HERMETIZAM- magijsko buđenje mikrokosmosa

Teма је више за пдф филозофија, херметицизам тј. дела позната као Корпус Херметикус су тешко приступачна, велики број је и изгорео у Александријској библиотеци, колико су стара дела тешко је утврдити могуће и пре Египатске цивилизације ...

Алберт Пајк масонски теоретичар у свом познатом делу "Морал и догма" помиње и херметицизам:

"Масонство, као и све друге религије, све мистерије, херметицизам и алхемија, скрива своје тајне од свих, осим од напредних и мудрих, или изабраних, и
служи се лажним објашњењима и погрешним тумачењима својих симбола да би обманула оне који то и заслужују, да од њих сакрије истину коју назива светлост, и да их удаљи од ње. "

Teма је више за пдф филозофија, херметицизам тј. дела позната као Корпус Херметикус су тешко приступачна, велики број је и изгорео у Александријској библиотеци, колико су стара дела тешко је утврдити могуће и пре Египатске цивилизације ...

Алберт Пајк масонски теоретичар у свом познатом делу "Морал и догма" помиње и херметицизам:

"Масонство, као и све друге религије, све мистерије, херметицизам и алхемија, скрива своје тајне од свих, осим од напредних и мудрих, или изабраних, и
служи се лажним објашњењима и погрешним тумачењима својих симбола да би обманула оне који то и заслужују, да од њих сакрије истину коју назива светлост, и да их удаљи од ње.
"

Možda bi neki hermetista ili mason i želeo to da uradi, da podeli svoja znanja sa drugima.
I onda on npr.podeli znanja sa ljudima kojima je jedini smisao da jedu, gledaju tv, kupuju odeću i da zagledaju komšiji u lonac. I ti ljudi će oberučke prihvatiti te informacije, misleći da seneko postaje stabilan, čvrst i moćan samo izgovaranjem tri magijske reči ("kako mali Perica zamišlja magiju").

Pa kad bi videli koliko put hermetizma zahteva rada na sebi, samoanalize i odricanja, misliš da bi i dalje istrajali na upoznavanju tih tajni?

Ljude to NE interesuje, niti imaju volje da se menjaju niti da rade na sebi...žele samo magičan štapić kojim će dobiti još više hrane, više odeće i sl. Zar je onda čudno što se sa njima ne dele hermetičke tajne?

LJudi misle da se tek tako postaje sposoban, stabilan, neosetljiv na tegobe života, pa samim tim i sposoban da se i te kako kroji život koji je moćan sa stanovišta običnih ljudi. Ne shvataju koliko je rada potrebno na sebi. A ko je danas spreman da, za početak sagleda, sve svoje mane i osobine na kojima treba raditi?

Prema tome...

Možda bi neki hermetista ili mason i želeo to da uradi, da podeli svoja znanja sa drugima.
I onda on npr.podeli znanja sa ljudima kojima je jedini smisao da jedu, gledaju tv, kupuju odeću i da zagledaju komšiji u lonac. I ti ljudi će oberučke prihvatiti te informacije, misleći da seneko postaje stabilan, čvrst i moćan samo izgovaranjem tri magijske reči ("kako mali Perica zamišlja magiju").

Pa kad bi videli koliko put hermetizma zahteva rada na sebi, samoanalize i odricanja, misliš da bi i dalje istrajali na upoznavanju tih tajni?

Ljude to NE interesuje, niti imaju volje da se menjaju niti da rade na sebi...žele samo magičan štapić kojim će dobiti još više hrane, više odeće i sl. Zar je onda čudno što se sa njima ne dele hermetičke tajne?

LJudi misle da se tek tako postaje sposoban, stabilan, neosetljiv na tegobe života, pa samim tim i sposoban da se i te kako kroji život koji je moćan sa stanovišta običnih ljudi. Ne shvataju koliko je rada potrebno na sebi. A ko je danas spreman da, za početak sagleda, sve svoje mane i osobine na kojima treba raditi?

Prema tome...

Шта је то истина ?
Човек то је истина !

Увек сам презирао људе који се сувише брину о томе да буду сити.
Човек је нешто више !
Човек је изнад ситости !

Максим Горки

Istinu, pošto je ona u suštini svega što jeste, nije teško pronaći: ona je u nama i mi smo u njoj Ona je kao svjetlost i slijepi je ne vide.
Egzaktna ideja Bića je istina, njegovo znanje je nauka, njegov idealni izraz je razum, njegova aktivnost je stvaranje i pravda.
Jedino misterijske nauke daju izvjesnost, jer one se zasnivaju na realnostima, a ne na snovima
U svakom religioznom simbolu, one iznose istinu, a ne laz Ono što je istina isto je svuda, a laži izbijaju u skladu s mjestima, vremenima i ljudima

Priroda ne otvara vrata svetog svakome bez odabira
Niko ne moze teziti za velikom tajnom, ne usmeri li svoj zivot skladno istrazivanjima koje preduzima
Nije dovoljno biti predan, aktivan i istrajan, ako nemate cvrsta nacela i cvrste temelje, ako vas neumereni entuzijazam cini slepim za razum, ako ponos nadvlada rasudjivanje i ako se poveca pohlepa pred izgledima zlatne buducnosti
Tajno znanje trazi veliku preciznost, tacnost i pronicljivost u promatranju cinjenica, zdrav, logican um sklon razmisljanju, zivahnu, ali ne previse probudjenu mastovitost, toplo i cisto srce Ona takodje trazi najvecu jednostavnost i potpunu ravnodusnost u odnosu na teorije i hipoteze koje su opsteprihvacene bez propitivanja o svedocenju knjiga ili ugledu njihovih autora Ona od svojih kandidata zahteva da nauce vise razmisljati svojim mozgom, a manje tudjim I na kraju ona insistira na tome da proveravaju istinitost njenih nacela, znanje njenog ucenja i praksu njenih postupaka, iz prirode, majke svih nas.
Neprestanim uvezbavanjem vestina promatranja i zakljucivanja meditacijom, pocetnik ce se uspeti stepenicama koje vode do ZNANJA
Jednostavno oponasanje prirodnih procesa, vestina kombinovana sa domisljatoscu, uvid rodjen iz dugotrajnog iskustva osigurace mu MOC
Kada to postigne, jos ce mu uvek trebati strpljenje, postojanost i nepokolebljiva volja Hrabrog i odlucnog, sigurnost i poverenje, rodjeno iz snazne vere, ucinice ga sposobnim
USUDITI SE
Kada konacno uspeh krunise mnogobrojne godine rada, kada mu se ispune zelje, Mudar ce se Covek, primicati skromnima, razbastinjenima, svima onima koji ovde dole rade, pate, muce se i bore Kao anonimni i nemi ucenik vecne Prirode, apostol večnog Milosrdja, on ce ostati veran svom zavetu tisine.
U Znanju i Dobroti Adept mora zauvek CUTATI (Fulcanelli,Tajne Katedrala)

Poslednja izmena:
Dobro objašnjenje.
Što se tiče onog gore, sada, istina, ne gore lomače, ali hajde, probajte javno reći da se bavite hermetizmom i ritualnom magijom i da volite da čitate drevne knjige magije i videćete kakav ćete penal dobiti... u najblažoj varijanti će biti ismevanje i izopštenje iz društva, a u najgoroj varijanti ima da vas pogaze oni iz nacističkih grupa koji se "bore protiv" nekih nepostojećih "sekti". Trebalo bi da je društvo uznapredovalo do te mere da svako ima pravo da radi šta god hoće, dokle god nekom ne čini nažao, ali mislim da je daleko od tog ideala.
Ja sam pre jedno 7-8 godina sa drugaricom lepila plakate za Uechi Ryu klub, raspored treninga (borilačke veštine, slično kung-fuu) i slušala sam komentare iza leđa ljudi "kako je to sekta :eek: . Ovde su ljudi baš primitivni.

Vala, to je istina...Samo mi nije jasno zasto nam je drustvo tolko zatucano...Probao sam da predstavim neke delove knjiga koje citam...Samo se ljudi nasmejali...I mislili da sam lud... :?:

служи се лажним објашњењима и погрешним тумачењима својих симбола да би обманула оне који то и заслужују, да од њих сакрије истину коју назива светлост, и да их удаљи од ње. "

Hermetizam se sa filozofijom dodiruje samo u ispraznim pričama, ja sam ovde hteo postići nešto više od toga, ali kako mi to nije pošlo za rukom možda si i u pravu. Hvala na komentaru. :bye:

Hermetizam se sa filozofijom dodiruje samo u ispraznim pričama, ja sam ovde hteo postići nešto više od toga, ali kako mi to nije pošlo za rukom možda si i u pravu. Hvala na komentaru. :bye:
nesto vise od toga...mozda bi trebao nesto vise reci o ORME-u i o tome kako su orme koristili egipatski vladari.
o tome kako orme deluje na balans izmedju leve i desne hemisfere mozga i uopste o tome kako te dve hemisfere rade u nashem mozgu.
mozda da otvoris novu temu o tome... mozak je jako interesantna duhovna disciplina, egipcani su je obozavali :cool:

nesto vise od toga...mozda bi trebao nesto vise reci o ORME-u i o tome kako su orme koristili egipatski vladari.
o tome kako orme deluje na balans izmedju leve i desne hemisfere mozga i uopste o tome kako te dve hemisfere rade u nashem mozgu.
mozda da otvoris novu temu o tome... mozak je jako interesantna duhovna disciplina, egipcani su je obozavali :cool:

Interesantno coco bill, ali ne vidim razlog za odvajanje teme, okultna anatomija spada u hermetizam. A što se i ove teme tiče, neću je dalje razvijati, sada pišem samo u klubu ljubitelja ezoterije. Hvala na komentaru. :bye:

Lepa tema... A Franz Bardon je po meni najbolji učitelj hermetizma koji je najviše dao ljudima. Prvi je javno opisao sve relevantne vežbe koje dovode do spiritualnog samorazvoja ljudi po tradicionalnim školama misterija zapada (okultizam, hermetizam tj. magija. Najznačajnija zapadnjačka tajna hermetička udruženja: Golden Dawn, Rosenkreuz... O.T.O - iako je O.T.O po svojim ubeđenjima kao i ritualima poprilično CRN).

Adeptus,jel Amalia kod nas u grupi? ako nije zovite jeeeee

Baš sam znatiželjna o kakvoj se grupi rad!
a056.GIF

Dragi moji,
evo vam jedna slika - iz privatnih izvora (zapravo je tajna, ali s obzirom da ja nikome nisam nikakve zakletve dala, ne podležem tome).... To je slika jednog dela Tempel-a od lože Zlatna Zora iz Švajcarske iz Ciriha.
Da vidite kako im je napravljen oltar...
Golden Dawn sledi desni put hermetizma (levi je crni, tu spada recimo O.T.O. - nema Boga i slične teze. Kod Zlatne Zore je suprotno).
Evo oltara:

temple-1.jpg

Slika nije stara, nego je 2009 slikano...

Evo centrale u Nemačkoj:
http://www.golden-dawn.com/de/index.aspx

Ali, pažnja - njih ima više i svi tvrde da su direktna linija od Mathersa.
Jedni se zovu "Hermetički red Zlatna Zora" - glavna centrala u Americi, ogranci po Evropi.
Drugi se zovu "Ezoterijski red Zlatna Zora" - isto, glavna centrala negde u Americi, a ogranci po Evropi.
http://www.esotericgoldendawn.com/german/index.htm

Ja sam imala veze sa ovima iz Švajcarske, ali nisam ulazila ni u kakve lože...bojim se zapetljancija, manipulacija, eventualno iskorištavanja, emocionalne ovisnosti o društvu i slično....
Ovako je bolje: sam svoj gazda!

Back