- Poruka
- 30.450
Zasto ne,simbol moze da bude star,ali sa totalno razlicitim znacenjem.Dobro, ne vjerujem sad baš da je taj simbol toliko star.![]()
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Zasto ne,simbol moze da bude star,ali sa totalno razlicitim znacenjem.Dobro, ne vjerujem sad baš da je taj simbol toliko star.![]()
Zasto ne,simbol moze da bude star,ali sa totalno razlicitim znacenjem.
Da ali ta cetiri sloba B(Vita),mozda su ranije znacila nesto drugo,ako su uopste i bila slova.Uvijek sam smatrao da su ga Romeji skovali, zbog četiri beta u njemu, kao i zbog krsta koji bi tu trebalo valjda da bude hrišćanski simbol. Nikada nisam razmatrao da bi mogao da ima istoriju dublju od srednjovjekovne, u starom vijeku, odnosno pak pred-hrišćansku...
Mozda Srebrena zna nesto,ipak jos je na avararu hetitski tetragram sa 4S.
Ne, nema veze Haik sa Hetitima..ima sa LOVCEM, odnosno sazvezdjem Orion, tako bar sami kazu.
На мрежи има на енглеском ,а ја памтим из оне моје књиге да се ради о удовици Рамзеса, не памтим који по реду.Још увек није утврђен идентитет краљице која је ово написала, а сумња се на Нефертити, Меритатон и Анкесенамон. Највероватније је да је то учинила ова последња, јер после смрти њеног мужа није постојао наследник Египта.
Ово коптско ЂЕД стварно је исто као црногорски Ђеда и наше Деда, Дјед,..Дјед је .био главни у нашим коледарским поворкама напр.носили анк као амајлију, некад заједно са симболима снаге (ђед)
Хвала на комплиментима, мада ја никако не размишљам о себи као аутохтонисти. Само се трудим да размишљам здраворазумски, без туђих утицаја.. Питање се односило на Ариона Ловца-ХАЈК код Јермена.Ne razumijem. Možeš li pojasniti?
Поводом ових имена (тако се налази и на египатском терену, пише прст напр..овако исто,прст, коптицом..а накнадно им убацују вокале западњаци и освојитељи територије..па испадне перасти,, пелесети, а онда чак изводе и Пелазге одатле..) код неких делује као да је вш на крају додатак, ,
* Trš ili Tvrvš ..ТВР вш
* Škrvš...ШКР вш
* Ekvš..ЕК вш (чудно да је остао самогласник Е)
па сад даље, по сопственој машти))
Товар,Тувар,Тавор, Шакар, Јека итд..
Славен;
Хвала на комплиментима, мада ја никако не размишљам о себи као аутохтонисти. Само се трудим да размишљам здраворазумски, без туђих утицаја.. Питање се односило на Ариона Ловца-ХАЈК код Јермена.
Јермени изводе своје порекло од овог митског претка (као ми од Перуна,Свароговог сина) кога зову Хаик,
Торг је родио Хаика, а Хаик Јермене. Орион знаш како изгледа, а ево га споменик Хаику.
http://ru.rodovid.org/images/d/d7/450px-Hayk_statue.jpg
Filestinci jesu Pelasgi.
Na osnovu čega možeš sa tolikim samopouzdanjem to tvrditi?
Mislim da je problem što si toliko siguran i apsolutan za period tako relativan i uopšteno nepouzdan. To nije dobro, jer to nije kritički pristup i može voditi ka greškama.
P. S. Mislim da je metodologija daleko bitnija od hronologije.
Hronologija je jedna od glavnih osnova metodoloskog pristupa.
Kako mozemo o necemu pricati kad nismo u stanje da makar i priblizno racunato u STOLECIMA da odredimo odregjene dogagjaje.
na osnovu toga da raspolazem sa relevantnim multidisciplinarnim podatcima.
A šta ako je metodologija do koje se dospijeva to tih hronoloških fiksacija pogrešna?
Uzmi npr. 'novu hronologiju' Aleksandra Fomenka; ili pak one teorije da su egipatske piramide daleko starije nego što se stvarno misli, tobože.
I to nije malo pretjerano smjelo, imajući na umu stavove intelektualnih gromada koje su se decenijama bavile tim proučavanjem i koje i barataju svim tim jezicima i same?
----
Ustvari, realnost je mnogo drugačija, da ne kažem sasvim suprotna. Ta srednji vijek je prepun nagađanja i pretpostavki; šta misliš kakav je slučaj sa periodom još nekoliko hiljada godina ranije, pogotovo usred oskudice izvora toliko velike da se rekonstrukcije više svode na maštovitost i potencijalne hipoteze, nego realne istorijske činjenice. Biti tako izričit za jedan tako mutan period možda jeste određena manifestacija hrabrosti...ali možda i neobjektivnosti?
Аватар сам променила, али ево је фоткица. Много је леп симбол у хетитској верзији.
![]()
Ipak nije tetragram već prestava zvijezde sa četiri strane svijeta. Otud su Hetiti strane svijeta predstavljali četvoroglavim stvorovima sa krilima. Tako su imali krilatu četvoroglavu zmiju, lava, bika i orla (ovo je uporedivo sa znacima jevnđelista krilati lav, bik, orao i čovjek).
Могуће мени је заличело на тетраграм четири С.Многи народи блиског истока су користили четвороглаве створове,тако је и настао двоглави орао,од четвороглавог када се гледа из профила.
da: "Ustvari, realnost je mnogo drugačija, da ne kažem sasvim suprotna. Ta srednji vijek je prepun nagađanja i pretpostavki; šta misliš kakav je slučaj sa periodom još nekoliko hiljada godina ranije, pogotovo usred oskudice izvora toliko velike da se rekonstrukcije više svode na maštovitost i potencijalne hipoteze, nego realne istorijske činjenice." to je tako ako se oslonimo na mastanja iz predhodnih vekova, koja mastanja u sustini ni u kom slucaju nisu u skladu sa istorijskim podatcima, vec politickih potreba velikih sila.
I, sta imamo danas ?
Papagalsko ponasanje, i najobicniji plagijati koji su uhfatili tako duboke korene, da bi im srednjevekovna inkvizicija mogla da pozavidi.
Razmisljaj malo racionalno: sta je sa grandioznim Homerovim delima, ili sa Herodotovom Istorijom ?
Da ne zaboravimo da je u Antickoj Makedoniji bilo vise pisaca koji su pisali istoriju u velikom broju tomova, i to od nastanka sveta pa sve do Filipa II, ili Aleksandra.
Ili onih velikih dela iz vremena Rima, od kojih imamo samo male delove.
Dali je sve to palo, onako s neba?
Ne, predhodio je jedan dugacak period pismenog stvaralastva, a ono cime danas raspolazemo su samo "mrvice".
Dali su te "marvice" smisljeno sastavljene pre 2.000/3.000 godina ?
Dali su stari pisci mogli da predvide sta ce da bude posle 2.000/3.000 godina, pa na osnovu toga da "improvizuju'?
Ne, improvizacije su nacinjene u novije vreme.
Ali D-1, pa za Albance se maltene ništa ne može reći za period prije XI stoljeća recimo...treba imati mnogo objektivniji pristup.
Slavene777, ma koliko hteo da budes objektivan, uvek polazis sa svoje tacke gledista.
O Albancima, bilo je dosta rasprava na drugim temama, ovde pricamo o Hetitima.
Sve je povezano; u slobodnoj i otvorenoj diskusiji sve komparacije su dozvoljene; moja tačka gledišta je da je polazak sa prenadmenog stanovišta apsolutne sigurnosti kada se govori o nečem mutnom izuzetno problematično, jer umjesto da otvara mnoga vrata, samo ih zatvara...
Којих то података буди јаснији?Svakako da je napisano sasvim u redu.
Ali ?
Imamo temu o Hetitima, i jednostavno bezimo od jasnih podataka koje poticu od pre 2.500 godina.
Jednostavno ne postoji zelja da se ti zapisi pogledaju.
Vise se ide na "fantaziju", sta bi bilo kad bi bilo, i to sa glavnim osloncem na to sta je neko napisao (utuvio u glavi) u novije vreme?
Којих то података буди јаснији?
Ниси уопште био јасан,тупио си нешто о хронологији и методолигији,пређи на ствар.Мислиш на овај део из Херодотове историје:U predhodnim diskusijama, bio sam sasvim jasan.
Da ponovim:
"Pogledaj malo: "Kako tumacite napisano od strane Herodota u "Istoriji, Klija, knjiga 1, glava 94" da: "A Lidjani su posle toga potpali pod Persima" ?" ----- procitajte citavu glavu 94. ----- da vidimo kakvu informaciju imamo." ?
---------------------------------------------
dali je dovoljno jasno ?
dali je dovoljno jasno ?
Ниси уопште био јасан,тупио си нешто о хронологији и методолигији,пређи на ствар.Мислиш на овај део из Херодотове историје:
94) Скоро сви обичаји Лиђана исти су као и хеленски, изузев оног да се женска деца баве
блудом. Ови су се, колико ми је познато, први на свету почели бавити трговином, и први су упо-
требљавали и ковали златни и сребрни новац. Кажу да су сами Лиђани пронашли игре које постоје
и код њих и код Хелена. Прича се, такође, да су ове игре пронашли онда кад се један део Лиђана
селио у Тирсенију. То је било овако. За време краља Атиса, сина Манова, настала је у целој Лидији
страшна глад и Лиђани су је неко време храбро подносили. Касније, међутим, кад није никако
престајала, у невољи даду се они на посао око проналазака; и један је радио на овом, а други на
оном проналаску. Тада је пронађена и једна и друга врста коцке, па лопте и све друге игре, сем
шаха, јер проналазак овога Лиђани не приписују себи. Кад су пронашли ове игре, они су за време
глади радили ово. Један цео дан проводили би у игри да би заборавили на храну, а другог дана би
јели и не би се играли. Овако су живели пуних осамнаест година. Кад ово зло није престајало, него
се још и знатно повећало, подели њихов краљ народ на два дела и коцком одреди који ће од њих
остати у земљи, а који ће морати да се исели. Коцка је одредила да краљ остане у земљи и да влада
онима који остану, а за владара оних који су се исељавали одредила је његовог сина који се звао
Тирсен. Они којима је било одређено да напусте земљу оду на морску обалу у Смирну и тамо
саграде бродове, па пошто у њих натоваре све што им је било потребно за пловидбу, рашире једра
и пођу да траже живот у новој земљи. И кад су прошли многе земље стигли су најзад у Умбрију,
где су основали градове где још и данас живе. Име „Лиђани" они су променили и узели име по
краљеву сину који их је тамо и довео, те се отада зову Тирсени. А Лиђани су после тога пали под персијско ропство.
Сматраш ли ти Херодота посве меродавним овде?
Ево једног Хетитског двоглавог орла у недостатку неких нових информација што се тиче Хетитског народа:
![]()
јављају се и два зеца,колико ли је вероватно да су то њихови непријатељи Асирци и Египћани.
Sta mislis kad se je dogodila ova seoba u Umbriu ?
Упс, дуго нисам читала ову тему ..Сад ћу да ва, кажем шта знам))
На мрежи има на енглеском ,а ја памтим из оне моје књиге да се ради о удовици Рамзеса, не памтим који по реду.
Не знам јеси ли видео целу ту причу, јесте много занимљива..Нешски (Хетитски) цар се нећка , па ипак договори да пошаље свог сина...њега на путу у заседи убију удовичини ривали за египатски престо..
Аватар сам променила, али ево је фоткица. Много је леп симбол у хетитској верзији.
![]()
Александар Лома има једну студију која опет поткрепљује сличност (не пише он то директно) са нашом традицијом: и они су, као аријанци у ведска времена, спаљивали покојнике па сахрањивали остатке испод камених кућа.О српским тим обичајима писао је археолог Ђорђе Јанковић. наши преци на Балкану су правили громиле са дрвеном кућом...
То су фини археолошки налази јер несродни народи нама, као напр суседи Хрвати и Бугари немају то уопште..односно, поводом љих , могуће је пратити ко је када дошао на који терен, бар до епохе хришћанства.
Поводом ових имена (тако се налази и на египатском терену, пише прст напр..овако исто,прст, коптицом..а накнадно им убацују вокале западњаци и освојитељи територије..па испадне перасти,, пелесети, а онда чак изводе и Пелазге одатле..) код неких делује као да је вш на крају додатак, ,
* Trš ili Tvrvš ..ТВР вш
* Škrvš...ШКР вш
* Ekvš..ЕК вш (чудно да је остао самогласник Е)
па сад даље, по сопственој машти))
Товар,Тувар,Тавор, Шакар, Јека итд..
Лекизан:
Ово коптско ЂЕД стварно је исто као црногорски Ђеда и наше Деда, Дјед,..Дјед је .био главни у нашим коледарским поворкама напр.
Анк иначе постоји на нашем терену, нађен је око Дунава, неолитски период, пре Египта...мањи предмет, амајлија (бас све као анкх)...поставићу слику неки дан касније, имам је.
Славен;
Хвала на комплиментима, мада ја никако не размишљам о себи као аутохтонисти. Само се трудим да размишљам здраворазумски, без туђих утицаја.. Питање се односило на Ариона Ловца-ХАЈК код Јермена.
Јермени изводе своје порекло од овог митског претка (као ми од Перуна,Свароговог сина) кога зову Хаик,
Торг је родио Хаика, а Хаик Јермене. Орион знаш како изгледа, а ево га споменик Хаику.
http://ru.rodovid.org/images/d/d7/450px-Hayk_statue.jpg