Хералдика и њени принципи

Hvala, to je to.
Pre mesec-dva se ova slika pojavila u novosadskom "Dnevniku" bez ikakvog objašnjenja. Doduše ja sam je imao u jako lošoj varijanti što se kvaliteta tiče. Koliko vidim na ovoj se mogu odgonetnuti grbovi. Ne znam odakle je slika, ali grbovi su definitivno rađeni na osnovu Žefarovićeve ‚‚Stematografije''.

FORMICA:
Meni djeluje kao kopija slike iz žefarevićeve stematografije na kojoj je prikazan Car Dušan Silni sa grbovima zemalja njegovog carstva. Ne mogu detaljno viđeti one grbove oko Karđorđa pa ako možeš navesti koji su grbovi u pitanju.

Почев од наше леве стране:
Босна
Рашка
Илирија
Дакија
Херцеговина
Рама
Дарданија
Далмација
Хрватска
Јаподија
Србија
Бугарска (?)
Мезија
Славонија
Славонија дунавска
Срем
Трибалија
Македонија
Тесалија
Грчка
Епир
Албанија (?)

Ако ја добро видим једина разлика у односу на Жефаровићев приказ Цара Душана је то што нема грба Рагузе-Дубровника.Једино ако он није поред/иза грба Босне,доста се слабо види......

Tačno, Dubrovnik je sa leve strane. Evo slike koju ja imam malo je lošija, ali se vidi i poslednji grb sa desne strane.

Prilozi

• Karadjordje3.jpg
    Karadjordje3.jpg
    73,3 KB · Pregleda: 25
Добрый вечер, ребята!

Всем привет из Ростова-на-Дону. А можно ли изобразить немецкую овчарку на гербе, если я этих собак люблю очень, или это не принято? А на каком языке девиз или слоган пишут обычно, на родном или на латыни, или еще какие-то правила есть? Спасибо

Sonechko:
Добрый вечер, ребята!

Всем привет из Ростова-на-Дону. А можно ли изобразить немецкую овчарку на гербе, если я этих собак люблю очень, или это не принято? А на каком языке девиз или слоган пишут обычно, на родном или на латыни, или еще какие-то правила есть? Спасибо

Поздрав Вама и стародревноме Ростову!

Може да се употебри немачки овчар на грбу - нема никакве сметње.

Што се тиче мотоа - то је ствар Вашега избора. Може или на рускоме, или на црквенословенскоме, или на латинскоме, или на грчкоме... Може на било коме језику, али се људи обично опредељују за оно што је њима најблискије.

Значи у Вашем случају, ја бих предложио или руски или црквенословенски...

Помоз Бог, добри људи!
Тек недавно сам видео ову дугачку расправу о хералдици која траје још с почетка године и могу да вам кажем да ме је одушевила. Прочитао сам све стране од прве до последње(58.стр.). Честитам на труду свим ентузијастима! Стварно сте створили добру атмосферу и занимљив и веома, веома поучан форум. Још једном свака част!

@Sonechko
На гербе Вы можно писать на языке по выборе - это можно быть латинский, грецииский, русский... Мой русский очень плохой, извини меня, пожалуйста... Я его не выучил хорошо...

Sonechko:
Добрый вечер, ребята!

Svakako možeš. Sad je pitanje izbora boje štita i boje psa, kao i položaj psa. Može još ponešto da se stavi. Pozdrav :)

Na adresi:
http://www.virtualnahercegovina.com/
VIRTUALNA HERCEGOVINA sam naišao na članak koji govori o pominjanoj knjizi sa Sajma Knjige

ISKONSKI SIMBOLI SRPSKE DRŽAVE
14.09.2006
Већ 550 година једини истински и исконски знак државе Србије је црвени двоглави орао на бијелој подлози, тврди Бранко Марушић

Ни Срби као народ, ни српски хералдичари, из митоманије, неспремности или незнања, не познају исконске ознаке своје државе, ни значење истих ознака - тврди Бранко Марушић из Гацка, аутор двије књиге из области српске хералдике.
Поводом прошлогодишњих хералдичких промјена симбола државе Србије, Марушић је, уз примјерак своје најновије књиге "О основним питањима српске хералдике", упутио и отворено писмо предсједнику Владе Србије Војиславу Коштуници.
У писму истиче да је већ 550 година једини истински и исконски знак државе Србије - црвени двоглави орао на бијелој подлози и да он чека да га Срби препознају као таквог.
- Српска држава постоји већ више од 800 година и за то вријеме имамо и хералдички доказ те државности, јер су двоглави орлови насликани и на одеждама Немањића - наглашава Марушић.
Он наводи да су српски хералдичари промјенама грба вратили Србију само у 1882. годину, па је испало да постоји свега 124 године.
И поред остатака неколико фресака из најранијег периода српске државности, новчића, печата, комада посуђа и накита са двоглавим орлом, каже Марушић, српска хералдика мукотрпно слаже мозаик првобитног српског грба и обиљежја.
У идејном рјешењу грба Србије, за који се залаже истраживач Бранко Марушић, налази се црвени орао на бијелој подлози, као најстарији и најважнији симбол српске државе, који је преузео са фреске из цркве Богородице Љевишке на Космету.
Облик крина на штиту "преписао" је са одежде цара Душана на фресци у Пећкој патријаршији, док је облик бијелог двоглавог орла саображен облику са прстена српске краљице Теодоре - мајке цара Душана. И облик круне изнад штита, како каже, приближно одговара крунама српских средњовјековних краљева и владара.
Бранко Марушић наглашава да му је жеља и намјера да се сачува историјска и духовна константа нашег народа и у овој области, односно најстарији знак српске државе, који је ушао у националну свијест Срба.
Марушић се у раду користи родословним таблицама српских породица и властеле, нумизматиком, печатима, историјом умјетности и другим траговима који указују на трајност српске хералдике.

ДВОГЛAВИ ОРAО

Бранко Марушић наводи да једна група истраживача констатује да су двоглави орлови на одеждама првих Немањића били само пуки дезен, односно орнамент тканине.
Други веле да је у питању било деспотско достојанство и титуларни знак преузет од Византије, трећи, опет, мисле да су то ознаке титула севастократора из византијске државе.
Четврти тврде да орлови представљају Немањиће и доказ да је српска средњовјековна држава имала свој хералдички знак.

М. БЕШТИЋ ( ГЛАС СРПСКЕ)
Takođe na istoj strani viđeh i grb Trebinja

http://keep4u.ru/full/061204/e29a264db63e5b1743/jpg

Zna li neko nešto o ovom grbu i kakve su ona figure što se vide u gornjim četvrtinama između krakova krsta?

Ја сам направио један грб за школу, па ме чисто занима да ли је хералдички исправан. Јел хоће неко да му га пошаљем пошто не могу да га поставим овде (фајл је велик, а конекција ми је спора)?

mmmile:
Ја сам направио један грб за школу, па ме чисто занима да ли је хералдички исправан. Јел хоће неко да му га пошаљем пошто не могу да га поставим овде (фајл је велик, а конекција ми је спора)?

Pokušaj preko ovog ruskog sajta
http://keep4u.ru/
Slika neka bude u JPG formatu. Veza je vrlo brza i najsigurnije će prihvatiti.
Kad sliku izabereš na "Browse" pritisni na "Загрузи" i sačekaj dok ne dobiješ adrese.
Unesi adresu pod 1. - direktni link i pod 3. ili 9. da se slika vidi na forumu. I to je to. :)

Back