HERMETIZAM- magijsko buđenje mikrokosmosa

Malo to pojasni uz primer ako moze, citav taj proces..

Evo uzmi recimo genitalni herpes.

Evo teksta sa... http://polnebolesti.com/genitalni-herpes/

Život sa herpesom

Dakle, za osobe inficirane herpesom, zdrava ishrana i odgovarajući trening će biti jako važni za kvalitetniji život, budući da utiču na jačanje imuno sistema organizma, koji pomaže u potiskivanju virusa. Što je organizam u boljoj kondiciji, to će buduća javljanja herpesa biti ređa.

Dakle... Kvalitet života pomaže u potiskivanju virusa... Ako je život dovoljno kvalitetan do oboljenja neće ni doći... Odnosno ako je imunološki sistem dovoljno jak... Kako se to postiže? Zdravom ishranom naravno... Ali ništa neće vredeti ako se zdravo hranimo, a za vreme jela razmišljamo negativno... Kako ne valja ovo i ono, ili još gore ako smišljamo kako nekome da napakostimo... Da bi bilo šta postigli na materijalnom palnu, najpre je potrebno da ta akcija bude osmišljena, odnosno izvršena na mentalnom... Tako je sa ozdravljenjem, ali još bolje je stvoriti jako imunološko polje oko sebe, i time ne dozvoliti virusu pristup, a kamoli bilo kakvu akciju unutar...

Root: under-active (-6%)
Sacral: open (25%)
Navel: under-active (-31%)
Heart: under-active (-19%)
Throat: open (62%)
Third Eye: open (78%)
Crown: open (89%)
Koji disbalans :lol:

Inace meni je ovo oduvek bila zanimljiva tema, jos kad sam kao mali procitao neku knjigu Kljucevi psihicke magije od naseg autora, doduse zaboravio sam kako se zvao... Bas sam se zainteresovao bio za to,ali me je drzalo mesec dana, posle sam batalio jer mi je delovalo vise kao obaveza, a i nisam video neke rezultate....

Zvao se Z.M.Slavinski.

Obaveza.Pa sve je obaveza ako se hoce nesto postici i uraditi.Covek da bi doruckovao mora ustati,otvoriti frizider,uzeti hranu,spremiti,napraviti,postaviti,zvakati,gutati...nista ne pada sa neba pa ni znanje hermetike.

Jeste sad si me podsetio...
Pa ja sam tada imao 12 godina ako se dobro secam, citao sam razne knjige posle te, od onog Engleza Aliestera Crowlija, i jos gomilu, uglavnom u tom periodu... Msm znam da je smesno dete da cita to sve,ali u mojoj porodici je bilo dosta praktikanata, pa smo imali te knjige i sve...
A mislim da je to greska da to gledas kao obavezu, mislim sada, kad sam mnogo stariji da nije poenta ni u knjizi, ni u obavezi, niti u ucenju nekih termina i slicno, vec samo da ti nekako stupis u kontakt sa sobom i da odredis sta ti je.. Ako vec imas urodjeno siguran sam da ce to samo od sebe izaci na videlo.. Ne znam to je moja neka logika... Ali valjda pre izlazenja na videlo moras da ulozis mukotrpan trud i guess pre iluminacije uvek ide tako...
U toj knjizi od Slavinskog je postojalo na kraju ( posle dve godine) nesto sto je on zvao ako se dobro secam veliki tibetski test, da pomeris iglu u casi vode ili tako nesto... Naravno logicno da ako bih tako nesto video uzivo, imao bih podstrek da ceo dan sedim i meditiram, ali ovako bez nekog hard dokaza malo je tesko ulagati ozbiljan trud(i zaista rec je o ogromnom trudu)..

Jeste sad si me podsetio...
Pa ja sam tada imao 12 godina ako se dobro secam, citao sam razne knjige posle te, od onog Engleza Aliestera Crowlija, i jos gomilu, uglavnom u tom periodu... Msm znam da je smesno dete da cita to sve,ali u mojoj porodici je bilo dosta praktikanata, pa smo imali te knjige i sve...

U toj knjizi od Slavinskog je postojalo na kraju ( posle dve godine) nesto sto je on zvao ako se dobro secam veliki tibetski test, da pomeris iglu u casi vode ili tako nesto... Naravno logicno da ako bih tako nesto video uzivo, imao bih podstrek da ceo dan sedim i meditiram, ali ovako bez nekog hard dokaza malo je tesko ulagati ozbiljan trud(i zaista rec je o ogromnom trudu)..

Dosta rano 12 godina,imao sam i ja u kuci u tom periodu dosta literature ali me nije zanimalo,knjiga mi tad uopste nije bila bitna.Kasnije cale sve to podelio,prica klasicna,dodje prijatelj trazi knjigu i kaze necu nikom davati vraticu i tu joj se izgubi svaki trag.Kasnije je neko trazio Peat i ja sam bio optuzen da sam je zagubio,a secam se samo da smo je imali ranije.

Ovo za iglu dao je u knjici Trening indijskih fakira i jogija,kad se sve vezbe zavrse ta dodje kao vrhunac.U to vreme kad je izbacio kod nas nije bilo uopste literature iz hermetike i svako stivo je bilo bogatstvo,i on sam se mucio da dodje do literature.

Kljucevi psih.magije je dobra za pocetnike i ja sam poceo sa njom kad nisam nista znao o tim stvarima.Ima u knjizi poglavlje o tehnikama meditacije,crnoj i beloj magiji i slicno.Dobra je za procitati.

Citala sam Slavinskog i Butlera i to me je zainteresovalo za hermetizam. Medjutim, videla sam da je za prisustvo nekim seansama koje su se drzale kod nas bio uslov da nisi lecen od dusevnih bolesti. Ja sam se jos kao tinejdzer lecila od depresije i borderlina, to je sada daleko iza mene, ne vidim kako bi to moglo da mi odmogne u takvoj seansi. Pritom nije bilo psihoticnih i sizoidnih sadrzaja.
I kako bi uopste iko mogao da zna da sam se lecila od toga ako sama ne priznam.
Planirala sam da ovo leto posvetim hermetickom ucenju...

Za hermetizam nisam cuo da ljudi ovo preporucuju,verovatno misle na one osobe koje su nervno labilne.Ti ako se dobro osecas i imas zelju za ovom divnom naukom - samo napred,sva su ti vrata otvorena. :super:

Ako imas neko pitanje pitaj,ako imas neko iskustvo podeli ga sa nama,ovde na forumu mozes naci dosta zanimljivih postova i korisnih informacija vezano za ovu i slicne teme. :)

Root: under-active (12%)
Sacral: open (69%)
Navel: open (44%)
Heart: open (69%)
Throat: over-active (88%)
Third Eye: open (44%)
Crown: over-active (75%)
Evo su moji rezultati analize cakri,verujem da je tako jer je meni prosle godine jedna prijateljica otvarala cakre,govorila mi je sta da radim,sta da zamisljam .....u kojoj boji i tako to,kasnije sam ja sam pronasao neke knjige,citao i sam sam to radio bez problema,bilo je pozitivnih rezultata sigurno jer sam se osecao bolje i fizicki i psihicki.
Deluje sto posto,cak vam netreba neki duzi period vezbanja da bi ste osetili pomak napred,posle par vezbi se vec covek oseca bolje,bar sam se ja osecao.
Svaka cast za temu,odlicno. :klap:
Hteo sam da ubacim neki odlomak iz knjige Zenevjev Lujs Polson-Kundalini i Cakre,ali je nemoguce odvojiti ili nebi imalo smisla,nek potrazi onaj koga zanima

Za hermetizam nisam cuo da ljudi ovo preporucuju,verovatno misle na one osobe koje su nervno labilne.Ti ako se dobro osecas i imas zelju za ovom divnom naukom - samo napred,sva su ti vrata otvorena. :super:

Ako imas neko pitanje pitaj,ako imas neko iskustvo podeli ga sa nama,ovde na forumu mozes naci dosta zanimljivih postova i korisnih informacija vezano za ovu i slicne teme. :)

Slažem se :)
Osim toga, nisu isto neuroza i psihoza.
Ako se pažljivo pristupi proučavanju hermetizma i vežbama, čovek postaje i samospoznatiji i stabilniji.
Opet, ja nisam za to da se radi na svoju ruku bilo šta, što se tiče ezoterije; dobro bi bilo da čovek ima nekog "vodiča" ili makar drugara koji je iskusniji u tim vodama da ga usmeri.

Bilo bi dobro samo treba naci kvalitetne ljude koji se ovim bave.

Hteo sam da ubacim neki odlomak iz knjige Zenevjev Lujs Polson-Kundalini i Cakre,ali je nemoguce odvojiti ili nebi imalo smisla,nek potrazi onaj koga zanima
Trazim trazim pa cu naci :D

Evo par izvoda iz knjige Z.M.Slavinskog "Kratka enciklopedija parapsihologije i hermetizma" gde je dato pojasnjenje odredjenih naziva.

AMEN ILI AMIN:
Hebrejska riječ i kabalistička formula, koju je kršćanstvo prisvojilo, koja znači: “Neka tako bude”. Njen ekvivalent u joga i vedanta sistemu je sanskritska riječ OM ili ALTM.

BELZEBUB:
Princ demona, arhiavo, u hijerarhiji demona odmah iza Satane. U staroj sirijskojreligiji smatran je kraljem demona.

CERERA:
Rimska boginja zemljoradnje i plodnosti. U grčkoj mitologiji to je Demetra.

DHARANA:
Šesti stupanj radža-joge,čija je karakteristika koncentracija misli na jednu točku u trajanju od najmanje 12 sekundi.

FA:
Metod proricanja, koji se i danas sreće u Africi, na osnovu posmatranja erotskih
radnji.

INGILI:
Pripadnici vjerske sekte koji obožavaju zečeve.

LIBANOMANTIJA:
Proricanje po dimu tamjana.

NADI:
Astralne cjevčice kojima cirkulira vitalna energija, prana.

PAKT:
U srednjovjekovnom kršćanskom vjerovanju, ugovor sa satanom. U zamjenu za dušu, vjerojalo se, stiču se izvanredne moći, bogatstvo i uspjeh u periodu ograničenom najčešće na 20 godina. Ovaj motiv obradio je Gete u “Faustu”.Vec postoji tema o ovome u NPM.

SAMADHI:
Osmi i najviši stupanj radža-joge, ekstatično stanje nadsvijesti u kojem dolazi do
stapanja individualnog duha atmana, sa univerzalnim duhom, Bramom.

VUDU:
Religiozno-magijski kult žitelja Haitija, nastao spojem poganskih afričkih kultova i katoličanstva. Srodan je sa kultom umbanda koji se razvio u Brazilu. Svodi se na vjerovanja u mnoga božanstva, svece, duhove i njihovo prizivanje u stanju transa. Vudu ima brojne rituale, od kojih su dva najvažnija: Radas ritual ili kraljevski sunčev ritual i ritual Petro, koji navodno daje magijske moći.

Poslednja izmena:
Ključevi Ezoterizma i Prirodne pojave.

Hermes Trismegistos, smatran kao Otac modernog okultizma, sintetizirao je Mudrost u 7 Hermetičkih Principa, koji su ključevi okultizma i svih pojava. Evo sledećih principa: Pamet, Korespondencija, Vibracija, Polaritet, Ritam, Uzrok i Posledica, Generacija (Rađanje).

PAMET: „Sve je Pamet, Univerzum je Mentalan."
KORESPONDENCIJA: „Ono što je gore jeste kao ono što je dole i ono što je dole jeste kao ono što je gore."
VIBRACIJA: „Ništa nije nepokretno, sve vibrira."
POLARITET: „Sve je duplo, sve ima svoje suprotno, ekstremteti se dodiruju."
RITAM: „Sve postoji u fluksu i refluksu, jedna akcija i jedna reakcija, jedno napredovanje i jedno nazadovanje."
UZROK I POSLEDICA: „Ništa se ne događa slučajno, sve se događa u skladu sa Zakonom."
GENERACIJA: „Generacija (rađanje) se manifestje u svemu, sve ima ženskog i muškog agenta."
hermes%20thot.2.jpg

http://www.vopus.org/sr/gnoza/gnosticka-mudrost/sedam-hermetickih-principa.html

Сложио бих се "на невиђено", ерго принципијелно. Без муке нема науке, лепо каже наш народ.
Узгред, имао сам прилике да завирим у неке "иницијација без по муке" папазјаније... упознаћу вас ускоро са тим њу ејџ смути па проспи (није реч о херметизму, мада не би ме чудило да су и то поменули)

Сложио бих се "на невиђено", ерго принципијелно. Без муке нема науке, лепо каже наш народ.
Узгред, имао сам прилике да завирим у неке "иницијација без по муке" папазјаније... упознаћу вас ускоро са тим њу ејџ смути па проспи (није реч о херметизму, мада не би ме чудило да су и то поменули)

Poznato mi je.
Ono što je posebno simptomatično jeste manično kritikovanje drugih (što sistema, što praktikanata).... onako hobistički.
Zato sam protiv toga da čovek po svaku cenu pripada "samo jednom sistemu". Pa bilo to i bavljenje hermetizmom.
U jednoj fazi života nam odgovara ovo, u drugoj ono...
mada...u neku ruku, i nju ejdž papazjanija može da bude uvod u nešto sasvim peto, kad bolje razmislim.. pa samim tim ima neku svrhu.

Ono što je gore
isto je onome
što je dole.

Ovo nesto iz Biblije- Matej,18,18. Јер вам кажем заиста: шта год свежете на земљи биће свезано на небу, и шта год разрешите на земљи биће разрешено на небу.

:hahaha:

ELEMENTI

Svaka stvar koja je stvorena, makrokosmos kao i mikrokosmos, dakle veliki i mali svet, stvoreni su putem dejstva elemenata. U najstarijim istočnjačkim spisima elementi se obeležavaju kao TATVE.
Prema indijskom učenju redosled TATVI je sledeći:
AKAŠA -princip etera
TEJAS -princip vatre
WAYU -princip vazduha
APAS -princip vode
PRITHIVI -princip zemlje

Prema indijskoj doktrini, to znači da su četiri nešto grublje tatve potekle od pete tatve, akaša principa. Zbog toga je akaša krajnji uzrok i treba ga shvatiti kao petu snagu, takozvanu kvintesenciju.

PRINCIP VATRE

Istočnjački spisi smatraju da je prvi elelmenat koji je nastao iz akaše TEJAS, princip vatre. Ovaj elemenat, kao i svi drugi, ne ostvaruje svoj uticaj samo u našem grubom materijalnom planu nego i u svemu što je stvoreno. Osnovne osobine vatrenog principa su toplota i širenje. Na početku svega stvorenog morali su , zbog toga, biti vatra i svetlost a u Bibliji se kaže: "FIAT LUX- Neka bude svetlost". Poreklo svetlosti, naravno, treba tražiti u vatri. Svaki element, pa takođe i elelment vatre, ima dve polarnosti tj., aktivnu i pasivnu, odnosno pozitivnu i negativnu polarnost. Plus uvek označava graditeljsko, stvaralačko, dok minus predstavlja sve ono što je rušilačko ili razgrađujuće. U svakom elementu se uvek jasno moraju razlikovati ove dve osnovne osobine. Religije su uvek aktivnoj strani pripisivale dobro, a pasivnoj zlo. Međutim, suštinski rečeno, ne postoje takve stvari kao što su dobro i zlo, to su samo ljudske ideje. U svemiru nema ni dobra ni zla, zato što je sve stvoreno prema nepromenjivim zakonitostima, u kojim se odražava Božanski princip, i jedino upoznavanjem tih zakonitosti mi ćemo biti u stanju da se približimo Božanstvu. Vatreni princip poseduje širenje, koje se naziva i električnim fluidom.

PRINCIP VODE

Princip vode takođe proizilazi iz akaše, eteričnog principa, međutim, u poređenju sa vatrom, on ima sasvim suprotne osobine. Njegove osnovne osobine su haldnoća i skupljanje. I kod principa vode takođe postoje dva pola, pozitivan i negativan. Pošto ovaj elemenat poseduje osnovnu sobinu skupljanja i stezanja, on proizvodi magnetični fluid. Voda, poput vatre deluje u svim predelima. Prema zakonima stvaranja, vatreni princip ne bi ni sam mogao postojati da u sebi nije prikrio, kao suprotan pol, princip vode. Ova dva elementa, vatra i voda, su osnovni elementi pomoću kojih je sve stvoreno.

PRINCIP VAZDUHA

Sledeći elemenat koji je proistekao iz akaše je elemenat vazduha. Posvećenici ga ne posmatraju kao pravi elelmenat, nego mu daju ulogu posrednika između vatrenog i vodenog principa, tako da princip vazduha na neki način, uspostavlja neutralnu ravnotežu, delujući kao posrednik između aktivnih i pasivnih delatnosti vatre i vode. Preko međudejstva aktivnog i pasivnog elementa vatre i vode, sav stvoreni život je postao kretanje. U svom posredništvu princip vazduha je od vatre preuzeo osobinu toplote a od vode vlažnost. Bez te dve osobine nikakav život se ne bi mogao zamosliti.

PRINCIP ZEMLJE

Kao i kod principa vazduha, i ovde važi da princip zemlje baš i nije pravi elemenat. Iz međudejstva tri pomenuta elementa rađa se zemljani princip kao poslednji elemenat koji pomoću svoje osobine očvršćavanja uključuje sva ta tri elementa. To je baš ta osobina koja daje konkretan oblik prethodnim elementima. Istovremeno se i ograničava delatnost ta tri elementa što rezultira nastajanjem prostora, mere, težine i vremena. Uzajamno delovanje sva četiri elementa, postalo je četvoropolno tako da se zemljani princip može nazvati četvoropolnim magnetom. Fluid u polarnosti zemljanog elementa je elektromagnetičan. Sav stvoreni život bi se mogao objasniti činjenicom da svi elementi deluju u četvrtom, tj. zemljanom elementu.

AKAŠA ILI ETERIČNI PRINCIP

Eterični princip je krajnja, najviša, najmoćnija stvar, nešto nepojmljivo, najviši uzrok svega stvorenog i postojećeg. Ili kraće rečeno to je uzročna sfera. Zbog toga je akaša besprostorna i bezvremenska. Ona je nestvorena, neshvatljiva, neodrediva. Razne religije je nazivaju Bogom. To je peta sila, prvobitna moć. Ona je sve stvorila i sve održava u ravnoteži. Ona je praizvor i čistota svih misli i ideja, ona je svet uzroka u kom se održava čitavo stvaranje, od najviših pa do najnižih sfera. Ona je kvintesencija alhemičara, ona je SVE U SVEMU.

Prijatelju,je li moguce da ovo uzimas za ozbiljno? :D Znas li da su ti Indijci verovali da Zemlju nose slonovi? :lol:

P.S. Volio bih da mi postavljac teme objasni vezu Tetragramatona s okultizmom,kao i smisao hermetizma...

:lol:

Evo malo o cakrama ,jeste preopsirno,ali vrijedi procitati - PRVA ČAKRA, nalazi se na trtičnom delu tela izmedju anusa i genitalija, utiče na rad nadbubrežne žlezde. Proizvodi volju za životom i povećava vitalnost. BLOKADA PRVE ČAKRE proizvodi mentalni i telesni umor, ponestaje samopouzdanja, razvija strahove i fobije. Prouzrokuje malokrvnost, hemoroide, proširene vene ili kancer u tom područiju. BOJA: CRVENA
DRUGA ČAKRA, nalazi se tri do četri prsta ispod pupka, utiče na naša osećanja i reproduktivni trakt. Ona ima značajnu ulogu u kvalitetu ljubavi prema partneru, kao i duhovno zadovoljstvo, takodje odredjuje polnu energiju. BLOKADA DRUGE ČAKRE kod žena dovodi do smanjenja libida, nemogućnost doživljavanja orgazma i odbojnost prema suprotnom polu. Kod muškarca se manifestuje preranom ejakulacijom ili privremenom ali i stalnom impotencijom. Uzrokuje bolne menstruacije, neredovan menstrualni ciklus, ciste na jajnicima kao i druga oboljenja ženskog reproduktivnog sistema. Kod muškaraca izaziva problem sa potencijom i funkcijom prostate.
BOJA: NARANDžASTA

TREĆA ČAKRA, nalazi se u podučiju želuca, povezana je sa radom želuca, pankreasa, jetre, žuči. Ima značajnu ulogu u povezanosti sa vlastitim zdravljem. BLOKADA TREĆE ČAKRE u mentalnom smislu izaziva osećaj manje vrednosti, teskobu, mentalnu manipulaciju, dok u fizičkom proizvodi problem sa dijabetesom i probavnim traktom, anoreksiju i bulimiju. BOJA: ŽUTA

ČETVRTA ČAKRA, naziva se i srčana čakra, nalazi se u predelu srca, ona je pokretač ljubavi, ne samo prema partneru već i prema ljudima i stvarima. Ima značajnu ulogu kod stvaranja imunološkog sistema. S obzirom da se nalazi u sredini, u odnosu na ostale čakre ona služi i kao provodnik/posrednik sa ostalim čakrama. BLOKADA ČETVRTE ČAKRE dovodi do problema sa disajnim organima (hronični bronchitis, astma, alergije…), može izazvati nepravilan rad srca (aritmija ili tahikardija), može ukoliko se ne tretira izazvati srčani infarkt.
BOJA: ZELENA I RUŽIČASTA

PETA ČAKRA, nalazi se u područiju grla, direktno deluje na rad štitaste žlezde, grlo i glasne žice, a može delovati i na probavni trakt. Na mentalnom nivou utiče na našu volju, stvaranje novih ideja. BLOKADA PETE ČAKRE izaziva poremećaj izrazavanja potreba i emocija, izaziva tremu, nesigurnost i povučenost. U telesnom pogledu mogu uzrokovati nepravilan rad štitaste žlezde (hipotireoidizam ili hipertireoizam) bolesti grla koje dovodi do raka grla ili glasnih žica, hronične upale grla.
BOJA: PLAVA

ŠESTA ČAKRA, nalazi se u područiju čela, naziva se još TREĆE OKO ILI OKO MUDROSTI. Šesta čakra upravlja malim mozgom, levim okom, nosem, ušima i nervnim sistemom. Povezana je sa hipofizom. Karakteriše je sposobnost vizualizacije, razumna razmišljanja, ima uticaje za sećanje i izraženu intuiciju. Ukoliko je šesta čakra otvorena i ne blokirana smatra se da materijalije naše želje i misli u životu. BLOKADA ŠESTE ČAKRE za posledicu ima neostvarenje svih naših planova, opada potencijal i sposobnost. U telesnom pogledu izaziva bolesti vezane za sinuse, glavobolje, problem sa vidom u najgorem slučaju nervne slomove i tumor mozga.
BOJA indigo plava

SEDMA ČAKRA, nalazi se na samom vrhu glave i još se naziva KRUNSKA ČAKRA. Povezana je sa n ašim umom. Upravlja desnim okom nervnim i mišićnim sistemom, ima značajan uticaj na kvalitet kože. Kroz sedum čakru komuniciramo sa višim JA i u direktnoj je vezi za energijom iz kosmosa. Ona obuhvata čovekov ceo život. BLOKADA SEDME ČAKRE ima za posledicu značajan manjak samopouzdanja, osećaj bezvrednosti, mentalnu krizu. U telesnom pogledu izaziva degenerativne promene, bolesti nervnog sistema i probleme sa bolestima kostiju.
BOJA: LJUBIČASTA :zpozdrav:
Jesi li uspio da spojis kicmenu cakru sa Sivom? Iko? :lol:

Štap od zovinog drveta se pokazao, usled njegove analogije sa Saturnom, naročito efikasan pri zazivanju i prizivanju duhova i teranju (egzorcizmu) elementarnih duhova i demona.
Kazu da je dobar i da se nekome premere ledja.:mrgreen:

Poslednja izmena od moderatora:
Ovo nesto iz Biblije- Matej,18,18. Јер вам кажем заиста: шта год свежете на земљи биће свезано на небу, и шта год разрешите на земљи биће разрешено на небу.

:hahaha:

Prijatelju,je li moguce da ovo uzimas za ozbiljno? :D Znas li da su ti Indijci verovali da Zemlju nose slonovi? :lol:

P.S. Volio bih da mi postavljac teme objasni vezu Tetragramatona s okultizmom,kao i smisao hermetizma...

:lol:

Jesi li uspio da spojis kicmenu cakru sa Sivom? Iko? :lol:

Kazu da je dobar i da se nekome premere ledja.:mrgreen:

Malo je stariji Hermesov moto od hrišćanskog "Kako na nebu, tako i na zemlji", ali potrebno je pročitati više od jedne knjige, je l?
Verovali su ljudi u razne gluposti, pa čak i u to da vešta žena (travarka- koja je iste te lečila) može plutati kada joj vežu kamen za nogu. Ne dao joj Bog da se ta budalaština obistini- ipak je nekako lakša smrt utopiti se nego živ goreti. Pa se tu može pronaći i ko voli, i čime packe lupa.

Ono što je gore
isto je onome
što je dole.

Hermes Trismegistos

Hermetizam, -zma (isp. hermetika) 1. krajnji subjektivizam, zatvorenost u samoga sebe, izbegavanje ostaloga sveta; 2. u doba helenizma religiozno-mistična sekta koja je obožavala Hermesa Trismegistosa.

Hermetika, 3. -ci (po imenu egipatskog božanstva Tota, koga su stari Grci povezali sa svojim Hermesom i nazvali Hermes Trismegistos (tri puta največi Hermes); Tota su Egipćani smatrali bogom znanosti i astrologije, izumiteljem pisma i drugih veština, a u srednjem veku tome se pridružilo još i mišljenje da je on otac alhemije; odatle pojam i hermetika, tj. nauka o tajnim stvarima, osobito o alhemiji.

Na postavljanje teme koja će se baviti hermetizmom, odlučio sam se iz prostog razloga što želim da pokušam objasniti da "natprirodne pojave i misterije", zapravo uopšte nisu natprirodne niti mistične, kao što većina neupućenih smatra. "Natprirodne pojave i misterije" nisu ništa drugo nego reakcije na PRIRODNE zakone četvoropolnog magneta Tetragramatona (YHVH). Za mene, lično, hermetizam je nauka (za sada još uvek nepriznata) koja se bavi razvijanjem mikrokosmosa, odnosno dizanjem svesti jedinke na nivo makrokosmosa (ono što je gore isto je onome što je dole; kako na nebu tako i na zemlji). Dakle ova tema će se baviti rasvetljavanjem "misterija i natprirodnih pojava", ili će barem pokušati da skine i delić vela sa njih...
Molio bih sve članove foruma, zainteresovane za ovu temu da pišu o svojim "paranormalnim" iskustvima, pa da ih zajedno, uz pomoć ključa Tetragramatona i drugih poznatih zakonitosti iz ove oblasti, jednom za svagda iznesemo iz mraka na svetlost dana. FIAT LUX.

Kao prvi prilog ovoj temi, postavio sam nekoliko uvodnih rečenica iz "INICIJACIJE U HERMETIZAM", Franca Bardona.

Pod terminom "magija", brojne sekte i religije shvataju jedino crnu veštinu, veštičarstvo, ili zaveru sa zlim snagama. Zbog toga nije začuđujuće što većinu ljudi hvata neki strah kada god se pomene "magija", Opsenari, vračevi i šarlatani bacili su ljagu na taj izraz i, pod tim okolnostima, ne iznenađuje to što se na magijsko znanje oduvek gledalo sa izvesnim potcenjivanjem.
Čak i u najdaljoj prošlosti MAG se smatrao jednim od najviših adepata (posvećenika) a možda bi bilo od koristi čuti, kao činjeničnu stvar, da je i sama reč "magija" izvedena iz te reči. Takozvani "vračevi" nisu ni ukom slučaju inicijati (upućeni u tajne) već jedino podražavači misterija, koji su računajući delimično na neznanje a delimično na lakovernost pojedinaca ili čitavog naroda nameravali postići svoje sebične ciljeve putem laži i prevare. Pravi magičari su uvek prezirali takve postupke.
U stvari, magija je sveta nauka; ona je, u najispravnijem smislu zbir svih znanja budući da poučava kako da se spoznaju i upotrebe vladajuće zakonitosti. Ne postoji razlika između magije i mistike ili bilo koje druge predstave tog imena. Gde god je u pitanju prava inicijacija (posvećenje), mora se postupiti po istim osnovima, saglasno istim pravilima, bez obzira koje je ime toj veri dao ovaj ili onaj. Što se tiče univerzalne polarnosti zakona dobra i zla, aktivnog i pasivnog, svetlosti i senke, svaka nauka može služiti kako u dobre tako i u loše svrhe.

Gde ima da se kupi ta knjiga?

Да, намерно стављам уместо поста три тачке, јер ме не занима.
Не због онога што је речено, то би ме можда и занимало, него због својства у којем је речено (а које је видим препознала и цењена управа).
Имам уопштени коментар, малу сугестију, да тако кажем.
Истакнути корисници се препознају по стилу, по темама које лансирају (овде оно за слонове који носе земљу, мада је то речено на Религији). Ако то почне неко ко се тек пријавио - треба га игнорисати.
Донт фид д клон!

Back