dole u rezervoaru, bi sad trebala da ima za istu količinu energije imati 6x veći rezervoar, i to pod pritiskom od 700bar minimum.

e Zato je vodonik opasan i nezgodan za skladištenje :D

Ključna stvar je ovo:
energija potrebna za elektrolizu tj stvaranje tog gasa iz vode, ne može nikako biti manja od energije koja se dobije procesom koji je obrnut, tj sagorevanjem!
Svidelo nam se ili ne to je nepromenljivo!

Tačna i pouzdana merenja bi pokazala da je SIGNATURE 350 u pravu 101%!
Možda nekom novopečenom vlasniku skupog uređaja izgleda da stvarno deluje ali to je obično neki, često nesvesni (podsvesni?), propust u metodi merenja.

Jednostavno, nije moguće! (Voleo bih da jeste, ali zakoni prirodnih nauka ne pitaju ni mene ni meni slične!:hahaha:)

Duduk
može u varijanti da taj gas pomogne u sagorevanju ostatka benzina koji ovako ne sagori, pod uslovom da baš toliko ne sagoreva da ima puno viška.
međutim današnja kola su usavršena dosta što se tiče tog sagorevanja, vremena ostavljenog za isto i trenutka paljenja, da sve i da ostane neki nespaljeni višak, ne može to biti nešto mnogo.

Duduk
može u varijanti da taj gas pomogne u sagorevanju ostatka benzina koji ovako ne sagori, pod uslovom da baš toliko ne sagoreva da ima puno viška.
Razlaganjem vode nastaje "praskavi gas" koji se lako pali i sagoreva pretvarajući se u vodu. Ne može imati primetan uticaja na sagorevanje postojeće smeše naftinog derivata kome za sagorevanje treba kiseonik. Pogotovu ne može biti govora o uštedi od 30%.

Duduk
međutim današnja kola su usavršena dosta što se tiče tog sagorevanja, vremena ostavljenog za isto i trenutka paljenja, da sve i da ostane neki nespaljeni višak, ne može to biti nešto mnogo.

Današnja kola su usavršena po pitanju iskorišćenja dobijene energije. I dalje ti je procent u korist nespaljenog benzina, znači ovako: u dizelašu potrošiš 10l čorbe, 6l si bacio, znači tih 6l ne sagori u cilindrima motora već u katalizatoru, kod starih automobila to čak i ne sagorijeva nego biva izbačeno kroz auspuh napolje. Dakako, oba slučaja su mnogo smiješni. Faktički prosipaš čorbu po putu.

Današnja kola su usavršena po pitanju iskorišćenja dobijene energije. I dalje ti je procent u korist nespaljenog benzina, znači ovako: u dizelašu potrošiš 10l čorbe, 6l si bacio, znači tih 6l ne sagori u cilindrima motora već u katalizatoru, kod starih automobila to čak i ne sagorijeva nego biva izbačeno kroz auspuh napolje. Dakako, oba slučaja su mnogo smiješni. Faktički prosipaš čorbu po putu.

Odkle ti ti pdoaci? daj neki link nesto ?
jako mi je jako cudno da npr fsi motor baca toliko goriva..

znači ovako: u dizelašu potrošiš 10l čorbe, 6l si bacio, znači tih 6l ne sagori u cilindrima motora već u katalizatoru, kod starih automobila to čak i ne sagorijeva nego biva izbačeno kroz auspuh napolje.
Ovi su mi podaci nepoznati pa ne bih da komentarišem.

Ovde je u pitanju nešto drugo: da li se dodavanjem praskavog gasa koji se dobija elektrolizom u samom vozilu može smanjiti potrošnja ili je u pitanju prevara?
(Možda je prevara neodgovarajuća reč jer mislim da pronalazač veruje u to što tvrdi!)

Jedno je sigurno: na opisani se način ne može ostvariti neka primetna ušteda!
Moguće je da postoji mala razlika ali bih je pre pripisao nepouzdanosti merenja nego stvarnom dobitku!

I kad si ti to citao ? msm kad ne znas ni sta je FSI..da benzinjara je, al ne obicna upravo zbog boljeg iskoriscenja goriva ;)
ne znam sta da kucam u google da nadjem podatke za neke danasnje motore..-_-

Ne kucaj na google, kucaj ne sr.wikipedia.org ili en.wikipedia.org.
Pazi, nisam nikakav stručnjak za motore, površinski ih poznajem. A reći da dobro poznajem hemiju je glupost. Čak i najveći hemičari ikada ne znaju ni 1% mogućnosti hemije. Svaki dan se pojavljuju neobjašnjivi fenomeni, ali rade. Zdravom logikom ne možeš daleko dogurati. Npr, Ugljenikov atom je u normalnom obliku dvovalentan. Znači, može graditi dvije hemijske jednostruke veze ili jednu dvostruku. To otprilike znači da sa dvovalentnim kiseonikom može da gradi jedinjenje sa jednom dvostrukom vezom i to ugljen monoksid znači CO, otprilike bi to izgledalo ovako: C=O gdje strelice predstavljaju hemijske veze u ovom slučaju jedna dvostruka. Međutim, svjedoci smo postojanja i CO2, ili O=C=O. U hemiji se ovakva anomalija objašnjava iskakanjem elektrona iz S2 energetskog podnivoa u SP3 (komplikovanija hemija, pokušaj naći na internetu preklapanje atomskih podnivoa) malo nelogično ali drugog objašnjenja nema. FSI motori takođe imaju bolje iskorišćenje energije dobijene u cilindrima, čak i da je postignuto bolje iskorišćenje ono nije drastično, te je sa 30% možda dignuto na 40% i još dugo neće ići iznad 50%.
Ako si zainteresovan za stručnu literaturu potraži nekog ko studira mašinstvo. Vjerujem da u svim gradskim bibliotekama možeš naći tu literaturu. Ako nekoga konkretno zanima nešto vezano uz HHO kucajte Bob Boyce na google. Ja sam nešto pokušao na google.rs, google.ba, google.de isl i pronalazio sam drugačije stvari tako da šarajte malo. Koristite i yahoo.com i bing.

Evo nešto najobičnije:

Water injection (engines)

Poslednja izmena:
ove brojke mi liče na energetsku efikasnost SUS motora. dizel oko 40% međutim ovo što si ti napisao nije tačno.
ostatak do 100% nije izbačen kroz auspuh. prilikom sagorevanja goriva, stvara vruć gas jelte, koji se širenjem hladi odnosno predaje svoju toplotnu energiju na čelo klipa i to je proces pretvaranja toplotne energije u mehanički rad. i taj rad iznosi oko 40% te energije koja je teoretski dostupna sagorevanjem goriva. međutim ostatak do 100 nije ostao bačen u auspuh, već je sagoreo (pretpostavljam da preko 90% smeše deflagrira - sagori) i ta toplota odlazi na druge stvari kao što su zagrevanje bloka motora, tečnosti za hlađenje, auspuha, i na kraju se ispusti u atmosferu.

tehnologija je davno uznapredovala dovoljno da bi spaljivala više od 40% goriva u cilindru...

Dobro, jel onda postoji neka sansa da uredjaj, koji je povod ove teme, ipak moze da doprinese boljoj iskoristivosti goriva, pa da na taj nacin ipak dodje do nekakve ustede?
ukoliko smeša benzina i vazduha izgori nešto jače bolje i potpunije u kombinaciji sa tim gasom, da.

a prema ovome što je izneto (ne znam šta je čovek po struci, al deluje kao da zna o čemu priča) - to nije slučaj.

dakle, ne.

pritom se još nismo ni dotakli efekta povećavanja opterećenja motora zbog alternatora. sve i da ništa ne košta taj gas, izgleda da ne pomaže, a uzevši u obzir da itekako treba uložiti u njegovo stvaranje, još tera i u minus.

Kad vec pomenu gas, nesto citam da su slabe sanse da ide cena nanize. Mozda za par dinara. Ja ozbiljno razmisljam da to razmontiram. Ili da samo skinem mikser sa usisa posto mi iebe auto da na benzin ide lose, pa ako vidim da cena gasa ide znacajnije nanize, samo ga vratim...

Cijela stvar ima smisla. I dizel i bemzin se sastoje iz smješe alkana, Ti molekuli su lanci atoma ugljenika, a svaki atom ugljenika veže po dva atoma vodonika. Hemijska razlika nije velika između benzina i dizela, samo dizel ima više C i H atoma pa je viskozniji, tj masniji, gušći. Zbog toga je drugačiji mehanizam ubrizgavanja goriva. Obe vrste goriva se ubrizgavaju u cilindre gdje sagorijevaju, pošto je kod dizelaša veći pritisak, više goriva sagori i veća je iskoristivost. U oba goriva je problem postojanje C atoma koji na sebe vezuju kiseonik, i to dva atoma. Pri sagorijevanju vodonika, vežu se dva vodonika na jedan kiseonik, kiseonika je u cilindrima obično manje nego vodonika i ugljenika, zato je kiseonik oskudan resurs u motoru. Ukratko, u motoru je vodonik poželjan a ugljenik nije. Ugljenik (uz sumpor) je inače i taj zbog kojeg semotor haba, i zbog kojeg ulje pocrni, kao i zagađivač.
HHO kit pogotovu ima smisla jer se svejedno nismo riješili potrebe za fosilnim gorivima koja bi totalno obamrla da se nešto ne smisli. Ovako će udruženi naftaši poduplati cijenu goriva, smanjiti potrošnju za 50% i na taj način povećati zaradu u narednih ne znam ti koliko godina. Mi ćemo ostati na istom, imaćemo motor koji će polovično trošiti vodu uz bemzin, a buržuji će zaraditi više nego što mi mislimo. I to štomi mislimo da ćemo zajebati buržuje, grdno se varamo. Eto jedan način da oni produže vijek upotrebe fosilnih goriva.
Eh, da voda u motoru. To nije stran pojam pošto se u cilindima formira vodena para pri sagorijevanju atoma vodonika koji su inače sadžani u benzinu i dizelu.
Da vas malo prosvijetlim:
Autogas: sastoji se od smješe butana (4 atoma ugljenika i 10 vodonika) i propana (C3H8), pri sagorijevanju nastaje 3CO2+4H2O.
Bemzin: sastoji se od oktana i izomera oktana (C8H18)
Dizel: Sastoji se od jedinjenja kome ne znam ime a u lancu ima 12 ugljenika i 26 vodonika.

Nemam sad koncentracije da se osvrćem na hemijski dio posta... Jedino što mogu ovako umoran i na pola mozga da kažem je da se ovo "dizel" jedinjenje zove dodekan.
Mogu da kažem da ja lično ne vjerujem u ovaj HHO i da se ne bih igrao urađivajući ga u svoj automobil

Једини начин на који HHO kit може да донесе уштеду јесте да поспеши сагоревање, тј. искористивост дизела или бензина.

Својевремено су се продавали магнети који се монтирају на цреву за довод горива, наводно су разбијали гроздове молекула горива и тиме омогућавали боље сагоревање и самим тим уштеду горива. Не знам колико је ово било истина, двоумио сам се да ли да купим те магнете, али сам одустао јер су били превише скупи с обзиром на то да се ипак ради само о магнетима.

Ово је дефинитивно сличан принцип, можда врже постизање радне температуре захваљујући праскавом гасу доноси уштеде, можда већа температура сагоревања такође повећава искористљивост, али у свим тим случајевима ја бих био опрезан и сачекао да видим ефекте на мотору и дуговечности мотора, јер се лако може десити да се на ћуприји плати много више него на мосту.

Једно је извесно, perpetuum mobile не постоји, енергија утрошена на електоролизу воде је енергија из мотора (преко алтернатора) те се не може очекивати да се сагоревањем добије више од утрошеног.
Овде треба имати у виду и енормно оптерећење алтернатора у вожњи, осим што много повећава потрошњу горива (ако је за упаљена светла дању повећање око 2,5%, колико ли је за напајање HHO kit-а), извесно је да јак оскраћује радни век алтернатора....

Poslednja izmena:
stanje
Zatvorena za pisanje odgovora.

Back