Хералдика и њени принципи

massaro:
Матица црногорска...зар тако нешто постоји и од када? :confused:

Naravno da postoji i to odavno još iz vremena SFRJ kad nijesi bio ni u mislima taja i makija ;) . Šalu na stranu, zašto ne bi postojala? 3mile je dobro rekao, s tim da je pod "ovde" predpostavio cijeli Balkan :D. Crna Gora je stara država i u svjetskim mjerilima, pa zašto njezin narod ne bi imao svoju maticu?

Зато, Формице, што је то исти народ као и у Параћину, Крушевцу, Куршумлији или Смедереву...

Није ли помало апсурдно и смешно, нпр, и то што је Црногорско хералдичко друштво изабрало да употреби латиницу за свој заштитни знак?

Знаш Ти све врло добро, па је зато можда и боље да не крећемо тим путем уопште... Иначе ћемо далеко догурати, а то је све већ ''прежвакано'' и нигде нас неће одвести...

Ако све то, уосталом, има икакве везе са темом ове дискусије...

Извињавам се што сам убацио питање које није везано за тему. Једноставно нисам знао да постоји матица црногорска, па ме то заинтересовало. Хвала на објашњењу.

П.С.
Ово за године ћу да прешутим, нисам ја толико млад колико ти мислиш ;)

novost_6.jpg

Као један вид протеста, због
одлука нелегалног суда бих,

ИСТАКНИМО ЗАСТАВЕ СРПСКЕ НА
НАШЕ ДОМОВЕ, АУТОМОБИЛЕ,...

СВАКИ ДАН У 11,55, ДО 12,05, ОГЛАСИМО
СЕ АУТОМОБИЛСКИМ СИРЕНАМА И
ПЈЕВАЊЕМ (ПУШТАЊЕМ) ХИМНЕ БОЖЕ
ПРАВДЕ.

Поруку пренесите даље, а горњу
слику (http://freesrpska.org/novost_6.jpg)
поставите своје сајтове.
Позивамо се да се придружите и
свим другим мирним акцијама
патриотских снага усмјерених на
заштиту Републике Српске и њеном
издвајања из наметнуте бих.

Заједно можемо моного тога,
borci.rs.sr

Е кад сте већ толики експерти... :-D
Као што већ знате, Уставни суд Бих је донио одлуку о укудању грбова РС и ФБиХ (одлука у РС ступа на снагу са изласком новог броја "Службеног Гласника РС" фебруар/2007.). О томе је већ било ријечи на овом форуму и на овој теми, да ли то треба радити или не...на страну сад то, одлука је донесене, грбови се морају повући из употребе (такође химна РС, застава остаје).
Мене сада интересује ваше мишљење везано за изглед новог грба Републике Српске. Како би он требао да изгледа, имајући у виду да се са тим грбом морају сложити како муслимани и Хрвати, наравно и Срби, али исто тако да се задовољи и Уставни Суд БиХ и врховни поглавар Високи Представник (овај Шварц-Шилинг је наводно добио отказ а не знам који ће бити следећи).
Да ли би рецимо било прихватљиво и исправно да се комбинују постојећи грбови РС и БиХ, дакле двоглави орао али на грудима наметнути грб БиХ?

Очекујем наравно да ћете ви остали као бољи познаваоци ове материје, али и историје дати неке боље приједлоге :-)

RS_grb.gif
bih-grb2.gif

RS ima svoj grb isto kao FBIH pa bili oni zabranjivani ili ne. Što se tiče Bosne i Hercegovine ukupne neka uzmu stari grb sa dva ukrštena ključa na kojima su crnačke glave a zabrane ovu smiješnu reklamu za ovsene pahuljice. Da i grb FBIH je smiješan jer su štitovi u podijeljenim poljima nepotrebni, a i zastava UE izugleda smiješno.

CTEMA:
Српска већ има грб!

FORMICA:
RS ima svoj grb isto kao FBIH pa bili oni zabranjivani ili ne. Što se tiče Bosne i Hercegovine ukupne neka uzmu stari grb sa dva ukrštena ključa na kojima su crnačke glave a zabrane ovu smiješnu reklamu za ovsene pahuljice. Da i grb FBIH je smiješan jer su štitovi u podijeljenim poljima nepotrebni, a i zastava UE izugleda smiješno.

Мислим да се нисмо разумјели. Није ми била намјера да залазим у политичка питања типа Зашто је грб укинут?, Треба ли грб укинути? и сл.
Ради се о томе, да сте ви овдје и сами говорили и постављали линкове на разноразне чланке у којима се доводи у питање исправност грба РС. Мени он лично не смета ништа и сигурно себе више идентификујем у њему него у оном трокуту и звјездицама.

Моја идеја је била да за тренутак уопште заборавите да постоји грб РС и да осмислите нови, односно да ли постоји неки грб којег су користили Срби у БиХ, а који би се могао узети као грб РС.

Хвала свима.

Znam da je Bosna imala svoj grb koji je dat u starim grbovnicima, na srebrnom štitu dav crvena ukrštena ključa sa krunisanim crnačkim glavama. Ponekad je preko njega postavljan grb ilirije na crvenomštitu srebrni mjesečev srp sa srebrnom zvijezdom. Za Hercegovinu je bio grb desna tuka koja drži koplje. Posebni grbovi nacija nijesu postojali do zadnjeg vremena. A i tad je sve to dosta nespretno učinjeno.

Нисам био дуго на форуму, па нисам видео, али...

FORMICA:
Naravno da postoji i to odavno još iz vremena SFRJ kad nijesi bio ni u mislima taja i makija ;) . Šalu na stranu, zašto ne bi postojala? 3mile je dobro rekao, s tim da je pod "ovde" predpostavio cijeli Balkan :D. Crna Gora je stara država i u svjetskim mjerilima, pa zašto njezin narod ne bi imao svoju maticu?

...мислим да је све већ речено, и зато...

Зато, Формице, што је то исти народ као и у Параћину, Крушевцу, Куршумлији или Смедереву...

Није ли помало апсурдно и смешно, нпр, и то што је Црногорско хералдичко друштво изабрало да употреби латиницу за свој заштитни знак?

Знаш Ти све врло добро, па је зато можда и боље да не крећемо тим путем уопште... Иначе ћемо далеко догурати, а то је све већ ''прежвакано'' и нигде нас неће одвести...

Ако све то, уосталом, има икакве везе са темом ове дискусије...

...да не помињемо то, јер нема везе са темом... :D

massaro:
Е кад сте већ толики експерти... :-D
Као што већ знате, Уставни суд Бих је донио одлуку о укудању грбова РС и ФБиХ (одлука у РС ступа на снагу са изласком новог броја "Службеног Гласника РС" фебруар/2007.). О томе је већ било ријечи на овом форуму и на овој теми, да ли то треба радити или не...на страну сад то, одлука је донесене, грбови се морају повући из употребе (такође химна РС, застава остаје).
Мене сада интересује ваше мишљење везано за изглед новог грба Републике Српске. Како би он требао да изгледа, имајући у виду да се са тим грбом морају сложити како муслимани и Хрвати, наравно и Срби, али исто тако да се задовољи и Уставни Суд БиХ и врховни поглавар Високи Представник (овај Шварц-Шилинг је наводно добио отказ а не знам који ће бити следећи).
Да ли би рецимо било прихватљиво и исправно да се комбинују постојећи грбови РС и БиХ, дакле двоглави орао али на грудима наметнути грб БиХ?

Очекујем наравно да ћете ви остали као бољи познаваоци ове материје, али и историје дати неке боље приједлоге :-)

За разлику од ових момака, ја баш и нисам неки експерт, тј. не неки, него никакав,
али мислим да ту одлуку треба преиспитати. Једина разумна опција је да се стари грб врати, или да се искористи средњовековни, све остало је, у најмању руку, безвезе. Опет измишљати квази-грбове је неприхватљиво....

mmmile:
За разлику од ових момака, ја баш и нисам неки експерт, тј. не неки, него никакав,
али мислим да ту одлуку треба преиспитати. Једина разумна опција је да се стари грб врати, или да се искористи средњовековни, све остало је, у најмању руку, безвезе. Опет измишљати квази-грбове је неприхватљиво....

I ovđe ćemo se složiti. BIH je lijep primjer kako se lijepe stvari upropašćavaju kratkovidim politikama. Bosanski Srbi uzimaju grb Srbije. To je u redu. Bosanski Hrvati uzimaju grb Hrvatske i to je u redu. Bosanski Muslimani uzimaju grb Kotromanića i to je u redu iako Kotromanići nijesu muslimani što je opet u redu. Bosna je imala stari grb pa bi bilo u redu on da se uvede u upotrebu, e tu imamo problem neće niko da ga prihvati. :roll:

FORMICA:
I ovđe ćemo se složiti. BIH je lijep primjer kako se lijepe stvari upropašćavaju kratkovidim politikama. Bosanski Srbi uzimaju grb Srbije. To je u redu. Bosanski Hrvati uzimaju grb Hrvatske i to je u redu. Bosanski Muslimani uzimaju grb Kotromanića i to je u redu iako Kotromanići nijesu muslimani što je opet u redu. Bosna je imala stari grb pa bi bilo u redu on da se uvede u upotrebu, e tu imamo problem neće niko da ga prihvati. :roll:
Potpuno se slažem sa ovim.
Ma šta taj grb predstavljao ipak je bio u kakvoj-takvoj upotrebi u prošlosti za razliku od ove sadašnje nakaze.
Što se tiče grbova i zastava RS i FBIH mislim da je ova odluka katastrofalna za sve narode u BIH, iako mi ti grbovi i zastave i nisu baš najpametnija rešenja.
Po mom mišljenju sadašnji grbovi Republike Srpske i Herceg Bosne samo idu u prilog lažnoj teoriji da su Srbi i Hrvati u Bosni stranci i da je Bosna samo bošnjačka zemlja.
Ne vidim zašto grb sa crnačkim glavama ne bi bio prihvatljiv za Srbe kada ga možemo naći na ustaničkoj zastavi Hadži-Melentija.
Sramota je da Bosna koja ima svoju srednjovekovnu heraldiku ima debilan nametnuti grb.

Хтео сам да вас питам - да не зна неко можда неки сајт где могу да се нађу грбови градова у Србији? Хтео сам да нађем грб свог места, па ако неко зна да ми помогне... Мислим то је релативно мало место...

mmmile:
Хтео сам да вас питам - да не зна неко можда неки сајт где могу да се нађу грбови градова у Србији? Хтео сам да нађем грб свог места, па ако неко зна да ми помогне... Мислим то је релативно мало место...
Evo nekih adresa:
www.ngw.nl
sr.wikipedia.org/sr-el/Грбови_општина_у_Републици_Србији
Koje je mesto u pitanju, možda imam taj grb.

Имам амбивалентан осећај када је у питању Црногорско хералдичко друштво. Са једне стране ми је драго јер то доприноси развију хералдике на, иначе, богатом црногорском тлу а са друге знам да ће бити учињено све како би се народ у ЦГ додатно расрбио. Сви процеси и напори, како у ЦГ тако и у РС, усмерени су ка томе.
Не могу да верујем да поједини не схватају како се сада осећа Србин у РС или ЦГ. Какве црначке главе, какви бакрачи...На делу је очигледно фалсификовање историје и то кроз примену свих могућих средстава. Па зар прича са црногорским барјаком није очигледан пример. Па зар грб Котроманића да својатају они који халале и чији идоли сатрше Котроманиће. Што не ставише оне султанове знакове?
Пијанисто тачно је БиХ има дебилан грб али у питању је исто таква и "држава". Формице, босански Срби нису узели грб Србије већ, свој, српски грб. Па ваљда смо сви свесни значаја хералдике у политици и историји и њеној интерпретацији. Па , ваљда је, довољно видети ову папазјанију са војвођанском заставом па схватити шта је намера предлагача нових знамења.

Ја потписујем све што рече наш Кха (само са нешто мање патоса), али мислим да постоји решење за грб Српске, који би Срби (можда!) и могли да ''прогутају'', али ни једно решење које би било сношљиво њима никада не би било довољно добро за Потурице.

Зато и стојим чврсто на становишту да није могућ компромис по овоме питању!

Њима (јасно је, ваљда, свакоме) и не смета грб као такав (Османлије и муслимани уопште нису ни имале хералдику, уосталом), већ им смета Српска и све што ''мирише'' на њезину државност и српски карактер.

Ако неко то не види - онда је ту реч о некој патолошкој аутосугестији, самозаваравању или злој намери према Српској...

Дакле, једини исправан став је да Српска има грб (који је хералдички исправан, повесно оправдан и различит од грба Србије!) и треба се борити за право да га она и задржи.

Србима је слаба утеха што ће се и Потурице и Хрвати одрећи грба Федерације БиХ, који је хералдички кентаур и којега ионако ни они и не доживљавају као свој. Наиме, код Срба у Српској није такав случај! Они су свој грб, заставу и химну натопили и освештали рекама сопствене крви и суза и зато одрицање од њих не долази у обзир!

Хералдика је научна дисциплина, која је увек била врло блиска (чак и - саставни део) дипломатији и политици и то се и данас показује као тачно.

Жалосно је само што српски ауторитети из те области немају довољно простора (или жеље?) да још гласније формулишу исправан став према томе и сличним питањима, као и да по тим питањима саветодавно утичу на одлуке државних власти.

Зато се код нас тако осетљива питања редовно препуштају волунтаризму недоучених или, чак, недобронамерних...

ГРБ-ХИМНА-ЗАСТАВА - ТО СМО МИ!
http://www.czipm.org/borci.html

Ни грб ни химна нису оригинални српски него фалсификати који сличе српском грбу и због тога је боље то мењати него се борити за погрешан приказ српског грба. Ако се већ жели употребити српска обилежја онда то може локално а не на државном нивоу јер држава није Србија. Тај проблем је био и у Аустро-Угарско-Хрватској администрацији у 19-ом веку и то је решено судски и Србима је било одобрено да носе своје грбове и заставу али не у државним установама и манифестацијама, што су Срби и поштовали. А то је и хералдички правилно.

Back