G.H.O.S.T.
Poznat
- Poruka
- 7.997
Zakletva tajnosti bratstvu od koga je primljeno znanje imala je opravdanje u vreme kada je hermetička aktivnost bila progonjena, a Sledbenici fizički uništavani. Držati u kući knjigu kao što je ova značilo je, u Srednjem veku, rizikovati lomaču. Zakletve su bile vrlo striktne i nemilosrdne. Pa šta se desi sa čovekom koji prekrši zakletvu, zapitaćete? Ko ga kazni? Ovaj fenomen nepoznat je mnogim samoukim hermetistima. Ne kažnjava ga niko sa strane, već je zakletva tako usmerena da prestupnik kažnjava samog sebe.
Izvesnom magijskom tehnikom usadi se u oblast lične nadsvesti automatski (mehanizam, koji predstavlja stožer lične sigurnosti. Kršenjem zakletve osnovna poluga sigurnosti se izmiče i psihička konstrukcija ruši. Iz vršilac kazne je onaj deo nadsvesti koji se u običnom govoru naziva savest. Griza savesti koja se u ovakvom slučaju javlja prevazilazi sve što neupućeni mogu da zamisle. To je strahovita opsesija koja prekršioca stavlja na neprekidne muke, tako da sam sebe ruinira posle dužeg mučenja. To je razlog i zašto hermetista, koji je dobio posvećenje pa prekršio zakletvu, ne može ništa da preduzme u svoju odbranu. Očekivalo bi se da čovek, koji je upućen u operacije sa različitim instancama svesti, može da otkloni negativne posledice svoga akta. On, istina, može da se brani kad napad dolazi spolja, ali može malo da učini kad grize samog sebe.![]()
Moto Hermesa Trismegistosa si veoma dobro shvatio i nema razloga da te ispravljam. Na pitanje o hermetičkoj zakletvi si dobio opširan odgovor od vakatike, a ako je to pitanje kojim slučajem trebalo biti pročitano između redova onda je odgovor da ja nikome nikada nisam položio zakletvu. 21. vek je vek prosvetljenja.![]()
@ vakatika To je ono sto me je zanimalo...Posto sam mislio da prekrsioc biva izlozen nekoj magijskoj torturi(mucenje vatrom, nedostatak vazduha, etc.)
A da li preksioc zakletve umre nakon nekog vremena nakon krsenja zakletve?
@ fenix Ne, nije bilo nikakvog pitanja izmedju redova...