Радгост
Zainteresovan član
- Poruka
- 255
Беџ Принца од Велса
Donji video prikazuje kako da instalirate aplikaciju na početni ekran svog uređaja.
Napomena: This feature may not be available in some browsers.
CTEMA:Хвала, Формице.
Потписујем све што Ти рече.
Једино бих Те исправио у вези грба Босне, ако дозвољаваш.
Нису у питању гране, већ кључеви са етиопским главама.
Иначе, предиван пример је био и на комбинованоме грбу Његовога Високопреподобија, Војводе Сокоскога, Архимандрита и Игумана Рачанскога о. Хаџи-Мелентија (Стефановића) из 1807. године Господње...
Радгост:
CTEMA:Хвала, Формице.
Потписујем све што Ти рече.
Једино бих Те исправио у вези грба Босне, ако дозвољаваш.
Нису у питању гране, већ кључеви са етиопским главама.
Иначе, предиван пример је био и на комбинованоме грбу Његовога Високопреподобија, Војводе Сокоскога, Архимандрита и Игумана Рачанскога о. Хаџи-Мелентија (Стефановића) из 1807. године Господње...
djole26:pozdrav, evo da se i ja prikljucim ovoj temi.
imam nekoliko pitanja
1. intresuje me kako danas da koristim grb i za koje stvari ?
2. moja porodica poseduje grb kako ja znam negde od polovine 19 veka. ali grb koji moja porodica trenutno poseduje nije isti barem po prici mog cala. grb je promenio moj deda. pa me intresuje da li je dozvoljeno da se grb jedne porodice promeni posto sam zaintresovan da promenim grb.
FORMICA:Imaju li Bosanci heraldičko društvo i ako imaju koja im je adresa na mreži?
FORMICA:Vujadine ono jeste grb Ilirije samo su boje drugačije. Štit je crven a mjesečev srp i zvijezda su neđe srebrni a neđe zlatni. Bosanski grb su ukrštene grane na kojima su crnačke glave. Međutim ilirija je širok pojam pa je njen grb bio i na grbu Bosne isto kao što je i na grbu Hrvatske
CTEMA izvanredno jasno i kratko u vezi bedža.
FORMICA:Stemo nijesam na taj na;in raymi[ljao. Potpuno si u pravu.
AKHENATON ovaj crnogorski grba sam našao u knjizi „ Il Montenegro da relazioni dei provveditori veneti”
Smatram ga jednim od najljepših. Mnogo je elegantniji od postojećeg i uopšte nije „ruski” više je „zapadnjački”. No bez obzira na sve to heraldički su oba potpuno ista. Jedina razlika je u stilu crtanja. A znaš kakvi su Talijani, Bog ih je dao za umjetnost.
Konrad von Grünemberg
Evo još jedan grb Dalmacije. U ovom slučaju su tri panterove glave u profilu i srebrne boje na crvenom štitu. A iznad štita je kruna.
djole26:pozdrav, evo da se i ja prikljucim ovoj temi.
imam nekoliko pitanja
1. intresuje me kako danas da koristim grb i za koje stvari ?
2. moja porodica poseduje grb kako ja znam negde od polovine 19 veka. ali grb koji moja porodica trenutno poseduje nije isti barem po prici mog cala. grb je promenio moj deda. pa me intresuje da li je dozvoljeno da se grb jedne porodice promeni posto sam zaintresovan da promenim grb.
Радгост:Поздрав Формици,
Ја мислим да су на грбу Далмације лавље главе.
Блазон је заиста:...на плавоме,три златне крунисане пантерове главе.... али
пантер је хералдичким речником лав приказан an face (окренут лицем ка посматрачу).
Ако грешим нека ме неко исправи.![]()
FORMICA:Stemo nijesam na taj na;in raymi[ljao. Potpuno si u pravu.
AKHENATON ovaj crnogorski grba sam našao u knjizi „ Il Montenegro da relazioni dei provveditori veneti”
Smatram ga jednim od najljepših. Mnogo je elegantniji od postojećeg i uopšte nije „ruski” više je „zapadnjački”. No bez obzira na sve to heraldički su oba potpuno ista. Jedina razlika je u stilu crtanja. A znaš kakvi su Talijani, Bog ih je dao za umjetnost.
Konrad von Grünemberg
Evo još jedan grb Dalmacije. U ovom slučaju su tri panterove glave u profilu i srebrne boje na crvenom štitu. A iznad štita je kruna.
vujadin:Ако боје нису исте онда ни грб није исти, То је вероватно рад Орбинија.
Вујадин
Радгост:Поздрав Формици,
Ја мислим да су на грбу Далмације лавље главе.
Блазон је заиста:...на плавоме,три златне крунисане пантерове главе.... али
пантер је хералдичким речником лав приказан an face (окренут лицем ка посматрачу).
Ако грешим нека ме неко исправи.![]()
CTEMA:Занимаће Те интересантан текст (на енглескоме) о грбу Црне Горе из пера Михаила Ј. Медведева (познатога и признатога хералдичкога истраживача, хералдичара и хералдичкога уметника из Русије): http://www.czipm.org/medvedev.html
djole26:kako ide dodela grba danas. kako se grb registruje i koliko to kosta otprilike
Можда је има на интернету?На једном од оних специјализованих сајтова које продају све и свашта везано за хералдику.Некад је био сајт Heraldry shop,чини ми се,где си могао да набавиш старе и ретке хералдичке књиге које су биле скениране на ЦД.Цена је била 20-ак евра по диску.FORMICA:Radogoste slažem se s tobom. Sliku sam postavio kao ilustraciju koliko se treba biti oprezan kod tumačenja grbova. Treba uzimati u obzir i izvore odakle se uziumaju podatci i po mogućnosti ih komentarisati. U grbu venecije je prikazan grb Dalmacije sa tri krunisane zlatne glave lavlje na crvenom štitu. Ovđe su glave u profilu. Vjerovatno je to objašnjeno u onoj knjizi koju neko gore navede. Bilo bi zanimljivo do nje doći ali kakao?