Хералдика и њени принципи

CTEMA:
Вероватно имаш и неки савремени пример, који би поткрепио Твоје тврдње?

Orao u crnogorskom grbu je bio srebrn tokom postojanja Crne Gore kao kraljevine. Nestankom Crne Gore 1918 nestao je i crnogorski grb. Novi grb se uspostavlja proglašenjem marionetske "nezavisne" Crne Gore pod protektoratom Italije. Tada na crvenom štitu ima zlatnog dvoglavog orla. U novoj Jugoslaviji je grb "socijalističkog" izgleda (u lovorovom vijencu lovćen sa kapelom). Bijeli orao se ponovo javlja u grbu 1993 poslije raspada SFRJugoslavije. Najzad zadnja promjena je 2004 pred raspad SRJugoslavije kad orao ponovo postaje zlatne boje.

Porodica_Nemanjica.jpg

Грб Немањића који је реконструисао и нацртао Александар Палавестра

DukeofSerbia:
Је ли црвен или није? Имаш ли ону заставу да је покажеш? За Душана баш мислим на ту коју спомињеш. Ако не нађем ништа, мораћу се са њом послужити.

Богородица Љевишка је саграђена после, а Минхенски псалтир је најстарије сачувано сведочанство о двоглавом орлу у Србији. Ја имам то, али је црно бело. Орао је сигурно црвен.

Ево један део Душанове заставе из Хилендара, заштићена је , а налази се на степеницама које воде у библиотеку. Чуо сам да тај део није изгорео, па је вероватно још тамо.

Вујадин

Хвала Вујадине на одличној фотографији.
Ја на жалост немам ни једну слику застава Цара Душана које се чувају на Хиландару али Драгана Самарџић у књизи "Војне заставе Срба до 1918. године" (издање Војног музеја,Београд,1983.) даје детаљан опис две заставе из његовог периода:

"Једна застава из богате ризнице манастира Хиландара приписује се,по традицији,цару Душану.Први који је указао на тај предмет био је Димитрије Аврамовић,сликар и љубитељ старина,који је после повратка с пута по Светок Гори описао заставу виђену у Хиландару ("Света Гора са стране вере,художества и повестнице описана"Београд 1848.,стр 35-36).
Он је приметио да је застава скинута са оригиналног копља црвене боје и то је пропратио примедбом да је заставу требало оставити на старом копљу.Заставу је касније поново описао П.Ј.Поповић и дао тачније податке о њеној боји и димензијама ("Из хиландарске ризнице",Прилози за књижевност,језик,историју и фолклор,XVIII,1-2,1938,357.)
Застава је троугластог облика,од танког свиленог платна,састављена од шест пола наранџасте,зелене и жуте боје.Аутор није јасан у одређивању тканине коју назива:свилено платно,а понекад и свила.Изгледа да су нека полља,нарочито она од наранџасте свиле,касније додата,а цела застава је,ради сигурнијег чувања,аплицирана на обично платно.Жута свила има орнаменте у ткању.На зеленом пољу аплициран је шестокраки или двоструки крст од "неке златоткане тканине".у утврђивању приближног датума настанка овог предмета могу да послуже орнаменти на жутој свили,и то по принципу аналогије с датираним средњовековним текстилом.Међутим,и сам облик овог барјака говори о његовој старости јер се на средњевековном новцу често среће управо такав троугласти барјак.
У Хиландару се чува још једна застава која по традицији припада времену цара Душана и обликом је слична описаној застави.У употреби је као литијски барјак и до сада није привлачила посебну пажњу исраживача.Описаћемо је према документацији Историјског музеја Србије.
Реч је о троугластом барјаку састављеном од четири поља која су од чисте свиле и која се од врха постепено шире.Спољна ивица дуга је 400 цм,друга,доња има 220 цм,а ивица уз копље дужине је 267 цм.На врху заставе је поље од свиле ширине 60 цм,са аплицираном белом траком.Друго поље,широко 50 цм,има,чини се,у основи боје природне свиле са наизменичним тракама у ткању које су сачињене од белих и црвених правоугаоника.Техника ткања ове свиле делује необично.Вероватно су бели и црвени правоугаоници ткани са дебљом потком,техником пребирања основе (клечањем).Изузетно прецизна израда тих орнамената и начин постизања њихових боја подсећају на технику растера у сликарству и доприносе да застава има особит,ведар изглед.Треће поље је од природне жуте свиле ширине 57 цм;на средини овог поља аплициран је равнокраки крст од нешто тамније жуте свиле која је из непознатих разлога скупљена,па се стиче утисак да је крст косо постављен.Четврто поље заставе састоји се од две поле поменуте свиле с тракама у ткању.Сва поља на застави одвојена су једна од другог нашивеним тракама,наизменично црвеним и белим,које вероватно имају декоративну намену.Уз најдужу ивицу заставе нашивене су густе,бледозелене ресе и посебна жута трака од грубљег платна;на овој траци виде се остаци украсног веза са стилизованим цветовима.С доње стране заставе аплициране су,поред беле траке,и жуте ресе које су највећим делом пропале.Друга страна заставе је без крста;уз њену најдужу ивицу,уз ресе,аплицирана је зелена платнена трака.На трећем и четвртом пољу заставе има већих оштећења.Копље заставе је дрвено,округло,с траговима црвене боје.При дну копља су квадратни испусти на којима су црвеном и зеленом бојом сликани разни мотиви,на пример представа сунца и рибе,ромбови и кружићи,све у стилу једноставног народног умећа."

Duke of Serbia,надам се да ће ти ово бити бар мало на корист.

Овај први грб је јако занимљив.Мислим да је рађен по печату Кнеза Михаила где се као држачи грба појављују лав и змија.
Имам негде грб Обреновића који је реконструисао Палавестра,само морам мало да «прекопам».

На промоцији «Беградског 2 грбовника» је било прилично занимљиво,а у предворју су,у једној витрини,изложили и оригинал тог грбовника.
Фототипско издање грбовника је штампано у 299 примерака и продаваће се у комплету са пратећом публикацијом Александра Палавестре «Београдски грбовник 2 и илирска хералдика».Уз сваки примерак ће ићи и повеља о власништву.То задовољство кошта 1000 евра.
Па ко може.......

Радгост:
Овај први грб је јако занимљив.Мислим да је рађен по печату Кнеза Михаила где се као држачи грба појављују лав и змија.
Имам негде грб Обреновића који је реконструисао Палавестра,само морам мало да «прекопам».

А мени се, опет, више свиђа овај последњи - Дворски грб Обреновића.

На овоме месту не би било фер, а не нагласити да су горње реконструкције грбова дело арх. Драгомира Ацовића КВ...

Што се тиче држача - Обреновићи су користили и грифоне, али ћемо ми Срби, изгледа, на нашу срамоту, ипак сачекати докторат Тудора Радуа Тирона да се поближе објасни генеза грба Обреновића (посебно што се држача тиче) и његова веза са грбом влашке бојарске куће Настурела...

Но, то је тема која захтева далеко више простора него што један форум и његова форма допуштају...

FORMICA:
A taman sam počeo otplaćivati kredit od 1500 eura. Dako pretekne koji primjerak do dogodine i ako mi se sin u međuvremenu zaposli, možda... U svakom slučaju blago tebi, makar si bio na promociji. :)

Када сам раније написао да ће књига бити много скупа, нисам се усудио да напишем цену иако сам је знао поодавно. Право да Вам кажем, овде ме толико ''наплашише'' и ''окрпише'' у пар наврата, да сам помислио да ће ме прогласити за сумасшедшега ако то напишем.

Тако, сада и сам издавач рече цену, па ко воли - нек' изволи...

Мали извештај и слике са ове промоције можете да погледате овде: http://www.czipm.org/bgll.html

CTEMA:
Када сам раније написао да ће књига бити много скупа, нисам се усудио да напишем цену иако сам је знао поодавно. Право да Вам кажем, овде ме толико ''наплашише'' и ''окрпише'' у пар наврата, да сам помислио да ће ме прогласити за сумасшедшега ако то напишем.

Тако, сада и сам издавач рече цену, па ко воли - нек' изволи...

Мали извештај и слике са ове промоције можете да погледате овде: http://www.czipm.org/bgll.html

STEMA hvala na lijepom izvještaju i još ljepšim slikama. I da znaš zavidim vam. A što se tiče cijene, pa valjda će pored ovog reprezentativnog izdanja biti i nekih jeftinijih izdanja. Nesreća ovakvih izdanja je što zahtijevaju visokokvalitetni papir i višebojnu besprijekornu štampu, a potencijalni broj kupaca je vrlo mali. Ako Bog da promjeniće se nešto i u tom pogledu. Po neprekidnom povećanju interesovanja na forumima za heraldiku predpostavljam da bi jeftina broširana izdanja našla mnogo više kupaca, pa bi se i opšte interesovanje povećalo. Vjerovatno je slabo zanimanje za heraldiku i slične discipline posljedica žalosnog stanja iz prošlih perioda. S nadom da bude bolje pozdrav. :)

Нека остане ово издање за 1000 евра али било би добро када би направили неко јефтиније,мање квалитетно издање које би свима било приступачно.Знате и сами да су овде нови богаташи некада куповали књиге на метар па мислим да би и ова књига могла да дође у погрешне руке.

Јесте, тачно је. Да ли би ми могле захтевати да се све метне на интернет, и да цео свет има приступ. Ако је тачна тврдња да је од капиталне вредности, онда је потребна Србији на интернету, а не у неким приватним фиокама или колекцијама на увид само привилегиранима. Ако то не буде могуће онда би ја предложио да се ми са форума и околине удружимо и оснујемо сајт где би могли ставити све познате грбове свих времена са Балкана. Ја лично их имам око 2000 укључујући и ове, само нису у боји. али за већину имам и податке о пореклу и настанку. Могли би ангажовати и неколико десинатера да их преносе у боју.

Вујадин

vujadin:
Јесте, тачно је. Да ли би ми могле захтевати да се све метне на интернет, и да цео свет има приступ. Ако је тачна тврдња да је од капиталне вредности, онда је потребна Србији на интернету, а не у неким приватним фиокама или колекцијама на увид само привилегиранима. Ако то не буде могуће онда би ја предложио да се ми са форума и околине удружимо и оснујемо сајт где би могли ставити све познате грбове свих времена са Балкана. Ја лично их имам око 2000 укључујући и ове, само нису у боји. али за већину имам и податке о пореклу и настанку. Могли би ангажовати и неколико десинатера да их преносе у боју.

Вујадин

Vujadine ideja ti je odlična. Prije godinu dana u Crnoj Gori je promovisana knjiga "Crnogorski državni i dinastički grbovi". Kao i gorepomenuta štampana je u 300 primjeraka na specijalnom papiru posebnim postupkom. Koštala je oko 800 eura. Na sreću uz promociju je dijeljana brošura u kojoj su dati svi grbovi u boji i prateći tekst. Brošura je dijeljena besplatno. Vjerujem da su skupi primjerci namjenjeni za poklone raznim prigodama, i da ih je najveći dio otkupila država. Zato prerdpostavljam i da se u ovom slučaju radi o sličnom poduhvatu. Što ne znači da se nije mogla napraviti brošurica u kojoj bi bili navedeni svi relevantni podatci, i neka se prodaje po nekoj simboličnoj cijeni kako bi makar mi zaljubljenici u heraldiku bez većih izdataka mogli doći do željenih podataka. Tu se slažem sa Pijanistom. Ali ja ne znam za taj sajt. Ako ti znaš daj link. :-)
Massaro grb mi izgleda u redu, ali mi se čini da je preopterećen simbolikom prvo grb Srbije zatim klasje žita zatim lišće hrasta zatim divlja svinja i najzad u dnu rijeka. Simbolično bi trebalo predstavljati kraj naseljen Srbima koji je poljoprivredni kraj bogat šumom i divljačima, vjerovatno je i neka rijeka u blizini ili neko jezero (zbog lokvanja) pa je tu iu ribolov pored lova. S druge strave klas žita je jedinstvo naroda (ljudi su zrnevlje, kji se drže zajedno kao zrna u klasu), hrast je sveto drvo slovena i sjevernih naroda, vepar ima svoju posebnu simboliku kao i boje primjenjene na štitu.Ovo samo da iniciram razgovor. :wink:

Ево грба Обреновића од Палавестре.
Мислим да грб Српца није исправан јер је вепар плаве боје као и подлога на којој се налази.
Што се тиче организовања ја се слажем и волео бих да се укључим 100 %.како оно кажу:»Ако сами себи не помогнемо,нико други неће».
Ја предлажем да се прво «докопамо» Стематографије.Ја сам је већ резервисао у библиотеци,па некако да се организујемо да је скенирамо.
Ко је ван Београда,може да му се пошаље диск,није скупо.....Идеја о покретању сајта је јако добра....
Поздрав свима.

Може искрснути проблем копирајта, зато се распитај да ли можеш постављати на интернет сканиране грбове. Ево ја ћу наставити да стављам неке који изгледају српски па после могу и остале, а ви их снимајте и држите у резерви јер ја морам да скинем ове да би могао метнути друге. па докле дођемо до збирке па онда по могужности и даље.

Вујадин

U slučaju pravljenja sajta možete i na mene da računate (pogotovo teritorijalna heraldika). Što se tiče redosleda slažem se sa Radgostom. Ukoliko nema ko da skenira, mogao bih ja, samo je problem što sam iz Novog Sada pa bi to bila malo komplikovanija varijanta. Vujadine da li su ovi grbovi koje si poslao, delo Solovljeva?

Back