- Poruka
- 30.516
Читао сам и мислим да вреди.
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
Naslov je (marketinški) promašaj. Donekle ima uvredljivu konotaciju. Zašto se knjiga ne zove Srpska heraldika?
Postavio sam više delova na forum i mislim da nisam jedini. Apsolutno je fenomenalna knjiga i vredi svaku paru; ja sam je kupio na Sajmu knjiga za neku smešnu rasprodaju na poslednji dan za svega hiljadu-dve dinara.
P. S. Imaj na umu da kruže skenovi u pdf-u...ali nije veliki format tako da samo rai teksta ima smila, a ne baš toliko mnogo radi slika (kojih ima mali milion).
Naslov je (marketinški) promašaj. Donekle ima uvredljivu konotaciju. Zašto se knjiga ne zove Srpska heraldika?
evo šaljem kao prilog još jednu značku SR Hrvatske s bijelim poljemЈасно је да комунистима хералдика и није била тако битна, али зар је могуће да су се овако односили према грбу? Како ко уцрта; црвено или бело - кога је још брига...
Novi sam na forumu, pa zapravo nisam niti siguran kako će brzo to sve funkcionirati. Hitno mi je potreban podatak; točan naslov enciklopedije gdje su objavljeni grbovi Jugoslavije i svih republika, kada je to objavljeno i gdje, može li se nabaviti kopija knjige ?
Hvala na informaciji, provjeriti ću. O rezultatima istraživanja javiti ću na ovom forumu, Odličan je. Čestitam.
Занимљиво. Не знам откада им датира грб? Спанхајми или Спанхајмовцу су од 1122-1268 били војводама Корушке. И познатији су у историји словеначких земаља, што се види и по детаљније датим подацима на њиховој Википедији / Spanheimi.
Појава шаихираног грба у словеначким земаљама, подсећа и на једну од најстаријих забележених употреба грба Хрватске, где је у једном случају представљен укомпонован са грбовима Штајерске, Корушке, Крањске и грофова Цељских.
![]()
Инсбрук, 1495
Мени је занимљиво то преплитање грбова хрватских и словеначких земаља у 15. веку. Стиче се утисак да су то блиске политичке територије. Па и тај композитни грб селовеначких земаља са уметнутим грбом Хрватске такође оставља такав утисак. Питам се, шта обједињава словеначке и хрватске земље, да би се њихови грбови приказивали спојено?
Usudio bih se reči, samo želje Maximilijana I. Habsburškog da se dokopa kraljevstva Hrvatske i Dalmacije etc. Zato je s Jagelovićima 4 (četiri) puta sklapao nasljedne ugovore da dobije te zemlje ako Jagelovići ne budu imali zakonitog muškog potomka. Da, tako se to i zbilo. Mohačka bitka 1526. Nakon osvajanja Beograda 1521.god. Sultan Sulejman II. Zakonodavac (nama poznatiji kao ”Veličanstveni”) priprema veliku vojnu na Ugarsku. Previše samouvjereni i arogantni ugarski velikaši precjenjuju svoju snagu. Traže sukob odmah. Ne žele čekati pojačanje, postrojbe ranije pozvanog, Krste Frankopana. Ludovik II. Jagelović ugarsko - hrvatski kralj tako prerano započinje boj. U tom strahovitom srazu vojski poginulo je preko 1.000 ugarskih i dijelom hrvatskih plemića i velikaša, kao i preko 10.000 vojnika svake strane. Bježeći pred neprijateljem i sam kralj je poginuo utopivši se u potoku Čelej (madž. Csele). Nije imao zakonitog potomstva. Maximilijan nije više bio živ da proslavi konačno proširenje na kraljevstva Hrvatske i Dalmacije. Pazi! Štit sa šahiranim poljem iznad ostalih grbova može predstavljati Maximilijanove želje (ali samo želje) za supremacijom kraljevstva Hrvatske nad nasljednim Unutarnjo-austrijskim zemljama koje su prikazane na grbu. Političke posljedice izgubljene bitke na Mohačkom polju su bile strahovite: 1. Nakon više od 400 godina postojanja samostalno Hrvatsko-Ugarsko kraljevstvo doživjelo je svoj tragičan kraj, Raspad personalne unije Ugarske i Hrvatske. 2. obje zemlje biraju novoga vladara za uspješniju obranu od osmanskog nadiranja. 3. dio hrvatskoga plemstva izabire Ferdinanda Habsburškoga za kralja na saboru u Cetinu 1527.g. Tada se prvi puta u diplomatičkoj praksi, Cetinska povelja o izboru Ferdinanda za kralja, pojavljuje pečat sa šahiranim poljem 8 x 8 svijetlo i tamno. Od tada će se koristiti i službeno prikazivati na štitu kao grb Hrvatske.
Да, али то је службени грб Хрватске већ крајем 15. века, вероватно од 1491. године, и склапања мировног споразума са Владиславом II Јагелонцем у Пожуну.
Ne, ne bih to tako rekao i mogao sa sigurnošću tvrditi jer je još trajalo heraldičko lutanje u prikazivanju grbova Hrvatske i Dalmacije. Pozivam se na atribucije grbova Ludovika II. iz 1518. -„Dalmatsky kral“ (u crvenom ruka sa sabljom) i „Charvatsky kral“ (u plavom tri zlatne leopardove glave) – na Klaudyanovoj karti Češke iz 1518. (vidi slikovni prilog) prikazani su grbovi zemalja kojima je zaista vladao i grbovi zemalja na koja se pozivao kao vladar. Pogledajte prilog 536173
Уколико мислиш на службену употребу, од Максимилијана I Хабзбуршког нема никаквог лутања у том смислу, јасно је шта је грб Хрватске, а шта грб Далмације.
Ова Клаудианова карта као хералдички узор вероватно имала неки од многобројних грбовника тога времена, у којима су "лутања" присутна све до 17-18. века, када су у питању грбови Хрватске и Даламције.