Хералдика и њени принципи

Радгост:
Има ли неко идеју како могу да дођем до «Стематографије» Христифора Жефаровића?
Најбоља варијанта је да буде скенирано на диск....

Upravo mi je sinoč ista ideja pala na um. Zapravo sam čitao članak o Žefareviću iz makedonskog heraldičkog časopisa. Zainteresovao sam se dali se može makar u elektronskom obliku naći knjiga. Mislim da bi Herald najprije mogao reći nešto o tome.

Вујадине,

Ово горе није ''насловна страна грбовнице'' већ слика Цара Стефана Уроша IV Душана из ''Стематографије'' Христофора Пл. Жефаровића из 1741. године Господње.

Иначе, од грбовника се у београдскоме Музеју примењене уметности чува једино један ''илирски'' са почетка XVII века, који се у науци назива ''Београдски II''. Нешто мало више овде: http://www.mpu.org.yu/srpski/permanent/perac/pages/10 i.b. 9869 obavezno.htm

Други су изгорели у Народној библиотеци приликом бомбардовања 1941.

Можда је интересантно и то да се припрема издавање Београдскога II грбовника. Колико знам, ради се на томе да буде што вернија реплика оригинала и што се тиче повеза и штампе и зато ће за њега бити неопходно издвојити једну фантастичну суму новца.

Један просветар о томе може само да снева...

Хвала вам свима...
Формице и ја сам читао тај чланак.Хералде помози,ако можеш.
У Музеју примењене уметности у Београду се такође чува и Стематографија.
Да ли је то доступно да се види?

Стемо,да ли можда знаш ко припрема издавање Београдског грбовника II?

Када сам ја био тамо и мало се о томе распитивао, поменуше ми (између осталих) и господина Палавестру...

Остале нисам упамтио, али ме немојте узимати здраво за готово, чисто да ме опет неко не оптужи да говорим у име овога или онога и остали бакрачи...

Рекоше ми да ће чак и папир бити произведен тако да опонаша оригинал. Зато ће и коштати незамисливо много.

У међувремену, много је приступачније издање Фојничкога грбовника од пре пар година (70 евра, колико је мени познато).

Red Zlatnog Runa je osnovao Filip III Dobri vladar Burgundije 1430 godine, u znak proslavljanja svoje ženidbe sa portugalskom princezom Izabelom od Aviza.

Stemo može li biti da postoji veza između ognjila iz grba Srbije i ognjila iz lanca ordena zlatnog runa? Nekako se i pojavljuju u isto vrijeme.

Dalje vrlo zanimljiv grb

A partir de Guillaume de Gonzague (1538-1587)
Duc de Mantoue et de Montferrat
Le Marquisat de Montferrat acquis suite au mariage en 1530 de Frédéric II avec Marguerite Paléogue, héritière du Montferrat et élevé en 1575 au rang de Duché pour Guillaume de Gonzague.
Du Marquisat de Mantoue, sur-le-tout coupé de deux et parti de deux : 1, de l'Empire d'Orient; 2, de Bohême; 3, de Gonzague; 4, de Jérusalem; 5, d'Aragon; 6, de Montferrat; 7, de Saxe; 8, de Bar; 9, de Constantinople.

Đulijamo Gonzaga vladar Mantove i Monferata sredinom XVI vijeka na manjem štitu na prvom mjestu ima grb Istočnog Carstva (na crvenom štitu zlatni dvoglavi orao) a na devetom mjestu grb Konstantinopolja (na crvenom štitu zlatni krst sa četiri zlatna ognjila)

Takođe vrlo zanimljivo

A partir de Charles II de Bourbon-Parme (1803-1883)
Roi d'Etrurie, puis Duc de Lucques, puis Duc de Parme, de Plaisance et de Guastalla
Coupé de deux, parti de deux : 1, de Farnèse; 2, parti de Gonzague et de Rossi; 3, parti de Médicis et de Malaspina; 4, de Savoie ancien, chargé en coeur de Savoie moderne; 5, en forme de sur-le-tout, écartelé de Castille et de Léon, enté en pointe de Grenade, sur-le-tout-sur-tout de Bourbon-Parme; 6, de Corregio; 7, de Pallavicini; 8, de Paléologue; 9, de Landi.

Takođe Karlo II od Burbon Parma u svom grbu na mjestu 8 ima grb Paleologa (na crvenom štitu zlatni krst i četiri ognjila).

I ako su grbovi Konstantinopolja i Paleologa potpuno isti, i jedan i drugi su ušli u ove složene grbove preko Paleologa.

Može li biti slučaj da je i grb Srbije istim, ili sličnim, putem dobio svoj sadašnji izgled ?

FORMICA:
Na grbu kraljevine je dvoglavi orao srebrne boje, što je posljedica Nikolinog politikanstva. Nikola je najprije, podstrekivan od Rusa (vođenih sopstvenim političkim interesima), zamišljao da će biti dovoljno moćan da zasjedne na prijesto oslobođenih i ujedinjenih južnoslovenskih naroda. Promjenom politike Rusije i buđenjem iz imperijalnih snova, Nikola se sudario sa okrutnom stvarnošću. Kako bi se umilio srpskom prijestolu i obezbijedio makar opstanak svojoj dinastiji proglašavanjem Kraljevine Crne Gore u grb uvodi bijelog dvoglavog orla. To mu nije ništa vrijeđelo i unuk ga mršikne iz Crne Gore koja se

Формице, посветићу Твојој поруци мало више пажње чим узмогнем, а за сада бих се само на час вратио на Твоју горњу тврдњу, ако дозвољаваш.

На срећу, Ти овде ниси у праву. Наиме, сребрнога орла је користио и Књаз Данило I Петровић-Његош, а не тек Краљ Никола I Петровић-Његош.

О томе јасно и недвосмислено сведочи и алај-барјак Књаза Данила из 1852, а знамо да је Никола ступио на престо тек 1860.

veshovich02.jpg

''Ако лаже коза - не лаже рог'', вели наш народ...

СТЕМА u pravu si za ovu tvrdnju. Bijeli dvoglavi orao se javlja na crnogorskoj zastavi od najstarijih vremena. Lako se uočava da je orao zaista bijele boje, a tako ga i opisuju. Ovđe je zanimljivo da su u opisima zastava često boje nepouzdano davane (ne odnosi se na barjak koji je gore prikazan), jer se u opisima sreće neka svijetložuta boja. Dali je boja bila žuta pa izblijeđela ili bijela pa prijenula crvena ili je i ona požućela od sunca i nevremena ne zna se. Odgovor bi dale podrobne analize hemijskog sastava, prisustva pigmenata, analiza materijala i slično. Napominjem da se sa tvojom gornjom tvrdnjom potpuno slažem.
No tu se radi o orlu na zastavi. Orao u grbu je zlatne boje. Srebrni orao u grbu Crne Gore se javlja tek za vrijeme kraljevine. Pa čak i na krunisanju Kralja Nikole istaknuti grb je bio zlatne boje, da bi poslije proglašavanja kraljevine bio srebrne boje.

Извињавам се што скрећем са теме али мислим да ће вас све ово занимати.
Чуо сам се са дамама из Музеја примењене уметности (011 26 26 841) и ево шта сам сазнао:

Завршено је штампање Београдског грбовника 2,још му нису одредили цену.Промоција је 19.октобра у 19 часова у просторијама Музеја у Београду.

Стематографија је доступна (вероватно неки репринт,Пијанисто био си у праву) али је изнајмљена.Очекују да ће се вратити за 15-ак дана.
Ако сте заинтересовани могу да је узмем па да се некако организујемо да књигу и скенирамо?

Поздрав свима.

Ја имам једно 20-так варијанти српског средњевековног грба (махом Немањићи). Проблем је што су црно-бели. Наш двоглави орао је био сребрни, тако кажу, међутим најстарији двоглави орао Стефана Немање из Минхенског псалтира је ЦРВЕН! Исто важи и за једино сачувану заставу, и то је из Душановог доба. Опет црвени двоглави орао на жутој позадини.

Да ли би неко могао да ми овде или на пп постави/пошаље грб у боји, јер ми треба за неки мод где ће бити Србија, па не знам за коју варијанту грба да се определим?

Унапред свима захвалан.

Ево једна исправка и једна допуна;
промоција Београдског грбовника 2-фототипско издање почиње у 18 ,а не у 19 часова.О публикацији ће говорити Сима Ћирковић (рецензент),Александар Плавестра (аутор и приређивач),Душан Мрђеновић (приређивач) и Јелена Пераћ (кустос Музеја).

DukeofSerbia:
Поздрав свима.

Ја имам једно 20-так варијанти српског средњевековног грба (махом Немањићи). Проблем је што су црно-бели. Наш двоглави орао је био сребрни, тако кажу, међутим најстарији двоглави орао Стефана Немање из Минхенског псалтира је ЦРВЕН! Исто важи и за једино сачувану заставу, и то је из Душановог доба. Опет црвени двоглави орао на жутој позадини.

Да ли би неко могао да ми овде или на пп постави/пошаље грб у боји, јер ми треба за неки мод где ће бити Србија, па не знам за коју варијанту грба да се определим?

Унапред свима захвалан.

Који ти тачно грб треба?само Немањића или....

Ти вероватно мислиш на заставу коју је картограф Дулсерт поставио на својој мапи из 1339.Тамо је над Душановом престоницом Скопљем нацртана застава на којој је црвени двоглави орао.Мислим да је на белој позадини.Не знам да та застава и данас постоји, а питање је да ли је и онда постојала.Има једна Душанова застава,мислим да се чува у Хиландару али она је зелено црвена са црвеним Крстом на средини.

Мислим и да се на једној фресци у Богородици Љевишкој налазе црвени орлови на белој позадини.да нису они оданде доспели у минхенски псалтир?

Вероватно остали посетиоци форума знају више од мене па ако би и они рекли нешто....

Је ли црвен или није? Имаш ли ону заставу да је покажеш? За Душана баш мислим на ту коју спомињеш. Ако не нађем ништа, мораћу се са њом послужити.

Богородица Љевишка је саграђена после, а Минхенски псалтир је најстарије сачувано сведочанство о двоглавом орлу у Србији. Ја имам то, али је црно бело. Орао је сигурно црвен.

Back