Herman Hese (1877-1962)

• Začetnik teme Začetnik teme Hesse
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
iz "igre staklenih perli"
Mehuri od sapunice

"Iz studija i misli destilise

star covek mnogo godina kasnije

svoje starosno delo,u cije je kovrdzaste vreze

igrajuci se ispreo neku slatku mudrost.

Revnostan student pun zara dojuri,

u knjiznicama i arhivima

mnogo je istrazivao i pece ga ambicija,

mladosno delo genijalnih dubina.

Decko sedi i duva u slamku,

dahom puni obojene klobuke,

svaki sjaji sjajem i uznosi se kao psalm,

svu svoju dusu predaje u duvanju.

I sva trojica,starac,decko i student,

iz Mayine pene stvaraju svetova

Carobne snove,koji po sebi nista ne vrede,

ali u kojima smeseci razaznaje se

i razbukti radosnije vecita svetlost."

Hermann Hesse

Drago mi je da moja tema, dragog nam Hesea, nije zamrla. Nisam posećivao ovaj forum neko vreme, pa nisam stigao da iščitam ovu temu, ali ću to nadoknaditi uskoro. Hese je klasik, pa me ne čudi što permanentno pleni kako starije tako i mlađe čitaoce. Pozz svima!

Morticia Addams:
Ne znam iz kog razloga, do sada nisam citala nista od Hesea vec gubila vreme uz knjige autora kojima sam bila polovicno zadovoljna. Upravo sam dovrsila Stepskog vuka i zaista sam fascinirana. Zaista je vredna paznje i svakog portosenog minuta citanja, zbog cega odlucih da potrazim i ostale njegove knjige.
Jos jedno mi nije jasno - Zasto se toliko trudite da podelite literaturu na laku i tesku? Da li je zaista toliko bitno sta je lako a sta ne za citanje? Zaista je stvar ukusa, pa mislim da je bespotrebno svadjati se oko toga. Ja volim da je podelim na literaturu koja mi se vise i manje dopada, a koliko je teska zaista mi nije vazno. Uostalom, da li je u redu jednog nobelovca i njegova vrhunska dela kategorisati? Dajte ljudi, zaista je nepotrebno.

Retko lep post na ovom forumu...sve što si rekla, tako je, Morticia. ;)

Rijetko dobro mišljenje, jer se poklapa sa tvojim, čak si sebi i dao pretenciozan naziv, rekao bih neozbiljno, a još neozbiljniji mi je onaj što se potpisuje kao Niče...ali sobe i ogledala, prostorije samo za ludake, i demokratija, kroz onesposobljavanje masa...
Hesea sam čitao u dobu u kom se Hese i čita, i to je jedan od filozofskih pogleda na svijet, dok je Niče svojevrsna avangarda, aktuelna i danas, kada je kompletna situacija zapravo ničeovska...
Svako se zbuni u kući ogledala...

astragal:
Rijetko dobro mišljenje, jer se poklapa sa tvojim, čak si sebi i dao pretenciozan naziv, rekao bih neozbiljno, a još neozbiljniji mi je onaj što se potpisuje kao Niče...ali sobe i ogledala, prostorije samo za ludake, i demokratija, kroz onesposobljavanje masa...
Hesea sam čitao u dobu u kom se Hese i čita, i to je jedan od filozofskih pogleda na svijet, dok je Niče svojevrsna avangarda, aktuelna i danas, kada je kompletna situacija zapravo ničeovska...
Svako se zbuni u kući ogledala...

Veoma je žalosno svrstavati umetnike, samim tim i književnike, u određeno starosno doba, svojevoljno određeno za njihovo konzumiranje. Naročito kada je u pitanju tako veliki umetnik, kakav je Hese. Tu se vidi suštinsko nerazumevanje književnosti i umetnosti uopšte.

astragal:
Pa htio ti to priznati ili ne, nije isto knjigu pročitati sa 18, ili sa 36, naročito kad je Hese u pitanju.I mijenjaj braco nik, nije fer prema umjetniku...štaviše žalosno je...

Žalosne su reči mržnje koje točiš i intelektualne besmislice koje želiš da nam prodaš...ne vidim nikakvu satisfakciju u konverzaciji sa tobom.

hermina_iq:
hesea ces u svakom periodu zivota tumaciti na nacin koji ti je trenutno pogodan, koji ti odgovara.
hese moze biti laka literatura samo onome ko ga ne razume pa cita kao novine...

E baš tako...problem je što ljudi imaju potrebu da sve negde svrstavaju i da sve jasno definišu...to negde može, ali sa umetnošću se ne radi tako...ljudi su ograničeni...oni misle da se u jednom životnom dobu čitaju jedne stvari, a kada čovek više sazri druge...možda u tome i ima istine...ali mnogo je verovatnije da ljudi u tom procesu sazrevanja zastanu na određenom nivou, pa stvore iluziju kako su prerasli neko književno delo, a u stvari proces njihovog intelektualnog sazrevanja prestao i ostali su tu gde su a određena dela im se izgubila iz mentalnih vidika, jer je i dalje shvataju na jednako prost način kao i ranije...
Znamo da se neka literatura čita togom čitavog života, jer čovek stalno sazreva, njegova moć percepcije se razvija i iste stvari počinje da shvata na višim intelektualnim nivoima...ali postoje , naravno, izuzetci...koji u svojem intel. razvoju ostanu negde po strani i ne mogu da pojme neke stvari na nekom progresivnijem nivou, već i dalje shvataju jednako infatilno kao i ranije...tada se stvara utisak da je to delo predodređeno za poejdino životno doba...dakle to je jedna opasna iluzija koja pretenduje da pojede realnost tih ljudi...

Neko se Magarećim godinama vraća čitav život...

Suhoparni lik, koji se počastio ni manje, ni više nego imenom Hesea, priče priče...
Možeš da budeš divlji u srcu, ali Hese nikako... :-P

Jedno je pročitati djelo na vrijeme, pa mu se vraćati, a sasvim drugo pokušati ga čitati kad si već vođen ko zna čime prešao polovinu životne staze...tada ništa više nije isto, ili ćeš odustati od čitanja, ili ćeš dosaditi i bogu i ljudima, popujući nešto što svaki iole bistar tinejdžer već zna... 8-)

Hajde kad si tako pametan, opiši nam osjete vezane za kuću ogledala, iz Stepskog vuka, i zašto se svako zbuni u kući ogledala...

Kao i u svim umetnostima, tako i u književnosti postoje klasici (zna se šta ta reč podrazuemeva), kojima se ljudi stalno vraćaju...ne bih da zvučim neskromno, ali nisam ja Hesea svrstao u klasike...

...srdačno bih preporučio za čitanje Heseovo objašnjenje povodom tragičnih događaja usledelih nakon objavljivanja Stepskog Vuka, gde Hese delom kroz šalu objašnjava da je Steppenwolf prvenstveno namenjen ljudima od pedeset godina, jer je on sa toliko godina napisao delo...pa zbog toga biva pogrešno razumevan...

P.S.Meni je žao ako je nekome dosadno da nakon određenog perioda ponovo čita, dragog nam, Hesea. Meni je uvek zadovoljstvo iznova ga čitati, kao što je to bilo zadovoljstvo i Tomasu Manu.

Osim što se dičiš nečim što nije tvoje, ti ne umiješ ni da čitaš... eskiviraš odgovor na moja pitanja, i tvrdoglavo, neheseovski braniš nepostojeće mišljenje...dakle, promijeni nik, ili nemoj - prikazuj se, sad se porediš i sa Tomasom Manom, kako je gospodine na tvojim visinama, ja ne znam, a ne bih volio ni da znam...
Psihopata na sve strane, sa punim ustima velikih književnika da se čovjeku zgadi i knjiga, i pisana riječ...

Da pomognem, ko je koga i kada napadao nebitno je, čime inspirisan je bio Hese kada je opisao posjetu kući snova, gdje ogledala daju odraz snova, ili kuću strahova ili kuću želja...
U koju bi ti kuću ušao ? U kojoj si sada ?

Hese je car! OBOZAVAM GA!!!
Citala sam: Igra staklenih perli, Sidarta, Demijan, Knulp, Herman Lauser, Peter Kamencind, Pod tockom, Gertruda, Igra staklenih perli, Narcis i Zlatousti, Moja vera.
Ne zna se sta je bolje, fenomenalnije, lepse, koja knjiga ostavlja jaci utisak, snazniji dozivljaj.....
Onaj ko ne voli Hesea, neka se ne prijavljuje, nema sta da trazi na ovome svetu.
Lako ga je razumeti, a jos je bolje kada njegove knjige citas iznova(Demijan - 5 puta, Narcis i Zlatousti - 2 puta, Sidarta - 3 puta....)
Ako postoji(ili je postojala) osoba koja zna sve o meni, to je Hese (iako se licno ne poznajemo, na zalost).
Posle njega, Dostojevski.
Ovaj svet ne moze imati vise divota!!!

Warden_Assasin:
Hese je car! OBOZAVAM GA!!!
Citala sam: Igra staklenih perli, Sidarta, Demijan, Knulp, Herman Lauser, Peter Kamencind, Pod tockom, Gertruda, Igra staklenih perli, Narcis i Zlatousti, Moja vera.
Ne zna se sta je bolje, fenomenalnije, lepse, koja knjiga ostavlja jaci utisak, snazniji dozivljaj.....
Onaj ko ne voli Hesea, neka se ne prijavljuje, nema sta da trazi na ovome svetu.
Lako ga je razumeti, a jos je bolje kada njegove knjige citas iznova(Demijan - 5 puta, Narcis i Zlatousti - 2 puta, Sidarta - 3 puta....)
Ako postoji(ili je postojala) osoba koja zna sve o meni, to je Hese (iako se licno ne poznajemo, na zalost).
Posle njega, Dostojevski.
Ovaj svet ne moze imati vise divota!!!

Konačno jedan lep, osvežavajući post na ovoj temi...posle gomile zajedljivih kritika (nikad neću razumeti šta pojedini ljudi uopšte traže na temi književnost)...by the way Igru staklenih perli si navela i na početku i na kraju tj. dvaput...pozz! ;)

Romanticne pesme, Jedan sat posle pola noci, Na putu, Pesma usamljenog, Deset pesama slikara, S' ove strane, Stramputice, Mladost je lepa, Susedi, Klingzorovo poslednje leto, Iz Indije, Razmisljanje o ratu i miru, Zaratustrin povratak, Rat i mir(spominje se da je pisao neku knjizicu o tome), Kriza, Klajn i Vagner, Decja dusa, Hodocasce, Valter Kempf i druge price...
To bi bilo 19 knjiga... a za ostale - nisam sigurna da li su sve njegove.

Hvala za help... ;-)

Back